Valfrihet, högerpartiernas våta drömDen svenska borgerligheten har flera gemensamma åsikter med den amerikanska Tea Party-rörelsen. Bland annat handlar det om att minska statens makt genom tal om ”Valfrihet”, det handlar att minska den landstingskommunala sjukvården genom att kalla reformer för ”Valfrihet” och även minska kommunernas åtaganden genom samma mantra – Valfrihet.

Annie Lööf/DN Debatt: ”Som partiledare för Centern blir min viktigaste uppgift att finna moderna svar på hur människor ska kunna erhålla frihet och trygghet i en hållbar värld.

Centerns ledord är desamma – frihet, trygghet och hållbarhet – men vi behöver förnya innebörden och bli tydligare. Vi ska göra det lättare för människor att fånga sin dröm – vare sig det gäller för entreprenören att driva företag eller för den funktionshindrade att hitta ett jobb.”

Ett exempel som alla som bor i Stockholms län känner till är påhittet ”Vårdval Stockholm”, något som i praktiken innebär att sjukvården försämras i fattigare kommundelar medans läkartäthet och antalet vårdcentraler ökar i Djursholm och på Östermalm. Så ökar man den faktiska valfriheten, vem som helst får faktiskt skaffa sig en bostadsrätt på Östermalm, eller ett hus i Danderyd. Själv har jag stor valfrihet som hjärtpatient, den består i att vända mig till min Wallenbergägda hjärtmottagning eller avstå från hjärtläkare om det inte är helt akut. Kommer jag med blåljustransport till Södersjukhuset tas jag emot, annars ombeds jag att vända mig till Aleris specialistmottagning, som numera ägs av Investor AB. Jag får inte gå hos en landstingsanställd hjärtspecialist.

Den frihet och trygghet som Annie Lööf talar om i sitt valmanifest, som hon tillåts publicera på DN Debatt, handlar om hur människor ska kunna erhålla frihet och trygghet genom att betala mindre skatt, en omskrivning av det faktum att de borgerliga vill avrusta stat, kommun och landsting genom att privatisera så mycket som det någonsin går, något som man tänker åstadkomma genom fortsatta skattesänkningar. När hon talar om att det ska bli lättare för den funktions-
hindrade att hitta ett jobb så handlar det antagligen om hårdare regler från Försäkringskassan. Kan man skicka ut döende cancerpatienter att leta efter arbete så kan man väl tvinga ut funktionshindrade på arbetsmarknaden tänker hon säkert.

Möjligen tänker hon sig att transferera pengarna från Försäkringskassan till olika entreprenörer så att de ska anställa människor som egentligen själva behöver hjälp många av dygnets timmar.

Annie Lööf/DN Debatt: ”Partiledarfrågan avgör inte Centerpartiets framtid. Den avgörs av vår förmåga att bättre förstå människors drömmar om framtiden, att bli mer närvarande i människors vardag, och att bättre inse de utmaningar vårt samhälle står inför i en globaliserad värld.”

Tänk, jag tror att hon har fel. Partiledarfrågan avgör i högsta grad Centerpartiets framtid. Maud Olofsson har lyckats torpedera partiet inifrån och partiet är mycket svårt sargat, det är förmodligen orsaken till att Annie Lööf tar ytterligare steg åt höger och antagligen ut i den avgrund som partiet redan befinner sig så nära.(texten fortsätter under annonsen)

Vill Centerpartiet få en bättre förmåga att förstå människors drömmar om framtiden och bli mer närvarande i människors vardag så tror jag att man ska börja med att rekrytera riksdagskandidater bland dem som redan har arbetat ute i verkligheten i minst tio år. Att komma direkt från gymnasiet eller universitetet in i Sveriges Riksdag och bara umgås med likasinnade och högavlönade politiker ger inte den plattform som behövs för att förstå vanliga människors vardag och deras drömmar.

När borgerliga politiker tar ordet ”valfrihet” i sin mun så tror jag att det ofta handlar om ett slags semantisk fascism. Man utnyttjar ordet för att dölja det man menar, att man egentligen är ute efter att försämra folks frihet.

it Andra om: , , , , , , dn1 svd1 ab1 ex1


20 svar till “Valfrihet, högerpartiernas våta dröm”

 1. Som om vi föddes framför en ocean av möjligheter till lycka, välmående och välstånd!
  Har vi blivit så avtrubbade och dumma av all högerpropaganda under åren att vi inte längre
  kan se
  verkligheten?

 2. De kunde väl vara ärliga och säga som det är att de är för ökade klyftor. Det är en sak som är säkert med borgerlig politik att ojämlikheten ökar, större och större klyftor så länge de får hållas tills medelklassen är mer eller mindre utrotad som i USA där även de som har lyckan att ha ett jobb ändå ofta lever i fattigdom.
  Den enes frihet den andres ofrihet. Den enes rikedom den andres fattigdom det är sanningen bakom deras tal om valfrihet och det borde de väl ändå själva vara medvetna om.
  Oppositionen kunde väl använda detta faktum för att klä av dom, fråga hur stora klyftor de vill ha egentligen innan de är nöjda. Detta är ju ändå ett fundamentalt faktum med deras politiska agenda, att ständigt öka klyftorna, hur länge kan man då undra, finns det något mått på lagom ojämlikhet eller tänker de bara köra på tills massorna svälter och de rika frossar i överflöd?

 3. Valfrihet är motsatsen till frihet, det är det luriga med det uttrycket då det innehåller ordet frihet.

  • I och med privatiseringen av apoteken, så har vi fått ännu fler shampon och hudkrämer att välja mellan. Jag blir alldeles yr i huvudet!
   Kvantitet och kvalitet tycks numera vara besvärliga begrepp att reda ut
   i valfrihetens Sverige.
   Det är inte utan att jag längtar till Rumänien igen, när det bara fanns en tandkräm i handeln. Pasta al dente!

   • min medicin ökade i pris från 360 till 785 kr per packet efter privatiseringen, jag vet inte om det hänger ihop men jag misstänker starkt det.

   • Att de flesta shampo och hudkrämer tillverkas med samma saker, på samma sätt och ibland till och med i samma fabriker, skall vi inte låtsas om. Har sett det i USA, en uppsjö märken och butiker, men varje val är inget val, det är dit den utvecklingen leder.

    Valfrihet åstadkoms inte genom att skapa bättre allternativ, det skall man ha klart för sig. Det finns mängder med saker där man inte skall ha någon valfrihet, för när det gäller skola exempelvis, så skall alla barn ha rätt till en bra skola, det finns ingen vettig anledning till att det skall vara valfritt att få en bra skola. Särskilt inte sedan det ofta inte är barnets val.

    • Jag har genom ödet fått valet att ta den allra billigaste versionen, för trots all förförisk reklam är det är innehållet i min tunna pensionärsplånbok som styr.
     V-a-l-f-r-i-he!!!

 4. Om man har 40 kronor i fickan och man ska äta på en pizzeria som har 120 olika pizzor att välja mellan, så kan man fortfarande bara välja en Margaritha barn pizza för det är den enda som kostar 40kr och om pizzerian slutar göra dem så finns det inget val kvar för de med bara 40 kr. Högern verkar inte förstå det konceptet.

 5. Just nu bryr sig nog Lööf inte så mycket om hur detta får Centerpartiets politik att uppfattas rent allmänt. Det hon gör nu är att valtala inför det egna kommande partiledarvalet. Vilket, såvitt jag förstått det, handlar väldigt mycket om att vinna den allt mäktigare Stockholmscenterns gunst.

  Misstänker att vi kommer att få se och höra ordet ”valfrihet” ganska mycket där. Alla tre kandidaterna måste väl formligen tävla i vem som är allra mest för valfrihet.

 6. Vissa politiker är ideologi besatta , De vill spara pengar på allas hälsa istället för att spendera mer pengar för att folk ska vara friska och betalar skatt

  Samvetslösa politiker använder privatiseringen för att berika sina vänner och deras företag , Privatiseringen ger alltid låglön och minskar förmånerna samt det blir ingen förbättring på kvaliteten och tjänster

  Politikerna idag är representanter för entreprenörer och inte för folket , de flesta politiker lever inte i verkligheten och så gott som alla är miljonärer

 7. ” blir ingen förbättring på kvaliteten och tjänster”

  Där tog du väl i lite? Jag vill nog påstå att Televerket inte var bra…

  • Vad ledsen jag blir. Har vi inte råd att låta uppenbart svårt sjuka kurera sig på vår bekostnad? När man ser vissa människors överflöd med tre fyra bilar, båt och stor villa blir man riktigt äcklad när detta sker och dessutom tystas ner så gott möjligt. ”antingen har du ett jobb och inkomst – och då får du sjukpenning” säger Ulf Kristersson, men det uttalet stämmer ju inte i många fall, vad jag vet, sen påstår han att allt fungerar bra, ja troligtvis tills han själv tvingas i samma sits. Alla blir ju gamla, fast det är klart han har väl vid det laget stulit så mycket av folket att han kan köpa sig fri från misär.

 8. Vidare är Annie Lööf en första klassens Teoretiker som inte har en susning om det verkliga livet!

 9. Jag är också för valfrihet!
  Frihet att slippa välja vilken elleverantör eller telefonoperatör, som vill kränga sämsta service till högsta möjliga pris. Jag vill även slippa välja mellan flera olika apotek som ofta inte kan expediera mina recept i rimlig tid.
  Det bästa med apoteksreformen är att man kan köpa Treo och hårfärgningsmedel i samma butik, för att mota den huvudvärk och de gråa hår man får av alliansens politik….