Tredje statsmakten vs Håkan Juholt


Idag börjar det kännas som om det är dags för en slutsummering av medias kamp mot Håkan Juholt. Ingen kan vinna en match mot landets största tidningar och Sveriges Television. Det är fullt möjligt att Håkan Juholt är en både glappkäftad och slarvig politiker, men det rättfärdigar inte medias roll i detta pekoral.

Dessutom bör landets tidningsläsare och TV-tittare fråga sig om det är journalisternas jobb att till- och avsätta partiledare, och jag tror att det är det som kommer att ske i slutänden. Igår nämnde jag de pressetiska reglerna, men det är tydligt att journalister anser sig stå över sådana regler. Inte generellt men ser man på politiska reportrar och många nyhetsjournalister så är det tydligt. Ingen ska berätta för dem vad som är god pressetik, inte nu, inte här och inte heller i framtiden.

Alltmer talar för att Socialdemokraterna tvingas byta ut Håkan Juholt, något som också betyder att man också kommer göra en förändring internt inom partiet. De som kommer flyttas uppåt i hierarkin är högersossar, folk som redan innan var moderater light. Förlorarna är förstås de sjuka, arbetslösa och pensionärer samt alla dem som riskerar att hamna i någon av dessa grupper. Den moderata samhällsomvandlingen permanentas givetvis eftersom landet på det sättet berövas det största oppositionspartiet.

Men det finns förstås vinnare också, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer gå stärkta ur detta, men det som närmast väntas är förstås att (S) kommer sänkas ännu mer och att de som tjänat på högerpolitiken kan göra en high five. Själv undrar jag om inte somliga kommer att sätta igång utomparlamentariska aktioner, möjligen påverkar tidningsskriverierna så mycket att folk kommer av sig. Om resultatet blir ökad alienation så kommer nog det politiska intresset att falna ännu mer, man kanske kommer behöva ett mikroskop för att kunna betrakta resterna.

Det är ju knappast någon större idé att bry sig om den politiska utvecklingen i landet eftersom det ändå är journalister som bestämmer vad folk ska få tycka. Själv struntar jag i Juholt, jag har aldrig röstat på (S) och skulle aldrig komma att göra det heller, men jag bryr mig om det faktum att den tredje statsmakten återigen har befäst sin roll som just – Tredje statsmakt.

it Andra om: , , , , , ab
12 dn1 svt sr svd ex


44 svar till “Tredje statsmakten vs Håkan Juholt”

 1. Jag tycker att det är beklämmande att se att Aftonbladets ledarsida står på barrikaderna när det gäller drevet, det hade inte hänt under Helle Kleins tid.

 2. Jag kommer ihåg att vi, för några år sen, satt några och skämtade om att man skulle bli politiker. Bra lön och pension efter två omgångar i regeringen.
  Alla var överens om att för att maximera chansen att hamna i regeringen så skulle man givetvis välja Socialdemokraterna eftersom de, på den tiden, såg ut som det enda alternativet som kunde komma i regeringsposition.
  Tyvärr verkar vi inte ha varit ensamma om de här funderingarna och resultatet är att Sossarna är nedlusat med karriärspolitiker som egentligen har sina åsikter i ett helt annat parti.
  Den senaste tidens smutskastningar har i alla fall gjort ett bra jobb i att röka ut de som borde lämna partiet så nu gäller det bara för riktiga sossarna att se till att de gör det.

 3. S har skjutit sig själv i sank genom denna interna maktkamp. Det som skulle gjorts är att man skulle stöttat partiledaren, sedan tagit en INTERN diskussion om vad som är bäst för partiet och dess ideologi. Det är inte Juholt som sänkt partiet, det är alla hyenorna som nafsar honom i hälarna.

  • En intern debatt som inte läcker ut i offentligheten är en dödfödd idé. Man kommer osökt att tänka på Rosornas krig, där vi fortfarande inte med vilka argument nyliberalismen ”vann”.

   Som bekant debatterade bolsjevikerna i pressen om man skulle gripa makten eller inte veckorna före oktoberrevolutionen. Den öppenheten försvann under Stalin. Det är alltså en ”stalinistisk” uppfattning du har om hur partidemokrati ska fungera.

 4. Men förstår de inte hur uppenbart det kommer vara för väldigt många? Om media helt plötsligt tystnar samtidigt som någon alliansens ”drömsosse” tillsätts och den sista urvattnade vänsterretoriken (s) uppbådat på senare tid tystnar. Många blir säkert lurade av det men de borgerliga underskattar alltid massan, det har de alltid gjort i historien.

  • Den negativa mediabilden av Juholt är ju egentligen bara en fortsättning på den av Mona Sahlin, som i flera avseenden kunde beskrivas just som en ”alliansens drömsosse”. Det skulle knappast bli annorlunda med någon helt annan partiledare, oavsett vilken.

   Istället för att hela tiden bekymra sig för vilken politisk agenda medierna och journalisterna har kanske man borde grunna lite över var mediakonsumenterna står. Det är ett välkänt faktum att politisk journalistik läses och diskuteras mest av människor med utbildnings- och inkomstnivåer över vissa gränser. En majoritet av dem som tidningarna skriver för har troligtvis ganska borgerliga åsikter.

   Så länge de flesta mediakonsumenter vill läsa högervriden journalistik och angrepp på socialdemokratiska partiledare är det detta som tidningarna kommer att skriva. De skriver det som säljer.

   • Jag vet inte, jag tror många vill läsa bara vad som händer, inte massa propaganda och hatartiklar om de få som ställer upp på något annat än en globaliserad ”fri” marknad. Fast jag vet inte vilka som är i majoritet, vanligt folk eller marknadskramare. Har man tre bilar och stor villa vill man nog gärna ha skattesänkning till varje pris, men det är väldigt många som förlorar rejält på nuvarande politik. Dessutom bryter allianspolitiken ner samhället. Mer och mer saker slutar fungera, saker som nåste finnas i ett stabilt samhälle. Instabilitet och kriminalitet kommer bara att öka ju längre alliansen tillåts styra. Till slut kommer även de skyddade atmosfärerna i de dyrare villaområdena och städernas ”gated communities” att drabbas av detta. Frågan är bara denna; kommer klimatet att rasa först eller kommer samhället rasa först?

 5. Det ser ut som om de som leder kampanjen mot Håkan Juholt får sin vilja igenom, Allt fler av de mer
  framträdande S-bloggarna vänder nu sin partiledare ryggen. Ett tecken på att några vill sälla sig till den vinnande sidan medans tid är?

 6. SVTs roll tycker jag är mest oroande. Vilket nyhetsvärde finns det i att granska en halvt år gammal process för att ta fram en skuggbudget annat än för att avsätta Juholt? Har man någonsin tidigare granskat en skuggbudget mer än en regerings budget?

  Är det Mikael Damberg som lurar i vassen?

  Fredrik Reinfeldt har säkert haft ett skönt sista halvår. Hoppas det blir någon opposition nu och att Mats Odell blir vald till KD ledare så att han kan göra livet surt för Fredde samtidigt som Odell leder sitt partis uttåg ur riksdagen…

  • Instämmer om SVT. Även om SVT alltid varit färgat av vilken regering som sitter så ser hanteringen av Juholt riktigt illa ut. Man stannar inte upp fastän man först blev tvungen att be om ursäkt för sina felaktigheter utan tar genast nya tag. När mängden av statsminsterns dåliga lögner blir för stor så kommenterar men en av dem och låter udda vara jämnt med allt det andra, men vad mostståndaren kanske sagt eller inte sagt i inofficiella sammanhang vänds och vrids det på. I en artikel där Reinfeldt kritiseras för att ha ”snubblat på fakta” är man noga med att ”påpeka” att Juholt alltid är sämre, vilket ju är ett falskt påstående.

 7. Massmedia (Aftonbladet) kan inte acceptera att partiledaren blev en man. De försöker kuppa in en kvinnlig partiledare och kanske kommer de att lyckas? Det hela är ju naturligtvis totalt regelvidrigt. Men det är nog lönlöst att försöka klaga? Massmedia styr Sverige!

 8. Om man lyssnar på vad Juholt faktiskt säger om tillståndet i landet och vad han vill göra för att förändra sakernas tillstånd så borde ca 75% av väljarna i landet rösta på honom.

  Nuvarande allianspolitik gynnar mest de som redan har mest(ca 25% av befolkningen).

  Så mycket svårare än så är inte den politiska analysen!

  Hur attackerar man ett sådant fakta? Personangrepp och skarp kritik med detaljfokusering förstås och så lite förlöjligande. Går svenska folket på det?
  Kanske.

  • ”Om man lyssnar på vad Juholt faktiskt säger”, så är det inte så lätt, eftersom Median låter bli att skriva om detta. Median sysslar med någonting annat som bekant.

   Här har vi något som däremot Reinfelt säger:

   Reinfeldts osanningar i partiledardebatten………!

   Skrivet av Björn Fridén den 18 januari 2012 kl. 09:21

   FAKTAKOLL. Igår ertappades statsminister Fredrik Reinfeldt med att skönmåla den svenska ekonomin. I dagens partiledardebatt fortsätter han skarva.

   Fredrik Reinfelt säger:”Fler har kommit närmare arbetsmarknaden”.
   Arbetslösheten har ökat och ökar. Det tyder på att fler är längre bort från arbetsmarknaden.

   Fredrik Reinfelt säger: ”140 om dagen förtidspensionerades med Göran Persson”.
   Nej. Det stämmer inte.

   Fredrik Reinfelt säger: ”Barn och ungdomar lär sig mer”.
   Fast alla internationella mätningar menar att de lär sig mindre. 31% lämnar numera gymnasiet utan fullständiga betyg, och situationen i grundskolan går i samma riktning.

   Fredrik Reinfelt säger: ”Skattesänkningar har riktats in mot låg- och medelinkomsttagare”.
   Och här är diagrammet som beskriver hur det faktiskt ligger till. Diagrammet kommer från Reinfeldts egen statsbudget Statistiska Centralbyrån och är alltså officiell statlig statistik.

   Att Median sedan håller tyst om Reinfedls lögner gör ju inte saken bättre!

 9. Vad jag förstår medger Jan Helin här att han och hans tidning Aftonbladet har drivit och driver en medveten kampanj för att få bort den socialdemokratiske partiledaren. Medlen är förlöjligande och förhånande av honom som människa och en stenhård punktmarkering av vartenda ord han säger, i syfte att hitta något som går att snedvrida och tolka fel. En punktmarkering som regeringspolitikerna slipper ifrån… Hade någon annan sagt samma saker som Juholt så hade det fått passera. Alla förstår ju att Juholt naturligtvis vet att inte SD var med i riksdagen innan de blivit invalda men att alliansregeringens hela existens sedan dess hänger på att SD stöder den i nio fall av tio. Men eftersom det var just Juholt som uttryckte sig som han gjorde så hugger man direkt …

  Har inte Helin & co minsta skamkänsla i kroppen ? Tydligen inte. Men för mig är det ofattbart hur stora delar av pressen, med AB i spetsen, inför hittills oanade dimensioner av oren journalistik.

  second-opinion.se/so/view/2337#.Txa4g8wnFpI

 10. Men kan detta drev vara lagligt är det inte LO som tillsätter de politiska posterna fortfarande i AB???? usss om de makt giriga liberalerna i partiet vinner

  • LO har ju på senare tid tillåtit försämringar och länesänkningar utan att ta strid. Det senaste måste vara frånvaron av protester mot att LKAB nu leds av wallenberg. Man undrar ju vart deras lojalitet ligger

 11. Jag begriper helt ärligt inte på vilket område Juholt ska skärpa sig. Tycker man att han är inkonsekvent och glappkäftig så kan man ju ifrågasätta ALLA politiker som inte direkt är konkreta med vad de säger utan lindar in allt. Framför allt allianspolitiker. Min bild av Juholt är att han uttrycker sig mer ideologiskt än Reinfeldt som bara ordbajsar termer och siffor och bara pratar om välfärd. Det enda allianspolitiker gjort sen Juholt blev partiledarer är ju att smutskasta honom via media och bloggar. Jag tycker att det är bra att man är mer ideologiskt inriktad istället för att kompromissa åt höger. Jag begriper faktiskt inte varför inte fler stöttar Juholt för han kämpar ju verkligen och vill Socialdemokraterna komma på fötterna igen så är det ju smartare att försöka behålla den man tillsätter istället för att desperat avsätta gång på gång. Det tycker jag ser mer ut som ett svagt parti än om man faktiskt satsar på att stärka det vi redan har. Är det någon form av högstadiegrupptrycks-grej man ägnar sig åt?

 12. ”Förlorarna är förstås de sjuka, arbetslösa och pensionärer samt alla dem som riskerar att hamna i någon av dessa grupper.”

  Rätt! Men vad gör det så länge dessa inte är i majoritet och aldrig kommer att bli det. Detta är dilemmat! Det är omöjligt att vinna majoriteten på solidaritet. Just nu intresserar sig majoriteten för RUT, ROT och sänkt inkomstskatt.

 13. ”Men det finns förstås vinnare också, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer gå stärkta ur detta”

  Går inte alla partier vinnare ur detta?

 14. Vargflocken media jagar den som ser svagast ut för tillfället. Är det 3 eller 4 som tvingats bort i regeringen närhet pga hel eller halvskumma affärer? Dom behandlades väl ungefär likadant av media. Dom drog Mats ur skolan ganska fort medans socialdemokraterna tycks vilja dra ut på lidandet så länge som möjligt

 15. Medias ställningstagande under 2010 års valkampanj och styrkan i propagandan för Fredrik Reinfeldt avgjorde det valet.Minns när småbarn ”avgudade” Reinfeldt och bilderna på gulligheterna slogs upp i Expressen. Bara ett av alla exempel på skamlös propaganda för högern. Pressens alla foton på Reinfeldt och Anders Borg. Snygga och stiliga män. Motsatsen för Mona Sahlin – förfulande foton på en sur kvinna. Jag kan inte tolka medias propagandapåverkan (där även SVT agerade på samma vis) på annat sätt än att de i realiteten tillsatte Sveriges regering. Nu avsätter de socialdemokraternas partiledare. Den förföljelse som Håkan Juholt utsatts för saknar motstycke i svensk historia. Och är tydligt USA-inspirerad. Där politiker ju ofta utsätts för den typen skoningslösa drev. Högern och borgerliga media har lärt av Karl Rove – Bushs smutskastningsgeneral. När nu högersocialdemokraterna tillsätter sin ledare för partiet har – som Jinge skriver – låglönearbetande, arbetslösa och sjuka ingen som försvarar dem och deras rättigheter.(Vänsterpartiet är numerärt litet, har få väljare och litet inflytande.) – Hur högersocialdemokraterna kan tro att de med sin nye ledare skall kunna ”vinna medelklassen” förstår jag inte. Reinfeldt har givit medelklassen skattelättnader, RUT-avdrag, ROT-avdrag. Givit tillbaka medelklassen deras pigor. En med detta nu helt belåten medelklass. Deras röster köpta. Ingen socialdemokrati kan dra dem ur Reinfeldts famn. Möjligen en liten grupp av typen gamla liberaler. De med ”socialt samvete”. På den lilla gruppen vinner man inget val. ”Underklassen” befaras gå till Sverigedemokraterna – eller inte rösta alls. Som i USA.
  – Framtiden är mörk.
  Ulla Johansson

 16. Mycket bra skrivet, svårt att hitta dessa mediaanalyser någonstans fast det blir allt mer uppenbart vad media sysslar med, även Public service. Högermedia kämpar för livet, bokstavligen för skulle en annan ordning än marknadens komma skulle dessa journalister inte ha sina feta löner att sitta på krogen för. Det är bara att hoppas att massan förmår lyfta blicken över platteven snart.

 17. Ja framtiden ser onekligen ytterligt mörk ut i rajrajland. För, är det någon som på allvar tror att attackerna mot (s) och deras partiledare oavsett vem det är kommer att upphöra om man sparkar ut HJ? Och skulle någon av de andra oppositionspartierna bli för poppis kommer naturligtvis ’sänkarbrigaden’ att rycka ut även mot dem. Tom SRs rapportering känns viktad nu och betonar hela tiden att HJ är körd, bör avgå, kommer inte att klarar sig till helgen ens etc etc.

  ÄR det ingen väljare, journalisterna har redan spelat bort sig så de räknas inte ens längre, i detta land som lysssnar på vad politikerna talar om längre, och ingen som bryr sig heller? Förvisso verkar Sjöstedt lovande, men att dra hela lasset för att befria landet ur rajrajs järngrepp är nog att begära väl mycket även om det vore önskvärt.

  Som någon skrev tidigare i tråden borde åtm 75% rösta på något annant än rajrajsarna om man lyssnat på politikernas budskap. Men Die Dumme Schweden sticker huvudena i sanden och stödjer rajraj, för det är väl lugnast så… Jojo, när man får leva på en sådan nivå att man inte kan överleva är det naturligtvis lugnast. Då lever man inte längre, och rajraj et co har saligt leende rationaliserat bort ytterligare tärande element.

  Sverige behöver en ny regering, som Bildt sa.

  • Så länge vänsterrösterna stannar inom det rödgröna blocket kan man alltid gå samman och ändå bilda majoritet och då kanske det bara är bra med ett svagt (s) och starka (mp) och (v). Då kanske vi kan få en äkta vänstersväng i landet. Kanske kan en sådan vänstersväng sätta igång vänstersvängar i andra länder, en kedjereaktion. Fast en del från (s) går nog till (m) tyvär. Det är problemet.

      • Jaha, nej det är bara bra. Jag menar att om många från (s) går över till (m) så är det ett problem, eller iaf kan vara om de är många. Fast går de över till (c) eller (kd) istället blir problemet ännu större. Det bästa vore ju att (c) och (kd) försvinner från etablerad politik, (sd) sjunker till, säg, 4,5% (de har ju ändå inte lyckats få igenom något alls av sin ”hjärtepolitik”), samtidigt som ett (v)änsterinriktat samarbete mellan (s), (mp) och (v) får egen majoritet. Fast kapitalet, media och alliansdiktaturen lär väl inte ge upp lättvindigt.

 18. Det är bara att konstatera att Media har tagit på sig rollen som Språkrör för Borgarna!
  Det måste ju de allra flesta vid det här laget förstå, som läser och lyssnar på Svensk Media, något annat vore häpnadsväckande!?

  • De allra flesta förstår inte det… Det har ju stått i tidningen då måste det ju vara så, hör åtminstone jag flera gånger dagligen…

 19. Hur få medieutrymme som ”socialdemokrat” idag?
  Enkelt: ”kacka i eget bo” som vi sa förr.
  Och sk. socialdemokrater går på det gång på gång på gång.. och får medieutrymme.
  Ngn jävla ordning borde det väl vara i ett parti, sa vpk Hermansson en gång.

  Är de verkligen för minskade sociala klyftor, jämlikhet, jämställdhet egentligen?

  Här är ett färskt exempel i SvD nyss. Åsbrink ”talar ut” och kritiserar enl ovan.:

  ”Intern kritik mot S-nej till europakt
  Beklagligt och förhastat. Det säger förre finansministern Erik Åsbrink (S) om Håkan Juholts nej till den nya europakten.”
  http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/01/intern-kritik-mot-s-nej-till-europakt/
  Hur vore det att ta ideologiska frågor i samband med kongresser, rösta och acceptera den inriktning som vinner eller byta parti!

  ”Höger” sossarna förnekar sig inte, hellre riva partiet än att acceptera majoritetsbeslut.

  i en koomentar till detta utspel i SvD skriver ngn:

  ”Erik Åsbrink läs Ylva Johansson läs Stockholms maffia med förtur på köttgrytorna”

 20. Håller helt med dej, Ulla Johansson i det du skriver.
  Lyssnade på partiledardebatten i stora stycken i dag. Håkan juholt var bra, Jonas Sjöstedt var mycket bra. Fredrik Reinfeldt visade upp en fruktansvärt ointelligent och arrogant stil. Kommentarer efteråt handlade ändå i stort sett bara om ifrågasättande av Juholt.
  Håller med ” Röda Malmö ” som i sin blogg säger bl.a. vi måste reorganisera arbetarrörelsen underifrån, påbörja protesterna från gräsrötterna.

 21. Nog för att Juholt blivit utsatt för ett gatlopp utan dess like i media men nog är han liite skyldig till att det blivit på det sättet. Juholt är kommunalpolitiker och borde nog ha stannat på den nivån då det är tydligt att han inte klarar av en av de mest påpassade rollerna man kan ha i Sverige.

  Tur då att vi har (V):s Sjöstedt som t o m hyllas i Expressen (!) för sin insats i den senaste partiledardebatten. Chefsideologen Erfors menar att det varit bättre om Sjöstedt företrett det största oppositionspartiet då han vore lämpligast som oppositionsledare.

  Reinfeldt var som vanligt uppblåst och mer intresserad av att fokusera på (S) problem än på den egna Allianzens. Personligen ser jag fram emot att få se (C) bli överkörda i frågan om Palestina där deras positiva inställning till ett erkännande av en palestinsk stat kommer krossas obönhörligt av ’Vår Store Ledare’ och Lööf kommer tvingas till en förnedrande reträtt.

  • Klart att Sjöstedt blir hyllad. Det kan man ju åtminstone för närvarande kosta på sig då han inte utgör någon reell risk för rajrajliansen. Ett starkt (s) däremot utgör ju en klar fara för rajraj som skulle riskera att tappa sitt järngrepp. Så vi lär nog få se mer hyllningar till dem som inte är så hotande.

  • Så fort Sjöstedt går om (S) kommer drevet byta offer. Man hyllar (v) enbart för en sak; man vill orsaka split inom vänstern.

 22. Så här sade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin på Kvällspressdagen på Operaterassen (citat från http://www.second-opinion.se/so/view/2337):
  ”Samtidigt uttryckte han frustration över att Håkan Juholt ännu inte har avgått.
  – Jag vet inte om vi måste skriva stopp och säga ”okej, nu räcker det”, men vi kan inte sluta rapportera om det här. Det kommer inte att ske, men kan inte någon please hjälpa den här människan, för vi kan inte hålla på och skriva det uppenbara längre.”

 23. På Sveriges Radio, Studio Ett, i eftermiddag i 17-timmen:

  Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten, Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet och Jonas Morian, s- debattör medverkar.

 24. Jag tror faktiskt inte att det är självklart att alliansen vinner på sossarnas förfall – i takt med att sossarna inte längre ses som ett realistiskt hot så kommer fler borgerliga väljare att våga rösta på övriga oppositionspartier, mp har t.ex. ofta 4-5% mer i mätningar än i val delvis beroende på högerväljare som röstar blocktaktiskt i valen. Om för många är säkra på att alliansen vinner så kan även många väljare som ogillar t.ex. bankerna och kapitalisternas giriga privatiseringar – även moderater – rösta rakt av på v som protest eftersom det är ett sätt att markera missnöje mot alliansens maktfullkomlighet. vips så har vi en situation där alliansen – utan kd, som ju kan avknoppas av solsidanbröderna – når strax över 40% av väljarna. Det är inte självklart att moderaterna får bilda regering i ett sådant läge utan det kan mycket väl bli en mittregering med mp+fp+c eftersom de övriga partierna inte skulle fälla den.