Vad gör Obama åt Abbas och Palestina?

På tisdag kommer Mahmoud Abbas till Sverige för att träffa Reinfeldt och Bildt. Idag sade han i en intervju med Cecilia Uddén, i radions Godmorgon Världen, att han skulle uppmana dessa bägge politiker att sluta betala palestiniernas räkningar och istället ägna sig åt politiska påtryckningar, att de skulle försöka få med sig resten av EU i sådan riktning.


Palestinagrupperna i Sverige
kommer antagligen inte att agera på något sätt när Abbas kommer, enligt en välunderättad källa så stöder de hela Palestina och ett enigt Palestina. Det skulle vara svårt att ta ställning i inbördes konflikter. En uppfattning som verkar rimlig.

Det framgick av Uddéns intervju med Abbas är att han påstår att Fatah inte har några politiska fångar. Samtidigt hävdas det i en artikel i Jerusalem Post att Fatah håller 500 Hamassympatisörer fängslade på Västbanken. Dessutom hade tio läkare intygat att en av dessa hängt sig, av egen kraft, enligt radio-
programmet. Varför det behövs tio (10) läkare för att slå fast om någon hängde sig själv, eller fick hjälp framgick inte. Hamas hävdar att han dog av tortyren, eller blev mördad.

Det som däremot är känt är att de USA och Israelstödda Fatahpoliserna använde gummiklädda stålkulor mot palestinier som demonstrerade mot Abbas och Fatah på Västbanken under det bombkrig som Israel utsatte Gazas civilbefolkning för. Mahmoud Abbas stöd bland palestinierna har minskat dramatiskt sedan kriget. Samtidigt så har stödet för Hamas ökat och idag kan man utan tvekan hävda att Hamas vann kriget. 1300 dödade palestinier, men Hamas står som segrare.

En av orsakerna till att stödet för Abbas minskat är hans passivitet och påstådda kollobration med både Israel, Jordanien, Egypten och USA. Att hans egna säkerhetsstyrkor tränats av USA och rustats av både Israel och USA, och finansieras av dessa länder, leder givetvis inte till att han vinner några popularitetstävlingar. Dessutom beskylls Mahmoud Abbas för att använda de egna Västbanks-
tidningarna för att sprida lögner om Hamas. Ett av påståendena som förts fram där är att Hamas-
ledaren Mahmoud Zahar flydde i en ambulans till Egypten där han ska ha bott på ett femstjärnigt hotell när attackerna mot Gaza pågick.

Att både Abbas och Mubarak aktivt stoppade möjligheten för palestinier att få ut skadade, alternativt få in medicin och andra förnödenheter via gränsen mellan Gaza och Egypten får idag anses som belagt. Cecilia Uddén frågade Abbas om ryktet om att 1500 Fatahsoldater fanns i Egypten för att gå in i Gaza när Israel hade besegrat Hamas. Detta förnekades av Abbas, om nu någon hade väntat sig något annat. Och precis som alltid är det helt

omöjligt att veta vad som är sant och vad som är desinformation.

För Abbas del så bottnar en del av rädslan i det faktum att han själv är historia i samma ögonblick som nästa val genomförs på Västbanken och i Gaza. Hamas kommer att vinna en jordskredsseger, en seger som till största delen beror på att Abbas inte anses ha ställt upp för Gazaborna och för att han ses som en kollaboratör, som en Quisling. När det gäller kung Abdullah i Jordanien och president Mubarak är det likadant. De senare är lierade med USA och har agerat utifrån detta faktum, antagligen på direkta order.

När det gäller Mubarak så är det säkert också beroende på hans oro för kontakterna mellan det Muslimska Brödraskapet och Hamas, de står relativt nära varandra ideologiskt. Den egyptiska tidningen Editor, som styrs av Mubarak, skrev att han är fast besluten att sätta stopp för alla kontakter mellan dessa grupper. Muslimska Brödraskapet är den största oppositionsgruppen i Egypten. Abbas oro beror på att han vet att Hamas tänker störta hans ”regering” på Västbanken, något som Hamas ledare också uppmanade till under det israeliska anfallet.

Frågan just nu är väl närmast vilken roll Barack Obama tänker ta på sig i Mellanöstern. Personligen tror jag att saker och ting drabbats av lite stiltje eftersom ingen av parterna vet vad som ska hända. Det sägs att det pågår någon sorts diskussioner mellan Fatah och Hamas, om det verkligen är sant eller inte är oklart.

Det jag personligen tycker är mest störande i nuläget är – bristen på adekvat och tillförlitlig information. Ingendera sidan går att lita på, men bedömningen på ”den arabiska gatan” tycks vara att Mahmoud Abbas är förbrukad som palestinsk ledare. Han upplevs av sina landsmän som en person med alldeles för intima kontakter med det land som fortfarande bygger ut bosättningar och som på alla sätt försvårar tillvaron för palestinierna. Som fortsätter den etniska rensningen som Ilan Pappe talar om i sin bok…

Och bilderna i denna bloggpost motsäger knappast en sådan uppfattning.

Uddéns intervju Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , it DN12 SvD12 Dagen1 Dbl AB1

[tags]Mahmoud Abbas, Quisling, Israel, Terrorism, Statsterrorism, Fosforbomber, Krigsförbrytelser, Genèvekonventionen, Folkrätt, FN, Mänskliga Rättigheter, EU, Gaza, Marionetter, Sionism, Politik[/tags]

  24 comments for “Vad gör Obama åt Abbas och Palestina?

 1. Rawia Morra
  22 februari, 2009 at 13:54

  Det Obama måste göra om han vill komma någonvart med arabvärlden och Mellanöstern över huvud taget är att lyfta terrorstämpeln från Hamas.

  Turkiet är redan förlorat. Abbas möts av demonstrationer och krav på inreseförbud vart han anländer i arabvärlden.

  Obama har att välja att samarbeta med ca 4 % av araberna eller med de restrerande 96 %. Det är enligt mina egna beräkningar då jag studerat openionsundersökningar. Arabvärlden är faktiskt delad så, 4 % för Abbas, Mubarak och alla andra skitstövlar, resten för motståndsrörelserna.

  Väst har redan förlorat Turkiet. Hur många andra länder är de beredda att förlora? Jordanien står på tur vid första tillfället Natanyahu talar om Jordanien som alternativt land för palestinierna.

 2. Pingback: Anders ES
 3. Rawia Morra
  22 februari, 2009 at 15:12

  Det handlar inte om vad Obama vill längre, utan om vad han måste.

  Förrigår var John Kerry och en hel hop kongressmän på besök i Gaza. Det var en lustig syn med amerikanska kongressmän framför den raserade amerikanska skolans sprängda byggnad. Det vara bara skylten synligt :-)

  Och den uppsagda regeringen i Gaza skickade med ett brev till Obama. Och jag är övertygad om att åtminstone Kerry hade velat träffa Hamas om det inte hade varit för terrorstämpeln.

  Om Obama vill undvika en totalkollaps av relationerna mellan arabvärlden och USA så måste han tala med Hamas. Glöm inte vad det är för regering som är på antågande i Israel. Och det verkar som israelerna ämnar slå till mot Iran oavsett vad Obama tycker.
  Det räcker med en enda idiotisk handling från Israels sida mot Iran. Personligen kan jag inte gissa vart det leder.

  När Mitchell säger att han måste tala med Hamas, för att utför sitt uppdrag, ja, då har inte Obama något val.

  Och när FN:s fredssamordnare säger att han är beredd att tala med Hamas redan imorgon, ja då har inte Obama något val heller.

  Hamas, spillran av fördrivna i flyktinglägren i Gaza, blev den mardröm för Israel som spillran av fördrivna flyktingar från södra Libanon blev: Hizbollah.

  Israel ville ha religiösa motståndare som de kunde kalla muslimska terrorister, och det fick de :-) :-)

 4. Nadia
  22 februari, 2009 at 15:15

  ”Den egyptiska tidningen Editor, som styrs av Mubarak, skrev att han är fast besluten att sätta stopp för alla kontakter mellan dessa grupper.”

  Åh herre gud så less jag är dessa korrupta ledare i arabvärlden. Tänk om Mubarak istället kunde vara fast besluten att ge Egyptier riktig demokrati, mänskliga rättigheter och kontroll över sina egna naturtillgångar istället.

  Det är exakt som Rawia säger vill man ha en stabil region så ska man vända sig till de 96% av befolkningen som alltid tills i dag hållits utanför och förtryckta.

  Abbas, Mobarek och andra av dessa gäng är alla korrupta brottslingar som säljer sitt folk för att behålla sin egen makt och demokratiska länders ledare väljer att samarbeta med dem – när är nog NOG?

 5. felastinya
  22 februari, 2009 at 15:18

  Först och främst så måste blockaden hävas, man måste låta Gazaborna få andas och kunna återgå till något någorlunda normalt liv med tanke på allt som har hänt!
  Det går inte att ignorera Hamas längre! Det är helt uppenbart att de är segrarna och helt uppenbart att de har majoriteten av arabvärldens stöd(inte enbart arabvärlden för den delen)!

  Fatah är avslöjade sedan länge, palestinierna har knappast något förtroende för varken dem eller de andra förrädarna(Mubarak och Abdallah)

  Att sionisterna har intresse i området är inte något svårt att lista ut. Samma sak är det med USA. Därav namnet The crUSAders.

  Jag har svårt att tro att Obama kommer göra något bra. AIPAC och andra har för mycket inflytande. Sedan har jag sett bilder på Obama som knappast ger palestinierna hopp.

 6. Rawia Morra
  22 februari, 2009 at 15:33

  Falastinya!

  Michell skall redan ha talat med judiska ledare i USA om nödvändigheten att tala med Hamas och att han kommer att göra det.(Enligt Indepth, arabiska aljazeera igår kväll) Det är AIPAC man menar här.

  Obama kommer visst att fortsätta att stödja Israel. Men jag tror inte att han kommer att stödja Israel i det ögonblicket skeppet USA håller på att kapsejsa. NÅGON överlevnadsinstinkt har även amerikanerna. Ekonomin, Afghanistan, Irak som är helt i händerna på Iran i samma ögonblick som USA börjar lämna… Obama ser inte fram emot ett storkrig i MÖ och en massa kupper runt om i MÖ. Jag tror att det är det sista USA behöver idag.

 7. felastinya
  22 februari, 2009 at 16:02

  Ja, nog är det dags att man börjar tala med Hamas. Man borde väl ha insett nu att denna politik att isolera och bojkotta dem knappast har lett till något positivt.

  Men fortfarande är det svårt att se att USA kommer göra något bra för Mellanöstern. Det har gått alldeles för många år av blodspillan, korruption och förtryck i arabvärlden.
  Att skapa förtroende igen för USA kommer därför att vara svårt, för sålänge man indirekt och direkt stödjer israelernas ockupation och terror, samt de korrupta arabledarna så kommer det aldrig bli förbättring.
  Nu får man alltså se till vad det är majoriteten av folket vill.
  När Hamas vann valet så var det ett tydligt svar på frågan om vad palestinierna vill!
  Slut på hycklerin, korruptionen och den brutala ockupationen!

  • 22 februari, 2009 at 16:26

   felastinya! Problemet med Hamas, som jag ser saken, är att situationen på Västbanken och i Gaza är så dålig så att man inte klarar av att sätta sig ner och diskutera igenom vad man vill uppnå, och hur man ska uppnå det. Det kan man inte göra så länge man hålls inspärrad i avsaknad av medicin, el, vatten, mat och andra förnödenheter.

   De fundamentalister/extremister som finns inom Hamas görs till slagträ i en diskussion här i Sverige som handlar om terrorism, väldigt få nås av budskapet att det de facto finns ett stort antal pragmatiker bland de mest aktiva, och de mest inflytelserika. Det, i kombination med rena förfalskningar av översättningar som Memri sprider, leder till att massor av människor tror att Hamas består av en massa tokreligiösa wahabbister (typ).

   Om det finns wahabbister i Hamas vet jag inte, men det finns många som är tusen gånger mer religiösa än undertecknad, även om det inte säger så mycket när en gudsförnekare säger det… :-)

   Sedan bortser man från att de som hindrar, och har hindrat, Hamas att sätta sig ner med Fatah och diskutera vad och hur man ska bete sig, är en nation som inte har NÅGOT intresse av annat än att splittra palestinierna. Många inser inte detta, och förstår inte heller att den taktiken lyckats till fullo.

   Man får än idag läsa att ”Hamas vill utplåna Israel och jaga ner judarna i havet” och liknande. Men hur många vet egentligen att Hamas har erbjudit sig att erkänna Israel, och därmed lägga ner den mer krigiska retoriken? Att man anser att blockaden mot Gaza ska hävas först är inget konstigt. Att man sedan kommer att hävda rätten till återflyttning och Palestinas ursprungliga gränser är inte heller det något orimligt.

   Men israels ledning är livrädd för den sortens diskussioner, hellre ser man att Hamas fortsätter att vara demoniserat så att ledande företrädare för landet kan svara i TV-intervjuer att det Israel håller på med är ”Kriget mot Terrorismen”. Sedan får de uppbackning från mängder av islamofober bland annat här i Sverige. Och så länge man kan underblåsa interna konflikter i Palestina så hoppas och tror man att man själv inte behöver göra några eftergifter.

   Och de krafter som stöder en sådan politik här i Sverige är rasistiska grupper, oavsett vad de kallar sig själva, även om den vanligaste beteckningen är ”Israels advokater”.

 8. Anonym
  22 februari, 2009 at 16:34

  Falastinya skriver: Att skapa förtroende igen för USA kommer därför att vara svårt

  Vem har sagt om att skapa förtroende för USA? Det är omöjligt, i alla fall så länge vi som varit med och sett Mihraqa eller showa i Gaza medan USA och Europa såg på. Aldrig någon jävla sin!

  Det är för mycket som står i vägen för förtroendet de närmasta hundra åren. När EU skickar en pajas till Gaza som står i de rykande ruinerna av FN:s lager och hojtar att Hamas är terrorister. Det förvånade mig att han kom därifrån helskinnad. Ännu ett prov på att Gazaborna är så in i helvete väluppfostrade. Det undgick ingen hur artiga och uppfostrade de är under sändningarna från kriget.

  Nej ingen talar om att skapa någon jävla förtroende. Det handlar om att tvinga amerikanerna och europeerna att inse att palestinierna är människor trots att de är araber och till övervägande del muslimer.

  Hade Gaza varit en hundgård full med hundar som israelerna bombat med fosfor och utarmat uran i 23 dygn hade europeerna och amerikanerna bombat israel, skickat in arméer och skrivit operor och gjort teater och invigt museer för deras skull.

  Detta förstår araberna. De kommer aldrig ens att hysa respekt för allt vad västerländskt är. Tyvärr. Men de har inget emot att bli tagna på allvar även av hycklarna och dubbelmoralens apostlar i väst.

 9. felastinya
  22 februari, 2009 at 17:04

  Anonym!
  Du har helt rätt!

  Det är verkligen helt otroligt hur man bara har tittat på när dessa människor förintas.

  Sedan är det så att denna splittring mellan fatah och hamas är något som USA och israelerna gärna vill ha.

  Bara idag så ska man riva ett helt grannsskap i Jerusalem för att bygga åt bosättare!! Rent för jävligt!
  Är det inte fosforgranater,blockader och isolering i Gaza så är det bosättningar, murar och dumdumkulor på Västbanken!
  Detta är det dagliga livet och så mycket mer skit som palestinierna får uppleva!
  Man vill göra ALLT för att försvåra ett enande mellan palestinierna.

  Sedan att Abbas är en korrupt förrädare gör inte saken bättre. Sålänge som han låter sina säkerhetsmän fängsla och tortera hamasanhängare och attackera de som demonstrerar emot Abbas och co så kommer det försvåra situationen.

 10. Sara G
  22 februari, 2009 at 18:57

  israels verkliga mål är att få bort varenda palestinier ur området, om det så ska ta hundra år – utöver de sextioett som den råa och omänskliga regimen hittills haft på sig.
  Jag undrar bara hur dom som blundat och förnekat fakta kommer att känna sig den dagen när israles fruktansvärda och långdragna brottslighet
  blir känd för alla och envar? När pressen får ögonen på dem och folk kräver att dom ska skriva hur det verkligen förhållit sig och visar bilder av döda barn som perforeras av fosforbomber eller bara skjutits i ansikte av någon påtänd soldat.
  Då kanske levande historia äntligen får leva upp till namnet!

 11. Anders
  22 februari, 2009 at 23:00

  ”Det sägs att det pågår någon sorts diskussioner mellan Fatah och Hamas, om det verkligen är sant eller inte är oklart.”
  Det är ju för all del möjligt, men i så fall undrar man ju på vilken nivå det sker. Annars verkar det mest vara bråk mellan Hamas och Fatah. Det har israelerna lyckats bra med i alla fall.

 12. catarina
  23 februari, 2009 at 00:07

  Israel har aldrig slutat kriga. Inte före Gaza och inte efter. Nu senast attackerade man byn Jayyous utan att ta hänsyn till barn som bor där. Byns befolkning demonstrear fredligt mot muren och inte en enda raket skjuts upp därifrån. Varför det inte står i tidningarna är en gåta?

 13. 23 februari, 2009 at 09:47

  Hur skall denna konflikt sluta?
  Om alla som försöker samarbeta med andra kallas förrädare – då är det ju bara den ”ulitmata” förstörelsen som är lösningen ?

  Jag säger inte att Abbas är ngn perfekt ledare – jag vet inte så mkt om kontroverserna- men samarbete med Israel+resten av världen måste ju även av palestinier tas emot -annars kommer denna konflikt aldrig att lösas…

  /K

 14. Sara G
  23 februari, 2009 at 10:07

  Nu ska det rivas i östra Jerusalem, palestiniernas tänkta huvudstad, för att ge plats åt de ”rasrena” israelerna! Det påminner mig osökt om något som hände i Tyskland för över ett halvt sekel sedan.Men jag undrar om inte israelerna leder annekteringslistan med hästlängder nu?

 15. 23 februari, 2009 at 10:50

  Micke! Bilderna bevisar ingenting, de är illustrationer. Hans handlingar bevisar däremot en del.

 16. Micke
  23 februari, 2009 at 12:56

  Det som gäller på den här bloggen är kommentarsreglerna. Inget annat! Där ingår bland annat att man ska ha en fungerande mailadress.

  / Jinge

 17. moe
  23 februari, 2009 at 13:33

  ”Om alla som försöker samarbeta med andra kallas förrädare – då är det ju bara den “ulitmata” förstörelsen som är lösningen ?” – Klas

  *När det är fred, då samarbetar man!
  *När motparten slaktar ens folk, då måste man förhindra det med alla medel, och i n t e hjälpa fienden med diverse information.
  * När man samarbetar med motparten när den slaktar ens folk är det förräderi!

  Är det inte självklart, eller är det jag som så ***** fanatisk???

 18. 23 februari, 2009 at 15:54

  Bra! Då kan man räkna med att få höra ngt om vad de talade om senare..

 19. 23 februari, 2009 at 16:00

  Mja, det är ju klantigt, men det gör ju regeringen oxo. PLO-ordförande är väl rätt titel..

 20. moe
  24 februari, 2009 at 10:00

  ”PLO-ordförande är väl rätt titel” -JINGE

  Undrar ifall han ens kan kalla sig det!
  Palestinian Liberation Organization, ”P. Liberation” är absolut inte det han håller på med!!

 21. 24 februari, 2009 at 10:45

  @moe: Som sagt jag är inte 100 insatt i vad Abbas anklagas för att ha gjort och inte. Jag påpekar bara att i vilket fall som helst så MÅSTE någon börja samarbeta med ”motståndaren”om det skall finnas hopp om fred.

  Och bland vissa grupper kommer en sådant samarbete alltid klassas som förräderi – men sanningen är ju att om ingen räcker ut en hand så kommer aldrig fred uppnås – och även om motståndaren, eller delar av dom, skiter i fredsförsöken så måste man fortsätta – att ge upp och bara ta till vapen, gå upp i sitt hat, och satsat på att totalt förgöra alla ”fiender” – vad leder det till på sikt ?

  Jag har full förståelse för tex de militära grenarna av Hamas eller de mer militanta Israelerna – men det är ändå fel sätt att uppnå ngt hållbart på !

  /K

Comments are closed.