Vänsterpartiet äntligen tydligt om det rödgröna


En av orsakerna till att det gick dåligt i förra valet var det rödgröna samarbetet. Väljarna tyckte inte att det var tydligt nog, eller så tvivlade de på att det skulle fungera, möjligen var Sahlins hattande i frågan en bidragande orsak.

SVT: ”Ett nytt rödgrönt valsamarbete är inte aktuellt. Det gjorde Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt klart i en intervju i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

-Nej, jag vill inte att det ska se ut som förra gången. Vi ska gå till val i huvudsak på vår egen politik. Samtidigt ska det vara helt tydligt att vi vill ha en ny regering och att vi är beredda att ta fullt regeringsansvar.

-För mig är den borgerliga alliansen ett avskräckande exempel. Oavsett vilket parti man röstar på, så vet man att Moderaterna bestämmer.”

Själv tyckte jag att det rödgröna samarbetet var en bra idé till en början, men snart nog så kände jag att det inte stod rätt till, det verkade otydligt och osäkert. Fakta i målet är ju ändå att Vänsterpartiet röstar på en socialdemokratisk statsminister när frågan blir aktuell efter valet, och det vet alla, inklusive alla vänsterpartister. Skulle man avstå från att rösta så skulle det leda till en revolution inom partiet, en händelse som partiet skulle få svårt att överleva.

Så länge Lars Ohly var partiordförande så envisades han med att säga att de rödgröna skulle gå fram tillsammans i valet 2014, en sak som skrämde åtskilliga medlemmar eftersom de insåg att vi i så fall skulle få behålla den borgerliga alliansen även efter valet 2014. Jag håller det inte för helt otroligt att utfallet 2010 hade blivit annorlunda om inte talet om de rödgröna hade poppat upp som gubben i lådan.

Därför är det utomordentligt bra att Jonas Sjöstedt reder ut vad som gäller inför valet 2014, folk behöver inte oroa sig för valutgången längre. Vadå? Sticker jag ut hakan? I sanningens namn så vet jag faktiskt inte vad som skulle hindra de rödgröna från att vinna 2014. Borg fortsätter att ljuga, Reinfeldt rekryterar bara fel och har tappat sugen. Det moderaterna behöver idag är en utrensning i partitoppen. Kanske Sofia Arkelsten skulle bli en bra partiordförande?

it Andra om: , , , , svt12 sr dn123 svd123 ab1234 gp


6 svar till “Vänsterpartiet äntligen tydligt om det rödgröna”

 1. Sjöstedt var som vanligt på Agenda igår. Lugn, sansad och tydlig. Det tackar vi för!

 2. Den rödgröna alliansen skulle ha kunnat fungera om den inte framstått som så kompromiss- och panikartad.

  Jag har alltid föreställt mig att Ohly egentligen inte ville ha ett samarbete med S-MP – lika lite som Sahlin ville samarbeta vänsterut. Men att båda två riskerade framstå som förlorare om de inte gjorde det. I Ohlys fall för att V lämnades utanför. I Sahlins fall för att hon sannolikt hotades av en revolt från det egna partiets vänsterfalang.

  I bådas fall skulle man önska att de hade haft tillgång till en kristallkula när det ödesdigra beslutet fattades. På den tiden framstod politiska allianser fortfarande som en nödvändig framtidsgrej. Idag framstår de närmast som en ovanligt trött form av självmordspakt.

  • Det ligger nog mycket i det. Sedan blev ju inte saken bättre av att S-ordföranden hette Sahlin, men i ärlighetens namn så var jag själv för ett samarbete till veckorna före valet då jag började se vartåt det lutade. Idag så behöver vi inte kristallkulan och det är bra att Sjöstedt har sagt hur det ska bli.

 3. Svårt att begripa ”laddningen” i ett formellt rödgrönt samarbete, på samma sätt det är svårt att begripa skillnaden av att ett antal små borgerliga partier kompromissar skilt om sin politik eller om de gör samma sak under etiketten ”alliansen”? Jag gissar här att det är samma figurer som chockeras över ovanstående som man kan höra på banken ibland sitta & säga att ”(s) byggde landet” & att de därför ska fortsätta lägga lappen i kuvertet. Samma personer som för övrigt gör det omöjligt med kvinnliga partiledare i (s). Det är väl bara så, helt enkelt. Så är det med den saken.

  -Men det är ju bara dumheter?
  -Nä, (s) byggde landet & ska inte gå samman med kommunister!

  • Tja, (s) byggde fokhemmet, IKEA möblerade det och Vinkungen fyllde det. Nu ser vi resultatet…

 4. Vad som skulle kunna göra att de rödgröna skulle förlora nästa val är helt enkelt att socialdemokraterna presenterar sin politik. Så länge väljarna tror att han står för något annorlunda än alliansen så kommer (s) opinionssiffror vara höga. när det tillslut går upp för väljarna att han är naken så kommer den nye s ledaren att dala snabbt. Fortsätter Jonas S att knyta sig till det socialdemokratiska skeppsvraket så kommer nog 4% spärren komma nära