Terror i Göteborg?


Just nu fylls media av mer eller mindre vederhäftiga rapporter om de gripanden och anhållanden som skett i Göteborg. Det sägs att de anhållna är från Syrien och palestinier. Att de kallas palestinier beror med största sannolikhet på att deras föräldrar jagades ur sitt land i samband med Nakban och så småningom hamnade i Syrien. Av lätt insedda skäl så anser de sig fortfarande vara palestinier, precis som många av de palestinier som fötts i Sverige.

För någon vecka sedan såg jag en ung kvinna i TV som aldrig hade talat arabiska förrän hon blev färdig med gymnasiet, så nu läste hon arabiska på universitetet. Men hon presenterade sig som svensk-palestinier på samma sätt som andra palestinier som jag känner kan säga att de är palestinier från Egypten eller Libanon.

Jag försöker förhålla mig skeptisk till uppgifter i media, men under dagen har jag hört i radio att den eventuella ”bomb” som dessa människor enligt polisen anses ha planerat har med Muhammedkarikatyrerna att göra, i mina öron så låter det långsökt. Karikatyrerna härrör från Danmark och inte Sverige. Att spränga en bomb där svenskar riskerar att skadas är mer än långsökt, skulle det röra sig om religiösa extremister så skulle garanterat en rondellhundstillverkare ligga sämre till.

Med andra ord så tvivlar jag i nuläget, på ett generellt plan så har Sverige behandlat palestinier hyfsat väl, vi har närmare 25 000 palestinier boende här och även om Sverige ibland viftar på svansen åt ett annat land så har jag svårt att tänka mig att andra än rena galningar skulle få för sig att skada oskyldiga civila. Annat är det med sådana som sympatiserar med t.ex. afghaner/talibaner, där så är vi numera ett ockupationsland och det skulle inte förvåna mig speciellt mycket om människor med extremistsympatier kan få för sig någonting.

Men svenska palestinier, nej det låter faktiskt mycket långsökt. Dessutom finns det andra underligheter i detta, dels så går polisen ut och varnar, samtidigt säger man till folk att det inte finns någon anledning till oro, men varför i hela friden varnar man då? Nu har polisen försäkrat sig om två personer, men man säger ingenting om orsaken. Det är fullt begripligt, man vill definitivt inte släppa ifrån sig information som antingen avslöjar källan eller som berättar vad myndigheten kan tänkas veta.

En annan obehaglig sak är att talet om olika slags terroristangrepp har förekommit alltför frekvent den senaste tiden. Först varnar USA ”hela Europa” för kommande attentat, sedan är det en kvinna i Jemen som skickar någon sorts sprängmedel i en skrivare till en synagoga i USA, och nu har man gripit palestinier i Göteborg. Jag får en känsla av att frekvensen på den här sortens nyheter skruvas upp, och jag har inte en vettig tanke om orsaken. Visst, det finns en nation som ständigt känner sig påhoppad av FN och en massa freds- och undersökningsdomare, samtidigt känns metoden att flytta fokus så fel så fel.

Men förhoppningsvis så får vi veta mer redan inom ett antal dagar, det har skrivits en del i media om ”främmande makts underrättelsetjänst”, men jag tycker inte heller det låter speciellt rimligt. Och varför varna om det inte finns någon fara för folk på gatan?

Uppdatering: Alla släppta, terrorhotet avblåses, nu har nog polisen anledning att förklara ett och annat??

it , , , , , , ab ex svdn ex1234 gp svd12 dn123 svt


30 svar till “Terror i Göteborg?”

 1. Ja det hela är jäkligt märkligt. Jag har svårt att tänka mig att palestinier skulle vara inblandade, visst det finns dårar även bland dem, men det skulle vara en rejäl goodwillförlust om det vore så. Är det ändå så är det knappast Göteborg det handlar om.

 2. ”Och varför varna om det inte finns någon fara för folk på gatan?”
  Gubben skulle kanske spränga en ansenlig mängd popcorn? En explosion är en explosion och en palestinier är en palestinier.

  De blir roligt att se hur den svenska polisen slingrar sig ur detta.

 3. Jag tittade på de olika tidningars nyheter om detta och har märkt att de stänger av kommentar. Jag hann läsa en del och själv göra inlägg. Det fanns inga påhopp eller något sådant, utan bara teorier om vad det kan vara. Är sanningen så obekväm att de måste stänga kommentarerna? Har de blivit tillsagda av någon att göra det? Man undrar förstås…

  Senast ändrade de uppgifter om en bomb på ett flygplan (dn.se). De säger nu att det inte var ett fraktplan utan ett passagerarplan. De har naturligtvis så mycket koll på allt inom flyget att de borde veta vad det är för plan som försändelserna körs med. Jag tycker hela historien låter fabricerad.

  Rädsla för terror är allt myndigheterna behöver för att avskaffa demokratin.

  Hade det här varit för 20 – 30 år sedan så hade man sagt att bomben i Göteborg var från ett kriminellt gäng som vill distrahera polisen inför ett rån. Bomben på flygplanet hade varit från en svårt psyksjuk person som njuter av att sprida död. Sådana personer finns men är mycket sällsynta och motiverar verkligen inte en massövervakning av folk!

  • Tidningar stänger ofta av kommentarsmöjligheterna då det finns risk för rasistiska åsikter, man stänger ofta av bloggarnas möjligheter att få återlänkar. Jag tycker iofs att de överdriver, men på ett sätt förstår jag dem. Jag har ofta anledning att radera kommentarer här, tänk då på Aftonbladet som har över en miljon besök – per dygn…

   • Även småtidningarna stängde sina kommentarsfält, även de som aldrig har problem med idiotiinlägg.. och det vi reagerar mest på är att samtliga blaskor tycktes stänga av det ungefär samtidigt… Lite väl synkroniserat för att vara en slump..

    • Nu har du drabbats av hjärnspöken. Jag ser väldigt tydligt på kommentarerna när det handlar om kontroversiella ämnen som väcker mycket känslor. Men bloggen har 4-6000 dagliga besök, tänk på att Aftonbladet har 1,2 – 1,5 MILJONER. Även de andra storstadstidningarna har mångfalt fler besök än bloggen, jag begriper att de anser att det blir för mycket. Bloggen har 40-80 kommentarer varje dygn, det klarar jag att moderera. Men lägg till en nolla och även jag skulle stänga av möjligheten. Men att tidningarna skulle samverka kan du glömma, av lätt insedda skäl så har jag koll på deras kommentarer om inlänkar. Något sådant har jag aldrig sett.

     Men; OM en svensk soldat dödas i Afghanistan så stängs kommentarer och ofta även blogglänkar. Men det handlar inte om samverkan utan enbart sunt förnuft.

 4. Det är nog bara så att det råder lite brist på riktig terrorism för att motivera en vidare utbyggnad av stasisverige och diverse krigståg världen runt. Ett tag körde man med så kallad ”barnporr” för att motivera internetövervakningen, men det blev väl för löjligt när man började döma folk för tecknade fantasibilder.

  Vi måste skrämmas lite för att vi skall acceptera alla inskränkningar i den personliga integriteten. Om några år kanske vi kan spärras in för det vi skriver här idag…

  • Förresten, bilden däruppe kommer från Jeff Dunhams ”Achmed the dead terrorist”. Googla det och följ länkarna til YouTube, för den som inte sett det förr, och få dagens skratt. ”Silence! I KILL YOU!” *skitkul!*

 5. Jag vet inte men något elände är på gång men kanske inte från Jemen utan från mera etablerade håll.

  Lite konstigt att vittne ställer upp med namn och bild i (s)expressen….2 min och jag vet adressen,4 minuter till och jag kan namnen på alla hennes (närmaste) grannar.

  I övrigt skall p-sekreteraren avgå och Riksrevisionen göra sitt arbete!

 6. det tycks vara en hypnosmetod i aktion just nu med bombterror, yttrandefrihetsbegränsning, ekonomiterror, där man med olika irrelevanta påståenden
  vill skapa en förvirring och sänka garden på mottaganden, så att vederbörande tar vilket påstående som helst för att få ett stabilt datum i förvirringen.
  I grunden är teknologien den att man matar klienten med två orelaterade data resiprokt och när sedan en förvirring är skapad planterar man in sitt kommando eller tankefoster. På en person kan det gå med ett par tre växlingar.
  Eftersom allt som just nu händer tycks ha samma källa, så är min misstanke helt trolig.

 7. Tja, det nuvarande läget med alla dessa oklara och motsägelsefulla, men ändå bestämda varningarna från olika västländers polis-&säkerehetsinstanser, gör ju att man undrar vad som är på gång? Vad döljer sig bakom alla dessa myndighetsvarrningar i olika västländer?? Fältet blir ju vidöppet för diverse spekulationer åt olika håll. För NÅGON bestämd orsak måste ju finnas, men vad? Låt mig få bidra med en egen fri spekulation: Kan det vara ett nära förestående angrepp på Iran? Ty OM ett sådant militärt angrepp på Iran sker, så blir ju den omedelbara effekten en blixtsnabb global som polarisering av alla de nu existerande konflikterna och motsättningarna världen över. Kanske är de nu flödande terrorvarningarna ett sä’tt att fäörebåda befolkningarna för detta skärpta politiska läget globalt? Tja en fundering som vi snart nog kan se värdet av.

 8. Tror inte det här är relaterat direkt till den förhöjda säkerheten nationellt. Mycket tyder på en fristående ”cell” i Gårdsten med syrisk bakgrund och troligen med danska mål i Gbg.
  Det är vad jag tror, kan hända det här växer och det är väl antagligen därför polisen i Gbg fortfarande har stor närvoro i centrum. Vi får se.

 9. Den farliga jemenitiska bombkvinnan, 22-åriga Hanan al-Samawi visade sig vara en söt ung västorienterad tjej som älskar västerländsk kultur och som studerat ingenjörskonsten i fem år på universitetet. Såg just bilder från en demonstration som hållits i Sanaa till hennes försvar och där demonstrerade hennes lärare på univeristetet, henns kollegor, grannar och släktingar och alla fnyser åt den absurda anklagelsen.

  • Hur en person ser ut och vad h*n studerar samt vad vänner säger ger ingen som helst ledtråd om personen är skyldig eller inte. Det har vi sett så många gånger förut när alla i omgivningen intygar att – aldrig att h*n skulle kunna göra en sådan sak – och lik förbaskat har det hänt.

   Men för att återkomma till Göteborg så kan man nu se att alla misstänkta är släppta. Men misstanken skall visst finnas kvar om förberedelse till terrorbrott. Och då tror vi väl på att de blir släppta direkt. Eller gör vi inte det?

   • Nej det tror vi inte på. Polisen har blivit lurad, det är någon illasinnad som velat jävlas med dessa palestinier, möjligen har de själva tips på vem det kan vara. Men som jag skrev i slutet av bloggposten, nu har polisen en hel del att förklara, och det på ett trovärdigt sätt.

   • Jo, fast tjejen släpptes fri ju samma dag och just nu finns inga som helst misstankar mot henne längre. Den jemenitiska polisen skötte sig minst lika ”snyggt” som den svenska polisen gjorde i Göteborg :-D

    Självklart kan man vara skyldig även om inte omgivningen tror det, men den här tjejen verkar vara en poltisk nolla, fullständigt ointresserad av politik och annat tråkigt.

 10. Hmmm släppta men misstankarna kvarstår…..vad i helsktotta betyder det ?
  Det här blir bara märkligare och märkligare.

  • De kan inte säga att allt var fel, det kommer inom ett par dagar, de måste bara formulera det ordentligt först.

   Väletablerade syrisk-palestinska flyktingar som bott här i tjugo år, skulle spränga svenskar i Götet?

   • Lite underligt med två gripanden och frisläppanden i två olika terrormål där man inte har något som helst bevis mot den misstänka, både i Jemen och i Sverige. Hade de inte råd annat än men en och samma fantasilösa manusförfattare?

   • En uppgift som jag läste i media var att någon skulle ha hört ett hot uttalas. Och då bör det kanske ha varit någon av de nu släppta som uttalade det.

    Vi som är vita medelålders män kan utan problem säga saker till varandra så andra hör – Fan vad jag är trött på det här jävla shoppinggallerian, man hittar ingenting och allt är svindyrt, Man skulle spränga allt i luften –
    Det skulle ingen reagera på. Men om en person med svart hår och med bakgrund från ett land i mellanöstern säger samma sak, tja då blir det nog lite annorlunda.

 11. Har en känsla av att polisen låter misstankarna kvarstå för att man begått ett fruktansvärt misstag.
  Det vill man ju så klart inte erkänna därför låter man misstankarna kvarstå.

  • ”Har en känsla av att polisen låter misstankarna kvarstå för att man begått ett fruktansvärt misstag.”

   Det är ingenting mot det misstag man begår om man släpper en terrormisstänkt, ett brott som ALLTID innebär häktning fram tills dess att man bevisats oskyldig. I’ve been there.

   Det kallas grovt tjänstefel att släppa någon som är misstänkt för sådant.

 12. Slår vad om att det är ett Echelon-avlyssnat samtal (dvs utan föregående misstanke) som sållats ut av amerikanarna eftersom det var mellan palestinier. De snackade väl skit som man gör folk emellan och tänkte inte på att det inte är 2009 längre utan 1984. ”höhö, fan man skulle smälla nåt i Nordsan asså, höhö” ”Ja fan, haha, du fixar dynamiten då, höhö” och vips är SWAT-teamen i farstun.

 13. William Carr skrev bla. historieboken ”Pawns in the game” och där visar han hur Money Lenders genom historien har använt religionskrig för att ta kontroll över planeten. En riktig faktarysare i politiskt rävspel; polistisk manupulering, mord, mutor, trafficing, smuggling, ja hela registret av kriminalitet – utfört av ”präster”. Mycket av det vi ser nu förklarar sig faktiskt.
  Ett måste att läsa för en deckarförfattare. Kanske lite religiösa övertoner i första kapitlet, men sedan…..

 14. I all tjohejsan föreslår jag att ni inte glömmer Wikileaks! Vilket var skälen!

  Intressant teori. Men palestinier ??

  • Man kan väl alltid dra till med att sverige inte protesterade tillräckligt högt i ”ship to gaza”-krisen… Det borde väl hålla som motiv, i alla fall hos de som inte källkritiserar.. :)

  • ”Intressant teori. Men palestinier ??”

   Ja, varför inte palestinier? Man kan väl inte koka soppa utan ett kärl? Palestinierna är urkärlet som man alltid kan fylla med precis vad som helst för att koka vilken soppa som helst. Lite väl blaskigt och genomskinligt den här gången men vad fan. För huvudaktörerna är palestinierna roten till allt ont. Sega jävlar till pain in the ass som aldrig ger upp tanken på att återvända till landet man rånat dem på. Det hade man inte räknat med.

   Exempel på palestinsk terror: Igår vigdes flera tiotals par i Gaza i en stor folkfest och på folkets bekostnad. Men killarna och tjejerna som vigdes såg minst sagt underliga ut för en del saknade ögon, andra armar, och änu andra ben. Det var nämligen offer för et senaste israeliska blodbadet i Gaza. Och Gazaborna menar att de också ska få gifta sig och få barn.

   Hade jag varit israel hade jag slitit håret av mig. Det är inte lite jävligt av palestinierna att bjuda på att själva ta hand om ochförsörja packet som IDF jobbade så hårt för att trasa sönder.

 15. Hoppas du såg två av de misstänkta bli intervjuade på Rapport ikväll.
  De sa under intervjun att polisen frågat om ett telefonsamtal. Det enda de kan minnas som skulle kunna utlösa en sådan reaktion från FRA-maskineriet var att den ena nämnt sin huvudvärk….som skulle leda till att hans huvud skulle explodera. För detta sattes Göteborgs invånare i skräck under gårdagen!
  Svensk polis har återigen skämt ut sig. När palestinier som nyligen varit i ett högriskland (Syrien) och utlyser FRA-larm…då MÅSTE det ju stämma. Snacka om ”profiling”