Vad säger Sverigedemokraterna om Norge?
Jag tror att de allra flesta som tagit del av nyhetsrapporteringen om denna katastrof frågar sig vilka paralleller man kan dra av det som nu skett och om den politiska situation som vi haft i Sverige sedan valet 2010. Liksom i Norge så har vi ett invandrarfientligt parti i vårt parlament, finns det fler paralleller än så?

AB: ”På sin Facebook-sida uppger sig 32-åringen vara politiskt konservativ. De senaste åren har han varit aktiv på islamfientliga nätsidor och han har i olika inlägg sagt att han stödjer nationalismen, och har kritiserat det mångkulturella samhället. Han har även vänt sig mot svenska medier, som han anser inte är tillräckligt kritiska mot islam. Anders Behring Breivik, som kallar sig beläst, tillhör den högerextremiska miljön på det norska Østlandet. Den misstänkte gärningsmannen var medlem i främlingsfientliga Fremskrittspartiet (FRP), bekräftar partiet till Aftenposten. Han blev medlem 1999 och betalade medlemsavgiften fram till och med 2004. Han var även engagerad i Fremskrittsspartiets ungdom (FPU) från 1997 till 2007. Inom FPU var han ordförande i Oslo Vest från oktober 2002 till november 2004.”

När jag läser om Anders Behring Breivik så slås jag av det faktum att jag har sett många unga män som har varit fyllda av samma slags hat mot invandrare som han visat upp. Enligt Aftonbladet så har han kallat Gro Harlem Brundtland ”landsmördare” vid flera tillfällen. Att kalla en politisk meningsmotståndare vid öknamn kan möjligen vara förståeligt, men utifrån det vi vet idag så kan jag ändå tycka att det är uppseendeväckande.

Med facit i hand så undrar jag förstås om man hade kunnat förutse den händelseutveckling som idag har kostat fler än nittioen människor livet, varav en majoritet var barn och ungdomar. Som bloggare behöver jag bara gå tillbaka till den hets som fanns mot Mona Sahlin före valet 2010, många av de kommentarer som skrevs om henne kunde inte släppas fram på hemsidan, och ser jag till vår svenska motsvarighet till Framskrittspartiet, Sverigedemokraterna, så kan jag konstatera att många av deras bloggar visade en bild föreställande Sahlin där hon bar huvudduk i samband med ett möte med kvinnliga muslimska väljare, en bild som fick illustrera deras hat. (texten fortsätter under annonsen)


På många av Sverigedemokraternas bloggar så visar man den israeliska flaggan på sidans framsida, så gjorde också de rasistbloggar som Anders Behring Breivik dagligen besökte. Flaggan används för att förskjuta fokus från Förintelsen, en tragedi som annars dessa partier förknippas med i större eller mindre utsträckning. Man visar ett överdrivet stöd för Israel för att på det sättet distansera sig från det faktum att många sammankopplar dessa nationalistiska rasistpartier med just – nazism.

Minns jag rätt så var det Sveriges Radio som följde med Sverigedemokratisk ungdom på en resa till Estland, en resa där de fick bevittna hur dessa ungdomar sjöng den gamla nazistiska kampsången Horst Wessel, det var väl vid samma tillfälle som partifunktionärer stal en av Sveriges Radios bandspelare och slängde den i havet?

Det vore intressant att höra eller läsa hur Jimmie Åkesson ser på dessa paralleller?

it Andra om: , , , , , , , ab12345 ex12345 dn12345 svd1234 sr123 gp1 svt12


44 svar till “Vad säger Sverigedemokraterna om Norge?”

 1. Jimmie Åkesson förnekar säkerligen med kraft alla sådana liknelser. Inte för att de är ickekorrekta, utan för att han har insett att det är en viss negativ politisk belastning att förknippas med de rötter han kommer ur.
  Därav ord som ”visst, SD kommer ur nazistiska BSS, men det var ju flera år sen, och nu har vi en gullig blåsippa som partisymbol.”

  • Nej nu jävlar är det dags att börja kartlägga anhängare av SD inte helt omöjligt att det finns potentiella terrorister i den kretsen. Och med tanke på att hatbloggen PI förser dessa människor med hemmagjord statistik och felaktig information är det bara en tidsfråga innan vi har en Anders Behring Breivik i Sverige.

   • tycker det är skrämmande att en av dem har låtit sig fotograferas i full IDF-mundering när han gjorde besök hos sina vänner i mördarhären i december i fjol

 2. Både statsministern och forskare uttalar sig nu som om detta skall vara en ensam förvirrad stolle.

  Har dom inte mer kunskaper om fallet än vad vi nu vet så bör dom nog avvakta tills klarhet finns.
  Samma uttalande var det om självmordsbombaren i sthl.en förvirrad själ.

  Det intressanta blir när vi får förklaring varför just den soc,demokratiska regering och ungdomsförbundet angreps.

 3. Det här hade lika gärna kunna ha hänt i Sverige. Precis samma sorts personer som Behring ingår ju i SD. Det enorma hatet mot muslimer som frodas i de kretsarna är så starkt att det är att se som ett begynnande folkmord enligt Genocide Watchs varningslista.

  Behring är troligen hyllad internt hos SD, precis som Palmemördaren var inom samma sorts grupper.

  Man får väl hoppas att de här vansinnigheterna från Behring (och hans möjliga följeslagare) faktiskt leder till att vanligt folk får upp ögonen för det här groteska hatet som faktiskt var och är vardag. Något gott kanske kan komma av detta alltså, även om det känns otroligt långt borta idag.

 4. ”Flaggan används för att förskjuta fokus från Förintelsen…”

  Är det verkligen så enkelt? Har inte ett par av topparna för SD judisk ursprung? Har någon forskat närmare på dessa nynazistiska partiers relationer till Israel? Jag, som alla andra idag, befinner mig i ett chocktillstånd och är kanske inte så himla klartänkt, men jag är säker på att de som borde ägnat sig åt att forska i det här har låtit bli. Israel har i decennier närt islamofobin och hatet mot muslimer har de helt enkelt gemensamt med dumskallar som kallar sig någonting-demokrater hit och dit.

  • Är det verkligen så enkelt? Har inte ett par av topparna för SD judisk ursprung?

   Det är visserligen sant att några av SD:s toppar har någon sorts judisk bakgrund, men det är knappast DET som gett till resultat att var och varannan rasseblogg har en israelisk flagga på framsidan. Att förknippas med Förintelsen är politiskt omöjligt i Europa, och det är av taktiska skäl man man har flaggan, för att motverka associationerna till Nazismen. Att några av deras ledande figurer agerar tillsammans med Israel, stöder fördrivning av palestinier, bombning av Gaza beror helt enkelt på deras egna extremism. De är helt enkelt så extrema, men så är de oxo för unga för att ha någon djupare relation till Förintelsen.

   • Sen ser ju även islamofoberna(SD) Israel som ett bålverk i kampen mot ”musselmännen” medans nazisterna(SvP/NSF) ser ibland Iran som ett bålverk i kampen mot ”judenheten”

    skrev denna kommentar förut men den verkade försvinna:/

    • Nazist är man om man delar in folk i övermänniskor och undermänniskor, och medvetet verkar för att de sistnämnda ska förtryckas/förvisas/förintas. Undermänniskorna kan utgöras av vilken folkgrupp som helst, och behöver inte alls vara judar.

 5. Jag tycker det är störande att man på DN.se bland kommentarerna (Norges smärta är vår smärta) kan se flera som som önskar att det samma ska hända i sverige, att svenskar tyvärr inte har lika stark ”ryggrad” som attentat mannen i Norge osv. (de flesta av dessa kommentarer har nu plockats bort).

  Det finns SVENSKAR som tycker att det vore bra om det samma hade hänt i Sverige. Att ungdommar som är politiskt aktiva innom moderaterna och social demokraterna ska bli massmördade. Folk som beundrar ”handlingskraften” som anders behring breivik visade. OCh dessa kallar sig ironiskt nog för nationalister. Vilket jävla skämt!

  DET är skrämmande. Och man får ju undra på vilket parti dessa folk lutar åt när dom önskar att både sossar och moderater ska mördas…

  • Det finns tyvärr folk som har så få kopplingar mellan gråcellerna att de inte förstår vad den där ”handlingskraften” är för något förrän de ligger där och blöder själva eller någon de tycker om. SVT bör sända filmer som Mississippi Burning och American History X en gång i kvartalet. Först när en skinnskalle blir våldtagen av en annan skinnskalle förstår han vad det är han ägnat sig åt.

  • Läs på innan du använder begrepp som du inte förstår betydelsen av.

   Hur är det i Delsbo egentligen? Är det hembränt som har bränt din hjärna? / Jinge

   / Jinge

 6. Ser nu att terroristen framställs som en arbetslös, misslyckad ensamvarg. Det verkar nästan som en medveten fokusförskjutning. Enligt uppgift är han ju frimurare och det blir väl inte vilken arbetslös rättshaveriet som helst? Tragiskt om man försöker få det till något annat än den politiska terrorhandling det är. Det är ett praktiskt prov på det hat som florerar bland kommentarerna på Newsmill och i de stora tidningarnas kommentarsfälten. Människor som bara verkar drivas av sitt hat mot muslimer och vänstersympatisörer. Man måste ju också komma ihåg att han inte kommer från nazismen, det tycks snarare vara den välanpassade höger som SD säger sig vara.

  • Nja, enligt egen uppgift (sitt 1500+ sidor manifest) verkar han ha haft pengar iaf. Han har tydligen bränt tre miljoner dom senaste åren då han planerat det här.. Och verkar tillhöra en organisation som ser sig som en reinkarnation av dom gamla tempelriddarna.. Ganska skrämmande läsning (har bara börjat läsa), då hans ord ”Detta är bara början” hamnar i ett helt annat ljus.

 7. Jo det är väl ett sätt att skydda sig från beskyllningar om nazism. Lite grann är nog tanken också ”mina fienders fiender är mina vänner”, d.v.s eftersom de uppfattar islam som ett stort hot så kan de väl tänka sig att stödja alla – USA, Israel eller vem som helst – som krigar mot muslimska länder eller folkgrupper.

 8. Jag har nu läst mycket av vad han har skrivit på nätet och i ett av inläggen pratar han om att starta en dagstidning som ska ha följande doktriner..

  Jag klipper in utan att översätta.

  ”Kritisk til multikulturalisme (Anti-kulturmarxistisk)
  Anti-rasistisk
  Pro FrP (kanskje Høyre)
  Pro Israel (+ støtte til Armenia, kristne Koptere/Maronitter/Assyriere, kulturkonservative Indere, støtte til opprettelse av en kristen stat Biafra, Sør Nigeria og støtte til opprettelsen av en kristen stat i Sudan, støtte til Russlands/Thailands/Filipinenes/Kinas + kamp mot Jihad)
  Anti-FN
  Anti-EU
  Kritisk til kulturmarxistiske medier (alle)
  Pro fri marked
  Pro kristelig”

  Vart tycker ni detta placerar honom?

  Enligt mig mycket nära svenska SD men även nära ganska nära höger FP och höger Moderater.

 9. Jag vågar påstå, att de uttryck för förakt – och oresonligt hat – som förekommer ute på webben mycket väl kan trigga till våldsdåd. Och som framför allt riktas mot socialdemokrater. Minns morden på Olof Palme och Anna Lind. Till detta kommer de illasinnade kampanjerna mot Mona Sahlin och nu Håkan Juholt. Varje gång som jag försvarat socialdemokratins politik och dess sätt att stå upp för medborgare, som drabbats av utförsäkring och arbetslöshet, har min mailbox svämmat över. Där har jag fått veta att jag antingen är en värdelös idiot, eller ännu mer hatiska uttryck.Mitt namn hos ”Disques” är gstsveneric men jag undertecknar alltid med mitt namn. Avsändarna är däremot noga med att inte skriva vilka de är. Avrättningen av så många unga socialdemokrater ute på sommarlägret är den allra största tragedin i Norden. Vilket bara stärker mig i min politiska övertygelse. Heder åt Reinfeldt för det sätt på vilket han uttryckt sin avsky för dådet och medkänsla för de drabbade.

  Sven-Eric Forsén

  • Jag tycker att det är svårt att ta in den här katastrofen, det är svårt att förstå hur föräldrarna till en massa mördade ungdomar ska kunna gå vidare – barn ska ALDRIG dö före sina föräldrar. Jag tycker att det är fruktansvärt, och som bloggare ser jag många av de kommentarer du talar om. Nazister/Fascister åker in i spamfiltret direkt, men varje gång en sådan kommentar kommer så blir jag illa berörd. Och sådana kommer dessvärre…

   Från bomben har det kommit drygt 240 kommentarer, av dessa visar jag 190 ungefär. Man behöver inte vara raketforskare precis för att se det intellektuella armod som råder i vissa grupper. Men det kan inte dölja den totala katastrof det inträffade är. Nyss sade de på NRK att de tror att det finns ytterligare dödsoffer kvar inne i byggnaderna i regeringskvarteren, och att det fortfarande kan finnas ungdomar som drunknat och som ännu ej är anträffade. Det tyder på att dödssiffran kan stiga till 100 eller högre.

   Dessvärre så illustrerar det här ondska, ingenting annat. Och jag tror dessutom att det kommer betyda att samhället förändras på ett negativt sätt. Mer av kontrollsamhälle, censur och FRA. Då har alla medborgare förlorat än mer än vad de redan gjort…

 10. Mannen var väl Sionist och inte Nazist? Ja, inte för att skillnaden är sådär häpnadsväckande..

  • Han beskriver sig själv som nationalist och sionist, men var en fascist övergår till att bli nazist är antagligen hårklyveri.

 11. Detta klippte jag ut från ett inlägg igår, av vad han nu heter? Thoralf eller något? Riksdagsman för SD och hemmahörande i min tidigare hemstad, Kalmar.:

  ”Hur stor är sannolikheten att någon annan än muslimska terrorister ligger bakom bombdådet?

  Vilka andra grupper utför liknande attentat? IRA, ETA, Tamilska tigrarna. Vem av dessa har något intresse av regeringsbyggnader med personal i Oslo?”

  Skrämmande.
  Cyperndamen

   • Menar nog mitt förslag för SVT om Mississippi Burning och American History X. Somliga måste krångla till saker och ting som att föra element av nerknarkad hora, suput till morsa och ett svin till farsa i alla möjliga och omöjliga sammanhang för att något ska anses vara tillräckligt komplext.

 12. Just vad Åkesson säger är väl ganska självklart. Men gräsrötterna inom partiet – det vore intressant att veta om det förs en diskussion där. Och hur många som kickas ut pg av den sen

 13. Den frågan jag är intresserad av är, vad fan gör säpo?
  varför har vi 47 st sk ”experter” på islamistisk terror och inga i Tv om den högerextrema?

  Den där idioten Magnus Ranstorp har bara en låt på sin skiva, är det inte muslimer så vet han inte vad det kan vara. I gårdagens aftonblad så påstod han att INGA högerextrema attentat gjordes i HELA Europa under 2010!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13363740.ab

  Mangs attentat i Malmö förra året hade visst denna ”expert” glömt bort.

  Vad är vi uppe i nu i norden gällande antal mördade i Islamistiska terrordåd vs högerextrema? 0 Islamistiska och ca 120 högerextrema?

  När är det nog? När börjar säpo och polisen sätta dit dessa as som sitter och spyr ut hat mot människor på internet? När blir tex en sådan som gudmundsson åtalad? När börjar polisen sparka in dörrar på dessa fega kräk som sitter framför sin dator och hetsar psykopater att ha ihjäl barn?
  Det räckte ju uppenbarligen att 2 araber pratade i telefon i Göteborg för att de och deras familjer skulle släppas ut under pistolhot. Det räckte uppenbarligen med att 2 somalier uttalade stöd till en terrorgrupp i Somalien för att de skulle åtal under terrorlagarna.
  Det är helt okey i mitt tycke, men nu är det fan dags att köra den linjen med ALLA som stödjer terror. Inte bara de med lite mörkare hud.

  • Håller med dig helt och hållet. Ranstorp blev lite nergjord igår på NRK av en norsk expert av något slag. Inte lite pinsamt med våra svenska experter som ser muslimspöken överallt.

 14. Man kan väl bara hoppas att massmordet i Norge startar en nödvändig media-debatt om det livsfarliga politiska läget som ju råder i de flesta nordiska länder där nazistiska(!) partier sitter med vid maktens bord(!). Det är inte ”ungdomligt vitalt”, det är oerhört farligt, bara ett litet steg från koncentrations-läger för all politisk opposition, diktatur med järnnäve & utrotningsprogram för sjuka & handikappade. På så sätt kanske något gott kan komma ur eländet. Folkdräkten är egentligen en svart SS-uniform.

 15. Jag tycker att alla nazister och fascister borde skickas ut i en omloppsbana.

 16. SD’s framgång bygger i grunden på hat och missnöje. Man har tagit på sig kavaj och slips och gjort sig av med kängor och nazistsymboler. Det samma i retoriken, man har städat bort vissa ord och begrepp, men under denna makeover är det samma gamla unkna rädsla för det främmande och ängsliga fastklamrande vid något förhärligat förgånget som är absolut stendött.
  Ur hat och missnöje växer absolut inget gott, bara sjuka utväxter som kan bli helt förvildade och skapa elände och död…
  Dags att klä av Jimmie och hans unkna anhang…

  • Inte en chans. Du överskattar din egen förmåga att uttrycka dig distinkt och tydligt. Jag orkar inte GISSA mig till vad folk menar. Sedan ska du dessutom ha en fungerande mejladress för att kommentera här. / Jinge