Vad är vad i konflikten i Korea?


I västliga media framställs Kim Jong-Il som något slags jättebäbis som helt saknar förankring i verkligheten, en beskrivning som kan stämma på pricken. Men det kan också finnas inslag av propaganda som är svåra att förstå eftersom det ligger på så stort avstånd från oss mediemässigt.

Själv roade jag mig med att titta på huvud-
staden via Google Earth och kunde snabbt konstatera att huvudgatorna i Pyongyang hade stora, breda och raka gator, men inga bilar. Tittar man på världens huvudstäder via satellitbilderna så ser man snabbt att man har på tok för många bilar för att miljön ska må bra. Men i Nordkorea är det tvärtom, men jag tror inte att det är miljöhän-
syn bakom detta faktum.

Nu berättar media att Sydkorea har dragit igång en militärövning, en övning som Nordkorea har motsatt sig och, enligt media, hotat med kärnvapen om den blir av. Rubrikerna på tidningarnas hemsidor just nu är att artillerield hörs från den aktuella ön, något som sett ur det perspektivet är illavarslande. Samtidigt så vet jag inte vad som är vad. Jag litar inte på den information jag får, och jag tvivlar på att media har speciellt mycket bättre information än den de får från amerikanska nyhetsbyråer.

Kanonmullret på Koreahalvön kan ju kännas avlägset, och det är det ju faktiskt bokstavligt talat, men handlar det om det militärindustriella komplexet i USA så kan man vänta sig hart när vad som helst. Samtidigt så ligger Kina väldigt nära, ett land som retar amerikanerna alltmer på grund av att de hårdnackat vägrar att ändra sin valutakurs. Många hävdar att Kinas nationella förmögenhet i dollar vida överstiger den amerikanska bruttonationalprodukten och att man nu utan vidare skulle kunna köpa hela landet om det gick.

Möjligen kan det betyda att de amerikanska intressena i regionen är betydligt högre idag än vad de var för tio år sedan, vilket i sin tur kan betyda att man väntar på en anledning att fortsätta det avbrutna Koreakriget. Jag vet givetvis inte, jag är precis som alla andra utsatt för information som är filtrerad och anpassad både en och två gånger. Samtidigt kan jag tycka att svenska media är alldeles för dåliga på att sammanställa information, dessutom är det ytterst få som är på plats i regionen. Sveriges Radio har en fast korrespondent i Kina och en flygande reporter i Asien, men inte heller de har lyckats förmedla speciellt mycket av substans.

En fråga jag ställer mig är vad som sker om Nordkorea bombar sydkoreanska trupper, det behöver inte röra sig om kärnvapen, bara ett större angrepp vore illa nog. Att USA och Japan hjälper Sydkorea är väl självklart, men vad gör i så fall Kina? I media finns i alla fall inga svar på dessa frågor.

it , , , , , , , , , , dn svd ex ab


25 svar till “Vad är vad i konflikten i Korea?”

 1. Igår ”informerade” Sveriges Television (Dokument utifrån) om Nordkorea. Detta märkliga land. I programmet satt för det mesta CIA:s analytiker och uttalade sig. Hånade landet. Som du säger är kanske Kim Jong-il en clown och landet totalt efterblivet och befolkningen hopplöst hjärntvättad och okunnig. Jag tror en CIA:man jämställde Nordkorea med Zimbabwe vad gäller utveckling. Denna ”information” gör att jag nu får en helt oemotståndlig lust att resa till Nordkorea!(!) – Men om några månader finns kanske inget Nordkorea kvar att besöka. USA:s militära kretsande kring landet och upptrappningen av hoten är – som politisk situation – svår att tolka. Hela scenariot egentligen oförståeligt. Att USA:s krigsindustri vill ha ett krig till är tämligen klart. Men rår landets skattebetalare med detta? Och att anfalla Nordkorea som ligger inom Kinas intresseområde utlöser en verklig katastrof. Kina måste väl i den situationen agera men Kina vill inget krig – de vill bygga vidare på sitt ekonomiska övertag. Ett övertag som ju hotar USA. Vågar USA i nuläget framkalla ett krig mot Kina? Här spelas ett spel som vi ”vanliga” medborgare inte tillåts förstå. Våra journalister, våra media ger ju endast ifrån sig USA:s propaganda. Så blir frågetecknen så många.
  Ulla Johansson

 2. Jag ser det som två galna ledare som gör någon morbid dödsdans. Nord Koreas ledare är en galning som saknar verklighets förankring och har storhetsvansinne. Syd Koreas ledare är en apokalyptisk kristen som tror sig leva tiden för domedagen och Jesus återkomst. Att det nu är en blodröd måne som kommer upp under midvintern är ett tecken för alla apokalyptisk för det händer bara var 450 år.

 3. Suck. Du kan vara hur galen och despotisk och konstig som helst – men tillhör du USA-sidan är det fullt OK. Ta Karzai i Afghanistan som exempel, eller ledaren i Ekvatorialguinéa (landet med den otroligt höga barnadödligheten).

  Krig är möjligt men ändå mindre troligt i Korea. Norr kan slå tillbaka, Söul ligger inom räckhåll för dess artilleri, den koreanska folkarmén är av annan kaliber än spridda talibaner eller irakiska armén under Saddams sista tid. Dessutom vill nog inte den sydkoreanska överklassen riskera att mista allt och få se sina tillgångar förvandlade till ruiner. USA har knappast kapacitet för ytterligare ett krig, och skall man riskera sina 30.000 (tror jag det är) soldater i Korea som direkt kommer att hamna i skottlinjen? Har man några reservtrupper att skicka i fall av krig?

  Jag tror man får hålla huvudet kallt mitt i vapenskramlet.

 4. Det är *så* katastrofalt att använda sig av inflammerande ordalag som britter, fransmän och amerikanare gör i säkerhetsrådet när du har ett möjligt kärnvapenkrig vid dörrkarmen. Det är som om västvärlden VILL ha krig. Ofattbart. Soul kommer att försvinna från jordens yta inom 4h (inom räckvidd för NKsk artillerifästning), därefter kommer de 8-10 kärnvapen 3 riktade mot japan, 5 mot sydkoreanska storstäder och amerikanska militärinstallationer att sprängas och därefter försvinner nordkorea från världskartan. Miljoner kommer att dö och ännu miljoner kommer att dö av senkomplikationer. Förstår inte hur koreanerna kan tillåta sig jagas in i en sådan position. De enda förlorarna är de stackars koreanerna. Amerikanare, britter och fransmän de stora vinnarna pga ytterligare gödning av militärindustrikomplexen med skattepengar. Jag skäms över att vara människa om detta krig går igenom…

  • Funderar på om inte det är så att US vill testa hur deras hangarfartyg skulle klara sig om de blir utsattta för en nuclear attack. Men samtidigt är det ju inte tidigare så att något annat land än US har använt nuclearavapen

 5. Nej jag tror inte heller att det blir krig, men det är alldeles för högstämd retorik för att det ska vara bra. Nordkorea beskrivs som en paranoid stat, en del talar för att det är korrekt. Det är i sig oroande…

  • 1019 inv/km2 enligt wiki. Jämför med Malmö:
   – tätort 3 596 invånare/km²
   – kommun 1 910 invånare/km²
   – storstadsområde 258 invånare/km²

  • Vad menar du? Avsaknaden av bilar? Nordkorea har bara ungefär 200,000 fordon och inhemska fordonsfabriker saknar råmaterial till att producera mer än någon hundratal per år, de flesta ägs av militären eller ekonomiska organisationer. Det är väldigt mycket folk som går och cyklar istället, Pyongyang har en befolkning om runt 3 miljoner. Det betyder väl inte mycket att biltrafiken är gles?

 6. Jag var faktiskt och turistade i Nordkorea i somras. Landet är öppet för alla, utom sydkoreaner och israeler (JA, amerikaner är välkomna!). Vi fick information om att Pyongyangs tunnelbana var orsaken till att gatorna kunde hållas fria från trafikstockning och problem. Tunnelbanan hade hela två linjer och vagnarna var likadana som de som finns i Berlin. Dessutom har de ju ”traffic girls” i varenda korsning som sannerligen hjälper till.

  Jag fick en bestämd uppfattning om att Kim Jong Il verkligen är en personlighetsstörd, storhetsvansinnig person med grava mindervärdeskomplex. Nordkorea bygger på tre principer skulle man kunna säga, socialism, nationalism, konfucianism, där den sistnämnda betonar faderns roll i samhället extremt mycket. Kim Il Sung (fader till Kim Jong Il) var en sann frihetskämpe som ledde kampen mot Japan under och efter andra världskriget som ju ledde till att Korea blev självständigt och han var ledare under Koreakriget. Han var även ledare under 50-80-talet när Nordkoreas ekonomi faktiskt var ganska stark och landet upplevde relativt välstånd. Kim Il Sung är i det närmsta en gud för befolkningen i Nordkorea.

  Sonen Kim Jong Il har alltså extremt stora skor att fylla, men han klarar inte av det med att faktiskt bedriva framgångsrik välfärdspolitik, eller socialistisk politik, utan han satsar på statyer, monument och militär, som ju inte mättar magar, men får landet att framstå som lyckat. På grund av konfucianismen finns det ett enorm starkt socialt tryck att hylla sin ledare och landsfader, jag fick uppfattningen att allt i det nordkoreanska samhället går ut på att hylla Kim Il Sung och i förlängningen Kim Jong Il. Genom att utestänga all objektiv information från befolkningen kan han intala dem att de får det bättre, när de får det sämre, eller om det nu skulle bli sämre, så är det USA:s fel.

  Vi besökte två tempel som Kim Jong Il låtit bygga för att hylla sig själv och sin far. I dessa tempel fanns hundratals rum med hundratusentals gåvor som de båda ledarna mottagit från andra ledare världen över. Detta var en extremt absurd upplevelse, det var som ett museum med alla skitpresenter man fått på julafton genom åren som vanligt folk har på vinden. Alla ledare får ju mängder med fåniga presenter, de bryr sig självklart inte om dessa utan lägger dem i ett arkiv någonstans. Att bygga tempel för att visa att man fått trädgårdsmöbler i plast (JA, det fanns) eller en fax från 80-talet som ett bevis på sin egen storhet är inte sunt.

  Nordkorea är ett extremt intressant land att besöka, jag kan verkligen rekommendera det. Kombinera med en Peking-vistelse, du måste ändå ta dig till Peking för att komma in i landet.

  • Det räcker ju nästan med att kolla Google Earth. Nu vet man ju inte NÄR på dygnet bilden är tagen, men eftersom det inte står bilar utanför husen heller så…

 7. Saken är den att det amerikanska vapenskrammlet och hotandet mot nord korea sker inte mer än någon mil utanför deras kuster och på en gräns FN (med amerikanskt inflytande och efter att USA mördat hundra-tusentals n-koreaner) drog vid vapenstilleståndet. Nord-Korea godkände inte denna gräns då och gör det inte idag heller vilket gör området till en ypperlig plats om man vill starta ett hett eftertraktat krig.

  USA och deras lokala klienter i syd försökte först för ett tag sedan när ”Schenoan” sänktes och som bevis lades en torpedliknande tub fram som sades härstamma från Nord. Den ryska haverikommission som inbbjöds köpte inte USA & syds anklagelser och de nordkoreanska tecken som fanns på ”tuben” visade sig vara taffligt ditmålade.

  Att bilar inte syns i Google maps och att västmakternas papegojmedier tjattrar om ”vansinnig ledare” i kör ser jag inte som någon mätare på landets välstånd eller ”demokratiska” framgångar. Faktum är att VI inte tillåts några fria ocensurerade nyheter därifrån eller Iran, Venezuela och Vitryssland heller, så vad än CNN/FOX/SVT rapar upp så tar jag det med en STOR nypa salt.

  • Fiendens fiende är min vän… det går inte att illustrera bättre än vad Anton skriver. Nordkorea, Iran, Venezuela, Vitryssland hatar USA, och MÅSTE ju därför har rätt. Inget kan ju vara värre än ”den store satan”…

  • Fredspristagaren måste ställa till det utomlands om han ska ha en chans att bli omvald. Alltför många jänkare kan inte ta att USA har blivit så risigt som det är nu: arbetslöshet, soppköer, dragiga husvagnar, ekonomiskt beroende av Kina, listan kan göras lång. Och i Afghanistan går det bara runt runt. Då måste man för sin självaktnings skull börja jävlas på annat håll, annars kan världen börja misstänka att USAs supermaktsstatus är historia.

 8. ”Personlighetsstörd, storhetsvansinnig och med grava mindervärdeskomplex”, ack om King Jong Il vore ensam om dessa egenskaper bland världens storpolitiker.

 9. Hu Jintao skulle ha haft fredspriset, inte Obama. Kina låter sig inte provoceras, och de står inte på Nordkoreas sida. Men de vill inte ha några jävla krigsflåsande John Waynes runt husknuten, och ännu mindre, atombombs moln in över den kinesiska gränsen. Hu Jintao har gjort ”the never ending tour” och vidimerat fredliga avsikter med snart sagt hela världen under hans tid vid makten, och tittar man på CCTV 9 – den engelskspråkiga tv:n i Kina så visar den var och varannan dag ett statsbesök i Kina från alla de oräknade länderna som inte finns på svensk medias världskarta. Kineserna jämför Norkorea med hur eländigt det var på Mao:s tid, och blir obehagligt påminda om det varenda gång Nordkorea kommer på tal, så att ämnet väcker ilska, och skräck.
  Konfucianismen är en gammal underdånighetsfilosofi, men som ockås framhåller ”harmoni” som livsmål, liksom den moderna asiatiska kulturen. Den står i bjärt kontrast till den västerländska som helt är byggd på aggressivitet. Den västerländska kulturen är fylld av svordomar, konflikter, tävlan, missunnsamhet, arrogans, provokationer, oartigheter, ofint språk-allt som är vedervärdigt mänskligt uppträdande — så det goda i västerlandet har många defekter att bära på i mötet med Asien. Komer man dit för första gången i livet iklädd uniform, handgranater, napalm och annat joks, med en blick som om de är på kaninjakt, eller på jakt efter något som TV-nyheterna har ljugit ihop om de defekta folkslagen i främmande länder, så är det defenitivt också konflikt dessa grönklädda ambassadörer och sändebud från västerländsk kultur vill vänta sig. Men troligen blir det bara en som vill dansa Tango-så det blir inget denna gång heller. Blow down the house of cards! (credit-cards) !!

 10. Personligen har jag en känsla av att USA kanske försöker provocera fram ett angrepp från Nordkorea bara för att få en förevändning att slå ut deras kärnanläggningar. Sydkorea vill samtidigt naturligtvis slå ut den massiva ansamling av artilleri som finns alldeles för nära Seoul. Problemet är ju det att Norkorea faktiskt har skaffat sig kärnvapen samtidigt som deras missilteknologi hela tiden går framåt. Inom inte alltför många år så kommer de att kunna hota USA med kärnvapen och förr eller senare så kommer USA se sig vara tvingat att sätta stopp för det. Det hela är ju bara en tidsfråga och sker det inte nu så kommer det att ske inom de närmsta åren. Chansen är exakt noll för att ett Nordkorea med interkontinetala kärnmissiler kommer att tillåtas bli nån del i nån sorts terrorbalans.

  Just det faktum att Sydkorea har höjt tonläget och hotat att flygbomba Nordkorea om ett enda skott till avfyras mot Sydkorea kan ju tyda på att de vet nåt som inte vi vet. Sydkorea brukar vanligtvis ligga väldigt lågt just för att inte provocera sin något labila granne i norr. Nu tror jag ju iofs inte att det blir nån regelrätt invasion, men ett begränsat angrepp med flyg och missiler kan nog bli aktuellt. I så fall tror jag iofs att kineserna är med på det. Läckta Wikileaks dokument tyder ju på att kineserna har tröttnat på Nordkorea. Ett alternativ är väl att kineserna själva gör nåt åt saken, men om de har fått garantier för att SK och USA inte avser att ockupera NK så kan de säkert acceptera det. De skulle kunna luta sig tillbaks och se USA dränera sin ekonomi än mer genom ännu ett krig.

 11. Bra inlägg. Det är tankeväckande med sådana där extrema figurer på världsarenan som King Jong Il. Plötsligt har man ju den genomsnittlige politikerns psykopatologi i blixtbelysning. ”Personlighetsstörd, storhetsvansinnig, och med grava mindervärdeskomplex”. Nej det var visst fel, Lars Ohly skulle man ju inte skriva om i den här tråden.