Vad gör Vänsterpartiet?
Jag tror att vi är många som undrar, ska man se till den undersökning som gjorts av DN/Synovate som omfattade drygt 2700 personer så är det på väg rakt nedåt för partiet. Åker (V) ut ur riksdagen, vilket mycket tyder på i nuläget, så kommer borgarna att behålla makten.

DN: ”På den rödgröna sidan kan det noteras att Miljöpartiet ligger still trots mycket uppmärksamhet i samband med kongressen och att Vänsterpartiet får sin sämsta notering sedan april 1994. Socialdemokraternas framgångar i opinionen räcker dock för att minska skillnaden mellan blocken till 2,5 procentenheter. I februari hade alliansen en ledning på 9,6 procentenheter. DN/Synovates senaste väljarbarometer baseras på 2 706 telefonintervjuer som genomfördes perioden 9–25 maj med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare.”

I den senaste upplagan av vänstertidningen Flamman så var det en insändare som hävdade att det senaste omvalet i Örebro och Västra Götaland var den sjätte valförlusten på nio år. Jag tycker att den uppgiften säger precis allt om den nuvarande partiledningen, det verkar som om partiet från centralt håll inte -vill- vara kvar i Sveriges Riksdag. Insändarskribenten hävdar att det är Lars Ohly som är ansvarig, och det har han ju rätt i, men uppenbarligen ska (V) åka ut ur riksdagen innan någon slår till bromsarna…

Många säger att man inte ska reagera på enskilda opinionsundersökningar, och det är väl riktigt, men ska man hålla på att upprepa det som ett mantra även när partiet lämnat landets lagstiftande församling?

it Andra om: , , , , , dn svd ex ab1 sr


12 svar till “Vad gör Vänsterpartiet?”

 1. Ja du Jinge, själv har jag struntat i att betala medlemsavgiften i år. Nästa val ska jag lägga rösten på Miljöpartiet. Jag tror inte på vänsterpartiet längre.

 2. Nu blir det ju kongress i januari nästa år, så även om det är ett bra tag till dess kommer det ske. Mitt förslag är att du ställer upp som kongressombud. Eller så får du en tredjedel av medlemmarna i ditt distrikt att kräva en extra kongress, vilket måste genomföras inom två månader i sådana fall.

   • Enklare kanske, men jag litar inte på att MP inte börjar samarbeta med borgarna för att sälja ut välfärden ännu mer om de bara får ett par obetydliga eftergifter inom miljöområdet…
    Men, ska man va positivt lagd så kan man påpeka att sist (V) låg på den här nivån i opinionsmätningarna blev de Sveriges tredje största parti i valet 4 år senare ;)

 3. Frågan är, vad kongressen 2012 ska kunna göra åt läget.
  Allt för många, som vill göra mer av det som redan blivit fel.
  Unga PS-ledamöter, som uppträder som gubbar och gummor.
  Hasplar ur sig ”statements” i stället för att ungdomligt rumstera i bråten.
  Mest bevakande, att inget händer som förändrar deras egen situation.
  Vem kan öppna upp för att bryta det historiska komplexet?
  Någon måste ta ledningen och makten, men var finns denna goda karamell?

  • Ja Kjell! Det är många som redan gett upp, och det blir fler och fler för varje dag. 4,1% i en stor opinionsundersökning, jag tror att partiet hamnar under 4% i dessa undersökningar redan i juni/juli. För att muntra upp medlemmarna så krävs det ett besked om extrakongress nu i höst. Blir det inte så får jag väl bli miljöpartist jag med.. :-I

 4. Jättenkelt att bli miljöpartist. MP får ut budskapet och har tagit Vänsterpartiets plats som ett modernare parti. Tydligt rödgrönt i mitten.

 5. Tack för att ni så tydligt visar kopplingen mellan klasskampskommunisterna och grönsakskommunisterna plus att könskampskommunisterna verkar vara ut ei kylan. Alltid denna konflikt mellan grupper, varför kan vi inte bara kramas och komma överens ;)

 6. Jag är miljöpartist som är på väg över mot V istället. Efter att VägVal Vänster gick i graven o vänsterdemokraterna floppade så har delar av den ”frihetliga västern” gått över till MP och välkomnades där. Men efter en tid tror jag man ser igenom MPs småborgerlighet och förmåga att alltid vända kappan efter vinden. MP är inte så ”vänster” när det väl gäller för då väger alltid makten tyngre och efter omvalet i VG-regionen var man beredda att fimpa V för att samarbeta med FP även om det skulle innebära stora eftergifter i kollektivtrafikfrågor och miljö.
  Vänstern behöver dock en partiledare som inte har någon historisk belastning (kommunist) och som kan entusiasmera mer. Med ny V-ledare så går nog en del tillbaka från MP.

 7. Tyvärr finns det inga riktigt bra alternativ till vänsterpartiet. Däremot finns det bra kandidater till ny(a) partiledare. Jonas och Josefin skulle fortfarande kunna klä V:s budskap i modernare dräkt.
  Både S och MP är helt enkelt alltför borgerliga. Och vad det blir av MP med de nya språkrören återstår att se. Partiledarna är oerhört viktiga i dagens mediasamhälle vare sig vi vill det eller inte. Kanske klingar Maria Wetterstrandeffekten av med Fridolin och Romson.
  Men Lars Ohly har spelat ut sin roll. Med honom i ledningen kommer kräftgången att fortsätta. 2012 kan det redan vara försent. Jag lämnade partiet redan under den förre hopplöse ledaren, Lars Werner. Men har aldrig hittat något annat att rösta på. Men lämnar inte Lars O vet jag inte vad jag gör vid nästa val.

 8. Att bli miljöpartist skulle jag aldrig kunna överväga då de faktiskt öppet deklarerat att det kan bli sammarbete med Reinsvält efter nästa val. Då är t o m (S) ett vettigare alternativ även om de förvisso också är borgare.

  • Det är samma tankegångar som jag själv haft, fast (S) är faktiskt lika borgerliga som (MP), eller hur?