Tidningarna har bestämt sig för att bli seriösa!


Idag funderade jag på om jag skulle försöka lura besökarna här på hemsidan på något sätt. Jag har till och med funderat på det några dagar, och min huvudsakliga fundering var att hitta på något om att tidningsutgivareföreningen och journalistförbundet skulle ha enats om en kvalitetsmärkning av tidningar och även televisionen.

Men hur sjutton skulle jag gå iland med ett sådant tricks? Jag funderade länge och väl på saken, och trots att jag ibland kan komma på lämpliga ordföljder och till och med lite småkul angreppssätt så hittade jag ingen infallsvinkel. Jag tänkte på besökarna på sidan, skulle de tro på mig om jag berättade att de största tidningarna kommit överens om att de ska sluta formulera sig på ett sätt som läsarna uppfattar som lögnaktigt?

Konsekvenserna vore ju uppenbara, vissa fick sluta smöra för USA och andra högerkrafter både hemmavid och på andra ställen runt om i världen. Någon Per Ahlmark skulle inte kunna släppas fram, och andra tidningar i sin tur måste dra ner på kungafjäsk och kändisvurmande, men alla inser att en förändring som gör vissa kategorier tidningar praktiskt taget osäljbara inte fungerar i ett samhälle där marknadskrafterna styr.

Det hade dessutom varit helt nödvändigt att begränsa sin kritik till tryckta tidningar. Det hade varit alldeles för komplicerat att redogöra för vissa politiska reportrars tidigare medlemskap i det parti som innehar de viktigaste ministerposterna. Det hade ju dessutom fått till följd att vissa medier hade tvingats omplacera olämpliga journalister därför att deras åsikter i olika frågor sedan många år tillbaka styrs av deras egen politiska uppfattning, viljan att objektivt berätta för tittarna, lyssnarna och TV-tittarna finns ju inte. (inlägget fortsätter under reklamen..)

Nej det går inte, och hur skulle mediebranschen klara av en sådan omställning? En reporter som sedan många år indirekt talat för borgerligheten, ska man placera denna medarbetare så att vederbörande inte längre förmår trumma in sin egen borgerliga uppfattning med ett snett leende? Jag är övertygad om att de skickligaste kan politisera vad som helst, det är den speciella gåva som dessa individer har. Något som som vissa bloggare är lite avundsjuka på dessutom.

Jag gav upp. Jag skulle möjligen kunna luras med något trivialt, som att en nyliberal partiledare som hyllar thatcher-
ism har ormar i håret, att hon likt en sentida Medusa förvandlar dem som ser henne till sten, men vem skulle tro på en sådan skröna?

it Andra om: , , , , , , , , , , ab12 dn12 svt12 sr svd12


6 svar till “Tidningarna har bestämt sig för att bli seriösa!”

  1. Mycket bra skrivet! Vilken kanonkärna! Pudelnskärna!
    Du visar bra hur vårt samhälle (i många fall irreversibelt) är i händerna på en minoritet som fördummar och skinnar en majoritet. Det stora problemet är att majoriteten av majoriteten naivt vägrar inse att så är fallet! ;-)

  2. Bra inlägg! Ja du behöver ju inte tillhöra de avundsjukas skara i alla fall! :-)

  3. (s) har inga rundhylta skolboks-psykopater som smyger runt i kulisserna & gör allt vad de kan & orkar för att ”vrida politiken rätt”!

  4. Räcker det inte med en bild på Reinfeldt?
    Han är ju ett Aprilskämt året runt.