Att Sverige saknar opposition blev väldigt tydligt igår när Wetterstrand och Sahlin tackade för visat intresse och nu kommer ägna sig åt annat, vad är fortfarande oklart. Miljöpartiet ska byta språkrör och Socialdemokraterna partiledare, och i Vänsterpartiet blir det alltmer tydligt att partiledningen inte kommer att bytas ut förrän – år 2012.
[column width=”49%” padding=”2%”]En f.d. kollega sade att det är samma sak som straffspark på öppet mål, oppositionens partiledare ska bytas ut i år, medans vänsterpartiets ledare sannolikt byts först 2012. Det betyder att oppositionspartierna förlamas i sin viktigaste roll under ett och ett halvt år, och sedan dröjer det säkert ytter-
ligare ett innan alla nya partiledare börjar känna sig hemma-
stadda i sina nya roller. Många tycker nog att detta scenario känns uselt, och själv tycker jag att ordet är en underdrift.
Uppenbarligen så är frågan om en extra kongress i Vänsterpartiet en alltför känslig fråga, det verkar som om ingen vill vara den som sätter ner foten och därmed pekar på det faktum som alla redan känner till. Det finns nämligen ingenting som talar för att Lars Ohly får ett fortsatt förtroende på den inplanerade kongressen år 2012 och då står man med problemet då istället för nu på våren 2011. Om det är en smart och förutseende linje eller inte kommer att visa sig, person-
ligen tror jag att (V) i opinionsmätningarna i början av 2012 kommer ligga under fyraprocentsspärren, och absolut ingenting talar för att min dystra prognos skulle vara felaktig.
Annars så är det förstås begripligt att partiledning och VU har svårt att ta till sig att medlemmar ute i landet ifrågasätter dess agerande, men nu är inte ett politiskt parti en statisk betongklump, det består av levande människor vilket också ofta nog betyder tänkande människor. Personligen så är jag övertygad om att antalet medlemmar vid kongressen år 2012 är färre än vad de är vid motsvarande tid i år.
[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]
Möjligen ser man frågan som farlig för partiet, och hellre än att väcka den björn som sover så väljer man att blunda för problemet och hoppas att det försvinner av sig själv. 2012 verkar ju ligga behagligt långt fram i tiden…
it Vänsterpartiet, Politik, Partiledning, Verkställande utskott, Extrakongress, 2012, Lars Ohly, Val 2014 dn123 svd123 ex12 ab1234 svt
[/column]
12 svar till “Väck ej den björn som sover?”
Med tanke på att samtliga Röd-Gröna partier skall byta sina ledare i år och nästa år så har man en stor uppförsbacke inför nästa val. Lägg därtil till att den politik man vill föra också är ifrågasatt och att man behöver göra en förnyelse (återgång till gammal?) av politiken så inser man lätt att regeringen har ett bra läge inför 2014.
Tyvärr så lär SD också gå fram i och med att deras åsikter nu framförs från riksdagens talarstol och får ökad spridning men jag hoppas att vi slipper se SD som vågmästare (eller helst inte alls i riksdagen) efter nästa val men sannolikheten för detta är inte speciellt stor.
”Tyvärr så lär SD också gå fram i och med att deras åsikter nu framförs från riksdagens talarstol och får ökad spridning men jag hoppas att vi slipper se SD som vågmästare (eller helst inte alls i riksdagen) efter nästa val men sannolikheten för detta är inte speciellt stor.”
Sverigedemokraterna ÄR redan vågmästare och har dessutom agerat så vid några tillfällen oxo. Jo de kan nog växa 2014 eftersom inte Åkesson hinner göra bort partiet och få alla att tröttna på sin fokus på invandrare till dess. Men sedan kommer alla ekonomiska oegentligheter och anställda flickvänner åka in i fläkten och då går det snabbt utför, men det skiter väl de där pojkarna i eftersom de då redan har tjänat ihop till sin riksdagspension och har hunnit stoppa undan ett par privata miljoner..
Ja jag vet att de är vågmästare nu och jag hoppas att vi slipper det efter nästa val, antingen genom att de inte kommer in 2014 eller att de minskar så pass mycket att de inte längre är vågmästare. I valet i höstas hade det räckt med 0.1% mer för allianspartierna så hade Jimmy varit snöpt…
Att antalet medlemmar i V är färre 2012 än 2011 är en kvalificerad gissning. Alla partier får en kraftig medlemstillströmmning i samband med val. För Vänsterpartiets del har den varit extrem. Att en del av dessa medlemmar faller ifrån är naturligt under alla förhållanden.
I de senaste opinionsundersökningarna inte V backat. Och vi är definitivt en bra bit över 4 % . Vad drar du frör slutsatser av det? Att dina spådomar varit fel? Nej, du skriver att nergången kommer senare. Min förhoppning är väl att du får fortsätta att förutspå Vänsterpartiets undergång år efter år.
Ptja, opinionsmätningarna har visat att färre skulle välja V idag än vid valet. Och att små undersökningar varierar är inget att undra över. Att V har inlett sin resa ut ur Sveriges Riksdag är jag helt övertygad om, gör de inget åt den nuvarande situationen så kommer jag att få rätt. Och det tror jag att du vet oxo…
Nej, du skriver att nergången kommer senare. Min förhoppning är väl att du får fortsätta att förutspå Vänsterpartiets undergång år efter år.
Ja för du inser att det ligger mycket i det jag skriver. Men det blir inte som man hoppas i alla lägen, V är på väg mot historieböckerna.
Jag tror dessvärre att du har rätt. Vp är på väg ut ur riksdagen.
Jag menar att du hittills haft fel i dina spådomar beträffande Vänsterpartiet. Du har det nu också.
Dessutom tror du dig kunna tolka vad jag egentligen menar. Fel där också.
Sannolikheten för att V skall åka ur riksdagen är ytterst liten. Det kan hända att en del medlemmar tröttnar, men något egentligt alternativ finns inte idag. Om partiet sedan förmår engagera de vänstersinnade resterna av det hoprasade SAP är en annan fråga. Det är möjligt att det blir frågan om en helt ny organisation. Alla möjligheter finns.
Jag har inte pratat om alternativ, mitt är väl i första hand MP, möjligen FI. Så ser det ut för många som har hört av sig oxo. Angående mina spådomar så handlar ju dessa om 2014 så om jag har fel eller inte har du knappast en aning om.
Sannolikheten för att V skall åka ur riksdagen är ytterst liten.
Större än SD iaf eftersom de har fler väljare.
…”personligen tror jag att (V) i opinionsmätningarna i början av 2012 kommer ligga under fyraprocentsspärren, och absolut ingenting talar för att min dystra prognos skulle vara felaktig”…
Vi får väl se.
Om alternativet är att rösta borgerligt (MP) eller på halvprocentspartiet FI så är nog frågan politisk.
Är det vänsterpolitik man vill ha?
Nu när jag har sett socialdemokrater göra gemensamma insändare med Timbro har jag insett att vi har ingen opposition att tala om. Det är just som i USA med en fejk opposition men alla har samma mål ändå.
Jag skrattade när jag såg det. Rent pinsamt, men Laakso har väl aldrig gjort sig känd som annat än höger…
(Jag läste det inte ens)
Massor av vänstersossar och vänsterpartister är besvikna ooh ändå är det just nu läge för att försöka starta upp en ny vänster med så många besvikna sossar och vänsterpartister tillgängliga, en ny vänster utan liturgi och ömt vårdade ”släkttraditioner”.