Tystnad och lydnad, Reinfeldts krav


Det var väl knappast någon som överraskades av den barskhet som Reinfeldt uppvisar enligt Ann-Marie Pålsson, vi har redan innan sett symptomen när det gäller hela alliansens ministerkader, Federley som grät i Riksdagens talarstol sedan han tvingats böja sig inför Reinfeldts order, och han är inte den enda.

AB: ”Ett toppstyrt parti där ledaren skäller ut sina partikamrater inför öppen ridå. Det är ingen sympatisk bild som före detta riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson målar upp av Moderaterna i sin nya bok ”Knapptryckarkompaniet”. Författaren, som satt i riksdagen för partiet 2002-2010, hävdar att kulturen i partiets riksdagsgrupp bygger på tystnad och lydnad. Den som försöker gå emot partilinjen kan räkna med att få en hård behandling. Särskilt bråkiga ledamöter kan få en offentlig utskällning av statsministern.”

Svenska folket är mentalt handikappat skrev Reinfeldt i sin bok, och det är nog hans inställning när det gäller samtliga riksdagsledamöter. Det visar på en otäck elitism som vi också har sett prov på vid tidigare tillfällen. Dessutom blir det förstås en belastning för honom och hans närmaste i partitoppen. Fler avslöjanden som detta kommer definitivt avspegla sig i de många opinionsundersökningarna.

Fredrik Reinfeldt försöker då och då uppvisa en ”folklig” sida, det var det han gjorde när han satt i TV:s direkt-
sändning och sade att man inte skulle jaga ungdomar som fildelade med polis, det han inte nämnde var att man skulle överlåta jakten på privata bolag. Men lögn var det likafullt, och sedan den dagen har vi serverats många sådana lögner. För mig så är det ett mysterium att hans opinionssiffror är så goda, men så delar jag inte moderaternas uppfattning i speciellt många frågor heller.

Den dag det är dags att skriva Reinfeldts eftermäle så kommer betydligt fler än Anne-Marie Pålsson att ta bladet från munnen, jag är övertygad om att många då kommer bli chockade över det de får höra. En hel del sipprar trots allt ut, men när det gäller den sortens information tycker jag att det är svårt att föra den vidare. ”– XX säger att…” är ingen bra inledning, och man kan aldrig lita på att de rykten som serveras är annat än just rykten. Därför är det bra att Pålsson berättar, man önskar bara att fler kunde göra det.

Men Pålsson gör väljarna en stor tjänst när hon talar om ”knapptryckarkompaniet” och när hon berättar att Reinfeldt utgår ifrån att ledamöterna är tysta och lydiga. För det är just det som menas med demokrati, eller hur…

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd


27 svar till “Tystnad och lydnad, Reinfeldts krav”

 1. Bra att få svart på vitt på att Reinfeldt inte är demokrat, det skulle vara bra om fler fattade det bara!

  • Jo, men du vet ju hur det går för demokratiska partiledare. De uppfattas som veliga, utsätts för internt krypskytte och anses inte alls lämpliga som statsministerkandidater.

   Själv är jag mest nyfiken på hur det moderata propagandamaskineriet nu kommer att börja jobba på att framställa Reinfeldt som värsta Jesus Kristus. Nu blir det gulle-gull-reportage i Expressen för att Farbror Fredrik besvarat något litet barns brev. Nu kommer vi att få se en massa arrangerade bilder där Herr Statsminister syns lyssna allvarligt och koncentrerat på synpunkter från partifolk, fabriksarbetare och gamla tanter.

   Det skulle inte förvåna mig alls om det dessutom rullas igång en smutskastnings- eller misstänkliggöringskampanj mot Pålsson själv. Fast sådant är Schlingmann kanske lite för slug för.

 2. Intressant är att Reinfeldt ofta sägs försöka imitera Göran Persson. Uppenbarligen även på detta område. Man kan ju fråga sig vad det säger om svensk politik att partiledare som är översittare och håller sitt parti i strama tyglar vinner val – medan ledare som helt klart inte utövar den sortens ledarskap (Juholt) avfärdas som chanslösa.

  Att Reinfeldt är en översittartyp tycker jag har framgått tidigare, så jag är inte övertygad om att fler sådana avslöjanden påverkar hans opinions- och förtroendesiffror negativt. Eftersom Pålsson dessutom är kvinna kommer nog många att avfärda kritiken som något slags genusinlägg.

  Lägg märke till att Reinfeldt valt att inte bemöta, eller ens kommentera, påståendena i boken. Hans PR-konsulter inser förmodligen att de snarare stärker än skadar hans omsorgsfullt upparbetade image.

  • Lägg märke till att Reinfeldt valt att inte bemöta, eller ens kommentera, påståendena i boken. Hans PR-konsulter inser förmodligen att de snarare stärker än skadar hans omsorgsfullt upparbetade image.

   Schlingmann avrådde…

   • Ja nu var det i och för sig länge sedan Schlingmann slutande som PR-konsult för Moderaterna. Som PR konsult insåg han väl till slut att han lyckats lite för bra: Först Iprenmannen och sedan Fredrik Reinfeldt : -)

 3. Det farligaste som finns för en svensk är att sticka ut från mängden, för då kan man bli utskälld? I många andra länder blir man mördad om man säger sin ärliga mening mot makten. Vad är svensken rädd för egentligen?

  • Man är rädd för att inte få sitta vid köttgrytorna. Pengar har en magisk inverkan att tysta den mest kritiska i de egna leden, speciellt då de verkar ha samma ideologi, nämligen att ha så mycket pengar som möjligt när de dör.

   Den nya svenska ”liberalismen”, i det traditionellt konservativa partiet.

   Liberalismens röst har tystnat under konservatismens stövel, numera sjunger de båda elitismens lov, fastän liberalismen från början skapades som en motpol mot just konservatismen. Det får man aldrig glömma!

   • Men herregud, en liten ut skällning får man väl tåla! Jag växte upp med utställningar inte har det skrämt mig. En typiskt ”svensk” kommentar detta.

 4. Man får förmoda att Anne-Marie Pålsson är medveten om att hennes påståenden i boken kommer att nagelfaras in i minsta detalj. Det är många som har ett stort intresse av att misskreditera henne. Det finns säkert många i Humle & Dumles hov som mer än gärna skulle stiga fram och säga att A-M P far med osanning, om de skulle finna några oegentligheter.

  Tystnaden, både från Humle och hans hov, tolkar jag som att vi kan lita på att det hon berättar är sant.

   • Nej, nej, kapten Schlingmann, var namnet!

    Humle & Dumle ((de lyssnar ibland till smeknamnen Fredde & Ante) sitter ohjälpligt fast i hans skafferi! :-)

     • 1958-64 nånstans, Bäckdahl var ett anagram för Nils Dahlbeck.

      Apropå proxies kan du förmodligen klippa och klistra lite i java och javascript om du vill lura en webbläsare att släppa till info om var den egentligen residerar, sedan skickar du resultatet som en POST till nån stubb-url i din server med den utvunna informationen som argument.

      Sedär, nu är aktiviteterna fram till jul fixade så att du slipper reta dig på östermalmskärringarna. :)

 5. Man kanske skall lägga till att Anne-Marie Pålsson inte menar att detta är ett problem enbart för moderaterna eller regeringsaliansen, men för HELA Riksdagen.

  • Nu var det faktiskt moderaterna hon talade om, men har du en annan uppgift så ser jag fram mot att få veta vilken sida som du anser att det står på.

   / Jinge

   • Lyssna på intervjun från dagens P1 Morgon – hon säger det ett par gånger.

    Sen har jag hört, men inte verifierat, att hon säger samma sak i TV4 idag.

    Att det inte hamnat i tidningar får vi sätta upp på kontot för mediabias :-)

    • Jo det har sagts av många tidigare, men nu är det Reinfeldt som kritiseras, då är du blixtsnabbt uppe på barrikaderna och försvarar…

     F.ö. Vad är det för ISP Du använder? Det ser ut att vara en proxy, sådant ogillas av lätt insedda skäl.

     • Såvitt jag förstår saken är det så man nu kommer att bemöta det här: ”Pålssons kritik gäller inte enbart Moderaterna och Reinfeldt utan hela riksdagen, blabla, blabla.”

      Svårare än så brukar högern numera aldrig göra för sig. Om något till äventyrs skulle vara dåligt inom det egna partiet beror det bara på att det är lika dåligt inom alla andra partier.

  • Det där stämmer INTE. Vänsterpartiet har efter vad jag förstått inga krav, varken formella eller informella, att alla deras Riksdagsledamöter ska rösta på samma sätt i alla frågor. Jag tror även Miljöpartiet kör på samma linje.

   Syndarna vad gäller detta ämne är Allianzen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som alla har gemensamt att partipiskan viner i så gott som samtliga viktigare omröstningar.

 6. Strindberg gjorde ingen större skillnad på de bägge ismerna (liberalism och konservatism) Han såg att de bägge var korrupta.