Dagens Nyheter frågar idag sina läsare om vad de tycker om Facebook. Det är förstås en högst adekvat fråga eftersom det är allmänt känt att FB samlar in data om sina användare och att de säljer dessa vidare till olika annonsörer.
DN: ”Facebook har på några få år växt till en global tjänst med en databas som innehåller detaljerad personlig information om mer än 800 miljoner människor. Informationen är en guldgruva för Facebook eftersom den kan hjälpa företag att rikta reklam till rätt målgrupp. Möjligheterna till kartläggning är närmast oändliga och detta har blivit en miljardindustri, som DN.se tidigare berättat.
Nu har Facebook fått en sådan omfattning att myndigheter och politiker i såväl Europa och USA anser att användarnas dataskydd måste stärkas. Hur utnyttjar Facebook databasen? Hur blir användarna upplysta om detta och vilken kontroll har de över sin egen information? Det är frågor som pockar på svar.”
Själv så har jag givetvis ett facebook-konto, men jag har aldrig fångats av företeelsen utan bara irriterat mig på de meddelanden som kommer därifrån. Nu har jag skapat ett ”skräpkonto” på mejlen som gör att jag slipper få allehanda små käcka meddelanden om än det ena och än det andra.
Bara det faktum att man nås av ”vänförfrågningar” från folk man inte känner till stör mig, alla ”inbjudningar” till än det ena och än det andra. Resultatet har blivit att jag har slängt bort alla ”vänner” och dessutom konsekvent svarar nej på förfrågningar, jag har det kvar bara för att vissa ställen bara accepterar kommentarer via facebook, något annat motiv finns inte. Jag skulle tro att jag loggar in där två gånger i månaden, till skillnad från Twitter där jag läser dagligen, ofta till och med flera gånger varje dag.
Twitter har förstås en betydande nackdel, och det är som alla vet längden på de meddelanden man kan sända. Samtidigt kan det vara rätt så underhållande om det händer något som blir mycket omdiskuterat. Senast var det Slussenbeslutet vilket fick mig att blockera en användare, det var en kvinna som agerade som ett troll, hon verkade bara vilja reta upp folk, och hon lyckades faktiskt. Sedan dess kan hon inte nå mig via Twitter i alla fall.
it Andra om: Twitter, Facebook, Sociala medier, Internet, Integritet dn123 svd12 ab1 ex1
Tweet
18 svar till “Vad tycker vi om Facebook?”
Jag har precis samma tänk. Har också ett Facebook konto som är fejkat med en skräp mail adress bara för att en del tvingar mej att kommentera via facebook.
Saken är väl den att det du beskriver här nog faktiskt är den genomsnittlige Facebook-användaren. När sociala medier hajpas rabblar man alltid siffror på hundratals miljoner användare, men aldrig sägs något om hur många av dessa som verkligen… använder det.
Jag har själv inte listat ut om Facebook redan tjänar riktiga pengar, eller om det också är ett sådant där företag som lever högt på att prata upp aktiekurser och göra ständiga nyemissioner. Men oavsett vilket har det ett kommersiellt behov av hajpandet. Att det bakom alla dessa jättesiffror döljer sig en hel massa som egentligen bara har registrerat ett konto är knappast något som företaget vill ska sägas ofta.
En ”miljardindustri” kanske dessa kartläggningsmöjligheter kan vara. Men för att det ska kunna vara det i längden krävs att hajpen håller i sig.
Där på FB verkar det finnas varghatare?
Facebook riktar jag enbart en browser emot med anonymiserad surfning. Folk tycker jag är konstig som reggar mig med mitt riktiga namn på FB men surfar dit med anonym browser, jag tycker folk som reggar sig med alias med inte surfar dit anonymt är konstiga. Lita på facebook gör man inte. Som tur är har de inte som google gjort det jobbigt att använda deras tjänster anonymt. Skall nog köpa mig anonymt internet, för google har nästlat sig in lite väl mycket i ens liv, de snokar dessutom aktivt.
Jag är som tur är inte en lika offentlig och känd snubbe som du, så jag nås aldrig av ”facebook-bävningar”. :)
Jag har inte heller förstått vad som är så märkvärdigt med ”Facebook”. Grundtanken att hålla lite kontakt med sina vänner är helt ok. Men vem faaaan har hundratals vänner som det är viktigt att hålla kontakt med. Och nu har ju varenda förening och organisation gått in där så man bombarderas med meddelanden. Plus en massa människor som tar del av deras spel, till exempel ”Farmville”. Totalt ointressant – anser jag. Nej, jag har provat och lagt av, det ger inte något som helst.
Trodde faktiskt det skulle ge mer. Kompisarna har varit dåliga på at höra av sig, förr var det ofta något på gång. Så jag trodde att kanske alla aktiviteter planerades på FB, men det gjorde de inte. Folk satt bara och skrev om ovesäntligheter kanske därför vi träffades mindre helt enkelt, för inte hade jag missat något.
Jag använder min frus konto när jag måste ha tillgång till FB. Väl där granskar andra flitiga FB-aktörer och deras inläggen som är rena gallimatias av typen: ”I dag städade jag toaletten och handla mjölk.” 10 personer GILLAR detta? Nästa inlägg: ”Idag fick jag ett blåbär och en bulle av grannen.”
Jag skulle kalla detta trams för spam.
Om man fiser på kammaren och det inte dokumenterats på facbook, har det då verkligen hänt? Den nya tidens filosofiska fråga.
FB, dokusåpor, twitter, bloggar och sådant är det som fått mig att kalla den tid vi lever i för narcissismens tidevarv.
Smart, men egot blir ju hämmat.
FB för mig är enbart till för viss kommunikation med riktiga vänner. I övrigt är allt blockerat utom möjligheten att skicka mail till min box.
Men FB är i övrigt usel programmering,usla spel,luriga ”Du kanske känner,du kanske skall vara vän..etc..”,skumma ”appar”,allt detta har jag blockerat!
Ett par FFox appar tar bort resten av reklamen.(Rensar rätt bra i Bluddret dessutom).
Usel bildhantering,usel dvs obefintlig ”tråd”hantering.
Ids inte ens rabla resten..uselt!
Men med riktiga namnet ute så har jag fått kontakt med gamla vänner och det har varit roligt.
Ett Twitterkonto har jag men inte använt,ser ingen som helst användning av det. Däremot kommer det ibland skumma damer som vill något. Blockeras direkt!
Skulle inte gråta om dom konkade direkt.
Världen klarar sig bra utan FB och även Spotify. FB har jag aldrig använt och kommer aldrig att göra, fast spotify testade jag på i någon dag, aldrig mer.
Samma här. Jag ringer eller mailar mina vänner. Bor dom nära åker jag hem till dom. FB är en kiss-och bajslåda för inkontineta ordbajsare.
Oj vilken enig kör det var här. Dissar Facebook mer eller mindre gör alla som kommenterat och stämmer in i Jinges kritiska attityd till FB.
Jag håller inte med! Så är jag ju en bråkig kvinna förstås. Skämt åsido så gillar jag Facebook.I alla fall i nuläget. FB blir vad man gör den till.Det är nu tredje gången gillt som jag öppnat mitt konto. Tack vare att jag använder mitt riktiga namn har några gamla vänner hittat mig . Kan inte påstå att jag är speciellt aktiv och har medvetet en liten ”vänkrets” som jag följer. Fördelen gentemot Twitter är att det går att föra en vettigare diskussion när Du inte begränsas av 140 tecken. Jag gillar att det inte är så publikt på FB. Kommunikationen kan ju begränsas till vänner, nära vänner, familj etc.Med en liten begränsad vänkrets blir länktips och blogginlägg lättare att ta till sig. På Twitter rusar allt så snabbt. Efter någon timme har hundratals tweets flutit förbi.
Twitter är bäst då något speciellt händer/har hänt.Tack vare taggarna kommer man också då i kontakt med människor man annars aldrig skulle träffat på.
Att jämföra Twitter och Facebook är som att jämföra äpplen och päron.
Oj vilken enig kör det var här. Dissar Facebook mer eller mindre gör alla som kommenterat och stämmer in i Jinges kritiska attityd till FB.
Ja, de kände väl igen sig med konstiga vänförfrågningar. Jo jag har oxo fått kontakt med gamla vänner, en som jag umgicks med dagligen mellan fyra och åtta års ålder, Skitkul!
Men nackdelarna överväger tycker jag.
Då får jag väl gå emot kören då. Jag gillar facebook; har 225 vänner och blir aldrig spammad av någonting. Kommer där upp en massa skitspels-förfrågningar så kan man enkelt blocka dem ju. Där finns rätt många settings att pilla på.
Finns det verkligen vuxna människor som använder ansiktsboken? Trodde den enbart var till för 14-åriga wannabees.
Facebook blir vad man gör det till. Jag använder FB för att diskutera samhällsfrågor och delar länk – och blogginlägg om just politiska frågor på ett helt annat sätt än vad man kan göra på Twitter.
Konstigare än så behöver det inte vara. Att jag dessutom via FB kommit i kontakt med tidigare vänner, skolkamrater och arbetskamrater ser jag bara som en bonus.
Propagerande för ett par demonstrationer på FB. Det kan användas till vettiga saker, så är det.