Tungt för Reinfeldt och Ohly
Jag vet redan när jag skriver dessa rader att jag borde akta mig för att sätta någon större tilltro till en social-
demokratisk partiledare även om denne är Håkan Juholt. Vis av erfarenheterna från hans kongresstal så borde jag, och säkerligen också andra, vara mer än försiktiga. Men visst kan en liten vindkantring skönjas, säg nu inte emot detta i kommentarerna, snälla..

AB: ”Att regeringen under året har tagit många lätta poäng på spel mot ett mål blev uppenbart i gårdagens partiledardebatt. Nu går det inte längre. Det finns äntligen ett fungerande motståndarlag i svensk politik igen. Statsministern har det senaste halvåret varit märkligt frånvarande på den politiska scenen. När han i går dök upp igen försökte han få diskussionen att handla om ekonomiskt ansvarstagande, och arbetslinje mot bidragslinje. Budskapet var: Stabiliteten, det är jag. Problemet för Fredrik Reinfeldt är att han inte längre kan sätta ramarna för vad det politiska samtalet ska handla om. Håkan Juholt utmanade regeringens verklighetsbeskrivning. Visst går ekonomin bra. Men de ökande resurserna borde inte läggas på fler jobbskatteavdrag, utan på investeringar i bättre skolor. Det är en bra fråga att ta strid om. Det blev också uppenbart att barnfattigdomen är en fråga som har kommit för att stanna.”

Så långt Karin Pettersson i Aftonbladet, hon har formulerat det väl och det är en bra sammanfattning av min egen uppfattning om debatten igår, och även läget inom den svenska politiken. Bilden som Aftonbladet använder för att illustrera artikeln består av ett montage av bilder på Juholt, Fridolin och Reinfeldt, även det välvalt. Vänsterpartiet har lämnat Walk Over och mycket tyder på att (V) inte ens kommer finnas kvar i Sveriges Riksdag efter september 2014. Partiet har utvecklats till en orörlig massa som vägrar att röra på sig trots att världen i övrigt gör det.

Jag är personligen övertygad om att man gör det av någon sorts missriktad snällhet, men vill inte sparka ut Lars Ohly trots att man av allt att döma inser att han är en katastrof för partiet. Det är tragiskt eftersom man har ett antal mycket väl lämpade kandidater till efterträdare, kandidater som skulle gå hem i stugorna, eller som vi brukar säga – hos Ture och Märta i Hökarängen. Senast igår träffade jag en f.d. partikamrat som sade sig vara trött på vänsterns bunker-
mentalitet, en person som dessutom sade att han funderade på att gå med i (S), ett parti som han tidigare har varit medlem i.

Det är möjligen en överloppsgärning, men jag har mött andra som talat om (MP), något som jag känner en viss förståelse för även om mycket kan hända än. Media har visat att de slänger heder, ära och journalistik över bord, allt för att slå på trumman för Alliansen. Elaka tungor säger att det beror på att journalistlönerna ligger i det spann där man de facto tagit hem en stor del av det magiska ”jobbavdraget”, är det så enkelt att köpa kritiskt granskande journalister så är de knappast kritiskt tänkande.

Någon av dem ansåg att partiledardebatten gav henne minnen av en pigg Olof Palme, är det fler som har den känslan så ligger socialdemokraterna bra till. Själv vet jag inte hur jag ska göra, det är fortfarande drygt tre år kvar till valet, men nog känns det som om (S) och (MP) kommer att plocka tiotusentals väljare från (V) bara på grund av att partiet saknar rorsman.

it Andra om: , , , , , , ab123 ex123 svd123 dn123 ekot svt1


9 svar till “Tungt för Reinfeldt och Ohly”

 1. Att citera Aftonbladet när det gäller en ny socialdemokratisk partiledare är som att citera Norrskensflamman när de har åsikter om kapitalism, planekonomi och mellanösternpolitik. :-)

  • Att citera Aftonbladet när det gäller en ny socialdemokratisk partiledare är som att citera Norrskensflamman när de har åsikter om kapitalism, planekonomi och mellanösternpolitik. :-)

   Hur menar du att jag ska göra då jag håller med skribenten då? Ska jag leta upp några av de 95 % journalister som äääälskar Fredrik Reinfeldt för att de har fått en bunt sedlar, och citera dem istället? Eller den f.d. moderatmedlemmen Mats Knutsson på SVT?

 2. Tycker att Reinfeldt har blivit lite väl bombastisk och lyssnar inte längre. Hoppas han kör på med sin förbannade ”arbetslinje” i nästa val också. Då kommer Alliansen att förlora!

 3. Jag har aldrig förstått vad det är hos Reinfeldt som får en del män att bli lyriska? En del män i min omgivning ser honom som den enda statsmannen i politiken och den enda som kan representera Sverige i EU och i världen…
  Jag ser bara en falsk, uppblåst, självgod pellejöns som jag har lust att ge en stor smocka för att han inte fattar någoting om hur folk har det i livet, på arbetsplatser, i skolan, på dagis, i sjukvården, i kontakter med Försäkringskassan m.m.Vi lever helt enkelt i två olika världar. Och jag fullkomligt kokar när jag hör honom stå och ljuga och försvara att sjuka utförsäkras, att arbetslösa har sig själva att skylla och att barnfattigdomen minskar.
  Och jag kan inte fatta att de inte fattar…att moderaternas och alliansens politik leder åt helvete…det är som de inte lyssnar till vad Reinfeldt faktiskt säger utan bara går på hur han säger det och hur han ser ut, som om han vore en försäljare av lyxvaror?
  Så jag hoppas verkligen att det nu kommit en ”vindkantring” som kan slå hål på den uppblåsta självgoda falska alliansbubblan…

  • Hur kan du säga att Reinfeldt ser ut som en försäljare av lyxvaror? Nej, han ser ut som , och är också, en begravningsentreprenör. Senaste kunden var den offentliga sektorn.

 4. Lite intressant att både KG Bergström och Lena Mellin bedömde matchen Juholt – Reinfeldt som oavgjord … Med tanke på att dessa regelmässigt brukar såga s-ledarnas debattinsatser och anse att högern vunnit. Det måste alltså betyda att i verkligheten blev Reinfeldt utklassad av Juholt ! (Vilket också stämmer med min uppfattning).

  Ohly tyckte jag gjorde en bra debatt, men det är nog för sent för honom …

 5. Vet du inte att den norske superkapitalisten Schipstad äger större delen av Aftonbladet?
  Läser du inte vad din åsiktsvän Lena Melin ägnar sig huvudsakligast åt – att skriva snudd på ärerörigt, ofta lögnaktigt och rent vilseledande om sossarnas två senaste ledare?
  (Jag börjar tro att hon hyster ytterst varma men obesvarade känslor för Reinfeldt och agerar kärleksfullt å hans vägnar. Eller hon får en extra dusör. För vem vet? Men något galet är det.)

  Det är hemskt att södra Sverige inte har en enda dagstidning som är vänster!

  Så du behöver inte vara rädd,Tomas, för ”statsbäraren” Reinfeldts visionslösa politik har ett enormt stöd hos pressen – och därmed hos folk som inte orkar tänka efter!
  Jag däremot är skrämd över högerns åsiktsmonopol…

 6. Mest oroande sett från vänstersynpunkt är väl att (s) fortsätter försvara ”budgetsaneringen” på 90-talet samt de neoliberala ekonomiska ordningsregler (självständig riksbank t ex) som infördes i samband med detta BYTE AV POLITIK (s har tidigare förnekat att det rör sig om någon politisk kursändring, man sa det var en ekonomisk kris, alltså något tillfälligt)..?