Väljarsympatier 1 Maj


Idag presenterar Ekot den väljarundersökning som man fortlöpande låter Novus Opinion göra. Den visar, föga överraskande, att de rödgröna partierna hämtar in på allianspartierna och att det idag bara skiljer 2,7 procent.

Sverigedemokraterna har gått upp till 6,1 procent, en ökning med 0,3, och Vänsterpartiet fortsätter sin kräftgång och får i undersökningen 4,9 procent, de har gått ner med samma siffror som (SD) har gått upp. Fortsätter trenden så riskerar (V) att hamna utanför Sveriges Riksdag, möjligen kan man i så fall räddas kvar av ett antal socialdemokrater som skulle kunna tänkas stödrösta på partiet, men det kan man bara spekulera om.

Vänsterpartiet drabbas antagligen extra mycket av det faktum att Miljöpartiet är på väg att byta språkrör, samtidigt som en stor del av socialdemokraternas partiledning är utbytt. Vänsterpartiet har i samma utsträckning som socialdemo-
kraterna gått bakåt på grund av ett bristande stöd för parti-
ledaren, något som har vänt helt för Socialdemokraterna nu som uppvisar en tämligen brant stigande kurva.

Ekot: ”Gapet mellan de politiska blocken fortsätter att krympa, men i långsammare takt. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av den senaste månadens opinionsmätningar som Novus gör för Ekot. Att Kristdemokraterna tycks ha parkerat under fyraprocentspärren oroar inte partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.”

Att Kristdemokraterna inte oroas av det faktum att man ligger under fyraprocentsspärren är en ren lögn av Acko Ankarberg Johansson, det pågår säkerligen rejäla diskussioner inom partiet där man funderar över hur man ska bete sig, men en partisekreterare berättar inte det för Ekot. Man vill inte dra ännu mer uppmärksamhet till den prekära situation som man befinner sig i.

Idag har media dessutom försökt göra ett nummer av att Håkan Juholt ska hålla första maj-tal i Dalarna istället för i Stockholm. Den praktiskt taget helt okände Tommy Waidelich ska tala på Norra Bantorget och det betyder sannolikt att det inte blir någon större rusning till platsen.

Trots att det inte var så länge sedan folk gick till valurnorna så känns den politiska situationen intressant. Jag vet inte, men jag får en känsla av att folk är trötta på Reinfeldt och Borg, dessutom har vi högre arbetslöshet idag än vi hade då regeringen tillträdde 2006 enligt uppgifter i media. Så mycket hjälpte ”jobbskatteavdrag” och ”pigavdrag” tydligen…

it Andra om: , , , , ekot svt svd12 dn12345 ab12 ex12


8 svar till “Väljarsympatier 1 Maj”

 1. Enda anledningen till att Ankarberg säger att han inte är orolig är för att Kd alltid får en hel drös med strategiröster. Jag hatar det systemet för det är så jäkla töntigt och odemokratiskt att man inte röstar på det parti man stödjer. Det alternativa röst-systemet borde testas faktiskt: http://www.youtube.com/watch?v=3Y3jE3B8HsE

 2. Jag tror att Juholt kan baxa upp sossarna en bit, vilket behövs efter de högervridna åren med Persson och Sahlin. Många gillar hans aviserade kamp mot elpriserna (jämför Perssons bevingade ord till alla prövade: elen m å s t e bli dyrare!), tågen och skolornas utförsäljning. Och kanske hans främsta trumkort: att han inte tas på allvar av eliten, vilket gör att de glömmer bort att vara vaksamma. Sedan får man hoppas att det blir tvärsom mot föregående riksdagsval: låga opinionssiffror ända fram till strax före valet då de plötsligt skjuter i höjden.

 3. Under en kort sekund trodde jag att Juholt skulle kunna leda socialdemokratin på rätt håll igen, men idag skriver tidningarna (AB) att Juholt vill ha in Persson i sin regering igen. Så flög det hoppet om en förnyad socialdemokratiska politik sin kos.

   • http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12963357.ab

    Men jag blir inte så upprörd. Misstänker att Juholt driver med reportrarna. Ministerutnämningar går aldrig till så att partiledaren (särskilt en socialdemokratisk)går ut i massmedia och tänker högt lång tid i förväg. Nej, de kommer som en blixt från en klar himmel ! Dessutom är det nog helt uteslutet att Persson verkligen skulle vilja ”göra en Bildt”.

    Om – mot all förmodan – Juholt verkligen menar allvar och Persson säger ja, så är det ändå ett intressant val. Sämre kulturministrar än Göran Persson finns det gott om, den nuvarande t ex.

    • Ja, Juholt pladdrade nog bara för att underhålla journalisten. Juholts svaghet är en sorts naivitet, men någon självmordsinstinkt har han inte, enligt min bedömning. Perssons dryghet är ju så iögonfallande att till och med gamla undergivna gråsossar tvekade framme vid valuran.

     • Det verkar som om även AB-reportern tog det som ett skämt. Han tog upp Perssons dans med en ko (!) som exempel på dennes kulturella intresse !

    • Kommer Persson tillbaks har vi ju bara två partier på vänsterkanten och man kan inte alltid räkna med att Mp håller sig där; de har en tendens att följa strömmen bara de får igenom sin miljö-politik.