TV4 förstörde fotbollen
Som jag tippade före matchen så skulle inte det svenska laget räcka till mot Japan, men det bestående intrycket av fotbollen är inte några snedsparkar eller missade målchanser, det är TV4:s usla fotbolls-
kommentarer.

TV4 har uppenbarligen inte funnit någon f.d. damlandslagsspelare som kan fungera som bisittare till den som kommenterar matcherna, så nu har vi tittare fått höra en manlig landslagsspelare kommentera damfotboll, och han är inte nådig i sin kritik. De har själva tagit upp saken ett antal gånger i sändningarna, uppenbarligen är det många som klagat, men trots det så fortsätter de gnälliga kommentarerna match efter match.

Det är självklart att ett lag som inte presterar bra ska kritiseras, men om laget, som helt oväntat tagit sig till slutspel i VM, och dessutom överraskande knipit en plats i OS i London, verbalt sågas i match efter match så blir det tråkigt att lyssna på. Det föder och underhåller dessutom en tråkig stämning. Själv hoppas jag verkligen på att det är Sveriges Television som ska stå för sändningarna av fotbollen i OS.

Det kan inte vara omöjligt att få tag på en kvinnlig f.d. landslagsspelare i fotboll som bisittare, den enda orsaken till att man inte gör det måste rimligen vara att man inte anser att damidrotten är värd en kommentator med egen erfarenhet av att spela i damlandslaget. Så betyget för TV4 från min sida blir bara minus. Kanalen blir inte trovärdig när de pratar om landslagets olika misslyckanden.

Matchen då undrar kanske någon, jo det var inga problem. Japaner, japaner, japaner… De japanska tjejerna var helt enkelt för bra för våra svenska tjejer idag, antagligen bättre tränade eller mer samspelta, troligen en bit av bägge dessa faktorer. Men som jag skrev, en slutspelsplats och ett OS-deltagande är både överraskande och givetvis mycket bra jobbat. Om nu förbundet kunde satsa mer på damlandslaget så kanske vi skulle få vänja oss vid att tjejerna alltid går långt i den sortens turneringar, som bekant duger inte herrlandslaget till det.

I går kväll så undrade jag om inte förbundskaptenen hade valt fel taktik dessutom. Men den sortens diskussioner pågår säkerligen redan inom landslagsledningen.

it Andra om: , , , , , , , ab123 ex123 dn svd sr svt


18 svar till “TV4 förstörde fotbollen”

 1. Ja faktiskt. Kåmark passar definitivt inte till att prata om damfotboll, hans förakt lyser igenom. Skulle man ha sågat det svenska herrlandslaget lika hårt om de hade förlorat en match? Knappast.

 2. Jag håller med, har blivit jättearg flera gånger på deras skitsnack om damfotboll!

 3. Sanningen – sanningen! Är det bättre att LJUGA och stoppa huvudet i sanden?

 4. Varför ska det daltas med kvinnor hela tiden, vi vek ned oss totalt i denna matchen och gjorde det också i delar av tidigare matcher men då lyckades inte motståndarna utnyttja det. Personligen så lastar jag Dennerby mest för hans fega strategi att backa hem och försöka kontra istället för att satsa på seger genom eget spel. Jag tycker att kommenteringarna från matcherna har varit sakliga om än jobbiga att höra för de som bara tål fluffigt ludd helt utan kritik. Skit är skit om än i klätt i siden.

 5. Förstår inte hur ni kan jämföra damfotboll med herrfotboll när det är två helt olika sporter.
  Otto

 6. Bra Jinge….håller med till 100 % …..man skulle tro att vi fick däng av ett lag i VM semin som var 60 rankade eller där omkring…Japan är väl 4:de rankade och lirade skjortan av oss, trots 1-1, för några veckor sedan…dessutom favorit till att vinna den här matchen….
  Det måste väl finnas kommentatorer som behåller vett och sans under en VM semifinal och som REFERERAR det som sker och inte ständigt lägger ut pikar och sågningar av ett lag som nått längre i ett mästerskap än på många år….

 7. Efter USA matchen höll jag med om kritiken mot kåmark. I Japan matchen höll jag med kåmark. En kass krossboll är en kass krossboll. Oavsett om man kommenterar Barca eller Superettan. Gräv ner huvudet i sanden om ni vill, men det ÄR väldigt mycket misstag i damfotbollen på högsta nivån. Ska man låtsas som det inte är det? Jag tycker det är respektlöst och patroniserande att dalta med fotbollsspelare bara för att dom är kvinnor.

  Det var en väldigt dålig match igår. Då jämför jag med tidigare matcher i turneringen, inte med herrfotboll.

  • Det var en väldigt dålig match igår. Då jämför jag med tidigare matcher i turneringen, inte med herrfotboll.

   Det håller jag med om, men jag håller INTE med om den sortens föraktfulla sågning som TV4 gjorde. Laget har gjort en bra insats i VM även om de blir fyra. Det ÄR skillnad på herr- och damfotboll. Och så kommer det fortsätta att vara på grund av skillnader i fysik, men skillnaden i hur de behandlas av förbund och TV4 borde gå att åtgärda.

   • Det handlar väl inte om herrfotboll kontra damfotboll? Det handlar om bra damfotbollsinsatser kontra fullkomligt urusla damfotbollsinsatser!

    Japanskorna visade väl med all önskvärd tydlighet att även damer kan klara av att spela bra passningsspel, svenskorna visade, igen med all önskvärd tydlighet, att vissa damlag inte klarar av att passa tre gånger inom laget ens när man står tre meter ifrån varandra. Att kräva att en kommentator ska förtiga detta är ju bara fjantigt. ”Vi kan väl bli världsmästare i felpassningar” sa matchkommentatorn igår, jodå hade det bara funnits en pokal för sånt så…

    När Lagerbäck ledde herrlandslaget var det i stort sett likadant, laget spelade andefattigt och tråkigt, men eftersom man ändå lyckades krångla sig vidare blev kritiken ofta mildare i efterhand, men inte höjdes laget till skyarna inte.

    • Det ska man inte förtiga. Men att de spelade dåligt igår beror på att motståndet var -för- bra. Och själva kritiken går ut på att TV4 hade taskiga kommentatorer.

     • IdaAli Lindqvist skriver i Aftonbladet att Sverige hade självförtroende och ett eget spel. Har vi sett samma fotboll… Tycker Kåmark gör helt rätt som sågar dom.Gör likadant med herrfotbollen.

 8. TV4’as sämsta insats hittils och för mig hade det inte så mycket med kritik hit eller dit att göra, kommentatorerna hade ofta inget att säga ens när de säger något. De kan tydligen bara hålla tråden någorlunda när det går bra? OS kommer att bli underhållande…

 9. Håller med dig Jinge. Kommentatorerna har varit av riktigt dålig klass. I en match i början av turneringen så jämför de den Svenska spelaren med Pontus Wernblom, som om alla vet vem han är, istället för att beskriva spelstilen.

  Jag hoppas verkligen att det inte blir tv4 som sänder OS-fotbollen..

 10. Man har ju Malin Swedberg i studion, kunde inte hon lika gärna vara bisittare istället.

  Kåmark må vara föraktfull ibland men det är hans kollega som är klart värst. Kåmark väger ju åtminstonne upp sina sågningar med positiva ord ibland. Den andra mannen säger ju inte flaskhals utom när det går dåligt då han gnäller värre än en 5 åring.