Usain Bolt – Opium för folket

Igår kväll gjorde jag själv precis samma sak som många hundratals miljoner andra människor. Jag såg på när världens snabbaste man sprang fortare än någon annan människa gjort före honom. Det var elegant, det var överlägset, det var dessutom en utomordentlig show.

Men samtidigt så kan jag inte undvika att bli fun-
dersam när jag ser den totala hysterin som bryter ut i pressen efteråt. Visserligen var det förväntat men när en seriös (?) papperstidning som Dagens Nyheter har sex hela sidor om Usain Bolt så kan man med visst fog undra över hur mycket de andra tidningarna har. Kvällspressen är givetvis undan-
tagen, det skulle inte förvåna mig om de kom ut med en Bolt-bilaga på fyrtio sidor idag.

Visst är det en oerhört spektakulär händelse när ett världsrekord, hans eget för övrigt, putsas med elva hundradelar i en VM-final. Men vad är det som glöms bort i den allmänna yran? Idag handlar det om hundratusentals tidningssidor om Bolt världen över, vad skulle ha stått på dessa sidor om det inte för denna långbenta charmknutte?

Jag har för mig att det var Karl Marx som hävdade att religion är ett opium för folket, det uttrycket äger givetvis giltighet även idag, men religionen har bara kvar sin förstaplats i ett begränsat antal länder i världen, på de flesta ställen så har den bytts ut mot idrott. Själv har jag ingenting emot sportfantaster, idrott är kul även om de flesta av oss bara är åskådare. Men när idrotten skymmer allt annat så blir jag beklämd. Det är frestande att välja ut ett exempel på nyheter som idag skulle ha fått en mycket större spridning om det inte vore för medias totala fokusering på den jamaicanska sprinter-
stjärnan. Men jag avstår gärna, var och en kan göra det istället om några dagar när det som faktiskt hänt i världen börjar sippra igenom.

Men visst sjutton undrar jag över hur många irakiska flyktingar som utvisas ur Sverige idag på

Usian Bolt

felaktiga grunder. Jag är också nyfiken på hur många bröllop som bombats i Afghanistan och vilka nya tokigheter som vår högerregering kan ställa till med under VM i friidrott.

Yttrande- och tryckfrihet, är det vår frihet att slippa att ta del av obehagliga nyheter om vad som pågår i värden i övrigt?

i Andra om: , , , , , , , , , dn123 svd1234 ex123 ab1234 pol db1 t

[tags]Usain Bolt, Friidrott, VM, Marx, Opium för Folket, Världsrekord, Mediekritik, Cirkus, Massmedia, Politik[/tags]

  9 comments for “Usain Bolt – Opium för folket

 1. Karin
  17 augusti, 2009 at 09:17

  Jag har också brukat titta på idrott, men kände något liknande när jag nu på morgonen såg om Bolts rekord. Något sdom stod mig litet upp i halsen. Hur mycket tid har Bolt lagt ner för att komma dit han kommit? Och vad kämpar andra människor med i världen? Att bara överleva kanske, överleva inte bara fysiskt utan också psykiskt? Även i vårt fortfarande rika och privilegierade samhälle…

 2. Mr. T.
  17 augusti, 2009 at 09:49

  Du har alldeles rätt i att sport är ett opium för folket, tänk hur många medborgare som mer eller mindre dyrkar sport? Det är deras drog, deras allt..

  Romarriket hade sitt eget ”bröd och skådespel” för folket i form av bland annat gladiatorkamper på liv och död.

  Så inget är nytt i hur man distraherar folket medans deras fri och rättigheter sakta dras tillbaka, givetvis med goda förevändningar som att bekämpa barnporr och grov kriminalitet!

  Vi får väl se vart och när det slutar, antingen med tyranni eller med revolt, finns bara dom två valen, givetvis får all välja fritt i vilken riktning samhället skall gå..

 3. 17 augusti, 2009 at 09:53

  Kan inte heller förstå upphetsningen Jinge. Ibland känner jag som att jag har kommit till fel planet. När jag går genom dagstidningarna hittar jag sällan mer än 1-2 intressanta artiklar att läsa. Sporten brukar jag aldrig gå in i trots att jag varit intresserad av sport förr i tiden. Det känns som allt det är upphausad, håll människorna distraherade med nonsens bort från de viktiga frågorna. Säkerligen är det inte så men proportionerna på nyheterna får en att misstänka det. Samtidigt förstår jag att människor i dessa tider inte orkar läsa om problem och dylikt utan vill höra glada nyheter, och sport är onekligen den nya religionen folk kan hänge säg till.

 4. Mattias
  17 augusti, 2009 at 10:35

  Marx hävdade inte att religionen ”är ett opium för folket” (det gjorde däremot Lenin).

  Marxcitatet lyder: ”Religion är den förtryckta varelsens suck, en hjärtlös världs hjärta och själlösa omständigheters själ. Den är ett folkets opium”

  …vilket ju utgör en betydligt mer empatisk förståelse för religionens sociologiska betydelse… dvs. man kan vara emot religion men samtidigt förstå dess konkreta funktion i ett orättvist samhälle

 5. JanAmos
  17 augusti, 2009 at 10:39

  Fastän tidigare utövare av idrott, på låg nivå men roligt var det, så har jag tappat intresset. Jo fotboll är fortfarande av intresse. Kan det var att proportionerna har gått förlorade. Var och varannan är hjälte, nu har vi också fått utomjordingar. Raljerande är enkelt men låt oss inte gå i den fällan.
  Fast det var något annat jag skulle påpeka. Marx skrev att religionen ”var folkets opium”. Lenin sa, ”opium för folket”. Det är skillnad mellan dessa två uttryck. En skillnad som har gjort att präster i tredje världen har varit och är marxister. Marx var mer av en humanist, Lenin var det inte.

 6. Christer W
  17 augusti, 2009 at 11:39

  Var det inte Nero som sa, Bröd och skådespel åt folket.

 7. Mr.T
  17 augusti, 2009 at 12:27

  Christer W, Nero var inte kejsare i Rom då?

  Började och slutade gladiatorspelen med Nero?

 8. zildete
  17 augusti, 2009 at 14:43

  Hei, Jinge, joda, eliteidretten får ofte uanstendig mye fokus i media i forhållande til viktigere ting i verden, men i detta fallet er det faktisk en verdensbegivenhet, en grensesprengende sensation. Man gnider seg i ögonen, inte bare av tiden 9,58, men av den oansträngdhet Usain Bolt fremviser i sitt løp.

  Så kommer det en dag i morgen da media kan avsløja flere av høgerregeringens tokigheter..:)

 9. stigman
  17 augusti, 2009 at 23:01

  om inte matcherna fanns skulle det bli REVOLUTION….Sven Elfström

  Det är inte spriten som förstör ungdomen, det är idrotten! Ivar Lo

  själv undrar jag varför så många vill agera genom ombud…..en svensk uppfinning?…intressantare att själv delta i spelet

Comments are closed.