USA-propaganda om Syrien


Ulla Johansson skrev en debattartikel i Flamman som kom ut i veckan, jag frågade Ulla och hon ville gärna posta hela artikeln här också. Själv tycker jag att det ligger en hel del i hennes kritik, och har varit inne på samma linje själv ett antal gånger. Ulla menar att vänstern måste sluta stödja attackerna mot Syrien.

I Flamman nr 13/2012 skrev Hans Linde, Sait Yildiz. Gin Akgul Hajo ett inlägg med titel ”Vänstern måste stödja revolutionen i Syrien.”
Revolutionen? Vänstern stödde även – till en början – Natos angrepp Libyen. Där USA-Nato slog sönder ett land som nu sjunkit i ett blodigt kaos. Nu väntar samma öde Syrien.
Svenska journalister följer USA-propagandan och ”informerar” sedan oss om Syrien och utvecklingen där. Att Bashar al-Assads ”regim” beskjuter fredliga demonstrationståg, mördar små barn, våldtar kvinnor, utövar prickskytte mot civila. Samma propagandaupplägg som inför anfallet på Libyen.

Propaganda som uppenbarligen även vänstern fallit för. Anfallet mot Syrien har länge varit planerat och ”oppositionen” från början väl beväpnad. Saudiarabien-Turkiet-Qatar-USA sände in grupper av legoknektar och betecknade dem som ”motståndsrörelsen”. Och dessa hänsynslösa krigare har planerat släppts lösa över landet. För att döda och förstöra. De stannar på sitt uppdrag så länge de betalas.
Att Kofi Annan sänds till Syrien för överläggningar mellan opposition och regering är bara en tom gest. Teater. USA har sedan länge planerat att krossa Syrien. Syrien måste sättas ur spel innan Israel (USA) anfaller Iran. Syrien hade ju kunnat utgöra ett stöd – om än svagt – för det hotade Iran. Saudiarabien-Turkiet-Qatar har satsat så mycket pengar och prestige i att besegra och stycka upp Syrien att en fredlig lösning för deras del är utesluten.

Större delen av svensk vänster stöder till min fasa även de attackerna mot Syrien! Följer USA-propagandan som vilka högersympatisörer som helst. Uttalar att ”diktatorn Assad måste bort”. Och att vänstern måste stödja ”revolutionen” i Syrien.
Svensk vänster har glömt Hiroshima, Nagasaki, Vietnam, 60-talets folkmord i Indonesien (mellan femhundratusen och en miljon mördade och CIA var inblandade), USA:s tillsättande av alla diktatorer i Latinamerika, glömt Irak, Afghanistan, Libyen. Vänstern glömmer och etablissemanget – politiker och media – blundar för stormaktens illgärningar. Även dem mot Syrien. Där man ju använder exakt samma taktik som för en kort tid sedan mot Libyen. Den var ju ”framgångsrik”. Strategin att först sända in ”motståndsgrupper” som skapar oro. Sedan följa upp med mer legoknektar.

Man kan förstå (kanske) att svenska journalister inte har mod nog att bege sig in i stridsområdena i Syrien och där kontrollera vilka ”motståndsmännen” egentligen är. Vem som betalar dem. Men vi som inte vill lyssna på eller läsa ren krigspropaganda vill dock hovsamt begära att dessa journalister läser och begrundar de fristående media och fristående skribenter som ändå finns. I världen utanför Sverige. Att läsa CounterPunch, GlobalResearch, Voltairenet, NSNBC med flera är varken farligt eller särskilt mödosamt. Och man kan ju rapportera för oss läsare – även för vilseledda vänsterpolitiker – hur dessa fria media bedömer situationen. Russia Today ser inte heller de händelserna i Syrien med USA:s ögon. Och kan läsas.
Det kan inte vara vänsterns uppgift att stödja nykolonialism och USA:s imperiebyggande. Där imperiet vill ha ett totalt grepp över Mellanöstern. Syrien är en byggsten.

Den 26 februari 2012 hölls val i Syrien. Trots blodiga störningar från ”oppositionen”. En folkomröstning om en ny grundlag. Som kommer att följas av demokratiska allmänna val inom några månader. Kanske en början till en demokratisk utveckling? Västliga media har förtigit resultatet. Eller så har de hånat Syrien och folkomröstningen. Jag rekommenderar läsning av professor James Petras artikel på Voltairenet, ”The Bloody Road to Damascus.”

Ulla Johansson

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ab1 sr svd123 dn123


4 svar till “USA-propaganda om Syrien”

 1. Ulla!

  Precis som du är jag mer än skeptisk till de nyheter vi nu hör om Syrien. Dessutom är det vansinnigt störande att se alla paralleller till Irak, Afghanistan och Libyen. Mest störande i nuläget är att Vänsterpartiet inte ser detta, och att ett stort antal ”vänstertyckare” inte ser det.

  Att enstaka bloggare blundar frenetiskt stör mig inte lika mycket, det är ingen som kan begära att en självutnämnd ”socialist” ska vara både läskunnig och ha ett fungerande intellekt. Men tittar du runt bland bloggarna så kommer du hitta flera stycken.

  Syrien är ett problem ändå, fast på ett annat sätt. Jag har pratat rätt mycket med dem som har kunskaper, men få kan peka på fakta. Och jag tycker inte att det räcker med att hävda att en okänd person NN på webbsidan XX har sagt si eller så. SVT har visat dokumentärserien Krig i Guds namn, ser man på den (SVT Play) så blir det rätt så tydligt.

  Man håller på att grunda för ett nytt inbördeskrig eller maktövertagande i Syrien, något som exemplifierades av vad en bekant syrier skrev till mig. ”– När media påstår att al-Assad placerar ut minor för att inte syrierna ska fly, så handlar det egentligen om att minera vägarna som utländska soldater använder för att gå in i landet för att kriga”.

  Även om det är sant så är inte al-Assad någon ängel, men jag tycker att vi har rätt att kräva att media ska kritiskt granska den information de för visare till läsare, tittare och lyssnare. Och det tror jag att -alla- håller med om. Likafullt så ser vi dagligen bevis på motsatsen, det är tragiskt.

  Berättar inte de journalister man normalt litar på om sina källor så kanske vi bör mejla dem direkt och fråga, om alla gör det så kanske de blir mer noggranna?

 2. Varför känns det som trollkontakt? Skärper du inte upp kommenterandet så har jag ett trevligt spamfilter.. / Jinge

 3. Jag blev glad av att läsa Ulla Johanssons debattinlägg i Flamman och det glädjer mig att det publiceras även här.
  Men det är skrämmande att så stora delar av vänstern hamnar snett i antiimperialistiska frågor och i praktiken är beredda att stödja intervention och krig. Minns det skamliga beslutet att skicka JAS-plan till NATO:s angreppskrig mot Libyen.
  Om Syrien kan jag rekommendera läsning av Proletären. Denna tidning står betydligt stadigare i Syrienfrågan och har utnyttjat flera olika kontakter för att få till bra analyser och reportage. Läs exempelvis detta vittnesmål av en kristen kvinna i Homs som inte har mycket till övers för de av utlandet finansierade och beväpnade upprorsmännen: http://proletaren.se/utrikes/vittnesmal-fran-homs-syrien
  Eller denna intervju med en exilsyrier i Sverige som befinner sig i vänsteropposition mot regeringen men absolut inte delar västmedias syn på upproret: http://proletaren.se/utrikes/syrierna-vill-ha-demokrati-%E2%80%93-inte-utlandsk-inblandning

  Värt att notera är också att före detta journalister på al-Jaziras kontor i Beirut nu vittnar om hur kanalen fabricerar nyheter om Syrien. Nyheter som sedan upprepas i svensk massmedia. http://www.presstv.ir/detail/234799.html