Terrorismen i media

DN skriver idag en ledare med rubriken
– Arvet efter Bhutto. Man oroar sig i artikeln för utvecklingen i Pakistan och Afghanistan.


DN:
”Både talibaner och terrornätverket Al-Qaida har på senare år utnyttjat Pakistans stamterritorier, särskilt gränstrakterna till Afghanistan, för att omgruppera och förstärka sina organisationer. Pakistans nye ÖB, general Ashfaq Parvez Kayani, anklagas för att förhandla med terrorister bakom regeringens rygg. De senaste månaderna har Pakistan haft vissa framgångar i kampen mot terrorismen. I torsdags greps mulla Rahim, en av talibanernas främsta befälhavare, vilket kan ses som ett genombrott. Men president Pervez Musharraf, polis och underrättelsetjänst har alltför länge sett mellan fingrarna på extremisternas aktiviteter, även när de pågått mitt i regeringskvarteren, vilket förra julis stormning av talibanfästet Röda moskén i Islamabad bevisade.”

Mycket av det DN skriver stämmer säkerligen, och samtidigt har tidningen en bild från Turkiet där tretton personer sägs ha dödats av två bomber, vi kan givetvis utgå ifrån att det handlar om terrorattentat. Samtidigt berättar tidningen i ytterligare en artikel att över 100 Afghaner dödats av misstag av de USA-ledda styrkorna i landet bara under juni.

Om attentatet i Turkiet kan man bara spekulera än så länge. Turkiet har gjort en hel serie av anfall för att döda vad de kallar ”PKK-terrorister” inne i Irak, senast idag. Självklart innebär sådana handlingar att folk mister familjemedlemmar och att hatet byggs upp, ett hat som givetvis kan leda till många fler av den sortens attentat.

Att de USA-ledda styrkorna i Afghanistan själva skapar nya terrorister är lika självklart. Att inte fler svenska soldater har fått sätta livet till är bra, men det är inte något statiskt förhållande. Igår dog en dansk soldat och nu har jag läst att den danska OS-truppen sägs vara hotad i OS i Beijing.

Den extrema form av islam som de s.k. ”Talibanerna” omfattas av stöds och uppmuntras av Wahhabisterna i Saudiarabien som jag skrev om igår. Saudiarabien har tack vare sina oljeinkomster, parat med månggifte, ett kungahus som omfattar 5-6000 prinsar, alla med extrema inkomster. Hur stor del av finansieringen av islamistisk terrorism som kommer därifrån är det givetvis ingen som vet exakt, men det står alltmer klart att landet

Bush

ifråga är centralt när det gäller finansiering och rekrytering av jihadister. Det var 15 saudier av totalt 19 personer som låg bakom attentatet mot WTC.

Det finns all anledning att oroa sig över utvecklingen i både Pakistan och Afghanistan, men personligen är jag minst lika oroad över en okontrollerad utveckling i arabvärlden med centrum i Saudiarabien. Och när det gäller det landet så har de så omfattande affärsförbindelser med USA, och även klanen Bush, att man inte lyfter ett finger för att göra något åt saken. Så är det samtidigt som förtrycket från olika despoter i arabvärlden ständigt hårdnar, matpriserna går uppåt i en accelererande takt. Mer än nittio procent av världens sammanlagda förmögenhet ägs av mindre än tio procent av människorna.

Situationen har dessutom förvärrats enormt av USA:s agerande efter 9/11. Man måste dessutom peka med hela handen när det gäller konflikten Israel-Palestina.

Hade jag haft moped idag så hade jag nog köpt ett par dunkar bensin och ställt i garaget…

DN1 SvD1 Jag skrev igår om SA Dbl1 Pol1 i t

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Usama bin Ladin, Terrorism, Saudiarabien, Wahhabism, Mulla Omar, 9/11, Bush, Iran, Irak, Pakistan, Afghanistan, Israel, Palestina, Nordkorea, Finansiärer, Huset Saud, Politik, Mellanöstern, Hamid Karzai, Pervez Musharraf, Ondskans Axelmakter, Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud[/tags]

  2 comments for “Terrorismen i media

  1. Sven O
    28 juli, 2008 at 09:27

    Nu har väl inte terrorattacken i Turkiet med Saudiarabien att göra, men det är ofattbart att inte US ens gjort ett försök att påverka landet att sätta stopp för sina terroriser. Det är samma i Irak, många av de utlänningar som ger sig in i striderna är från SA men USA pratar mer om Iran.

  2. 28 juli, 2008 at 09:27

    @Sven O:

    Jo i avseendet att Irakkriget gjort det möjligt för Turkiet att angripa PKK. Och Irakkriget är Bush & Co eget påhitt, en sak som på intet sätt är knutet till 9/11.

Comments are closed.