(V) lämnar Walk Over ??


Idag har det gått ungefär ett halvår sedan valet och vi kan alla se vissa tecken i skyn, somliga försvinner, någon kanske klarar sig kvar men en hel del av dessa kommer inte vara partiledare hösten 2012. De som säkert försvinner är Miljöpartiets bägge språkrör och Mona Sahlin. Personligen så är jag beredd att sätta en hundring var på att Ohly, Olofsson och Hägglund försvinner också. Kvar blir en verklig högertrojka.
Partiledarna

Jag ska inte orda något om (KD) och (C), redan i min förra bloggpost talade jag om deras politik och mycket talar idag för att både Centern och Kristdemokraterna åker ut ur riksdagen 2014, men det är ännu ett tag dit. Vänsterpartiet har länge gått kräftgång så man inte kan utesluta dem ur samma resonemang, det kan mycket väl vara på väg ut ur riksdagen det också.

I torsdags gick America Vera-Zavala ut i vänstertidningen Flamman och krävde att partiet måste skaffa sig en ny partiledare, och hon är bara en i raden. Alla vet att Lars Ohly är en duktig debattör och att han dessutom är klar och tydlig när det gäller det mesta utom Nacka Skoglund, Berlinmuren, Kuba och kommunismen. Men den som är tydlig i precis allt är nog en tråkmåns i kubik, ve oss för den sortens partiledare. Men idag så är tilltron till Ohly i det närmaste noll och allt talar för att han kommer att bytas ut på kongressen 2012.

Men då ska man vara klar över att Miljöpartiet redan har fått sina nya språkrör sedan ett år tillbaka, på samma sätt är det med socialdemokraterna. Dessutom är det likadant med Centern och Kristdemokraterna om även de byter partiledning, vilket är i högsta grad troligt. Det betyder att samtliga nya partiledare hinner bli ordentligt varma i kläderna innan Vänsterpartiet ens har haft sin kongress. Ett betydande handikapp eftersom en ny partiledning då direkt ligger minst ett år efter.

Min uppfattning är således att man bör inkalla en extrakongress redan i sommar för att avgöra frågan, så att mar ser till att få laguppställningen inför valet 2014 klar samtidigt som (KD), (MP), (C) och (S). Jag förstår inte varför Vänsterpartiet ska ligga ett helt år, kanske mer, efter de andra partierna.

Tror man att det är en klok politik så tror man fel, det är min uppfattning.

it , , , , , , flamman ab1 ex1 svd1 dn1


8 svar till “(V) lämnar Walk Over ??”

 1. Ja, det är obegripligt. En extrakongress skulle enligt min mening redan ha avverkats. Partiet är i kris, man har gått bakåt i fyra raka val och ligger nu hisnande nära fyraprocentsspärren, så vad väntar man på ärligt talat? Lars Ohly har ingen självinsikt, inte mycket att göra åt och knappast någon nyhet men när fler och fler kommer ur den berömda ”gaderoben” och kräver Ohlys avgång så är det väl bara att anordna en extrakongress. Vi har dessutom minst en kandidat mer eller mindre, Jonas Sjöstedt. Bestäm ett datum för extrakongressen och tro mig, fler lär annonsera sitt intresse sedan diskuterar man vem som ska leda partiet, lite nya strategier och sedan röstar man. En ny partiledare behöver all tid denne kan få för att forma partiet inför nästa val men istället väljer partiledningen ingen lösning alls. Man väljer att stå och stampa, på ruta ett. Lite till. Ibland undrar jag om partiledningen (Ohly inräknad såklart) verkligen ser till partiets bästa…

  PS. Ja, jag vet. Processen är lite mer komplicerad än att bara anordna en extrakongress och byta partiledare bara sådär, men så förbannat svårt är det ju inte. Bara viljan finns. DS.

  • Processen är inte alls komplicerad, det handlar bara om nomenklatura (härskarklass) i vp vill. Finns viljan så går det ordna.
   Om vp åker ut ur riksdagen så kommer det vara en extrakongress inom 6 veckor.

 2. Jag tror inte att partiledningen inser sitt eget bästa. Man kör på i de vanliga fotspåren och Jonas vill inte ta strid. Det betyder att kongressen får ta beslutet och risken är stor att man inte vill göra Lasse ledsen, för han är en bra kille trots att han inte duger som partiledare. Själv skiter jag i det, hade man beslutat om en extrakongress så hade jag stannat eftersom jag kanske fått åka på kongressen, nu struntar jag väl i det och låter medlemskapet gå ut helt sonika.

  • Jonas har aldrig tagit strid med Ohly och kompani och det är tveksamt om han någonsin kommer göra det. Frågan är om det finns överhuvudtaget någon som är beredd att offra sitt skinn för att ge Ohly och kompani silkessnöret.
   Vp,s kris handlar inte bara om en eller två toppar utan den är en strukturell kris för hela vänsterpartiet, då räcker det inte bara att byta ut ett och annat namn.

   • Det är oxo min uppfattning, jag har tidigare nämnt att hela partistyrelsen skulle behöva bytas, och då talar jag om – föryngring oxo. Antagligen kommer även framtidskommissionen fram till samma sak.

 3. För övrigt tror jag att Lars Ohly kan göra en hel del nytta för vänsterpartiets räkning om han har heder nog att återgå till sitt tidigare arbete som tågmästare. Det behövs politiker som vågar visa att politiken inte är till för karriären och med all respekt för Ohlys skicklighet som politiker så skulle jag nästan respektera honom mer om han visar mod att återgå till sitt vanliga yrke och inte som sossar och högerpolitiker svansar runt i en massa politiska uppdrag och PR-byråer eller som politiker från hela spektrat lever på förmåner.

 4. Vänsterpartiet i Fagersta kräver i i dag (måndag 7 feb) att hela V:s styrelse ställer sina platser till förfogande.