Vad säger Mona Sahlin och bloggsossarna om Gaza?

Mona Sahlin gick på festen som celebrerade Israels 60-årsjubileum, betyder det att hon själv och andra ledande socialdemokrater har lagt på sig själva en munkavle om vad som nu sker? Eller är det möjligen andra som förväntar sig att de ska sitta still i båten?

Tage Erlander och Göran Persson har varit några av de partiledare som vurmat för apartheidstaten, och vapenexporten till Israel ökade starkt under Perssons statsministerperiod. Nu har jag tillbringat en stund med Google och andra sökmotorer och hittar ingenting om att Mona Sahlin skulle ha sagt vare sig bu eller bä om det som sker just nu i Gaza. Jag tolkar det som att socialdemokratin tiger och samtycker. Eller får vi möjligen se social-
demokraternas representanter på nästa stora demonstration mot Israel?

Och var har de sossebloggarna tagit vägen? Hade det varit en attack mot de borgerliga partierna så hade alla stått på bloggbarrikaderna och viftat med sina flaggor. Nu är det ett par enstaka som skriver något, men de flesta är tysta så tysta…

AB1 DN1 Gahrton i SvD SvD1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Bloggosfären, Sossebloggar, Etnisk rensning, Intifada III, Israel, Bombningar, Gaza, Palestina, Mellanöstern, FN, Genevekonventionen, Ockupation, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Bosättningar, Ockupation, Blockad, Politik[/tags]

  47 comments for “Vad säger Mona Sahlin och bloggsossarna om Gaza?

 1. Hooman
  2 januari, 2009 at 13:54

  Rätt iakttagelse Jinge. Mona Sahlin har varit tyst. Däremot Urban Ahlin, Ulf Bjereld och Broderskapsrörelsen kommenterat och fördömt Israels flygbombningar mot Gaza.

  • 2 januari, 2009 at 13:57

   Just dessa har jag sett och läst. Men vad säger partiet? Alla högröstade bloggare?

   Det är tyst så tyst…

 2. Anders
  2 januari, 2009 at 13:54

  Rätt Jinge. Jag kollade just promemorian, har har inte skrivit ett enda ord om Gaza, idag skriver han om Kuba.

 3. alandalus
  2 januari, 2009 at 14:11

  Göran Persson var enligt egen utsago en religiöst motiverad Israelvän men han hade åtminstone vett att säga bu när Israel angrep Libanon 2006:

  ”Jag reagerar med bestörtning och vrede över det som hänt. Israel begår det ena övergreppet efter det andra i Libanon. Internationell rätt gäller också för Israel, en av grundreglerna är att motåtgärder ska vara proportionella, och det struntar man i.”

  Mona Sahlin verkar däremot vara tyst när motsvarande barbariska övergrepp nu sker mot Gaza.

  Gaza har för övrigt en stark koppling till 1948 års etniska rensning av Palestina som Mona Sahlin firade. 75% av dess invånare är nämligen flyktingar med rötter i nuvarande Israel. Det är därför Gaza idag är ett av jordklotets mest tätbefolkade områden.

 4. KAS
  2 januari, 2009 at 14:23

  Mona Sahlin har ju sagt följande om Afghanistan enligt Aftonbladet.

  “Fråga: Är det rätt att bomba i Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

  Svar: – Ja, det tycker jag. …

  Den som tror att den kvinnan är mesig över att lite civila dör varken ser eller hör.

  Att hon skrämmer tyst i alla ”framstående s-bloggare” är väl inget förvånande så toppstyrt som det är där.

  KAS

 5. David H
  2 januari, 2009 at 14:58

  Det är ju bekvämare att hålla tyst. Samma princip följer S-topparna när det gäller exempelvis Ipred-lagen.

 6. 2 januari, 2009 at 15:15

  En del politiska svängningar är inte möjliga. Man kan inte vara anhängare av Palestinierna för att sedan bli Israel-kramare? Det är helt enkelt inte speciellt trovärdigt. Då är man förmodligen en ”kappvändare” av stora mått!

  Frågan är polariserad och man kan inte hoppa mellan polerna hursomhelst.

  Själv har jag ”ingen åsikt alls”.

  Det är nästan en bedrift…

 7. Mr Biz
  2 januari, 2009 at 15:43

  Det är omöjligt för Sahlin att kommentera Gazamassakern om hon inte väljer innantilläsning av ockupationsmaktens pressmeddelanden.
  Alternativet blir ju i så fall att hon nästa dag måste kommentera t ex ett knivrån med dödlig utgång som att ”-det var den gamla damens eget fel! -Hon försökte ju försvara sig med handväskan”.

 8. bob
  2 januari, 2009 at 16:38

  Varfor vill du att Mona Sahlin skall yttra sig?
  Hon kommer som vanligt med nagot menlost flosler fran SSU som stoder Palestinierna ena dagen och med ett annat floskler som stoder Israel nasta dag beroende pa vem hom pratar med.
  Det basta hon kan gora ar att halla tyst i denna som i alla andra fragor och vem vill ha nagot stod fran henne?

 9. David H
  2 januari, 2009 at 17:00

  Om man ska tala om oppositionsyttringar så finns det ju en som är extremt mycket viktigare än vad någon svensk säger, nämligen USA’s tillträdande preisdent Obama.

  Han har dock låtit meddela att det bara kan finnas ”en president åt gången” och håller tyst. Hans talesman David Axelrod säger iofs att Obama kommer fortsätta erkänna det speciella ”förbund” som finns mellan USA och Israel, så vi kan nog förvänta oss business as usual i USA’s Israelpolitik.

 10. 2 januari, 2009 at 17:37

  Inte vet jag vad andra socialdemokratiska bloggare skriver. Det funkar inte så att det går ut något slags central dekret. Kanske är det så för bloggare med andra partisympatier, det vet jag ingenting om. Själv skrev jag redan på massakerns första dag att det är ett oförlåtligt handlande av Israel. Jag vidhåller det.

  • 2 januari, 2009 at 18:02

   Magnus! Jag tror inte att det utgår några dekret alls från partier om man undantar de främlingsfientliga. Jag vet att du skrivit och tre-fyra till, men det är anmärkningsvärt få med så många s-bloggare som det faktiskt finns.

 11. Dag
  2 januari, 2009 at 17:59

  Man ska också komma ihåg att i den Hebreiska encyklopedin står det att rasism riktad mot araber är antisemitisk eftersom de talar ett semitiskt språk. Det glöms ofta bort av olika bloggar som vurmar för det heliga landet. De är antisemiter precis som alla judar som hatar palestinier och vill döda dem. Angreppet mot Gaza är en antisemitisk handling!

 12. 2 januari, 2009 at 18:01

  Vi exportar vapen oxo.

 13. 2 januari, 2009 at 18:58

  Inte ens Svenska Freds hävdar att vi exporterar vapen till Israel så jag är mycket nyfiken på din info!

  Du kan ha rätt, möjligen har jag missuppfattat något, typ blandat ihop, eller så var det självklart iom att vi exporterar till USA och England. Ska googla lite imorgon när jag får tid.

  http://www.svenskafreds.se/press/20020503.shtml

  Tillägg: Uppenbarligen importerar vi krigsmateriel från Israel och gynnar därmed deras vapenindustri. Dessutom har isrealerna varit här i Sverige och testat sitt UAV-plan som de nu använder för att döda palestinier.

 14. alandalus
  2 januari, 2009 at 19:32

  428 döda i massakern nu.

  Hollywood svarar med att…. släppa sex nya filmer om Förintelsen.

 15. Martin
  2 januari, 2009 at 19:35

  Fan vad många palestinakramare det finns här då! Osunt faktiskt! Osunda åsikter!

 16. 2 januari, 2009 at 19:53

  hahahah..!

  Martin #19

  Ja, vi är många palestinakrammare här och där, hit och dit… tycker du också att vi borde bombas?

  :o)

 17. 2 januari, 2009 at 20:53

  Man undrar var S är på väg i denna fråga. Jag tror dessvärre Bjereld önsketänker på Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2008/12/28/darfor-var-det-ratt-av-s-att-ta-sin-hand-fran-israel-och-bli-palestinavanner . Jag misstänker att Sahlin kommer fortsätta på den av Persson inslagna och av borgarna fortsatta Israelvänliga vägen. Det är så otroligt vidrigt.

 18. 2 januari, 2009 at 21:17

  Tog mig friheten att surfa runt och kolla vad socialdemokraterna egentligen sagt eller inte sagt med anledning av kriget mot Gaza.

  Redan den 27 december gick de ut med detta fördömande av av våldet i Gaza. Det följdes upp den 30 december med krav på att Israel släpper igenom humanitärt bistånd och eld upphör

  Till det ska läggas att socialdemokraternas internationella center – Palmecentret startat en insamling till förmån för palestinierna i Gaza. Bidra gärna efter förmåga.

  • 2 januari, 2009 at 22:20

   :-) Jag har inte hört nåt, uppenbarligen är det fler som inte hört nåt, iaf inte från Sahlin… :P

 19. Kvinna
  2 januari, 2009 at 23:11

  Tack Magnus,
  Det blev varken champagne eller finmiddag på nyårsafton på grund av Israels blodbad på Palestinierna. Inte har vi gått ut och handlat på rean heller. Nu har vi satt in den summan som skulle gått åt på insamlingen.

  Hoppas att varje öre kommer Gazaborna till hjälp och lindring. Välbekomme, Palestinas heroiska folk!

 20. Eva Hillén Ahlström
  3 januari, 2009 at 00:36

  Hej igen
  Jag har nu gått igenom s-bloggarna sedan den 27 december och funnit totalt 54 inlägg i ämnet.

  Hälsningar
  Eva

 21. 3 januari, 2009 at 07:11

  Eva: ”Jag har nu gått igenom s-bloggarna sedan den 27 december och funnit totalt 54 inlägg i ämnet.”

  Man kan konstatera två saker Eva. Uppenbarligen så engagerar inte det pågående våldet mot palestinier s-bloggare. 54 blogginlägg från så många bloggar är väl närmast att likna vid tystnad?

  Men frågan om Mona Sahlin kvarstår totalt obesvarad. Det sista jag såg från hennes sida var att hon var med och minglade på Israels 60-årsfirande i Stockholm.

  Hon fullföljer därmed Erlanders och Perssonska traditioner. Visserligen hade Persson, som någon påpekade, uttalat sig kraftfullt mot klusterbombningen av oskyldiga libaneser, men jag har inte sett att Sahlin har sagt ett knäpp om det som nu händer i Gaza.

  Är det en situation som SAP-medlemmarna är nöjda med?

  Man kan givetvis inte tvinga en partiledare att yttra sig på ett sätt som strider mot vederbörandes åsikter, men man ska inte heller tro att partiets eventuella väljare missar det faktum att tystnad råder.

 22. 3 januari, 2009 at 14:32

  Jag har själv skrivit mig blå om ”konflikten”. Jag har också uppmärksammat att Grön Ungdom har gått ut ganska starkt i frågan. http://www.gronungdom.se/article/2487

  Förhoppningsvis bryts väl tystnaden snart från Mona Sahlin och de övriga partiföreträdarna för det ligger något i uttalandet: att tiga är att samtycka.

 23. Sara G
  3 januari, 2009 at 15:58

  ”Det är inte de ondas ondska vi skall frukta, utan de godas tystnad”
  Fastän jag vet inte om Monas Sahlin kan betecknas som god…

 24. 3 januari, 2009 at 20:15

  Jinge, inget duger uppenbarligen åt dig, eller hur?
  54 blogginlägg har skrivits om saken och det fnyser du åt.
  Partiets utrikespolitiska talesman har uttalat partiets officiella linje och det fnyser du åt.

  Här har du alltså ett parti vars partiledare har så mycket karaktär att hon låter den som har rollen om utrikespolitiken sköta uttalanden om utrikespolitken. Och här har du ett parti där cirka 50% av de aktiva bloggarna har uttalat sig och ändå fnyser du åt det. Sanningen är ju den att du har ett horn i sidan åt både Sahlin och socialdemokratin så det spelar nog ingen större roll vad vi gör i det här partiet, på ett eller annat sätt skulle vi ändå göra fel om vi så kopierade dina blogginlägg rakt av och använde dem som officiella uttalanden. Din enögdhet i ditt sahlinhat blir lite tröttsamt i längden.

  God fortsättning.

  • 3 januari, 2009 at 20:27

   Fast nu hade inte Sahlin gjort ngt uttalande om Gaza visade det sig, så hornet är kvar i min sida. Men det är sant, jag har inga högre tankar om ”socilademokrater” som lämnat arbetarrörelsens värderingar och den demokratiska socialismen till förmån för marknadsliberalism och en full marknadsekonomi.

   Och du Erik! Min kritik av Sahlin står jag för till 100% Du får givetvis tycka vad du vill, men det blir lite tröttsamt i längden att höra hur sossar prisar en sekunda partiledare. Faktiskt…

 25. Mr Biz
  3 januari, 2009 at 21:12

  Erik Laakso #29,

  Om Sahlin ”låter den som har rollen om utrikespolitiken sköta uttalanden om utrikespolitken” varför har hon då gått ut i dagens pressmeddelande kl 10:39 med en egen åsikt?
  Då är det väl hon själv som fnyser åt de ”54 blogginläggen” och den utrikespolitiske talmannen?

 26. 3 januari, 2009 at 21:21

  Men har hon gjort det Biz??

  Pressmeddelandet var ju från 1/3 2008??

 27. Mr Biz
  3 januari, 2009 at 21:33

  Ja, de fick alla pressmeddelanden på Bilderbergmötet den 1 mars men detta togs fram först i dag och de glömde uppdatera det. Tror jag.

  • 3 januari, 2009 at 21:38

   Tro ska man göra i kyrkan/moskén/synagogan…

 28. Mr Biz
  3 januari, 2009 at 21:45

  Kanske Erik Laakso kan reda ut det här?

 29. 3 januari, 2009 at 22:07

  Oavsett vad sossarna eller några av de borgerliga partierna säger, ingen av era partiledare skulle våga/kunna kunna gå ut så här hårt: http://www.vansterpartiet.se/content/view/1940/275/ (V)i gör det, men (V)i får ju inte höras eftersom medierna ”förväntar sig” att (V)i gör det.

 30. sigge
  3 januari, 2009 at 22:43

  Det var jag som lade ut den där länken men jag kallade mig inte Jinge….

  • 3 januari, 2009 at 22:45

   Jepp sigge! Det var du, men det hamnade i spamfiltret och där upptäckte jag det först EFTER att jag raderat det. Jag läser normalt aldrig det som hamnar där och jag kunde inte göra en recover för att texten var raderad. Jag fick backa med pil bakåt men där kunde jag inte godkänna texten utan bara kopiera länken. Sitter och kollar Presstv.ir live på nätet just nu.

   tack!

 31. sigge
  3 januari, 2009 at 22:49

  Har kollat själv i en timme nu och efter två timmar tycks fem ockupationssoldater dödats och 25 skadats. På motståndssidan är siffrorna högre.

  Taktiken verkar vara tvärt emot vad man sagt, tydligen försöker man stävja ockupationsmotståndet genom en återockupering men tycks för tillfället ha stannat upp med flyganfall vilket tyder på att moståndet är hårt…

  • 3 januari, 2009 at 22:51

   Fast det är mycket som låter som bomber. Och sirener…

   Satans djävla dårar!! :-(

 32. blingbling
  4 januari, 2009 at 03:34

  Jag tror personligen att sossarnas spinmasters har givit Mona rådet att hålla käft och avvakta utgången, det känns väl inte alltför svårgissat. Ligg lågt, det blåser över, typ.

  Vad beträffar resten av partiet så finns där kanske en och annan vettig person, men det stora flertalet inom SAP skiter blankt i allt annat än valet 2010 och i synnerhet de egna utsikterna att bli försörjda i ett eller annat utskott.

 33. 4 januari, 2009 at 12:01

  Nu har det kommit ett uttalande från Mona Sahlin

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=870033

  • 4 januari, 2009 at 12:02

   Jag såg det. Jag länkar redan till det. Det tog ett tag…

 34. Eva Hillén Ahlström
  4 januari, 2009 at 13:18

  Hej igen
  Efter en ny koll hos s-bloggarna kan jag nu lägga till ytterligare 19 inlägg, således är antalet sedan den 27 december nu 73 stycken.

  Eva

  • 4 januari, 2009 at 13:31

   Min kritik visste var den tog tydligen. Idag har Sahlin dessutom uttalat sig i media… :-)

   När du ändå är i farten, kan du inte räkna vänsterbloggarnas antal inlägg oxo? :P

   ( Annars kommer jag inte och hälsar på nästa gång jag fiskar i Gimån… :)

 35. 4 januari, 2009 at 13:49

  Sahlin i DN-artikeln: ”Det står klart att fredsplanen i Annapolis fallit.” No shit Sherlock!?!?!

 36. Eva Hillén Ahlström
  4 januari, 2009 at 19:00

  Hej Jinge
  Jag tror nog att du får räkna övriga inlägg på vänsterbloggar själv :) men du är absolut välkommen att titta in när du skall till Gimån. Hur har du hittat dit? Har du rötter i Bräcke eller i övriga Jämtland? Skriv gärna något inlägg och ”sälj” vår vackra natur och vänliga sinne :) Alla är så välkomna hit.

  Hälsningar
  Eva

  • 4 januari, 2009 at 19:08

   Nejdå, jag har varit flugfiskare i 40 år ca, Gimåöringen är en favorit. Jag har varit vid Gimån minst 12-15 gånger.

Comments are closed.