Obama Terrorpresidenten

Nu ser det ut som om Barack Obama lyckats baxa sin sjukvårdsreform igenom första stadiet, men alla säger att nästa steg kommer att bli mycket svårare. Orsaken är att han inte ens har alla politiker i sitt eget parti med sig. Samtidigt så skakas krigsprojektet i Afghanistan av dödsskjutningen av sju allierade afghanska soldater. I vårt grannland Danmark så har tidningen Politiken lanserat ett förslag om att ta hem de danska soldaterna för att det inte finns någon exit-strategi. Det är en diskussion som även pågår i andra länder som t.ex. Australien och Storbritannien.

DN/TT: ”I Washington samlades på lördagen över 200 demonstranter i den första protesten mot president Barack Obama som anordnats av svarta. Paraplyorganisationen Black is back stod bakom demonstrationen… …USA:s förste svarte president anklagades för att fortsätta driva USA:s ”imperialist-politik” runt om i världen. På plakaten syntes krav som att USA ska lämna Irak och Afghanistan och häva sanktionerna mot Kuba och Zimbabwe.”

Mycket talar idag för att det som var tänkt som ett krig mot talibanerna numera handlar om ett krig mot pashtunerna, ett traditionellt kolonialkrig av precis samma sort som vi såg i samband med det sovjetiska försöket att ockupera landet. Barack Obama har, från att vara en president i medgång, plötsligt hamnat i motvind av minst kulingstyrka. Det är fler än undertecknad som talar om ”mycket snack och liten verkstad”, något som också de svarta demonstranterna i Washington uttryckte.

Den amerikanska Mellanösternpolitiken har även den fallit ihop som ett korthus. I Kairotalet så talade presidenten om ett omedelbart stopp på utbyggnaden av bosättningarna, idag talar Hillary Clinton, den amerikanska utrikesministern, nöjt om Netanyahus besked om att bromsa utbyggnaden av dessa. Något som givetvis är av noll och intet värde eftersom Israel aldrig förut stått fast vid några löften. Den etniska rensningen fortgår i oförminskad takt och risken finns nu att det antingen blir interna strider bland palestinierna, eller att de vänder sin kollektiva vrede mot Israel.

Oavsett vad som händer så har Barack Obama skaffat sig ovänner för livet. Själv kan jag inte annat än skratta åt den svarta humor som den norska nobelpriskommittén uppvisade tidigare i år. Jag tror att vi alla ska vara glada för att Obama inte kommer hit till Sverige i samband med kungamiddagen. En sådan sak skulle bli väldigt jobbig för den svenska polisen.

Utöver dessa märkligheter så håller Pakistan att bli indragna i kriget till hundra procent. Deras armé är involverad i stridigheter mot pashtuner, även fast regeringen envist kallar dem för talibaner. Ska man kalla dem för något så är det antagligen bättre att kalla dem rebeller. FN håller på att flytta 600 anställda från Afghanistan och bomberna smäller i både Kabul och i Pakistan.

SvD: ”En explosion skakade på söndagen utkanten av staden Peshawar i nordvästra Pakistan. Enligt polisen var det en självmordsbombare som utlöste sin sprängladdning utanför en lokal politikers bostad. Självmordsbombaren slog till i närheten av en välbesökt boskapsmarknad och antalet döda uppgick några timmar efter dådet till tolv.”

Till råga på allt elände så håller vi själva på att skaffa oss en generation veteraner. Vi är indragna i ett regelrätt krig oavsett vad politiker och militärledning säger. Vi har inte någon målsättning som ska vara uppfylld när vi tar hem våra trupper, och våra politiker förstärker hela tiden beväpningen av vår del av den USA-ledda Natostyrkan. Vår statsminister ser ofta ut som en ledsen hund, undrar hur ledsen han kommer se ut när han ska hålla tal inför en mängd flaggprydda svenska kistor?

De som hade trott att valet av Barack Obama till amerikansk president skulle innebära en fredligare värld blev ordentligt dragen vid näsan. Något som alltfler upptäcker för varje dag som går.


Ser du annonser som verkar stötande
så rapportera det till mig.

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn12 svd1 ab12 ex pol t

  17 comments for “Obama Terrorpresidenten

 1. Anders W
  8 november, 2009 at 19:01

  Trodde inte du på Obama Jinge? Det var i alla fall många bloggare som gjorde det, inklusive ett antal vänsterbloggare, tex Svensson.

  • 8 november, 2009 at 19:03

   Nä. Men jag var positiv till att han är afroamerikan, vilket uppenbarligen hans systrar och bröder tvivlar på…

 2. Sniff
  8 november, 2009 at 20:24

  Bra skrivet. Roligt att läsa något som man precis tänker. jinge.se är tvivelsutan den bästa bloggen för mig. Om du kommer till Sveriges framsida får jag bjuda på en fika och samtalsstund.

  Tanken och avsikten hos Åbama kan ha varit de bästa men USA:s styre är komprometterat och genomsyrat av alla gråeminneser, lobbyister, tink-tanks m.m. Det är en sak att ha mycket makt en annan att kunna utöva den. Det är något av en oxymoron att vara världens mäktigaste man men ändå inte. ;-)

 3. Torsten (orginalet)
  8 november, 2009 at 23:42

  De riktigt naiva tror att att en president i USA kan genomföra sitt program utan motstånd.
  När vi summerar 8 års presidentskap (det brukar ju bli det) kommer vi förmodligen att se stora förändringar i USAs politik. Både nationellt och internationellt.
  Han kanske får igenom en sjukvårdsreform. Kanske inte. Han vill uppenbart förändra sjukvårdssystemet men har mäktiga krafter emot sig.
  Är det ingen som tror att förhållandet är likadant när det gäller utrikespolitiken? Att politiken är ett sabla rävspel där såväl hot som eftergifter är vardag.
  Jag skulle önska att blickarna vore vidare och fördömandena mindre kategoriska. Trots synbara omsvängningar i MÖ har det redan åstadkommits mycket.

  • 8 november, 2009 at 23:45

   Jag skulle önska att blickarna vore vidare och fördömandena mindre kategoriska. Trots synbara omsvängningar i MÖ har det redan åstadkommits mycket.

   Huh ??

  • mr Biz
   9 november, 2009 at 00:14

   Nog har han åstadkommit mycket i MÖ alltid men du får nog förklara vad som blivit bättre och inte är värt att fördömas.

 4. MX
  9 november, 2009 at 04:36

  Tror inte att USA nånsin kommer sluta stödja Israel, kolla:

  – The antiboycott provisions of the Export Administration Regulations (EAR) apply to the activities of U.S. persons in the interstate or foreign commerce of the United States. The term ”U.S. person” includes all individuals, corporations and unincorporated associations resident in the United States …

  Conduct that may be penalized under the TRA and/or prohibited under the EAR includes:
  * Agreements to refuse or actual refusal to do business with or in Israel or with blacklisted companies.

  The penalties imposed for each ”knowing” violation can be a fine of up to $50,000 or five times the value of the exports involved, whichever is greater, and imprisonment of up to five years … Exclusion from practice.

  http://www.bis.doc.gov/complianceandenforcement/antiboycottcompliance.htm

 5. Torsten (orginalet)
  9 november, 2009 at 10:21

  Om ni inte har uppmärksammat det så deltar USA numera i såväl miljö- som nedrustningsföhandlingar.
  Det har aviserats lättnader i den kriminella blockaden av Kuba.
  En hel del moraliserande vilkor för stöd till biståndesorganisationer har avskaffats.
  Obama har faktiskt hållt sitt Kairotal, även om trycket efteråt uppenbarligen blev för starkt.
  Och sjukvårdsreformen kravlar sig långsamt framåt.

  Kritik och fördömanden skall USA ha. Men svartmålning av relativt progressiva krafter för att de inte kan åstadkomma allt på en gång tjänar ingenting till. Tvärtom skapar det bara uppgivenhet.

  • 9 november, 2009 at 10:25

   Vilka omsvängningar i MÖ var det du talade om då?

   • Torsten (orginalet)
    9 november, 2009 at 10:30

    Ändringarna efter Kairotalet. Att USA mer eller mindre tog tillbaka kravet på stopp för bostättningarna.
    Uppenbarligen har Obama-administrationen blivit utsatt för påtryckningar av gigantiska mått. Vad som verkligen skett är omöjligt att veta. Men uppenbarligen fick de ge upp.

    • 9 november, 2009 at 10:34

     Jag skulle önska att blickarna vore vidare och fördömandena mindre kategoriska. Trots synbara omsvängningar i MÖ har det redan åstadkommits mycket.

     Jag trodde att du menade att det åstadkommit mycket i MÖ-konflikten.

     Uppenbarligen har Obama-administrationen blivit utsatt för påtryckningar av gigantiska mått. Vad som verkligen skett är omöjligt att veta.

     Och någon förändring till det bättre har inte skett.

     • Torsten (orginalet)
      9 november, 2009 at 10:44

      Vad gäller MÖ och den konkreta retoriken håller jag som bekant med dig.
      Men man behöver nog fundera över vilka krafter Obamas kairotal satte i rörelse hos sionisterna och deras stödtrupper. Du har själv ofta skrivit om nyspråk och sanningshegonomi i israel-frågan. Tror du inte att även Obama får tampas med samma fula fiskar?

      • 9 november, 2009 at 10:47

       Tror du inte att även Obama får tampas med samma fula fiskar?

       Vilka fiskar han tampas med vet jag inte, men vi är nog ense om att det är fula fiskar iaf.. :-P

  • mr Biz
   9 november, 2009 at 10:53

   Det kriminella handelsembargot mot Kuba kvarstår och har utökats så att det omfattar även vaccin mot svininfluensan. — En cynisk grymhet som Kuba måste bemöta med förebyggande åtgärder vilket lyckats ganska bra tack vare utmärkt sjukvård och isolering av misstänkta fall.
   Obamas Kairotal blev själva beviset för hans usla ledarskap som gör klart att han inte förmår att utnyttja sina befogenheter utan hellre låter andra och mörka krafter bestämma politiken.
   Men det är bra att du försöker hitta något positivt om USA för det blir allt svårare för varje dag.

   • Torsten (orginalet)
    9 november, 2009 at 12:40

    Mycket kan sägas om USA:s statsskick, men presidenten har inte diktators befogenhet. Vare sig kostitutionellt eller jämfört med storfinansen.
    Det borde vara överflödigt, men jag tror ändå jag skall poängtera att jag inte i största allmänhet ”försöker hitta något positivt om USA”. Jag tror dock på en positiv utveckling (gör man inte det är allt meningslöst) och tror att valet av Obama är bra för den utvecklingen.

 6. Torsten (orginalet)
  9 november, 2009 at 10:25

  Vad beträffar expansionen i Aghanistan verkar är den nog mest till för att blidka militärapparaten. Det går helt enkelt inte att skicka alla Irak-trupper tillbaka till USA.
  Opinjonsmässigt måste en jänkarpresident visa styrka. Det måste ständigt vara ett krig på gång.

 7. Sara G
  9 november, 2009 at 13:27

  Hursomhelst: vi slipper se Bushs enfaldiga nuna i TV – och får ibland njuta av en intelligent retorik, men mycket mer än så är det inte. En lösning på palestiniernas situation och slut på krigen i Irak, Afghanistan – och nu – Pakistan syns inte inom rimlig tid. Våra barn och barnbarn får nog att ärva mellanösterproblematiken, om inte en lösning på en ny energiform som radikalt ersätter oljan kommer i dagen.

Comments are closed.