Vänsterexperiment eller Högerkatastrof?

Det är mindre än ett år kvar till valet och de amerikanska konsultföretagen anser antagligen att det Moderata samlingspartiet ska ifrågasätta vänstern, gärna med ett språkbruk som förstärker och skrämmer väljarna. Ett sådant ord är ”Vänsterexperimentet”.

Katrin Kielos/AB: ”Under hela september har regeringen skedmatat pressen med budgetnyhet efter budgetnyhet. Skattesänkningen kom som finalnummer i lördags och i går kallade Anders Borg till press-
konferens. En söndag på finansdepartementet fick media huvuddragen i den budget som läggs på riksdagens bord först i dag. Bilden av hur regeringen styr Sverige är viktigare än att styra Sverige. Så vad är denna bild man så desperat vill förmedla?
– Vänsterexperimentet, vänsterexperimentet, vänsterexperimentet, upprepar Moderaternas propagandamakare Per Schlingmann. Ord spelar roll i politisk PR och Schlingmann har börjat kalla oppositionen för ”vänsterexperimentet”.”

Jag kan givetvis inte vara säker på att det är amerikanska konsulter som lagt upp strategin åt den svenska högern, men man har tidigare vänt sig över Atlanten för att få hjälp mot Persson så det är nog ett rimligt antagande att så har skett även nu. Att man ska lägga beslag på dagordningen genom att skedmata pressen som Kielos skriver är ett tydligt tecken på det. När valfläsket fräser i stekpannan så hoppas man att väljarna ska förblindas av matoset och tro på att Anders Borg är rätt man för att se till att svenskarna ska få mat på bordet även i framtiden.

Men den som tror på den sortens locktoner riskerar nog att bli mycket besviken. För i praktiken går högerpartiernas idé ut på att låna pengar utomlands för att kunna sänka skatterna för dem som redan har en hyfsad ekonomisk situation. Pensionärerna skulle enligt den information som serverats oss bara få en hundralapp mer i månaden, något som sett till penningvärdet i realiteten antagligen är ytterligare en sänkning.

Och den generella skattesänkningen som högerpartierna talar om sker med hjälp av – lånade pengar, vilket i sin tur betyder att det vi konsumerar idag får våra barn och barnbarn betala för i morgon. Det är för övrigt en politik som närmast är standard för borgerliga regeringar i Sverige. Det börjar alltid med ett dukat bord varje gång folk tröttnat på maktfullkomliga socialdemokrater, och när de nya borgerliga regeringarna tvingas lämna ifrån sig makten igen så är bordet inte bara avdukat, det ligger inte ens en duk på det längre. Det ligger bara drivor med skuldsedlar.

Katrin Kielos skriver att tanken bakom högerns retorik är att väcka tanken på att de rödgröna inte går att lita på. Något som de får god hjälp med av statsministerkandidaten Mona Sahlin. Igår hade jag en liten anspråkslös omröstning bland besökarna här med frågan om Mona Sahlin går att lita på. Åttiofyra procent svarade nej, men då ska man ha klart för sig att det var många borgerliga som deltog i röstandet också.

När Schlingmann och konsulterna talar om ”Vänsterexperimentet”, vad ska vi då säga om Reinfeldts ovilja att besvara frågan om han kan tänka sig att regera med stöd av de främlingsfientliga Sverigedemokraterna? ”Högerkatastrofen”?

intressant Andra om: , , , , , , , , dn123 ex123 svd123 ab1234 t

  20 comments for “Vänsterexperiment eller Högerkatastrof?

 1. 21 september, 2009 at 08:00

  Vi har ett budgetunderskott på 107.000.000.000.- etthundrasju miljarder. I det läget tänker Borg låna ytterligare tio miljarder för att på det sättet stimulera folk att söka arbete.

  MEN VI HAR JU FÖR FAAN ARBETSLÖSHET SOM SKA ÖKA TILL 12 PROCENT!?

  VAR FAAN SKA JOBBEN KOMMA IFRÅN????

  • 21 september, 2009 at 08:12

   Men Martin!? Trodde du verkligen på högerns tal om att minska utanförskapet? Den åtgärden är ju bara till för att ytterligare utarma vanligt folk.

 2. Sara G
  21 september, 2009 at 10:08

  Den enligt vissa så statsmannalika Reinfeld döljer nogsamt sina verkliga avsikter, vilket är en ytterst hårdför klasspolitik i de besutttnas intressen. Resten av befolkningen, speciellt de riktigt utfattiga och utslagna struntar han i. De ska inte ens få mat för dagen och tak över huvudet, och de riktigt svårt sjuka får inte heller längre några pengar att leva på. Han har sänkt skatten med ungefär 80 miljarder och 60 procent av dessa skattelättnader har tillfalligt de tio procent med högst inkomst. Hans tal om satsningar på välfärden har alltså förvandlats tillmotsatsen. Man lägger ner Arbetslivsinstitutet, anställda på Arbetsmiljöverket har minskat med en tredjedel och resurserna till Komvux skars omedlelbart ner vid maktskiftet.
  Däremot är det enda område inom offentliga sektorn som tilldelats rejält med pengar är utbyggnaden av fängelser. En förväntad ökning av brottsligheten är kanske det man räknar med i dessa njugga dagar, då arbetslösheten snart räknas 12 procent! Snacka om ”arbetslinjen!”
  Kommer vi snart att ha det som i USA, där en stor del av produktionen sker på just fängelser?
  Blir det ytterligare fyra år med Reinfeld är det mycket troligt att just det kommer att ske.
  I Reinfeldts paradis finns bara plats för ett fåtal, de besuttan, och de alllra minsta kan fåfängt banka sina pannor blodiga mot dörren till ett verkligt och värdigt liv.
  De får i vanlig ordning ge sina näst sista ynka kronor till de som redan har mer än de behöver.

 3. 21 september, 2009 at 10:47

  Ja var faan skall jobben komma ifrån?? Kanske ifrån de som alltid skapat jobben hittills (företagarna) …. utanför skapet kan man minska genom att DELTA i jobbskapandet….

  • 21 september, 2009 at 10:50

   Du menar att de arbetslösa som inte längre får A-kassa och lever på soc ska starta företag?

   Smart!! Jag täänkte inte på det… :-)

 4. nature
  21 september, 2009 at 11:14

  @bloggkraft
  Precis som ALLA vet, som är intresserade av både nationalekonomi och av samhällskunskap, så kommer jobben EFTER det att man har INVESTERAT. Hemligheten, eller sanningen om du så vill, att i dag investerar inte företagen långt sina övervinster utan man flytta dem till den del av marknaden där man bara flyttar pengar (börsen). Vad regeringen naturligtvis måste göra är att investera i utbildning, gröna jobb och hitta en lösning på vad vår American Lifestyle ställer till med i vår miljö.

 5. 21 september, 2009 at 11:48

  Posten och de flesta kommentarer har givetvis rätt, budgeten (eller snarare riksbanken) håller på att flytta makt och pengar från vanliga svenssons till de rika och bankerna. Arbetslösheten är också ett stort problem och regeringen gör i stort sett totalt fel saker. Problemet är ju att en vänsterregering skulle göra ännu större misstag, så hur man än vrider och vänder på det blir saker och ting värre.

  Dessutom är det ju mycket svårt att se hur man kan kalla denna budget eller den förda politiken för ”höger”. Det är renodlad Keynesianism och, i vissa avseenden, fascism. Endera kallar man detta för mitt-vänster-socialism-fascist politik, eller också gör man det korrekta och struntar i höger-vänster-skalan (som är rätt korkad) och säger som det är: det är vansinne och skadar större delen av svenska folket samt har det lite betydelse vem som sitter i regeringen. Höger-vänster är inte slagfältet, det handlar om makt och pengar samt att göra vad som är rätt eller göra det som är fel.

  • Martin Forsman
   21 september, 2009 at 17:44

   Jag önskar du hade rätt angående högerns ekonomiska politik då Keynesianismen är helt rätt väg att gå, men som bekant är ju Vänsterpartiet det enda svenska parti som bygger sin ekonomiska politik på denna modell. Kenesianismen går ut på att expandera den offentliga sektorn vid behov genom att skjuta till resurser, för att smörja samhällsmaskinieriet samt hålla nere arbetslösheten.

   Högeralliansen vägrar av ideologiska skäl att göra detta eftersom det skulle bevisa att deras tes, Marknaden klarar sig själv, inte riktigt stämmer. Att skjuta till några futtiga miljarder till kommuner och landsting är inte Keynesianism då det inte ens är en bråkdel av vad som skulle behövas. Enligt högerns egna uppskattningar kommer 10.000-tals jobb att försvinna i offentlig sektor nästa år och vad det innebär för samhället i stort behöver man väl inte vara professor för att förstå ;)

 6. Sara G
  21 september, 2009 at 15:29

  Jag tycker att Vänstern bör hämta kraft hos Arenagruppen, det bästa nuvarande vänsterforumet som finns, likaväl som höger tar intrycka av Timbro.
  Gör det till en daglig vana att gå in på adressen som kommer här:
  http://www.dagensarena.se/index.php?sid=1&pid=7&tid=119

 7. Sven B Hansson
  21 september, 2009 at 20:19

  Vänsterpartiet är väl tacksamma för det stöd de får av dig Jinge, sponsrar de sidan också?

  Ärligt?

  • 21 september, 2009 at 20:37

   Va? Jag hör aldrig något från partiet, än mindre sponsrar de sidan. De enda inkomster jag har är några kronor från Google när folk kollar in deras annonser. (V) tycker nog bara att jag är besvärlig eftersom min blogg är ”oberoende” vänster… :-)

   • Matte
    21 september, 2009 at 20:49

    Så den största vänsterbloggen, en av landets mest lästa bloggar, har ingen kontakt med partiet?

    • 21 september, 2009 at 20:51

     Varför detta plötsliga intresse? Nej, jag har ingen kontakt alls med Vänsterpartiet…

     • Marcus R
      22 september, 2009 at 01:07

      Jinge – Det tycker jag är bra. En politisk blog som står utanför sitt parti (eller drivs av en aktiv politiker) har mer trovärdighet på något vis.

      • Marcus R
       22 september, 2009 at 01:09

       ”eller inte drivs av en aktiv politiker” ska där ju stå såklart. Tänk om man någon gång kunde lära sig läsa förhandsgranskningen innan man submittade…

   • Nature
    22 september, 2009 at 08:44

    Nån donation, nu och då, från oss på vänsterhalvan kommer väl trots alt in? Jinge.se är bland det bästa som har hänt vänster, i bloggosfären i vart fall!

    • 22 september, 2009 at 08:49

     I samband med att jag hade sönder min dator kom det flera. Mycket bra, och dessutom viktigt just då. Men annars är kommer det inga. De slantar som ramlar in lite då och då kommer av att folk klickat på Googleannonserna.. :-)

     Helst skulle man förstås ha en sponsor, gärna någon rik gammal änka på Östermalm… :-)

     • Charlie
      22 september, 2009 at 10:05

      Eller så får du hoppas att annonserna är tillräckligt itressanta! :-)

 8. lasse
  21 september, 2009 at 21:28

  Läs igenom kommentarsreglerna! / Jinge

 9. Rogge
  21 september, 2009 at 21:54

  Jag trodde i min enfald att i den djupa ekonomiska krisen vi upplever vi skulle få en debatt om vårt ekonomiska system och den nyliberala politik som förts i Europa och USA de senaste dryga 20 åren. Men icke. Det är samma gamla valser som vi får höra och man blir ju rent förtvivlad när man hör vår finansminister i faderligt tonfall tala om för en arbetslös kvinna – som har noll inkomst och bidrag – att det är arbetslinjen som gäller i regeringens ekonomiska politik. Arbetslösa göre sig icke besvär. Att vi sedan har uppemot 30 % arbetslösa ungdomar verkar inte störa nattsömnen nämnvärt för honom och de andra i regeringen. Det värsta är att en nära nog majoritet av oss svenskar verkar tycka det är ok av opinionsmätningarna att döma. Solidaritet är inget som folk känner för idag tydligen. Sköt dig själv och skit i andra är det som gäller.

Comments are closed.