Tänk om Vänsterpartiet överraskar?


Nu ska Jonas Sjöstedt väljas till ny Vänsterpartiordförande, och det valet är som gjutet i betong. Det enda som kan överraska är möjligheten att man kommer att välja ett delat partiledarskap, men det tror jag inte. Men om man trots det skulle göra det så blir det en mycket kompetent kvinna som han får dela ordförandeskapet med.

AB: ”I dag samlas Vänsterpartiet för sin 39:e kongress. Platsen är Uppsala och partiet ska, bland annat, välja sin tolfte partiledare. Allt pekar på att det blir Jonas Sjöstedt. Den 46-årige Umeågöteborgaren har valberedningens stöd, och även om Vänsterpartiet är kända för sin oberäknelighet känns han självklar. Den stora stridsfrågan verkar i stället bli om Sjöstedt ska få sällskap som partiledare. Enligt en rundringning som Svenska Dagbladet gjort i veckan finns det en majoritet bland partidistrikten för delat partiledarskap.”

Jag undrar givetvis om media kommer att sätta igång ett drev som de brukar göra när det gäller socialdemokratiska ordförande, men jag tror inte det. Man anser nog att Vänsterpartist är för litet och obetydligt, men det är något som jag tror kommer att ändras vid nästa val oavsett om det blir vid ett nyval eller det reguljära valet år 2014. En hel del av dem som överger Socialdemokraterna kommer att ta steget åt vänster, åtminstone när det gäller röstsedeln. Andra kommer ta en grön röstsedel, något som sker i högre utsträckning.

I praktiken så kommer vänsterpartiet öka med minst ett par procent i valet, och miljöpartiet med något mer. Frågan är väl snarast om det räcker till för att bli av med den regering som ägnar sin tid åt att montera ner landet och genomföra en nyliberal revolution? Men desto mer man sätter åt sjuka, pensionärer och arbetslösa, ju närmare kommer vi en ny vänsterrörelse, när den startar så blir turbulens inom politiken.

it Andra om: , , , , , ab1 svt dn123 ex1 svd123


20 svar till “Tänk om Vänsterpartiet överraskar?”

 1. Jag tror faktiskt att Jonas skulle kunna bli som Gudrun var på sent 90-tal och attrahera hyfsat stora skaror nya väljare. Detta bara utifrån den positiva respons jag sett i kommentarsfälten på hans debattartiklar från de som annars inte röstar vänster. (med uppenbart undantag för ”Nordkoreatrollen”)

  • Men snälla…

   Kolla antal kommentarer i SvD:

   En illa dold attack på LO 92
   Monarkin tillhör historiens skräphög 1259
   Medierna borde be kungafamiljen om ursäkt 567

   Man får vara försiktig med slutsatser men det finns fler indikationer.

   Följ ”Flamman” på webben ett par veckor. Nästan inget händer, få uppdateringar.
   Följ ”Arbetaren” ett par veckor lite piggare men roterar gamla artiklar.
   Följ ”Avpixlat” ett par veckor så har du en indikation på vem som har initiativet.

   … och det är inte vänstern.

   • ”Avpixlat” är ett svenskt FOX News. Det säger allt. Gustav III-ideal i ny förpackning bara.

    ”Proletären” ger mig uppdateringar varje vecka.
    ”ETC” det samma.

   • Sjöstedt är gift med en UD-tjänsteman och UD har lägenheter på Karlavägen för dem som bor hemma några år och sedan flyttar ut igen. Låter som om detta är en av dem, längst ut på Karlavägen.

    • JAG vet det, det är en hyresrätt i ett hus byggt på 60-talet, kanske 50-tal. Jag har inte sagt något om den saken, det finns ingen anledning. Vissa ”journalister” anser uppenbarligen att han ska flytta ifrån sin fru/sambo för att hon har rätt till en tjänstebostad. Vikka nötter…

     De får väl komma igen om han köper en sjurummare på Tysta Gatan eller Strandvägen… :-)

     • Vi kanske ska skramla ihop till en husvagn och ställa den någonstans i utmarkerna av Sollentuna, för att se till att Sjöstedt bor precis så ståndsmässigt som blajtidningarna Aftonbladet och Expressen tydligen kräver.

      Undrar om det är tillåtet att någon gång besöka hustrun på Karlavägen för att eventuellt duscha och softa lite.

      Vad jag bl.a har lärt mig är, att det är fullkomligt omöjligt att leva som hundraprocentigt socialist i ett kapitalistiskt samhälle.

  • Jaha, så nu ska hundarna ut igen och jaga. Fö om sjöstedt bor i en hyreslägenhet och dessutom där som bilden visar, allra längst ut på karlavägen, så är det ju inget speciellt påklistrat ’fint’ med det. Bolaget och en halvbra konsumbutik liksom pizzan runt hörnet. Alltså bara en tämligen grå och trist bit av staden. Inte ens en fin gammal månghundraårig ek att kolla in på promenaderna längre…

   • Typiskt media att alltid granska hårt oppositionen och låter makten vara..

    ..och vi ska vara en demokrati?!?! Tror burmesiska militären skulle vara avundsjuka på Regeringen Reinfeldt!

 2. Sitter just och tittar på Vänsterpartiets kongress.
  Det var länge sedan jag kände en sådan tyngd och kämparglöd inför Internationalen.

  Jag hoppas på ett delat partiledarskap mellan Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

 3. Jag tror Sjöstedt kan vara bra för Vänsterpartiet, men om partiet förändras och kan få min röst eller inte får tiden utvisa. Tycker att ett parti som inte till 100 % gynnar arbetarklassen är noll värt och rösta på. Och kan tilläggas att så länge Vänsterpartiet går till val ihop med Sossarna står jag hellre och buar ut dom än står med dom eftersom Sossarna är fega jävla högerkräk

  • Jag kan vara med och bua ett par minuter, men sedan tar pragmatismen över. Får man igenom en bra reform eller två bara för att man stöder S hellre än de borgerliga så slutar jag nog att bua efter en minut, och röstar på samma parti igen… :-)

   • Håller med Jinge.
    Moderutterna kan väl inte få fortsätta med den här orimligt orättvisa roffarpolitiken
    som bedrivs högt ovanför våra huvuden?!
    När det verkligen gäller blir även jag pragmatisk.

  • Det är just p g a att (S) verkar ha blivit ’fega högerkräk’ som (V) behövs i samverkan med dem dem för att dra det hela åt rätt håll, d v s åt vänster. Låter man Miljöpartiet få den rollen så får vi en höger-mitten opposition till Allianzen och då blir det inget Regeringsskifte.

   (Det blev förresten just klart att Vänsterpartiet får EN ny partiledare, goda nyheter enligt mig).

  • Grattis säger högern, med din butaktik får vi dras med rajrajs gäng en period till. Själv skulle jag nog göra allt för att slippa rajrajs nedmontering 4 år till? Men smaken är som en viss kroppsdel…

 4. Jag hoppas på Sjöstedt och tror att Vänsterpartiet kan bli betydligt större än nu. Därmed har jag inte spolat iden om delat ledarskap men det är ingen självklarhet att det skulle gå lika bra som för MP och Wetterstrand/Eriksson, de var sällsynt samspelta.

  När det gäller rödgrön samverkan måste den naturligtvis finnas i någon form, men jag tror nog att alla tre partierna är överens om att samverkansformen 2010 inte var optimal. För att uttrycka det snällt.

  • Nej, det blev Jonas Sjöstedt, som förväntat – så nu kommer rajraj att få darra på manschetterna under armanikostymen fram till valet 2014, eftersom den krackelerade nyliberalismen inte längre blir så aktuell för väljarna. Jonas klarsyn blir en bidragande orsak.

   • Ja det var en himla tur att Sjöstedt vann och att min känsla var fel. Jag blev väl fundersam när jag såg Dinamarca jubla över att det bara skulle vara en partiledare.

    Ja nu darrar högerbunkern och arbetet är nu intensivt hos högern för att lägga upp en strategi för hur man ska dra Sjöstedt i smutsen och kleta på honom en massa skit på samma sätt som med Juholt.