Vänsterpartiet backar till 4,7 procent, Ohly?


Idag presenterar Statistiska Centralbyrån sin opinionsmätning, och den betraktas som en av de mest tillförlitliga. Orsaken till det är att de undersöker nio tusen personers partisympatier, och inte som de flesta andra bara tusen. Dessutom görs den bara två gånger årligen, och nu har Vänsterpartiet tappat 0,9 procent och – nedgången är statistiskt säkerställd.

Jag har tidigare påpekat det orimliga i att partiledningen sitter kvar istället för att ställa sina platser till förfogande. Nu börjar effekterna av detta synas, ett parti som stelnat i formerna attraherar knappast väljare, vare sig gamla eller nya. Själv undrar jag förstås hur långt man är beredda att sträcka sig från partiets sida. Man har en lämplig partiledar-
kandidat i Jonas Sjöstedt och behöver bara göra sig av med partistyrelsen och sittande partisekreterare. För precis som inom socialdemokraterna behöver man byta ut de centralt placerade för att bli trovärdiga.

Går Vänsterpartiet tillbaka lika mycket i nästa opinionsundersökning från SCB så ligger man under riksdagsspärren, och i det läget så kommer väljarna att på allvar börja fundera på vilket parti de ska stödja i kommande val. Att Miljöpartiet tjänar på det är självklart, men samtidigt kan det i så fall konstateras att den svenska vänstern blivit bortdribblad av den församlade borgerligheten. Hellre det än att de ansvariga i partiet lämnar sina platser runt köttgrytorna.

it , , , , , , , svt dn svd ex gp dagen ab


38 svar till “Vänsterpartiet backar till 4,7 procent, Ohly?”

 1. Vi har nog en smula olika analyser av vad (V) behöver göra i framtiden men här har du helt rätt, det är vansinne att vänta tills 2012 med att byta partiledare. Ohly är redan nu en lam anka, lite som Leijonborg var innan Björklund officiellt tog över.

  • Jag tror nog att jag själv är tämligen pragmatisk när det gäller vad (V) ska göra.. :-) Bara man inte försöker sig på en ny rödgrön koalition i alla fall. Jag har svårt att se vad man skulle hitta på som fick mig att rösta på något annat parti i alla fall. Men som sagt, allt talar för en ordentlig omskakning av partiledningen, sker inget så tror jag att vänstern går miste om det enda parti som varit ett realistiskt alternativ.

   • Jinge blir (V) troget oavsett vad partiet gör… påminner om vad nån tv-kommentator sa om sossarna… att det partiets kärnväljare skulle fortsätta att rösta (S), om så en häst valdes till ny partiordförande.

    • Haha, träffsäkert! Jag har äldre släktingar (runt 75-80 årsåldern) som fortfarande resonerar som att Sverige vore en socialdemokratisk enpartistat, Partiet (SAP) är det som gäller oavsett vad som händer. De anses vara de enda som vet vad som är bäst för alla, och en människa som röstar på antingen M eller V är förtappad och en lakej till onda krafter… Skrattretande.

     • Marita Ulvskog sade att när borgarna vann 1976 upplevde hon det som en statskupp. Jag har viss förståelse för själva tankegången … En borgerlig regering finns liksom inte på kartan i min värld heller.

      Ändå måste jag ju konstatera att vi faktiskt har en borgerlig regering. Och att den tillkommit demokratiskt, det var fler röstande som ville ha det än en rödgrön regering. Jag fattar inget. Frustrationen är svår.

      • det var fler röstande som ville ha det än en rödgrön regering. Jag fattar inget. Frustrationen är svår.

       Ja det är konstigt, vad tänker folk med… :-I

       Lever jag i september 2014 så ska jag köpa hem en flaska champagne och berusa mig svårt vid valseger… :-P

       • Champagnen kan användas för att fira alternativt trösta vid vilken valseger som helst!

       • Ja det är konstigt, vad tänker folk med… :-I

        Svaret är plånboken i majoriteten av fallen.

        SVT:s vallokalsundersökning visade att bara 22 procent av dem som arbetar röstade på Socialdemokraterna i valet. Stödet bland arbetslösa var 39 procent och bland dem som går på sjuk- eller aktivitetsersättning röstade 51 procent på Socialdemokraterna.

        http://www.expressen.se/nyheter/1.2213473/katastrofsiffran-som-fallde-sahlin (ok, vad arbetslösa röstade på istället kan jag faktiskt inte svara på men att jobbskatteavdragen tilltalar folk med arbete är ganska tydligt).

 2. Jag håller med dig Jinge. Nu har det gått bakåt alldeles för länge, man bör agera och det nu, att vänta på nästa tåg kan ge ödesdigra konsekvenser.

   • Gudrun var en röstmagnet för (V) på 90-talet. Kanske dags att be henne ta över som partiledare igen.

    • Jag trodde aldrig att jag skulle uppleva den dagen, då jag inte längre ville rösta på V.

     Och ska sanningen fram Garn, du har väl aldrig röstat på V heller…

     Fejkad mailadress oxo…

      • Din respons är ett ytterst bra exempel hur omöjligt allt har blivit när vänstern har valt att slå dövörat till trots upprepade varningsklockor…

       Hur tycker du att det fungerar i ditt ”nya” parti då ??

       Har du röstat på (V) någon gång så äter jag upp min gamla keps…

 3. En statistisk detalj: det är inte antalet svarande, utan hur urvalet av tillfrågade har gjorts, som är det viktiga för att få ett statistiskt tillförlitligt utfall. Med niotusen svarande kan man få rent vansinniga resultat om urvalet är fel, med kanske åttahundra kan det bli perfekt om man hittar och får svar från en representativ grupp. – Därmed inte sagt att det skulle vara fel i att den gamla reformistvänstern bara backar och backar medan dess ledare glider högerut. Vad som behövs är vänsterledare som talar till och med folk i gemen om viktiga frågor och inte ödar tid med att försöka övertyga borgarna om något. Det är meningslöst i alla fall. Det finns hur många frågor som helst vad det gäller att slå Alliansen: socialförsäkringar, arbetslöshet, näringspolitik, skola, EU, Afghanistan, försvar … . Och allt detta är svaga punkter för regeringen.

  • Hmmm… Nu skall vi se: Vilka har skurit ner och försämrat mest under 4 decennier inom Skola, Försvar, Socialförsäkringar, Näringspolitiken, Infrastrukturen? Jo, Socialdemokraterna, huvudsakligen med stödtrupper från V och MP. INTE Alliansen!!!!!

   Kasta inte sten i glashus!

   • Vilka har skurit ner och försämrat mest under 4 decennier inom Skola, Försvar, Socialförsäkringar, Näringspolitiken, Infrastrukturen?

    Alliansen är på god väg att slå det rekordet isf, på bara fyra år inte fyra decennier…

    • 3 decennier är det väl ändå, varav 2 mandatperioder som borgare direkt badat i försämringarnas sylt. Under 1990-talet sket det sig ordentligt när Bildt lekte stadsminister.

 4. Jag förstår verkligen inte varför V backar så. Det känns som att partiet gjort allt rätt sedan valet. Folk är mer positivt inställda till oss, medlemmarna flödar in, sossarna kollapsar och vi har äntligen blivit av med den förlamande rödgröna röran.

  Kanske är det så enkelt (och marxistiskt) att det är nyheten som behagar, att vi behöver nya ansikten. Alternativet är mer deprimerande, att väljarna gått så mycket åt höger att slaget är förlorat.

  Ska vi byta partiledare är Jonas definitivt min favorit!

  • ”Folk är mer positivt inställda till oss, medlemmarna flödar in”

   Mer positiva kan ju diskuteras, det är fortfarande det här ”är du kommunist?”-snacket.

   På lokal nivå där jag bor visste inte ens socialdemokrater att Vänsterpartiet började som en utbrytning ur S. De trodde att de var kommunister från första början. Så det är helt klart en stor okunskap från många när det kommer till Vänsterpartiet.

   Hur många utbrytningar har V råkat ut för genom åren egentligen?

   Att nya medlemmar flödar in stämmer, speciellt av vad jag som medlem i ung vänster har sett. UV fick flera hundra nya medlemmar under TVÅ demonstrationer mot rasism i stockholm och uppsala vad jag vet.

   Sen tycker jag att du Jinge ska förklara hur man får en sådan där fin liten varglogga som ”profilbild” uppe på statusbaren(om man kallar det så?)

   • Sen tycker jag att du Jinge ska förklara hur man får en sådan där fin liten varglogga som ”profilbild” uppe på statusbaren(om man kallar det så?)

    Det finns flera tjänster på nätet som man fritt kan använda, man laddar upp vald bild och tillbaka får man en liten fil som heter favicon.ico som man laddar upp till den katalog där hemsidan ligger. Jag ska byta till en annan bild tror jag. Kolla på min http://bilderblogg.se får du se.. :-)

    Jag gjorde vargbilden själv i Photoshop, sparade den som jpg fast med namnet favicon.ico (det måste den heta) och det funkade. Jag tror att formatet ska vara 32 x 32 pixlar.

    Annars kan du googla på favicon så hittar du flera gratistjänster..

    Appropå utvikningar… :-)

 5. Josefin Brink skulle kanske vara en värdig ledare för V, Jag vet att jag kommer att förbli V trogen så länge höger sossarna och ny liberalerna styr socialdemokraterna. Veronica Palm kanske kan få mig att ändra mig men troligast stannar jag hos vänstern.

  • Josefin är en pärla, men om Ohly kunde trigga skitskriverier så kan hon med, möjligen om det är ett dubbelt partiledarskap.

   • Vem de en finner kommer att trigga skriverier, även om vad de skriver är lögn som de behöver ta tillbaka dan efter. Högern har haft träning av Karl Rove så de vet hur man smutskastar vem som helst.

    Och kom ihåg att socialdemokraterna är inte ett dugg bättre som det är nu, de kommer att hugga Vänstern i ryggen vid första chans de får det är varför jag hoppas en så kallad vänster sosse vinner partiledar posten.

  • Håller också på Josefin Brink men gärna tillsammans med Jonas Sjöstedt. Dags för två i ledningen nu. Och då givetvis både en kvinna och en man. Ohly måste bort nu. Han förknippas inte med nåt nytt, trovärdigt och förtroendefullt längre. Men varför hörs det så lite från V….. Varför agerar dom inte så det hörs nu….

   • Men varför hörs det så lite från V….. Varför agerar dom inte så det hörs nu….

    Jo, för att borgarmedia är upptagna med att frossa i socialdemokraternas förvirring. Det är som om mamma och pappa ska skiljas eller något. Hjälp hur blir det nu? Och det i sin tur påverkar väljarna.
    Det skrivs ju inget om vad regeringen gör heller egentligen, särskilt inte Reinfeldt. Undra på att han är så populär.
    V däremot behöver nya spännande namn; en duo med Jonas Sjöstedt och Josefin Brink vore ett lyft.

    • Jodå, det skrivs om Reinfeldt. Expressen hade nyligen en djuplodande artikel där den kände journalisten Cecilia Hagen skrev ”att en gloria kan bildas runt hans huvud”.

 6. Tror också att det mycket är Ohly som är en förklaring till det dåliga läget i opinionen – även om det bara är indirekt. Även fast man oftast ska se skillnad på person och politik så är jag villig att göra ett undantag i det här fallet. Håller också Jonas som en bra kandidat till ny partiledare, om han vill.

 7. Men är det verkligen Ohly som är felet? Jag upplever det som att V får väldigt lite uppmärksamhet i media överlag. Och när de får det är det oftast av negativt slag. Men visst önskar man sig ett riktigt starkt kort som kan ryta till. För det behövs någon som säger de där puppetsen ett sanningens ord!

 8. Josefin Brink har idag effektivt diskvalificerat sig som partiledarämne.

  newsmill.se/artikel/2010/12/09/josefin-brink-v-tragiskt-med-v-nsterikoner-som-hyllar-assange

  Med så dåligt omdöme om vad som är viktigt här i världen bör hon lämna partiledningen helt.

  • Fast nu handlar ju Brinks artikel om att många tar för givet att Assange är HELT OSKYLDIG till våldtäkt, trots att de inte vet någonting om utredningen eller om händelserna som ligger till grund för anklagelserna. Detta tillsammans med det faktum att kvinnorna redan hängs ut som medlöpare till CIA (foliehatt kanske) och lögnare är faktiskt lite osmakligt.

   Jag tycker hon för fram en rimlig ståndpunkt och dessutom avslutar hon artikeln med att påpeka att Wikileaks är något bra och nödvändigt oavsett hurvida Assange är skyldig eller inte så jag har svårt att förstå din indignation över artikeln.