Tolgfors hån mot soldaterna

Försvarsminister Sten Tolgfors har vid ett flertal tillfällen gått ut i media den senaste tiden och sagt att man behöver påskynda leveranserna av ett par ambulans-
helikoptrar till Afghanistan. Han nämner inte ett ord om att vi vare sig har utbildade piloter med erfarenhet nog att flyga under sådana förhållanden som råder, inte heller berättar han att vi inte har servicepersonal som kan ta hand om dessa helikoptrar då de inte flyger.

Med det allra värsta, något som rimligen borde få soldaterna att bli riktigt förbannade, är att man inte har en fältkirurg eller narkosläkare till styrkan. Detta trots att soldaterna bevisligen utsätts för fientlig eldgivning från de rebeller som motarbetar ockupationsstyrkan, man har som bekant även utsatts för vägbombattentat. Inget problem tycker Tolgfors, får vi bara dit ett par helikoptrar så är saken biff. Men det är den inte. Har man inte personal till helikoptrarna som är tränad för att flyga under dessa klimatförhållanden, på så hög höjd, ingen servicepersonal och ännu mindre kirurg och narkosläkare så har man mycket större problem.

SR/Ekot: ”Trots de ökade riskerna för svenska soldater i Afghanistan så saknar styrkan för tillfället viktig sjukvårdspersonal. I dagsläget finns till exempel ingen kirurg som snabbt kan ta hand om skadade soldater vid angrepp. Tomas Arvidsson, som är Senior medical officer, SMO, på plats i Afghanistan, är bekymrad över bemanningsläget, som varit ett problem under lång tid. – Det innebär att vi har inte tillgång till den kompetens som vi skulle behövt ha på fältet. Vi har inte någon kirurg och någon narkosläkare har vi inte för tillfället.”

Antagligen är det sådant som händer när man har en värnpliktsvägrare som försvarsminister. Hade jag bekanta eller

afghanistan

släktingar som var i Afghanistan för att delta i Kriget mot Terrorismen så skulle jag bli vansinnig av ilska över det öppna hån som Tolgfors agerande innebär. Har man underlåtit att försäkra sig om att ha alla nödvändiga yrkeskategorier på plats så utsätter man soldaterna för risker som vida överstiger de kalkyler som var och en av dem gjort inför beslutet att delta, för att inte tala om soldaternas familjer, barn, släkt och vänner.

Tolgfors skulle, lika lite som någon annan i regeringen, medverka till att deras egna barn och anhöriga deltog i det livsfarliga äventyr som de nu drabbas av i Mazir-el-Sharif. Det enda rimliga är att omedelbart se till att soldaterna inte får lämna sin förläggning.

intressant Andra om: , , , , , , , , svd123 dn123 ex ab1 t

  29 comments for “Tolgfors hån mot soldaterna

 1. 18 november, 2009 at 10:16

  Observera! Rapportera stötande annonser du ser någon!

 2. Rikard
  18 november, 2009 at 10:45

  Äntligen! nån som talar om hur det egentligen ligger till, finns ju mer att diskutera angående utlands styrkan i stort.
  En sak är ju ersättningsnivåer,förmånsbeskattning men framför allt Försäkringsskydd ska bli intresant att följa debatten om soldaterna som sårades i förra veckan.
  Jag hoppas för deras skull att media bevakningen inte försvinner nu när dom är hemma på svensk mark.
  Tack för ordet
  Rikard

 3. Mange
  18 november, 2009 at 11:03

  Nu när det är krig så kan man väl ställa Tolgfors inför krigsrätt?

  Vad är maxstraffet under krig?

  Sign ”Anar en lösning…”

 4. mr Biz
  18 november, 2009 at 11:10

  Det ska finnas två enheter inom sjukvårdsplutonen som ska följa soldaterna under riskfyllda insatser, så kallade forward surgical teams, som ska kunna vara på plats snabbt om någon soldat skulle skadas allvarligt.
  I praktiken har det aldrig funnits mer än en sådan enhet.
  I den enheten saknas alltså både narkosläkare och kirurg, tjänster som är vakanta på grund av svårigheter att rekrytera personal.

  Man kan väl förmoda att deras verksamhet är undantagen från arbetsmiljölagen men det moraliska arbetsgivaransvaret kommer Tolgfors aldrig ifrån.
  Här visar han ett totalt människoförakt och nonchalans när han iskallt och fullt medvetet utsätter sina anställda för helt onödiga och totalt regelvidriga risker.

  Även om man vill tro att Tolgfors bara är okunnig så handlar det ändå om brottslig och grov vårdslöshet som är straffbar.

 5. 18 november, 2009 at 11:44

  Och ÖB då?
  ÖB Sverker Göranson var tydlig när han i går träffade riksdagens försvarsutskott för att beskriva situationen i Afghanistan:
  – Vi måste vara beredda på att drabbas av ytterligare skador och förluster.
  Är du beredd? frågade nyhetsreportern på TV igårkväll
  Jag är beredd, svarade ÖB, utan att skaka på manschetten.
  Det är alldeles uppenbart att han inte har sina anhöriga där.
  Jag är inte beredd.

  Nu diskuteras planerna på att skicka ned Leopard, försvarets stridsvagn som har en 120 mm kanon.
  Diskussionerna är en följd av en raketgevärsattack i början av oktober mot en svensk-finsk patrull. Raketgevär kan delvis slå igenom väggarna på stridsfordon 90.

  ÖB sluta genast diskutera – är riskerna större, så fram med de rätta resurserna, det är inte bara ditt jobb. Det är din skyldighet.

  • 18 november, 2009 at 12:50

   ÖB Sverker Göranson var tydlig när han i går träffade riksdagens försvarsutskott för att beskriva situationen i Afghanistan:
   – Vi måste vara beredda på att drabbas av ytterligare skador och förluster.
   Är du beredd? frågade nyhetsreportern på TV igårkväll
   Jag är beredd, svarade ÖB, utan att skaka på manschetten.
   Det är alldeles uppenbart att han inte har sina anhöriga där.
   Jag är inte beredd.

   Det skär i hjärtat när jag läser din kommentar. Jag har inga som helst svårigheter att föreställa mig hur jag själv skulle oroa mig om något av mina vuxna barn åkte dit för att tjänstgöra där. Egentligen skulle alla föräldrar, syskon, sambos, makar till soldaterna starta upp någon motståndsrörelse här i Sverige, precis som anhöriga i andra krig gör.

   Krig är vansinne, och ett vansinne som drabbar långt fler än de deltagande soldaterna och deras offer.

 6. 18 november, 2009 at 12:32

  @Jinge: du skriver lite som om svenskarna i allt måste och skall ta hand om sig själva.
  Om vi skicka sjukvårdspersonal så är desas resurser till hela ISAF-styrkan, liksom ev helikoptrar.
  Precis som att svenskarna får hjälp av andra länder, som tex Tyskland i detta fallet.
  Det finns ingen garanti bara för att det är svenska trupepr att dom är tillgängliga just om en svensk råkar illa ut…

  Sen håller jag förvisso med om att vi har väldiga svagheter i försvaret vad gäller tillgång till kompetens och material, men det är ju inte konstigt med tanke på 30 års nedrustning…
  Det är också väldigt kortsiktigt tänkt att man skall langa ned ett par helikoptrar med besättning så blir allt bra – frågan är vad som krävs i form a resurser för en uthållbar insats av dessa – reparationer, byte av folk osv – och om det är en eskalering vi verkligen vill ha ?
  Vad är nästa – att flyga ned Jas ?

  /K

  • 18 november, 2009 at 12:53

   Vad är nästa – att flyga ned Jas ?

   Ja det spåret har ju redan Tolgfors varit inne på.

   Jag tycker att den svenska politiken gentemot Afghanistan andas – Extremism.

 7. Pingback: Anders Malmström
  • Johan
   18 november, 2009 at 13:52

   Anders, om du börjar rösta vänster får du andra samvetsproblem istället. (Nästan) ingenting är enkelt.

 8. Sniff
  18 november, 2009 at 13:24

  Det är hjärndöda politiker som aldrig hållit i ett gevär och vars romantiska krigsföreställningar är totalt främmande från verkligheten. Samma politiker är kapabla att beordra A-bombningar eller användning av andra ”roliga” tingestar man har i sitt arsenal. Nu har Sverige ingen A-bomb men det skulle säkert vara tryggt att ha en dylik, sådär lagom taktisk A-bomb. ;-)
  Jag blir också förbannad när jag hör Torgfors kvacka om helikoptrar enbart till svenskar och visa handlings kraft. Är i samma veva tveksam till om det satt en sosse i samma position om det skulle vara så annorlunda retorik.
  Tycker vi skall sluta leva i en tid då svenska FN soldater åkte till Cypern, hade det mysigt med semestrade tjejer och kom hem solbrända sex månader senare. Detta är krig och krig orsakar lidande. Lek med tanken: Hur roligt skulle det vara om några afghaner fick för sig att ta kriget till oss och korsfararnas familjer?

 9. 18 november, 2009 at 13:34

  Jag efterlyser mycket tydligare signaler från försvaret. Kan inte riktigt förstå att en organisatin med så mycket personer i staben för information inte lyckas nå ut till svenska folket. Carina-Fina

 10. Palestinier
  18 november, 2009 at 14:05

  Det finns inga politiker som talar sanningen och jag tvivlar på om majoriteten av svenskarna vill höra hela sanningen
  Vi behöver politiker som får oss att känna tillfreds med oss själva , Är det möjligt för politikerna att alltid säga sanningen oavsett situationen och om de säger sanningen då kommer de att inte bli omvalda

  Regeringen har det högsta makt positionen i samhället och att be en politiker att vara uppriktig är det samma som att säga till djävulen att bli snäll
  Varför ska politikerna tala sanningen när lögnen fungerar mycket bättre

 11. 18 november, 2009 at 14:07

  Har du rätt så riskerar (V) att råka förbaskat illa ut.

  • 18 november, 2009 at 15:35

   Man bör nog efterfråga Ohlys i första hand…

 12. 18 november, 2009 at 18:07

  Det skulle vara väldigt lätt att tänka på så sätt att ”har man anmält sig frivilligt så har man” men det är ju inte riktigt rättvist. Även om man som jag personligen är emot all form av krig förutom självförsvar till en viss gräns, så är ju en soldats uppgift att lyda order. De måste helt enkelt lita/hoppas på att de personer som fattar beslut om vad de ska göra och var de ska skickas, gör detta med respekt för sitt land och för sina soldater och att de har deras bästa i åtanke. (undra hur ofta det händer)

  Mitt hjärta gråter för alla oskyldiga civila som dör världen om på grund av konflikter som nästan alltid har sina rötter i girighet över geografiska områden och pengar/naturtillgångar. Men jag tycker även väldigt synd om alla unga ISAF/NATO soldater som gått på samma propaganda som de sovjetiska soldaterna när Afghanistan invaderades 24 december 1979. Deras officiella förklaring var ju inte ”vi vill ha en kommunistisk marionett regering som gör som vi säger” utan även då användes nobla ursäkter som att ”befria den afghanska kvinnan” eller ”återuppbyggnad av infrastruktur och bekämpning av terror”.

  När det gäller det faktum att svensk trupp inte har den logistik och kompetens bakom sig i kulisserna som man tycker borde vara självklart när man skickar unga män och kvinnor till en krigszon(påstå inte något annat), så tänker jag mer att det kanske finns en anledning till att försvaret har svårt att rekrytera personal. Hade Sverige varit under direkt attack eller liknande är jag övertygad om att män och kvinnor i alla åldrar(inklusive mig själv) och med all möjlig kompetens skulle köa för att få vara med och kämpa sida vid sida. Men hur många kan ärligt säga att de skulle vara jättesugna på att åka iväg/skicka iväg son eller dotter till andra sidan jorden för att skydda en korrupt, opiumsmugglande regim som nyligen införde de mest kvinnoförnedrande lagarna Afghanistan någonsin haft?

  Sen har Sveriges försvar som sagt ovan nedrustats de senaste 30 åren plus att vi fram till dess och fortfarande alltid planerat för självförsvar i arktisk miljö. Detta är vi jäkligt vassa på för att vara så liten befolkning med sådan stor geografisk yta. Men är det konstigt att vi då inte är beredda på att föra krig med allt det innebär för logistik etc runt omkring, i öken klimat och på höjder som är två gånger Kebnekaijse?

 13. 18 november, 2009 at 21:30

  Den ursprungliga tanken med svenskarna i Afghanistan var väl att de skulle vara i ett område i norr där man trodde att det inte skulle bli strider. Därmed kunde hemmaopinionen vara lugn att inget farligt skulle hända. De riktiga striderna var ju i syd och öst, inte i norr.

  Men nu har talibanerna klippt av NATO:s försörjningslinjer genom Pakistan. NATO försöker med nya försörjningsleder genom de centralasiatiska republikerna och norra Afghanistan – och det leder till att talibanerna och deras allierade utvidgar kampen till norra Afghanistan för att göra om sin bravad. Och där i norr finns ju bland annat svenskar som med ens är i en het krigszon. Även om de nu antas samverka med afghanska armén så kan man ju undra vilka lokala krigsherrar som de stödjer. Och de löper ju samma risk som engelsmän eller amerikaner: att någon av de soldater eller poliser man samverkar med plötsligt börjar skjuta på svenskarna. Det går helt enkelt inte att lita på att afghanska poliser eller soldater inte kan få för sig att byta sida och demonstrera sidbytet på ett väldigt eftertryckligt sätt.

  Skicka stridsvagnar verkar meningslöst. Det var länge sedan Hetzbollah i Libanon lärde sig hur man gör vägbomber som blåser bort även jättestora stridsvagnar. och den teknologin finns nog också i Afghanistan.

 14. Sara G
  19 november, 2009 at 14:07

  Det är vansinne att fortsätta skicka aningslösa svenskar till kriget i Afghanistan och stödja den sittande regeringen, som kommit tillpå grund av valfusk!. Det blir ingen fred förrän USA och dess legoknektar drar sig ur – och FN på allvar börjar återuppbygga landet och stödja befolkningen. Istället för att hela tiden gå USA:s skumma ärenden…

  • Torbjörn
   19 november, 2009 at 18:19

   Att kalla de svenska soldaterna för aningslösa bevisar bara hur dåligt påläst du är.

   Kan du utveckla hur FN skall kunna återuppbygga landet om all utländsk militär (som är där på mandat från FN) drar sig ur och Afghanistan drabbas av fullt inbördeskrig?

   • 19 november, 2009 at 18:34

    som är där på mandat från FN

    Den afghanska ”presidenten” är en marionett tillsatt av George W Bush, och det är oxo Bush som gett honom order att begära assistans från FN. Om du säger att andra är dåligt pålästa så visar du med all önskvärd tydlighet att du är ännu sämre påläst.

 15. Lars
  19 november, 2009 at 18:07

  Trista är att när alla utländska förband lämnat Afghanistan så kommer talibanerna förmodligen till makten. När detta händer, igen och inte fredligt, kommer vi få se dokumentärer på TV ,precis som vi gjorde innan Västs invasion, om talibanernas framfart mot kvinnor och män som inte delar deras fanatism. När detta händer så kommer vi igen, precis som när talibanerna tog makten sist, att kräva förändring och hjälp till Afghanistans icke talibanska befolkning. Frågan är, hur resonerar man med talibaner, hur talar man med personer som är fanatiska, hur får man fanatiker till att ändra sig, går det? Förmodligen inte med våld och helt säkert inte med prat. Skall vi hoppas på att bara amerikaner krigar för en sak som nog de flesta tycker är rätt, att försöka se till så att talibanerna inte får makten.

  Kanske enda lösningen är att dra sig ut och glömma Afghanistan, låt dem klara sig själva. Kanske skall vi inte bry oss om några oroshärdar i världen och bara bry oss om vårt eget land, som vi gjorde en gång i tiden när inte TV fanns.
  Men, om vi skall ha Svenskar inblandade i detta så skall de ta mig f….vara rätt utrustade. Men det är klart, vi har sett ledar inkompetens inom alla områden inom näringsliv såväl som i politiken under lång tid nu. Känns ganska hopplöst och skämmigt att vara svensk med denna hop av ledare.

  • 19 november, 2009 at 18:40

   Trista är att när alla utländska förband lämnat Afghanistan så kommer talibanerna förmodligen till makten.

   Talibanerna är inte speciellt välsedda i dom flesta delarna av landet, och det är långt ifrån säkert att de lyckas återta makten. Långt ifrån.. Att det förekommer såpass mycket stridigheter beror på att folk solidariserar sig med talibanerna eftersom motståndet mot utländska trupper är kompakt. Den första åtgärden som man borde vidta är att dra bort alla natostyrkor och enbart ha några förband hos den afghnaska armén, sedan bör man stödja de styrkorna med vapen och utrustning.

   Ett stående erbjudande från väst om att bygga infrastruktur borde räcka långt. Vi ska inte tro att våra trupper ska lyckas med något som aldrig Sovjetunionen klarade av, eller Storbritannien för den delen.

  • boris
   19 november, 2009 at 20:29

   Det är inte alls omöjligt att talibanerna kommer till makten mycket snabbare än så – som ministrar i Hamid Karzais nya regering. Afghansk politik beskrivs av det svenska etablissemanget och i media på ett både förljuget, felaktigt, schematiskt and naivt sätt – allt för att föra soffsvensken bakom ljuset så att våra politiker och vapenlobby kan få spela vidare sitt centralasiatiska riskspel och kanske få uppleva ett riktigt krig med stupade soldater och utdelande av riddarordnar eller kanske svenska järnkors.

   Nej, endast en bråkdel av talibanerna uppfyller den svenska nidbilden av talibanen, denna skräckinjagande religiösa extremist. I själva verket är mindre än 10% av alla talibaner ideologiska. Övriga talibaner är talibaner av andra skäl, framför allt av ekonomiska skäl för att trygga sina familjers överlevnad i ett desperat fattigt Afghanistan där medborgaren måste utstå svält, sjukdom, korruption och ockupationsmaktens övervåld.

  • Martin Forsman
   19 november, 2009 at 20:37

   Med tanke på att talibanerna förra gången de tog makten stöddes av den pakistianska armén så är det helt enkelt inte möjligt för dem att kontrollera hela Afghanistan utan hjälp utifrån. Således är det simpel skrämselpropaganda från bombliberalerna att hävda att vi lämnar över Afghanistan till talibanerna om vi avbryter stödet till den illegitima Karzairegimen.

   • boris
    19 november, 2009 at 21:27

    Precis Martin, jag håller med dig helt. Och vilket smutsigt spel pågår bakom kulisserna denna gång? Stöds talibanerna rent utav av dunkla syndikat med direkta kopplingar till den amerikanska vapenindustrin i syfte att hålla igång kriget i Afghanistan. Det måste ju finnas någon att slåss mot… Jag skulle vilja gå ett steg längre och säga att det är rent kriminellt vad de svenska bombliberalerna gör. De sätter hela Sveriges säkerhet på spel.

  • mr Biz
   20 november, 2009 at 11:19

   En bra fråga Lars. Hur kommer man till tals med talibanerna?

   Då kan man fundera på vad som händer om någon som ockuperat vårt land försöker komma till tals med vårt hemvärn och begära att de skulle ge upp kampen.

   Har de stått emot i åtta år så vet de att de kan stå emot i åtta år till och skulle aldrig ge upp så länge ockupanterna finns kvar.. Det finns inget att resonera om helt enkelt.
   Risken för att hemvärnet skulle ta över regeringsmakten är väl heller inte så stor.

   Även om frågan känns obekväm så måste vi ändå fundera på om det verkligen är någon skillnad på deras ”talibaner” och vårt eget hemvärn. Åtminstone så som hemvärnet var tänkt att fungera.

 16. Anon
  19 november, 2009 at 19:49

  Så sjukt jävla ruttet av regeringen att alltid skylla på försvarsmakten. De har inte fått några vettiga mandat att göra som de ser nödvändigt, samtidigt ger regeringen inga som helst vettiga direktiv. Dessutom har man skurit och skurit i försvarsbudgeten och rent ministerstyre tycks verka när det gäller hur FMs blyga budget skall användas.

  Landsförrädare och lögnare brukade man på den gamla onda tiden ställa framför en vägg och skjuta.

  • 19 november, 2009 at 19:51

   Frågan är om det inte går att tillämpa krigslagarna nu när vi befinner oss i krig. Förräderi låter det som, det du beskriver. Vad är straffet för det i krigstid?

   :-)

   • Gripen
    20 november, 2009 at 10:16

    Vi har 4 år till livstid som straff på det, 1973 togs dödstraffet bort.

Comments are closed.