Tidningarnas nyhetsvärdering


Eftersom jag emellanåt umgås med människor som har TV-apparater så blev jag igår sittande framför en TV som visade en dokusåpa med diverse ”stjärnor” som ska tillbringa en vecka på ett slott någonstans. De såg inte ut att ha det trevligt och Jan ”Loffe” Carlsson började gråta eftersom en avrättad mördare förföljer honom. Man inser snabbt att dessa ”stjärnors” lyskraft knappast har med samtliga deras kvaliteter att göra.

Idag anser uppenbarligen kvällstidningen Aftonbladet att en ordväxling mellan Jonas Gardell och Staffan Scheja är mer intressant än den pågående massakern i Gaza.

AB: ”Staffan Scheja har under sin dag i ”Stjärnorna på slottet” i SVT bestämt att de andra ska lära sig stråkinstrument med hjälp av en musikpedagog. Men lektionen blir långt ifrån så trevlig som han har tänkt. Jonas Gardell får ett raseriutbrott när han upptäcker att Scheja i stället för att delta i lektionen badar jacuzzi och får massage på slottsgården… …– Varför utsätter du oss för det här förnedrande larvet. Det är så tramsigt och förnedrande. Jag känner mig jättebesviken på dig, säger Gardell – slänger fiolen i golvet och lämnar rummet.”

Bortsett från att Gardells frustration knappast når upp till den semantiska innebörden av ordet ”raseriutbrott”, och att han de facto lade ner fiolen på golvet och inte slängde den, så kan man fundera både en och två gånger över det skrivna.

På Västbanken var det igår en demonstration mot Israel. Mahmoud Abbas, som f.ö. inte törs vara hemma utan gömmer sig i Jordanien, sände då sina USA- och Israelutbildade Fatah-poliser för att stävja demonstrationen. Det folkmassan då gjorde var att ta av sig sina skor och slå på ”poliserna” med dessa, något som givetvis är en betydligt större händelse än vad Scheja och Gardell har för sig i en dokusåpa. Framförallt dessa dagar så medborgarna världen runt har lärt sig att förstå den sortens budskap från araber.

Men det har inte skrivits en rad i Aftonbladet, eller någon annan tidning om den saken, och nyheterna från Gaza får en sämre placering på tidningens hemsida på nätet. En palestinsk vän sade nyss till mig i telefon att tidningarna är soldater i den israeliska armén. Visst var vederbörande upprörd av lätt insedda skäl, men yttrandet i sig speglar hur massmedia upplevs av många.

Visst har väl Gardell och Scheja ett läsvärde men…

AB123 DN1 SvD12 Rawia om media it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Etnisk rensning, Intifada III, Israel, Bombningar, Gaza, Palestina, Mellanöstern, Livni, Olmert, FN, Genevekonventionen, Ockupation, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Bosättningar, Ockupation, Blockad, Politik[/tags]


4 svar till “Tidningarnas nyhetsvärdering”

  1. Man kan knappast påstå att gardell eller loffe är tiondelen så viktiga som det som händer i Gaza. Jag tror inte heller att tidningarna bryr som om kritik, inte från bloggar i alla fall.

  2. jag tycker det är för djävligt att svenska media helt undvek palestinafrågan när den där påstådda asiatiska tsunamin ägde rum.

  3. Grejen är ju den att de tokstollarna i Gaza och på Västbanken, sionister som araber aldrig kommer att dra ett jämnt streck i den här frågan, det är ju världens mest utdragna jävla konflikt och det är ju bara tröttsamt jävla infekterat och hopplöst så vilken svennebanan på julledighet orkar bry sig liksom. Jag bryr mig om barnen och familjerna men är fullständigt övertygad om att det alltid och då menar jag ALLTID kommer att vara krig därnere, så är det ju bara…