Thomas Bodström och Piratpartiet

Thomas Bodström är en mycket flitig man. Det måste man vara om man både ska sitta i Sveriges Riksdag och stifta lagar, samtidigt som man har en egen advokatbyrå, ha tid att skriva deckare och ha familj med småbarn. Då måste man vara en mycket mycket flitig man. Men så tillhör han också den socialdemokratiska adeln, han är sin fars son och därför kan man säga att han fötts in i partiet. Fadern Lennart Bodström har varit handels- utbildnings- och utrikesminister i socialdemokratiska regeringar mellan 1982 och 1989.


Med andra ord
så faller inte äpplet speciellt långt från trädet, precis som det brukar vara inom socialdemokratin.

Men Thomas Bodström var aldrig speciellt populär bland internetanvändarna. Orsaken är tämligen uppenbar, han anammade George W Bushs – The Patriot Act, han var också primus motor bakom de nödvändiga lagändringarna för att polisen skulle kunna bedriva spionage mot svenskar som inte ens är misstänkta för brott. Under hans tid som justitieminister tillkom lagar som möjliggjorde för polisen att tillgripa hemlig husrannsakan mot samma kategori människor. Man gav dessutom polisen rätt att avlyssna människors sovrum och snoka i deras bostäder när de inte var hemma, i hemlighet, och som sagt – utan brottsmisstanke.

Grunderna för den nya FRA-lagen tillkom under Bodström, likaså förutsättningarna för IPRED-lagen. Redan i januari 2006 så gjordes den banner som jag illustrerar dessa rader med, Bodströmsamhället var skapat och ordet har använts över trettio tusen gånger enligt Google. Själv använde jag ordet första gången den 23 december år 2005, jag var väl inte först men jag var i alla fall tidig.

Och när remissvaren på Bodströms förslag om hemlig rumsavlyssning kom in så rapporterade Ekot så här:

Ekot: ”Justitieombudsmannen Mats Melin anser att det är fel att låta polisen avlyssna privata bostäder. ”– Det jag talar med mina kamrater om är en sak mellan dem och mig. Det ska inte polisen eller statsapparatens företrädare lyssna på. Om jag är misstänkt för allvarlig brottslighet så kan jag möjligen få tåla att polisen lyssnar på mig, till exempel när jag pratar i telefon. Men att jag ska behöva tåla att polisen lyssnar på vad som händer i mitt hem, det tycker jag är att gå alldeles för långt… … – Alltså, ju mer vi i ett samhälle anser oss behöva använda hemliga övervakningsmetoder gentemot medborgarna, desto mer tror jag att medborgarna frågar sig om denna hemliga övervakning verkligen handhas på ett korrekt sätt.”

Problemet var givetvis att den socialdemokratiska regeringen hade fått order från USA att anpassa de svenska spionlagarna till de amerikanska, något som givetvis regeringen gjorde. Så när nu Piratpartiet har en chans att komma in i EU-parlamentet så ska de sända en tacksamhetens tanke till Thomas Bodström


En banner som skapades årsskiftet 2005/2006

eftersom han var den som skapade de rätta förut-
sättningarna för partiet.

Även om det kanske inte var Bodströms fel att (S) förlorade valet 2006 så kan ingen förneka att hans agerande med alla nya integritetskränkande spionlagar och svansviftandet inför USA var en bidragande orsak. Därför har han blivit en belastning inför valet 2010, och de av socialdemokraterna inhyrda reklamkonsulterna (också de från USA) fick i uppdrag att fundera på hur man skulle popularisera Bodström hos ungdomsväljarna. Resultatet blev att han blev ”bloggare” med det käcka bloggnamnet ”Bodströmsamhället”, för – If you can’t beat them, join them. Därför kan vi idag höra honom tala vitt och brett om FRA-lagens alla brister, och det odemokratiska med den nya IPRED-lagen. Thomas Bodström har blivit den personliga integritetens försvarare.

Det senaste greppet för att knyta den flitige Bodström till ungdomsväljarna läste jag idag på hans blogg:

Bodström på Bodströmsamhället: ”Jag har fått ett nytt uppdrag utöver de kriminalpolitiska frågorna. Det handlar om att driva frågor som rör ungdomar. Med tanke på att vi i Sverige har EUs nästa högsta arbetslöshet för ungdomar känns det särskilt viktigt. De har också på andra sätt drabbats hårt av regeringens passivitet för att möta lågkonjunkturen.”

Jag vet inte hur många som låter sig luras av detta nya socialdemokratiska reklamgrepp, förhoppnings-
vis är ungdomsväljarna gamla nog för att komma ihåg hur han drev inskränkningarna av den personliga integriteten som justitieminister, lustigt nog så brukar han kalla just den ministerstolen för ”katapultstolen”. När det socialdemokratiska arbetarpartiet nu satsar tid och pengar för att försöka reparera denna integritetsdödgrävares image så är det bara att hoppas på att folks minne ska leva kvar. Jag hoppas verkligen att (V) och (MP) gör klart för Sahlin att de inte kommer att medverka i ett regeringssamarbete där Bodström ska sitta på Justitieministerns stol.

i Andra om: , , , , , , , AB1 DN12 EX1 SvD1 t Svensson Alf Konflikt Pamflett UV Magnus Wiktzac SKP

[tags]Thomas Bodström, Piratpartiet, Bodströmsamhället, Socialdemokraterna, Partiadeln, Integriteten, Patriot Act, Politik[/tags]

  16 comments for “Thomas Bodström och Piratpartiet

 1. att älska...
  16 maj, 2009 at 08:43

  tänk att man en gång i tiden som ung trodde att Bodström var cool (mest för att han var fd fotbollsspelare som faktiskt lyckats bra i annan karriär). Hade jag vetat vilken värdelös politiker han är hade jag aldrig tyckt så

 2. 16 maj, 2009 at 08:55

  Undra vem som gjorde den Jinge :)

  • 16 maj, 2009 at 09:59

   Var det du KAS? Jag minns inte, för jag gjorde oxo ett antal..

 3. Silver
  16 maj, 2009 at 09:07

  Tack för en välskriven och upplysande artikel om Tobbe och hur (S) försöker ändra folks syn på honom. Väldigt intressant att man försöker mörka hans tid som justitieminister och lansera honom som något annat. Vore ärligare att låta honom stå sitt kast och ersätta honom. Hur dumma tror dom att vi är? Integritetsdödgrävare är dagens ord, haha!

 4. 16 maj, 2009 at 09:25

  Beatrice Ask är inte särskilt långsam på att anamma Bodströms metoder heller.

 5. Thomas
  16 maj, 2009 at 10:04

  Tänk på hur mycket folk som går åt om vi skall ha ett totalt övervakningssamhälle! Det är bara anställa ungdomarna hos SÄPO så blir vi av med ungdomsarbetslösheten. För en generation uppväxt med Big Brother och andra dokusåpor känns det kanske inte så konstigt att spionera i folks sängkammare.

 6. 16 maj, 2009 at 10:14

  Jag har i alla fall orginalet… du hade för vana att göra en hel drös olika format med utgångspunkt från mina taffliga försök , jag har ett till orginal som till och med blev omnämt i sr-media med kredit JInge … Men det spelar inte så stor roll för Du Jinge spelar ju en stor roll. :)

 7. Charlie
  16 maj, 2009 at 10:15

  Skitbra att du tar upp hur sossarna försöker föra folk bakom ljuset med Bodström. Vinner de valet så blir han justitieminister igen om vi får en massa nya tvångslagar. Det värsta jag själv tycker med honom är att polisen kan gå hem till mig när jag inte är hemma och rota i mina lådor, kopiera datorns hårddisk. Snacka om att sossarna pissar på folks rätt till integritet. Det är inte undra på att de inte vann valet, och är det dem vi har att välja på 2010 så är det ingen förbättring mot borgarna. Miljöpartiet och vänstern kommer aldrig våga ställa ultimatum, så Bodströmsamhället är här vilket vi vill eller inte. Därför är det bra om PP kommer in i EU-parlamentet, det kommer att bli som en väckarklocka. Förhoppningsvis inser sosseriet att han inte ska bli justitieminister.

 8. 16 maj, 2009 at 10:34

  Du argumenterar som att vi piratpartister tycker att vi borde finnas.

  Hela grejen med Piratpartiet är att vi tycker att vi _inte_ borde behövas. Så det känns bakvänt att tacka någon för att försöka skapa ett samhälle där medborgerliga rättigheter kränks till den grad att det ger upphov till ett uppror bland befolkningen.

 9. Mr Biz
  16 maj, 2009 at 10:45

  Enligt Anna Lindhs dåvarande pressekreterare, Eva Franchell, satte USA en enorm press på Sverige inför utvisningen av egyptierna 2001.
  ”Supermakten hotade med handelsblockad mot EU om inte regeringen lämnade ut männen.”

  Detta förklarar troligen även EU och Sveriges i övrigt ofattbara flathet och eftergifter för att även införa övervakningslagarna under samma hot från USA vilket möjliggjordes av den sanslösa terroristskräcken efter 911.

  Den rövslickande Bodströms position som justitieminister var naturligtvis ett tacksamt mål för medhjälp till införandet av lagstiftning mot och begränsa ”de friheter de hatar oss för (Bush)”.
  Vi vet numera att detta var faktiskt Bushadministrationens egna avsikter (att begränsa våra friheter) redan före 911 och allt fler inser nu att hela upplägget med 911 var en insideraffär och false-flagoperation som enbart gynnade USA-regimens egna intressen.

  Bodsrömsamhället är här för att stanna och kan bara förvärras så länge inte våra politiker inser, erkänner och ber om ursäkt för att de lät sig luras av den sataniska 911-bluffen.

 10. Hoffa
  16 maj, 2009 at 12:14

  Ja, piratpartiet har nog Bodström att tacka för mycket. Fast helst av alls vill nog många slippa vara Pirater. I mitt fall finns det mycket jag skulle vilja engagera mig i som jag skär tänder över att mitt engagemang i PP tar tiden i från.

  Men nu är det som det är. Innan man kan hjälpa resten av världen måste man sopa rent framför egen dörr.

 11. Daniel
  16 maj, 2009 at 12:32

  Piratpartiet kommer att krascha såsom junilistan har gjort och som ny demokrati en gång gjorde.
  Det av den enkla anledningen att byråkratin kan knäcka partiet så att dom inte hinner att göra allt.

  För övrigt om man är intresserade av integritet och pp så kan man istället rekommendera en av frontmännen när det gäller att föra fram informationen om vad som händer i EU, det är Erik Josefsson på v:s lista. Personrösta på honom istället för folkpartisterna i Piratpartiet.

 12. Jonas
  16 maj, 2009 at 12:57

  Bra skrivet!
  Det finns 3 partier som uttalat och tydligt är emot Bodströmsamhället/övervakningssamhället och det är V, MP och Piratpartiet.
  Den här frågan är så viktig den kommer att få avgöra hur jag röstar i EU-valet och troligen även i nästa riksdagsval.
  Jag kan inte rösta på V eller MP dock då en röst på dem är en indirekt röst på sossarna och med dem bodtrömsamhället och Bodström själv.
  V och MPs sammarbete med och beroende av S gör att jag inte litar på deras handlingskraft i denna fråga, dessutom håller jag inte med V och MP i mycket annat av deras politik.

  Så för mig finns bara ett alternativ kvar: PIRATPARTIET.

  Centerns nyvunna påstådda omtanke om den personliga integriteten tycker jag totalt saknar all trovärdighet med tanke på vilken roll de spelat i de övervakningslagar som redan införts.

 13. Thomas
  16 maj, 2009 at 15:28

  Jonas, i EU-valet är inte en röst på Mp eller V någon röst på sossarna. Ironiskt nog tycks ansvariga för Pirate bay luta åt Mp snarare än piratpartiet:
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1570953/piratdomd-med-pa-mp-kongressen

 14. Rogge
  16 maj, 2009 at 22:07

  Bra skrivet Jinge!
  Bodström är en av de farligaste politikerna vi har i landet. Nu försöker han vända begreppet ”Bodströmssamhället” till sin fördel, men alla som följt hans agerande för att öka övervakningen av oss medborgare vet att han står som symbol för övervakningssamhället. Man får fadd smak i munnen när nu socialdemokraterna låter honom driva frågor som speciellt rör ungdomar – han har ju dragit igång en process som har gjort en hel ungdomsgeneration till potentiella ”brottslingar”. För övrigt blev såväl hans far och han själv socialdemokratiska medlemmar först när de fick sina politiska poster. Så var de med den idealismen!

 15. blingbling
  17 maj, 2009 at 12:04

  Vi får väl påminna folk om Bodströms meriter, svårare än så ska det väl inte behöva vara. Överhuvudtaget behöver socialdemoktratin totalsaneras, 70 års nepotism har skapat en organisation som är genomkorrupt.

Comments are closed.