Vakna nu Sossar!


Igår fick jag en fråga i e-post från en av dem som ofta besöker hemsidan, han frågade – Varför bryr du dig om vem sossarna väljer till partiledare? Svaret är lika enkelt som självklart, Socialdemokraternas framgång i nästa val beror i stor utsträckning på vem de har valt till partiledare, så fungerar politiken och mitt främsta intresse är att bli av med den högerregering som nu gör precis allt den kan för att sabotera och torpedera det svenska välfärdssamhället.

AB: ”Socialdemokratins valberedning får hård kritik. Nu sågar flera S-profiler processen med att ta fram en ny partiledare. – Den är stalinistisk och saknar öppenhet, säger förre LO-ordföranden Stig Malm. Socialdemokraternas valberedning, som leds av ordförande Berit Andnor, har ännu inte presenterat något namn. Trots upprepade försök har de inte lyckats samla tillräckligt stöd för någon av kandidaterna. Nu kritiserar flera S-profiler valberedningens arbete. – Nu har man förlorat två val och sen så håller man på med sådant apspel. Det tror jag inte är till fördel för partiet, säger Stig Malm, som är ett av ombuden på S-kongressen i slutet av mars.”

Mitt inledande resonemang gäller givetvis Vänsterpartiet i lika hög grad, partiledaren är viktig, sedan kan man ju diskutera medias roll i valen, men för precis alla partier så är det av en avgörande betydelse att man har en partiledare som människor vill rösta på i stället för en partiledare som av olika anledningar väcker folks aversioner. Det är bara att se hur det gick i valet 2014. Vissa av partiledarna från valet i september är starkt ifrågasatta och deras efterträdare kommer behöva så lång tid som möjligt för att komma in i rollen och bli känd som partiledare, oavsett vilka partier vi talar om.

Diskussionerna inom socialdemokratin spiller över till media, man kan tycka vad man vill om det, men nu är det på det sättet. Partiet har svårt att ena sig om vem som ska bli nästa partiledare och det finns uppenbarligen olika falanger som helst vill se sig egen kandidat på posten, och dessutom olika delar av landet med samma inställning. Och precis som när det gällde Mona Sahlins vara eller icke vara så skadar diskussionen partiet, och väljare som befinner sig mer än femhundra meter från partihögkvarteret på Sveavägen undrar förstås vad som händer.

Även om jag inte röstar på socialdemokraterna så hävdar jag att Leif Pagrotsky vore ett mycket bra val. Han ger intryck av att vara en trevlig, sympatisk och klok person och han skulle gå hem hos partiets väljare, och säkerligen bland dem som i vanliga fall inte kan tänka sig att rösta på (S), och det är just nu det allra viktigaste för partiet.

Enligt Rapport så har Pagrotsky fått frågan från valberedningen men tackat nej, nu står det mellan Thomas Östros och Juholt enligt SVT.

it , , , , ab123 ex123 svd12 dn12 gp svt


8 svar till “Vakna nu Sossar!”

 1. Hej!

  Jag delar INTE dina åsikter, men jag tycker att det är viktigt att sossarna får ordning på sin röra.
  Det behövs en opposition som granskar och ifrågasätter, särskilt när vi har lama medborgare som inte engagerar sig.

  Östros är inte ett öde jag önskar sossarna, så elak är jag inte.

 2. Det kommer nog allt närmare en kompromisskandidat. Det kan vara till fördel för s om det blir så. För trots allt så kommer nog den viktigaste uppgiften för en ny s-ledare bli att rekonstruera partiet och dess strukturer.

  • Pagrotsky var ju en av få kompromisskandidater som fanns. Nu känns det som om högerfalangen har tagit komandot ordentligt och vad det kommer få för konsekvenser för (S) behöver väl inte sägas med tanke på de senaste valens katastrofer.

   Damberg eller Östros, två uttalande högersossar, skulle innebära en garanti för fortsatt Allianzstyre i minst 7 år till.

   • Det finns en kompromisskandidat till, och han har fördelen att varit utan för den innersta kretsen ett tag. Anders Sundström. Men som många tror så hade nog Pagrotsky varit ur s-väljarbas synpunkt bäst.
    Med de alternativ som nu diskuteras så tror jag att s kommer att fortsätta att blöda. Varanpääs pojke blev nog vingskjuten när patron Person förordade honom.

     • Det pratas lite om honom i bakgrunden eftersom både Juholt och Damberg har sina belackare och att Person troligtvis gjorde Östros en björntjänst. Utöver det har Östros sin (och Persons) ekonomiska politik som barlast.
      Jag blir inte förvånad om det är Sundström eller någon annan som har haft ett visst avstånd i tid och distans när det gäller partitoppen de senaste åren som blir partiledare. Observera att jag lägger ingen värdering på Sundström utan bara reflekterade över vad jag hörde i dag över en kaffekopp i stan. Säkerligen finns det fler som det talas om bland medlemmarna och partigängare.

 3. Jag börjar mer och mer blir övertygad om att S kommer gå under i interna stridigheter, det är nog en utveckling som varit på gång ett tag men som lugnades under perssons auktoritära styre. I mitt inre ser jag hur Östros och Damberg mfl står på Titanics brygga och slåss om vem som skall få hålla i rodret när styrfarten försvunnit och fartyget börjar brytas itu, patetiskt är bara förnamnet. Istället för att börja med att plotta ut en kurs så slåss man om rodret, märkligt…