Hårdare vapenregler?

I morse rapporterade media om en dödsskjutning i USA, en man hade av okänd anledning satt igång att skjuta ihjäl tio människor för att till sist skjuta sig själv. Och nu vid lunchtid sköt en f.d. skolelev ihjäl folk i södra Tyskland, 16 döda just nu.


DN:
”Den 17-årige gärningsmannen tog inte livet av sig utan sköts av polisen, uppger poliskällor för AFP. Totalt har minst 16 liv krävts i massakern, inklusive gärningsmannens eget, och flera skadats uppger polisen enligt Reuters. I skolan i Winnenden dödades nio elever i åldern 16-17 år, och tre lärare. Också en person från ett sjukhus för psykiskt sjuka nära skolan dödades, uppger polisen.”

Jag tror att alla har skolmassakrerna i Finland i färskt minne, och själva har vi inte skonats från detta slags vansinne som bekant. Vad det är för sorts händelser som utlöser en så monumental kortslutning i tankeverksamheten så att man ger sig till att döda många i sin omgivning är svårt att förstå. Att det ibland dödas människor i kriminella kretsar, eller till följd av alkoholberusning är kanske greppbart, men inte händelser som de nu inträffade.

Hur man än vänder och vrider på frågan så kokar det ner till – vapenfrågan. En människa som helt tappar fotfästet kan givetvis skada och döda ett antal människor även utan skjutvapen, men med möjligheten att beväpna sig med skjutvapen så ökar givetvis risken för att fler ska skadas eller dödas. När det gäller skolvåldet i Finland så har det ett påvisbart samband, hur det är med de nu aktuella fallen är svårt att bedöma eftersom det ännu inte finns så mycket information.

En fråga som dyker upp i mitt huvud är förstås hur det gick med vapenlagarna i Finland? Blev det någon åtstramning? Sannolikt skulle vi också behöva


skärpa lagstiftningen. När det gäller illegala vapen så vore det kanske lämpligt med ett mycket kännbart minimistraff, kanske tio års fängelse?

Uppdatering: Nu skriver man i Norska tidningar att den 17-årige gärningsmannen i Tyskland hade 18 (!) vapen hemma i sin bostad, det tyder på att vapenlagarna är liberala.

Andra om: , , , , , , , , , , it DN123 SvD12 DBL1234 AB

[tags]Vapen, Vapenlagar, Tyskland, Finland, USA, Vansinne, Sjukdom, Psykiatrisk sjukdom, Psyksjuk, Skolskjutning, Politik[/tags]

  22 comments for “Hårdare vapenregler?

  1. Pingback: Mange

Comments are closed.