Tveksamt släktskap?

Idag berättar Dagens Nyheter att Adolf Hitler var släkt med både judar och afrikaner. Nu är det inte så märkligt som det låter eftersom i princip alla bär på ungefär samma gener. Men när det gäller Adolf Hitler så var hans farfar judisk berättar DN, något som han rimligen borde ha känt till.

DN: ”Adolf Hitler kan mycket väl ha varit släkt med både judar och afrikaner. Det visar dna-prov som tagits på 39 av den tyske diktatorns släktingar… …Det som visade att Adolf Hitler med stor sannolikhet var släkt med dem han ville utrota, judar och andra ”undermänniskor”, är en kromosomgrupp kallad Haplogrupp E1b1b1 och som är sällsynt bland västeuropéer men desto vanligare bland berberna i Marocko, Algeriet och Tunisien liksom bland vissa judar men även i Somalia.”

Somliga kanske tycker att detta på något sätt är tragikomiskt, men jag vet inte om jag tycker det. Däremot så tror jag att många judar kommer att leta bland sina förfäder efter denne Frankenberger som sägs vara Hitlers farfar. Jag utgår ifrån att intresset för släktforskning är minst lika stort bland de aktuella grupperna som bland svenskar.

Annars så tycker jag att genetiken är spännande, kunde man via den spåra dem man är släkt med skulle vi nog lite till mans ställas inför olika överraskande resultat. För vi är alla släktingar med både kungar och mördare, men vi är också liksom undertecknad släkt med berömda författare. Och nej, jag berättar inte vilka eftersom jag inte kontrol-
lerat uppgiften. Påståendet kommer från en ansedd släktforskare så jag tvivlar inte, men att vara en kusins kusin med Xxxx Yyyy är vi säkerligen tusentals som är.

Men att vara släkt med Adolf kan inte vara så roligt. Jag vet inte hur hans idag levande släktingar ser på saken, men jag antar på rätt goda grunder att de knappast skryter om sitt släktskap. Släktforskning är annars mycket intressant. På fädernet så har en av mina kusiner lyckats ta sig ner till mitten av 1600-talet och det väcker alltid en massa tankar att titta på denna barfotaforskning.

it , , , , , , , ,

  18 comments for “Tveksamt släktskap?

 1. 26 augusti, 2010 at 10:00

  Tror för övrigt inte att det skulle spelat någon större roll för Hitler.

  Nej för den spelade uppenbarligen ingenting någon roll. Såg på Korrespondenterna på TV igår, han har riktiga efterföljare i Ungern just nu, folk som bildar miliser… :-(

  • Gripen
   26 augusti, 2010 at 11:25

   Sett liknande miliser i Rumänien. Den farliga högern är på uppgång.

 2. Mathias Hellsten
  26 augusti, 2010 at 10:55

  Många judar i väst-Europa har av historiska skäl rätt bra koll på sin släkthistoria ett bra tag tillbaka (sluten grupp, mycket omflyttning, familjenäringar, ”besvär med grannen”). Om man däremot sysslar med släktforskning i högre eller lägre grad än andra vet jag däremot inte.

  Sedan, bara för att vara sån, så var det i förrgår DN berättade om detta. ;)

  • 26 augusti, 2010 at 13:57

   Ja du vet, gubben är gammal… :-) Jag VISSTE att jag läst om detta för några dagar sedan oxo, men kollade efter artikeln. När jag hittade den på nytt idag så utgick jag från att den var färsk. Så gubben är inte bara gammal utan rätt senil oxo… :-P

 3. Daniel
  26 augusti, 2010 at 10:57

  Ja du… Hitler var släkt mer judar, berber och somalier… undra vad somalierna tycker om det.

  För övrigt så är vi ju alla släkt med varandra enl. religiösa dårar då alla kom från Adam och Eva.

 4. 26 augusti, 2010 at 11:04

  Förs inte det judiska arvet vidare på spinnsidan (alltså via mödrar)? Att Hitler har judiska anor är ingen nyhet, men vad jag förstår är det på mödernet och går tillbaka till personer på 1700-talet. Det är förmodligen ganska vanligt med anor av den typen i centrala och östra Europa. Just under 1700-talet var det en reformvåg bland judiska grupper som slutade med att många av dem konverterade till katolicismen och på det sättet ”försvann” i majoritetsbefolkningen. Jag gjorde en snabbkoll i mormonernas Family Search, och namnet Frankenberg i sig verkar inte peka åt något judiskt håll. Det fanns några i Västergötland som hette så också.

  Jag läste förresten för många år sedan om en släkting till Adolf som emigrerat till Israel och som behöll namnet Hitler. Han ville inte byta namn, med hänvisning till att det ju inte var han som skämt ut det.

 5. Gösta Berling
  26 augusti, 2010 at 11:10

  Jag känner en som kom till slutet av 1600-talet i sitt släktforskande. Men då lade han av, ty en förfader hade blivit avrättad som stråtrövare, och då ville han inte veta mer …

  • 26 augusti, 2010 at 13:32

   Nämen!? Det kan ju inte HAN rå för??

   (Jag undrar om jag inte skulle ha varit lite mallig.. :-)

   • Gösta Berling
    26 augusti, 2010 at 13:48

    Ja kanske, när det gäller en avlägsen släktskap för flera hundra år sedan. Men kanske inte om det visade sig att man var släkt med en nutida (från Hitler och framåt) illgärningsman …

  • sörmlänning
   27 augusti, 2010 at 05:50

   Numera höjs stråtrövarna till skyarna, men de kallas bankirer numera.

 6. 26 augusti, 2010 at 11:41

  Som släktforskare bland annat så är det ju alltid intressant att spåra sina rötter. Det sägs att ett flertal av de höga nazipamparna var noga med att se till att inte deras anfäder gick att spåra. Då det förmodligen visade oönskat släktskap med vad man kallade icke arier.

  Historieförfalskning är ju inget nytt. Inte ens på släktforskningens sida.

  Och den sensmoral det är när det nu visar sig att herr Hitler, som är förebild för ett antal skränande nazigrupper däribland SD, skulle vara av judisk börd gör ju saken ganska munter på ett sätt.

  • 26 augusti, 2010 at 13:30

   Munter gör alla utom offren.

 7. Nyfiken
  26 augusti, 2010 at 15:45

  Man påstår att Hitlers far var halv judisk och att unga Hitler hatade sin far , detta hat förvandlade han till masslakt som en vuxen
  Hitlers far var oäkta men det är möjligt att hans farfar var en jude

  Det vore roligt om Hitler har varit vid liv för att informeras om DNA resultatet
  Nazister och fascister kan nu vara mer öppna för att gifta sig med judar och svarta

  Jag undrar vad SD skulle säga nu

 8. Mathias Hellsten
  26 augusti, 2010 at 16:31

  Björn Nilsson (meddelande 4): Jovisst. Ur ett religiöst perspektiv räknas judisk tillhörighet på mödernet. Men i sakfrågan, det vill säga om huruvida Hitler hade judiska släktingar eller inte, så är ju detta egentligen ganska oväsentligt. Ytterst blir det ju en fråga om man per definition accepterar den judiska religiösa synvinkeln som den enda som gäller. Personligen gör ag inte det – och inte väldigt många judiska religiösa institutioner heller – notera att många församlingar som visserligen menar att man är jude på mödernet eller genom konvertering religiöst sätt ändå accepterar medlemmar som har släktingar enbart på fädernet. Det är ju trots allt en fråga om identitet, och rättigheten att själv få definiera sig.

 9. sörmlänning
  27 augusti, 2010 at 05:56

  Tänk om den buddistiska tanken om anden stämmer, då faller alla teorier om DNA och att beteenden går i arv.
  Det blir som att busschauffören bestämmer vart bussen skall fara och inte tvärtom.

 10. olle w
  27 augusti, 2010 at 10:51

  Spamfiltret är bra för dem som inte kan läsa kommentarsreglerna, eller hur?

  • 27 augusti, 2010 at 11:00

   Så är det. Klarar man inte att läsa/förstå kommentarsreglerna så hamnar man där.

 11. Joop
  27 augusti, 2010 at 15:05

  ***Men att vara släkt med Adolf kan inte vara så roligt.***

  Det är ingenting att göra åt, om så är fallet. Men som jämförelse … googla ”MENGELE Agrartechnik” eller ”HIMMLER Bauzentrum”.

  Det är helt vanliga namn i tyskspråkiga ländernä. Namnet ”Hitler” är mig veterligen inte längre kvar, såg en dokumentär om ämnet i finsk TV ett par år sedan, skulle tro att den var den här :

  http://edition.cnn.com/2002/SHOWBIZ/books/02/05/last.hitlers.cnna/

Comments are closed.