TV4:s Kommentatorsfiasko
I onsdags kväll skrev jag och kritiserade TV4:s sportreferat från VM i Tyskland. Jag skrev inte ut Pontus Kåmarks namn, skälet var att han troligen inte ser min text och därför kan försvara sig. Men uppenbarligen är det många som reagerat precis som jag, nu försvinner han nämligen som fotbollskommentator från TV4.

AB/FRANKFURT: ”Efter VM-finalen på söndag slutar Pontus Kåmark på TV4. Hans jobb åt ett spelbolag, för vilket han lanserade ”kärringbet”, blev för mycket för ledningen. – Det var inte politiskt korrekt att göra en sådan grej, säger den ifrågasatte expertkommentatorn. När Sverige mötte USA i den sista gruppspelsmatchen i VM var Pontus Kåmark inte nådig i sin kritik. Trots att Sverige vann matchen, och därmed gruppen, hade han flera synpunkter på hur Sverige agerade på planen. Kritiken delade Fotbolls-Sverige i två läger. Det ena tyckte att han hade helt rätt – det andra att kritiken var både feltajmad och obefogad. Själv ångrar han ingenting.”

Själv tyckte jag att hans kommentarer utstrålade förakt för damfotboll, och jag blev mycket orolig för att TV4 också skulle sända fotbollen från OS i London nästa år. Jag gillar att se sport på TV, särskilt Fotboll, Hockey och längdåkning på skidor. Men när kommentatorn uppvisar något som jag kan tolka som ett problem med kvinnor istället för med fotboll så känns det mer än tveksamt. Kvinnor kommer aldrig att kunna mäta sig med herrlag som det ser ut idag. De saknar helt enkelt fysiska förutsättningar.

En liten gosse får sin första leksaksfotboll betydligt tidigare än en liten flicka om inte föräldrarna är speciellt intresserade av bollsporter. Redan där börjar skillnaderna, sedan ska jag undvika att gå igenom de könsrollskillnader som råder under uppväxten fram till att en liten flicka får möjlighet att börja spela med ett flicklag. Så möjligheterna för att vi ska få in tjejer i FC Barcelonas herrlag eller Milan – saknas. Det kan givetvis ske, men i så fall har vi nog hundra år dit, minst.

Att TV4 väljer en manlig landslagsspelare som kommentator är därför ett klart och tydligt tecken på att kanalen inte bryr sig om publiken, därav min önskan om att Sveriges Television ska sända fotboll från London. Jag tyckte att TV4 förstörde fotbollsupplevelsen på grund av sina negativa kommentatorer. Dessutom är skadan redan skedd, man borde helt byta ut dem som kommenterar och ge dem andra arbetsuppgifter.

it Andra om: , , , , , , ab1 ex1234 dn123 svd12


10 svar till “TV4:s Kommentatorsfiasko”

 1. Eftersom SVT har rättigheterna till London OS blir det SVT som kommer sända damfotbollen 2012. För övrigt instämmer jag i din kritik.

 2. Bra skrivet, håller med dig till fullo. Dock tycker jag även att Daniel Christianssons insats ifån semifinalen var bedrövlig. Han stönade,stånkade och klämde ur sig en mängd konstigheter utan finess.Att behöva lyssna på en kommentator som mentalt låter skitnödig och befinner sig nere i källaren, tog bort mycket av stämningen för min del. Kritisk skall man vara men med finess. Plex Petterssons nervositet och totala inlevelse när Stenmark åkte blev tack vare hans framtoning en oförglömlig del av skådespelet, när Sverige stod stilla. Damsemifinal i VM 2011 är stort. 2 miljoner svenskar fram för tv:n, 46000 på läktaren som inramning. Då är TV4 skyldiga att leverera kvalite ifrån ’våra’ matchledare vid kommentatorsmikrofonen. Varför måste alla arrangenamng tvingas bort ifrån SVT, måste vi tittare stå ut med TV4:as undermånlighet med en gäng tyckare och kommentatorer som mest ägnar sig åt intern beundran.

 3. Ja, Kåmark var negativ i sina kommentarer under vm. Har du funderat över varför han säger sådan kritiserande saker. Sverige vann matchen mot USA och de flesta som såg matchen måste ha sett att det var på håret. Svenska laget presterade fantastiskt dåligt i andra halvlek. Antingen så väljer man som kommentator att beskriva det man ser utifrån fotbollsperspektiv eller så kör man det genom ett genusfilter och säger att de spelar bra (för att vara tjejer). Vilket tycker du är mest nervärderande mot tjejer som spelar fotboll. I övrigt tycker jag du skriver bra (för att vara vänsterpartist).

  • Nej, jag tycker bara att det var nedlåtande, förlöjligande och tyder på ett kvinnoförakt.

   Den sortens kommentarer är inga betjänta av.

   • Jag tycker det är viktigt och bra att usla damfotbollsinsatser kommenteras som usla damfotbollsinsatser! Det som vore riktigt trist hade ju varit om kommentatorerna hade varit dumsnällt, försiktigt småpositiva till det urusla svenska spelet.

    Jag menar, tänk om någon som såg semifinalen skulle få för sig att det vi såg det svenska laget prestera vore nån form av normalnivå för damfotboll!? DET vore fullkomligt förödande för intresset för damfotboll!

 4. Jag undrar stillsamt vad som skulle hänt om en kvinnlig kommentator sagt samma sak om herrlagets tillkortakommanden i vissa matcher.

 5. Sammanfattning: Antingen berömmer du damerna eller så är du tyst, annars är du en kvinnoförtryckare.
  Spelar alltså ingen roll om Sverige förlorar nästa match med 7-0 och gör tre självmål och inte lyckas med mer än 10 passningar på hela matchen. Våga inte säga att dom spelade dåligt för då är du en kvinnoförtryckare.

  Varför ska inte damfotboll behandlas på samma sätt som herrfotboll? Spelar de dåligt är det ju tjänstefel av en expert att inte konstatera det.

  • Alla fattar varför du är anonym. Det bör man vara när man skriver skit. Sveriges damlandslag är SÄMST FYRA i VM. ÄR allt skiit då ??