Trött på Svinpesten??

Nej jag vet att det inte heter svinpest, det är bara det att det ligger så väl i munnen, dessutom är det betydligt lättare att stava än svininfluensa. Testa att skriva bägge orden på ett vanligt tangentbord får ni se. Pekfingret får snurra som en hackspett över tangenterna.


Det är lite lustigt
att se reaktionerna på tidnings-
skriverier om svinpesten, eller bloggskriverier för den delen. Av kommentarerna att döma så finns det två tydliga läger. Vissa är rejält oroade och andra säger att det bara är tidningarna som vill sälja lösnummer. Det är förstås intressant att det dyker upp olika åsikter som står i så bjärt kontrast till varandra. Det är nästan som om man skulle skriva om klimatfrågan, eller Mellanösternfrågan, eller om politik här hemma i Sverige.

Men det är väl tur att det finns en massa åsikter, men en person e-postade mig och sade att jag inte behöver vara orolig, det blir som en vanlig influensa skrev vederbörande. Men jag är personligen inte speciellt orolig faktiskt. Det faktum att jag skriver om saken betyder inte att jag är rädd, det betyder bara att frågan engagerar mig. Och problemet har minst sagt politiska dimensioner dessutom.

De borgerliga partierna var överens med de rödgröna om att bygga en vaccinfabrik som skulle stå klar till 2010. Men så vann de valet och då ville de inte längre att skattemedel skulle gå till något som gynnade folkflertalet. Istället satte man igång att låna upp pengar för att kunna ta bort förmögenhets- och fastighetsskatten samtidigt som man sänkte skatterna över lag. Sjuka, arbetslösa och pensionärer fick ingenting, helt i linje med traditionell högerpolitik.

Det är nog främsta skälet till att jag bryr mig. Och om det skulle vara så illa som vissa tror, att svinpesten kommer att döda lika många som


spanska sjukan, då är det viktigt att folk vet vilka som indirekt är orsak till detta. För lögnerna om att landets beredskap är god ska ingen tro på. För vad händer här i fjollträsk om vi får tjugofem-trettio samtidiga fall av svår influensa med lunginflammation?

Det är bara folk med något slags kognitivt handikapp som tror att man kan klara en vårdkris i den storleksordningen.

Andra om: , , , , , , , , i AB1234 DN12345 SvD12345 DBL1 t

[tags]Svininfluensa, Svinpest, Pandemi, Vaccinfabrik, Högerregeringen, WHO, Sjukvården, Tamiflu, Politik[/tags]

  13 comments for “Trött på Svinpesten??

 1. Brolle
  30 april, 2009 at 10:44

  Influensor har historiskt alltid haft sitt namn från där de har sitt ursprung. Historiska pandemier som Ryska snuvan, Spanska sjukan, Asiaten och Hong-Kong influensan. Det logiska namnet för denna sjukdom skulle kunna vara Mexicoinfluensan.

 2. Max
  30 april, 2009 at 11:57

  Hade inte du en länk till Mohammed Omars blogg förut Jinge?

  • 30 april, 2009 at 11:59

   Jo men jag tog bort den då han flummade till det med Wilhelmsson och alla konspirationsteorierna.

 3. 30 april, 2009 at 12:58

  Det är vanskligt med kvällspressens utveckling till gycklare eftersom den dag det är allvar kanske ingen tror på dem. Vad skall man egentligen tro om ”svinpesten”? Är det på allvar eller inte?

 4. Vem
  30 april, 2009 at 14:07

  Sanningen är att vi har ett ett extremt smittsamt influensavirus av helt nytt slag. 8 dödsfall konstaterade, många fler misstänkta just nu. Pandemivarning utfärdad. Hur allvarligt det blir är helt oförutsägbart med tanke på den nyckfulla karaktären hos de snabbt och oupphörligt muterande, oerhört smittsamma influensavirusen. De som är tväräkra och spelar obekymrade har en sak gemensam: gedigen okunnighet. Munskydd? Självklart inget betryggande skydd, lika självklart bättre än inget alls.

 5. Mr Biz
  30 april, 2009 at 15:08

  Svinpest eller svininfluensa är ju lika fel så länge inga grisar har blivit sjuka och dött. Borsett då för att samtliga grisar i Egypten ska utrotas men det har väl sin förklaring i att de kristna fläskätarna är i minoritet och politikerna passar på att plocka billiga poäng

 6. 30 april, 2009 at 15:27

  För att spara ditt pekfinger kan du skriva ”svinflu”. Den kallas ’swineflu’ eller ’H1N1’ här i N.A.

 7. Sierra
  30 april, 2009 at 17:35

  Kan alla bara sluta käka kött och bli veganer så slipper vi skit som fågelinfluensan och svininfluensan? Fast ni kanske tycker att kött är så jääävla gött att det minsann är värt att några hundra asiater och mexikaner får sätta livet till? Mmm, smarrigt..kött och blod..

  Ni borde skämmas!

 8. Kurt
  30 april, 2009 at 19:16

  Nåja, man får ju i alla fall hålla med om att regeringen är konsekventa. Regeringens brist på krisberedskap för en influensapandemi ingår ju som allt annat i regeringens arbetslinje. En ordenlig influensa minskar ju både på arbetslösheten och på antalet äldre dyra sjukdomskrävande personer som inte bidrar med arbete.

 9. Unbeliever
  30 april, 2009 at 21:48

  Låt oss komma ihåg att lite perspektiv alltid är nyttigt. Jag har ingen som helst partipolitiskt anknytning eller sympati. Jag skyr ”ism” politiken som (svin)pesten.
  Jag tar ställning i varje fråga för vad den är och inte vilket parti som tycker vad.

  I det här fallet måste jag ändå yttra en tvekan om hur resonligt det är att dra upp en debatt om en vaccinfabrik när det gäller just den här influensan. Notera vad du själv skrev Jinge, fabriken skulle ha stått klar 2010.

  Om den här influensan skulle orsaka massdöd, vilket den inte kommer göra men låt oss leka med tanken. Så skulle det inte vara aktuellt att lägga skulden på hanterandet av denna vaccinfabrik som inte skulle ha varit färdigbyggd förrän EFTER att influensan redan gjort sitt jobb.

  Det är såklart en befogad fråga för framtiden att diskutera huruvida det spelar någon roll i vilket land fabriken ligger. Personligen spelar det ingen roll sålänge det finns juridiska garantier för att vaccinen kommer fram.

  I just det här fallet tror jag dock att jag föredrar att ha ett avtal med en existerande fabrik som har personal med erfarenhet och existerande praksis, än att ha en fabrik som blir färdig efter att det är för sent, och även då inte har någon erfarenhet av vaccinproduktion förrän efter ett par år till.

 10. palle
  30 april, 2009 at 23:40

  OMG – We’re All Gonna Die!

  …eller inte…

  …kanske nästa gång…

  :D

 11. Kurt
  1 maj, 2009 at 06:45

  Ja, det finns nog tyvärr en uppenbar risk att folkhälsominister Maria Larsson måste vifta med sina värdelösa ”juridiska garantier ”.

 12. Susz
  6 maj, 2009 at 15:58

  xxx

Comments are closed.