Reinfeldts misslyckade rekryteringar


De som har tvingats gå fram till idag: Maria Borelius, Cecilia Stegö Chiò, Mikael Odenberg, Ulrica Schenström, Edvard Unsgaard, Sven Otto Littorin, Sten Tolgfors och Sofia Arkelsten. Den jag väntar på är förstås Reinfeldt själv, han är ju dessutom ansvarig för rekryteringen av Carl Bildt och Ewa Björling.

Reinfeldt är ”överens” med Sofia Arkelsten om att hon ska ut ur moderaternas inre krets. Själv tror jag att hon var inblandad i tårtskandalen då Lena Adelsohn Liljeroth gav sig på en skrikande tårta, något som väckte viss uppmärksamhet.

Nu har visserligen Sofia Arkelsten skaffat sig ett grundmurat rykte som omdömeslös och värst av allt – dåligt påläst. Hon hävdade t.ex. att moderaterna var det parti som införde kvinnlig rösträtt, ett märkligt påstående eftersom det dåvarande högerpartiet väl var det enda som alltid röstat nej till den. Men som sagt, Arkelsten har inte haft det lätt, det är ett flertal liknande händelser som har medverkat till att hon fått sparken.

Själv tror jag att fiaskot med tårtaffären på Moderna Museet är den slutliga och avgörande händelsen. Som partisekreterare så har Arkelsten haft ett avgörande inflyt-
ande över vad, hur och när de olika ministrarna ska ställa upp på något jippo, jag tror därför att den affären var droppen som fick bägaren att rinna över.

En annan sak som man kan konstatera är Reinfeldt ständiga misslyckanden med sina rekryteringar. Kent Persson, som den nya partisekreteraren heter, tycks inte vara en person som har naturlig charm och fallenhet att tala inför pressen, han lät alltför mekanisk på presskonferensen. Det kommer inte gå bra för honom heller, det är mitt tips, minns var ni läste det först.

F.ö. undrar jag givetvis när Reinfeldt tvingas ta ansvar för sina felrekryteringar?

it Andra om: , , , , , , ab12 svt sr1 dn123 svd1 gp


19 svar till “Reinfeldts misslyckade rekryteringar”

 1. ”F.ö. undrar jag förstås när Reinfeldt tvingas ta ansvar för sina felrekryteringar?”

  Senast 2014,förhoppningsvis, men helst tidigare.

 2. Jag tror att Reinfeldt blev sur på Sofia eftersom hon var ansvarig för att Löfven blev ny sosseboss.

 3. Kent Persson, örebroare precis som jag själv, är hursomhelst ett föga överraskande val som ny partisekreterare. Vi som har koll på honom vet att han varit på gång länge i partiets högsta hierarki. Dessutom är han den där typen av moderat som hellre pratar jobb och välfärd än skattesänkningar och privatiseringar – vilket ju förmodligen är precis den bild av sig själva som de tänker försöka konstruera nu.

  Som Persson själv avslöjade på pressträffen har han en uppslitande maktstrid inom Örebro-Moderaterna bakom sig, men i övrigt inga lik i lasten. Den striden hade en del smutsigt innehåll, men eftersom Persson är omtyckt och respekterad även av sina politiska motståndare gick han ur bataljen som vinnare utan alltför hård granskning efteråt. Möjligen har han ännu några bittra fiender inom partiet.

  Koalitionen borgarna + MP förlorade visserligen kommunvalet 2010 under dramatiska former, men det var knappast Perssons fel. Den koalitionen hade en rabiat folkpartistisk ledning, som ställde till det. Trots att karl’n är lite trist är han alltså inget dåligt val.

  Såja, nu finns det absolut ingenting mer intressant att säga om Kent Persson! Det enda riktigt spännande och märkvärdiga med detta partisekreterarbyte är varför Arkelsten rök så relativt snabbt. Jag är verkligen, verkligen, verkligen nyfiken på den saken.

   • men det var ju en avhoppad SDare, tar du bort invandrings politiken från SD så har du KD:)

    sen är väl inte det något gentemot att få stöd av SD på riksdags planet?

    summa summarum: än är han bättre än sin föregångare, men vi inväntar spänt hans grodor:)

    • men det var ju en avhoppad SDare, tar du bort invandrings politiken från SD så har du KD:)

     Som deklarerar att han stödjer SD på riksplanet ja.. Det gör honom INTE till ngn KD:are…

   • Egentligen var det en SD-avhoppare, som gått och blivit politisk vilde i kommunfullmäktige, som han bjöd in. Men du har rätt: lite skandal var det kring den saken.

    • En SD-avhoppare som stöder SD på riksplanet är en SD:are som är osams med sina kommunala kollegor, men fortfarande en SD:are—

 4. Eftersom hela Moderata samlingspartiets existens är ett utslag av Dunning-Kruger effekten, så är det inte möjligt att göra riktiga rekryteringar inom partiet.

 5. Tyckte det var lite kul att de så ofta nämnde att de ”skulle höja tempot”. Tja, sänka tempot mer är väl knappast möjligt i alla fall! Långsammare än stillastående är svårt att uppnå!

 6. Jag antar att man får vara glad att han är en dålig rekryterare om man, som jag, önskar sig en annan regering. men vilka stolpskott det har varit! Ska man skratta eller gråta? Pinsammast av alla är väl kanske ändå Bildt. Är det någon som borde avgå så är det väl han, men honom rår visst ingen på.

 7. Sparkade svetsaren: ”-Jag kände att mitt emotionella välbefinnande var viktigare än materiella ting..”

 8. I stort sett alla Reinfeldts MUF-rekryteringar är borta nu. Det går inte att ha broilers utan arbetslivserfarenhet i positioner där de förväntas förankra politiska budskap som påverkar miljontals svenskar.

  Produkterna från de politiska ungdomsförbunden uppfattas helt enkelt inte som trovärdiga, och i många fall så är de inte det heller – oavsett partifärg.

 9. Några Las-regler gäller inte om man jobbar åt Fredrik Reinfeldt.

  Klarar ministrarna inte att lägga dimmridåer i nivå med Carl Bildt och Per Schlingmann så ligger man snart illa till hos chefen. Kan tänka mig att Ewa Björling inte sover så gott om nätterna, hon är väl den som står näst i tur att få silkessnöret.

  • Tror nog att Björling klarar sig – har man försökt sälja övervakningssystem till Kadaffi ett år innan revolutionen i Libyen och kommit undan med det så klarar man sig nog…

 10. Hur var det nu med stockholmare och lantisar, kanske var Arkelsten för smart för partiet. Inget ont om närkingar, men har Kinberg Batra ingenting att säga till om längre?

  /Karl

 11. Det tyder iaf på en viss sjukdomsinstinkt. (Oroande).

  Hon kunde gott varit kvar och ”grodat sig” ännu mer.

  Och hur blir det nu med den andra broilern i (c)? Hon kan gärna hånle och köra sina floskler tills någon säger stopp och belägg!

  ja ja

 12. Om man tar sig in på Kent Perssons blogg och går igenom hans poster så framträder snart ett mönster av tomt staplande av floskler och en uppenbar brist på konkreta förslag och idéer, således en utmärkt företrädare för Allianzen.

  Bättre än Arkelsten är han givetvis men det säger ju ungefär lika mycket som att vara ’Europas bästa finansminister’ som hans partikamrat. Om Kent Persson är den bäste Moderaterna kunde få fram så är det läge att utlysa KRIS i partiet.