Twitter kommer Censureras, kung Abdullah betalar


Det stramas åt alltmer på nätet, nu är ACTA påskrivet och många länder agerar medvetet för att begränsa medborgarnas möjligheter att utbyta åsikter på nätet. Kina har förmått en viss sökmotor att införa censur, och nu anpassar sig Twitter till nationer och företags krav.

SVT: ”Från och med idag så kan Twitter censurera vad folk skriver – så att inläggen visas i vissa länder, men inte i andra. Till exempel kan en dikuaturstat begära att vissa tweets inte visas för de landets medborgare. Kritiker pratar nu om att twitter infört en ny censur.

I grunden betyder den nya censurlösningen att twittringar som är förbjudna att visas i ett visst land kan censureras där, men visas på resten av jordklotet. Det innebär givetvis att Twitter får de lättare att inte bli helt utblockerat av diktaturstater…

…Många kommentatorer ser också ett samband mellan den nya censurlösningen och Twitters nya sudiske delägare. I december månad investerade plötsligt den suadiske kungligheten Prins Alwaleed bin Talal 300 miljoner dollar i företaget.”

Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att saudierna är livrädda för revolutionerna i arabvärlden, orsaken är givetvis mångfacetterad, men i ett land där kvinnor inte får gå ut utan en manlig släkting, eller köra bil, är givetvis ett land som inte heller kan tillåta att medborgarna talar med varandra utan att säkerhetspolisen och myndigheter kan avlyssna. Framförallt inte eftersom det finns mycket starka religiösa motsättningar i landet.

Saudiska kungahuset är extremt oroligt för att revolutionen ska komma även till dem, och de har anledning till sin oro. Men som sagt, man får inflytande om man köper in sig i Twitter för tre hundra miljoner dollar, det motsvarar två miljarder svenska kronor. Därmed är det väl dags att se sig om efter en annan kommunikationsväg än twitterkontot @Jinges..

it Andra om: , , , , , , svt12 sr1 dn12 svd12 ex ab12


16 svar till “Twitter kommer Censureras, kung Abdullah betalar”

 1. Saudierna verkar ha lite storhetsvansinne. Skrytbygget de uppför kring Kaba i staden Mekka är bara en av dem. Tack och lov att vi inte låter oss styras från Rom eller andra kristna centrum. Tänk om Petrus eller Paulus infört att vi skulle slänga oss till marken fem gånger per dag riktade mot Rom?

  Det är nästan så jag hoppas att oljan tar slut i Saudiarabien, fast då är det tyvärr alltid så att de fattigaste och mest utsatta som får ta smällen. Det saudiska kungahuset kommer fortsätta förtrycka sitt folk och understödja den extrema Wahhabismen där Usama av bin Laden familjen var en framträdande medlem.

  Jag hade hoppats att åtminstone kvinnorna fick köra bil efter deras milda protestdag, men nej! Det fungerar som den gamla kristendomen där kvinnan var mannens egendom och skulle gömmas undan under huckle eller niqab.

  och så nu twitter. Fattades bara det. SOPA, PIPA, ACTA, FRA, från nätet och andra medier så blir vi bombarderade med bokstavsförkortningar som har till syfte att inskränka våra friheter. Det är rent skrämmande. Samtidigt ser vi att folk engagerar sig som aldrig förr emot dessa. Nätaktivister har varit väldigt bra på att aktivera människor i kamp emot folk som antingen inte förstår nätet alls eller andra som försöker tillskansa sig fördelar genom lagändringar. Diktaturer vill gärna censurera nätet, men ska de länder som kallar sig demokratier verkligen låta dem göra det? För dom som värnar demokrati borde detta vara en slaglinje man inte ger upp.

  • Patrik!
   ”Tänk om Petrus eller Paulus infört att vi skulle slänga oss till marken fem gånger per dag riktade mot Rom”. Går inte kristna ner på knä vid korset i kyrkan? Vet inte, men jag tycker att i alla religioner så böjer man sig ner på någon sätt för att visa underkastelse, eller? Sen ifall jag tycker det är löjligt eller rent av dumt, det behåller jag för mig själv för att inte såra andra ;) .
   Tänk på att nuförtiden betalar man pengar för att gå på yoga eller meditationskurs!
   Vad det beträffar kungafamiljen i Saudi så är de hatade av 99% av muslimerna, det spelar ingen roll hur mycket pengar de lägger ut på muslimska skrytbyggen så länge 99%(nåja) av muslimerna är hungriga!

   • Jag kritiserar det jag tycker är idiotiskt. Är dock mera ateist än kristen men av tradition har jag stannat kvar i svenska kyrkan.

    Ingenting förändras så länge man inte säger till om det! Detsamma gällde för Galileo Galilei när han sade att jorden inte var solsystemets (och universums) centrum. Kyrkan sade åt honom att ta tillbaka sina ”hädiska” tankar.. Naturlärorna stannade kvar på ”medeltiden” och mänsklighetens sinne befriades inte… än! Det sades också att kvinnan skulle tiga i församlingen, allt för att tysta kritiken!

    Jag trodde i mitt oförstånd att religionen idag var öppen för kritik. Kritik behövs för att förändra ett synsätt. Ack du ”syndiga” människa.

    Tänk om det egentligen är så att begreppet ”synd” är uppfunnet av människan? Av gamla gubbar som missunnat alla andra sexuella tankar. Något som ”gud” har tydligt källprogrammerat in i vårat DNA! Och förskinn som tydligen var den ”ofelbara gudens” misstag?

    Det finns mycket man kan kritisera samtliga religioner för, och de bör också kritiseras, men ska man blanda in det med att man skulle ha någonting emot ”mörkhyade” personer från mellanöstern, som somliga misstar religionskritik för, ja då har åtminstone jag tappat bort mig?!?

    Om du sett tidigare av mina inlägg har jag också hårt kritiserat den religiösa nit somliga israeliska personer uppvisat för ett etniskt rensat ”Israel” där palestinierna vägras självbestämmande med hänvisning till att de inte ”existerar”. Detta är en fråga som inte gäller religionen, ty även palestinier av annan religion är också förtryckta. Palestiner oavsett religion är värda en egen stat och som liggande åt ateismen stödjer helhjärtat deras kamp!

    Saudifamiljen håller sig kvar i makten genom religionen, på samma sätt som vi i Sverige har haft vår ”konung av guds nåde”. Vet tillräckligt om historien för att veta att präster/imamer osv har alltid använts av makten för att trycka ned folket. Bara läsa vad Karl Marx skrev om religion!

    Den dag vi inte får kritisera religion så är vi farligt ute. Som inspiration tar jag en av dem som inspirerat mig starkt: Christopher Hitchens (Frid vare med honom). Han var en stark kritiker av religion och önskade att människornas sinne skulle befrias. Tyvärr förlorade han nu tragiskt nog mot cancern just när han hade fått en så stor samling anhängare. Analogt kanske med Jesus och hans lärjungar, men han ville inte bli någon ”martyr” eller liknande utan förespråkade att människorna skulle tänka själva och inte följa dogman!

    Vi lever idag i en värld där du som ateist måste kämpa för din överlevnad mot religiös intolerans!

    • Ta det lugnt med Hitchens-vurmandet, han var för både kriget i Afghanistan och Irak och var en principlös påhejare av USA-imperialismen under många år, och även en av de som ensidigt fått för sig att krigen däromkring hade något att göra med religion och inte politik och ekonomi; något som var lite roligt med tanke på att han en gång var en Trotskyist.

    • Håller absolut med dig i de flesta punkterna, men då får man vara mer objektiv, annars uppfattas man att man har tagit party för en riktning, ”vi kristna är smartare än de och därför vänder vi inte oss mot en viss byggnad och tillber gud”, det är så jag uppfattade din första kommentar, men men jag kan ha misstolkat din budskap, och vems fel är det??

 2. vi faller i raketfart rätt in i diktaturen; internet censureras, tidningarna är kapitalets okritiska megafoner, vi tvingas längre in i EU och Euro-pakten, all opposition förföljs och tystas, allt vi gör övervakas, steg efter steg av de friheter vi uppnått sedan enväldet försvinner på allt kortare tid. För varje andetag så sitter marknadens järngrepp hårdare.

 3. Tja, detta kommer att orsaka att någon annan (fri) internetmekanism tar vid i stället för Twitter. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.
  ”Information wants to be free…” Har gällt, gäller, och kommer alltid att gälla.

  • Så tror jag också. Dom får allt klippa av kablarna om Internet-trafiken skall tystas. De så kallade ”Anonyma hackare” ligger väl inte still i sitt ide heller.

 4. Nu är jag inte konspiratoriskt lagd men vi skriver på ACTA och ska gå med i EU pakten så fort han är ur vägen, det ger mig dåliga vibbar

 5. Det är likabra att ni alla blir konspirationsteroetiker, för annars kommer ni aldrig att se eller förstå sambandet mellan alla tyranniska lagar och regelverk som implementeras..

  Här ska ni återigen få en varning, det har bara börjat! Ni tror att det inte kan bli värre? Vänta så får ni se vad svaret och den slutliga lösningen blir på all kaos som pågår där ute.. Ni tror väl ändå inte att det blir mindre centralisering av politisk och ekonomisk makt?

 6. Den Saudiska överheten har alltid varit livrädda.
  Enligt vad jag förstått var telefoner inte vanligt (om alls) förekommande i Saudi-Arabien innan 70-talet, då Sveriges ledande Telefonaktiebolag fick i uppdrag att bygga upp landets telefonnät.
  Från ett par trovärdiga källor, jobbande på plats med idriftsättningen av systemet, fick jag höra hur säkerhetstjänsten dagligen besökte deras arbetsplatser och hämtade inspelningar av samtliga passerande samtal. Inspelningar som gjordes med svensklevererad teknik och som administrerades av svensk personal.
  Inget nytt under solen.

  • På den tiden var nog inte trafiktätheten i det saudiska telenätet större än att landets säkerhetstjänst kunde för hand, eller öra, avlyssna allt.
   Numera behövs inte så många gubbar med hörlurar för att följa all kommunikation mellan människor.
   Datorer söker efter ”nyckelord” och ”misstänkta mönster” i våra kommunikationer och vårt internetanvändande.
   Datorkapacitet och lagringskapacitet är nu så billigt att kostnaderna är försumbara, och ”kriget mot terrorismen” används för att rättfärdiga varje tänkbart övergrepp mot integriteten.
   Hallå, var är våra folkvalda?

    • Dessvärre är det just där som våra folkvalda representater finns.

     Utan att förespråka våld, vilket bara skulle göra situationen ännu värre, anser jag att frågan måste tas ut till ”Gatans Parlament”.

 7. Jag säger läs villkoren när du skapar ett konto till en tjänst. Som exempel kan man läsa googles uppdaterade användarvillkor för att ge dig en bättre upplevelse. Man kan till exempel läsa om ”Ditt innehåll i våra tjänster”

  (citat)Ditt innehåll i våra tjänster

  I vissa av våra tjänster kan du skicka in innehåll. Du behåller all immateriell äganderätt till det innehåll som du skickar till våra tjänster. Det som tillhör dig fortsätter alltså att tillhöra dig.

  När du lägger upp eller på annat sätt skickar in innehåll till våra tjänster ger du Google (och våra samarbetspartner) en global licens att använda, värdlagra, spara, återge, ändra, skapa härledda verk (exempelvis översättningar, anpassningar eller modifieringar som vi gör så att ditt innehåll fungerar bättre med våra tjänster), kommunicera, publicera, framföra offentligt och distribuera innehållet. Rättigheterna som du beviljar i licensen gäller endast i syfte att driva, marknadsföra och förbättra våra tjänster, samt utveckla nya tjänster. Denna licens fortsätter att gälla även om du upphör att använda våra tjänster (exempelvis företagsuppgifter som du har lagt till i Google Maps). I vissa tjänster är det möjligt att komma åt och ta bort innehåll som har skickats till tjänsten. I en del av våra tjänster finns det också villkor eller inställningar som begränsar vår användning av innehåll som skickas till tjänsterna. Se till att du innehar alla nödvändiga rättigheter för att bevilja oss denna licens för innehåll som du skickar till våra tjänster.

  Mer information om hur Google använder och lagrar innehåll finns i sekretesspolicyn eller de ytterligare villkoren för särskilda tjänster. Om du skickar in synpunkter och förslag gällande våra tjänster kan vi använda dina synpunkter och förslag utan några förpliktelser gentemot dig.(slut citat)

  Detta är ett exempel på hur internetjättarna i sina användaravtal lägger alla rättigheter hos sig själva och alla skyldigheter hos oss användare.

  • Det är sant, men om Google skulle använda någon av mina bilder som jag sänt upp till Google Earth i kommersiella syften så kan de knappast hänvisa till några regler som de infört NU, det är de som gällde då jag skickade upp dem som gäller. Nu är det knappast avsikten heller från deras sida, mer av rent praktiska skäl gör man ändringarna i policyn som jag har förstått saken.

   Har du rätt i din förmodan så kommer det att straffa sig rejält på lite sikt, och det tror jag att man begriper från Googles sida..