USA och deras flygande – Drönare


Nu berättar DN att USA är i färd med att bygga hemliga flygbaser i Afrika för att kunna använda drönare för attacker i Somalia och Jemen. De som ska utsättas för dessa attacker är al-Qaida som nu får tjäna som samlingsnamn på allt som USA ogillar oavsett om det är i Afghanistan, Pakistan, Somalia, Libyen, eller om man ska använda ett amerikanskt uttryck – whereever.

DN: ”Att USA satsar på drönare för militära operationer i regionen är inte förvånande, menar Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Det här är en del i USAs globala militära strategi. De är alltid aktiva i säkerhetspolitiskt intressanta områden och det här är en sådan region, säger Jan Hallenberg till DN.se.

– Obama använder drönare i betydligt större utsträckning än vad Bush gjorde. Framförallt har man använt det i gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan. På det sättet säger man sig ha dödat många al-Qaidamedlemmar. USA förlorar färre soldater och dessutom har de här vapnen blivit allt mer sofistikerade. Så man har en stark tilltro till de här vapnen, säger Jan Hallenberg.”

Ur USA:s synvinkel så är det ett effektivt vapen, för till skillnad från stridsflygplan så kan dessa tungt lastade drönare skötas helt och hållet av civilpersoner från anonyma kontor var som helt i USA. De enda militärer som kommer i kontakt med planen är de som levererar dem till olika baser i regionen, och de som apterar den för dagen aktuella beväpningen. Ofta nog så har dessa flygande maskiner skickats rakt in i bröllop i både Afghanistan och Pakistan och bringats att detonera med våldsamma skador på den civilbefolkning som drabbats.

När det i efterhand visat sig att det är bröllop man bombat så brukar man hävda att de på platsen skjutit i luften med gevär, och att man därför misstolkat den aktuella situationen. Ett bra argument eftersom man alltid avfyrar vapen som en sorts salut för dem som gifter sig i dessa länder, det är en tradition precis som Mendelsohns bröllopsmarsch är i Sverige. (forts nedan..)

DN berättar också att man redan idag har börjat flyga dessa droner, men att man nu gör det från baser i Etiopien och på Seychellerna. Man berättar vidare att USA för närvarande använder drönare i Afghanistan, Irak, Libyen, Pakistan, Somalia och Jemen.

Samtidigt så sägs det att USA står på konkursens rand, men likafullt så ökar landets militära engagemang i muslimska länder. Inget av dessa länder har som nation varit inblandade i attacken mot USA den elfte september 2001, det enda land som bevisligen har varit det är Saudiarabien. Jag kan inte låta bli att lyfta på mina ögonbryn.

it Andra om: , , , , , dn12 svd12 ex12 ab123


7 svar till “USA och deras flygande – Drönare”

 1. Drönarna tillhör militären och styrs av militär personal. Möjligtvis skulle man kunna säga att de drönare som tillhör CIA styrs av civila alt. man skulle kanske även kunna argumentera att eftersom de inte befinner sig i krigszonen själva så är de civila. Dock så styrs inte alla sorters drönare från USA heller utan många mindre spaningsvarianter styrs i området.

  Undersökningar har visat att drone operators oftare drabbas av PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) jämfört med t ex piloter som är på plats eftersom de inte är i en konstant krigzon utan går hem till sin familj mellan passen, dessutom så vill de flesta faktiskt inte spränga ett bröllop av misstag och rädslan för att göra det leder till ökad stress.

  Sedan så händer där rätt mycket civil beskjutning av piloter i Apache eller AC130-plan också och jag tycker de är mer oförlåtliga för de är på plats och borde ha mer koll. Problemet är att när en Apache-besättning försöker identifiera fiender på 1000 meters håll ser de egentligen inte mer än vad drönar-piloter i USA gör; man kan ju tycka att de inte borde få skjuta om där inte finns soldater på marken som kan identifiera målet visuellt (vilket är reglerna ibland men inte alltid).

  Med tanke på hur många blue on blue situationer (beskjutning av den egna sidan) de haft så är det ett under att inte fler civila dött av misstag.

  Vad jag vill ha sagt är att drönare är inte värre än piloterna på plats. Fegare kanske, men inte värre.

  • Drönarna tillhör militären och styrs av militär personal.

   Svar nej. Drönarna i Afghanistan styrs av civila, läs på!

   • Vilka civila då? Jag har aldrig sett en källa som säger att det är civila som flyger drönarna i Afghanistan.

    De 6 personerna som fick reprimander förra året för att de hade attackerat en civil karavan där 23 människor satte livet till var alla officerare av en grad eller annan – http://www.nytimes.com/2010/05/30/world/asia/30drone.html

    För att bli tränad till drone operator måste du vara ”Enlisted” och i ”Active duty” enligt arméns egen jobb-sida – http://www.goarmy.com/careers-and-jobs/browse-career-and-job-categories/transportation-and-aviation/unmanned-aerial-vehicle-operator.html

    • Jag har läst det, vet dock inte var. Jag har oxo skrivit om det förut. Jag läste på en amerikansk nyhetssite att de flögs från ett vanligt kontor i utkanten av någon stat och att all personal var civil. DEt kan dock vara så att det är militär i civila kläder, men jag vet inte.

     • Vad som är viktigt är varför man beskjuter folk från flyg (obemannade eller ej) när man inte har fullständig visuell identifiering.

      Jag tror inte det är någon poäng att hänga upp sig på om de är civila eller inte – är Obama ”civil” när han i egenskap av Commander in Chief ger order om att ett hangarfartyg ska flyttas t ex?

    • Förmodligen åsyftas CIA:s eget Predator-program, som enligt några uppmärksammade mediauppgifter ska vara utlagt på privata entreprenörer (fd Blackwater). Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är amerikansk militär som utkämpar dessa krig.

     CIA och deras ”contractors” gäller under helt andra regler än militären. Du kommer garanterat aldrig få läsa att någon därifrån fått en offentliggjord reprimand. CIA:s officiella hållning så här långt lär vara att deras drönare aldrig dödat någon civil överhuvudtaget.

     • Ja jag nämnde CIA i mitt förta inlägg också. Dock tror jag det är fel att kalla deras piloter för civila också (CIA har armé-personal de också det är bara security clearance det handlar om).
      Blackwater hade kontrakt för att ladda drönare på CIA baserna och även skydda dem; styrningen av dem sker via Langley dock.

      Blackwater (eller Xe som de heter numera) förlorade dock kontraktet för CIA tyckte att de sköttes slarvigt. Bl a lossnade en 500-lbs bomb från sina fästen när Predatorn var i luften vilket kanske inte var så populärt.