Tandlösa politiker i Sverige


Idag berättar Svenska Dagbladet om en utom-
ordentligt pinsam händelse i svensk historia. Landets regering försökte förmå familjen Bonnier att sälja Dagens Nyheter för att de inte ville ha en ”judeägd tidning” som tidningen skriver.

SvD: ”Expressens tidigare chefredaktör Staffan Thorsell, som 2006 gav ut boken ”Mein lieber Reichskanzler! Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli”, berättar i det första avsnittet om att många i det svenska etablissemanget ville att DN skulle få en icke-judisk ägare.

– Vid åtminstone två tillfällen var Tor Bonnier uppkallad till utrikesministern Christian Günther och fick reda på att om Bonnier bestämmer sig för att sälja DN så skulle det inte möta några svårigheter om familjen ville ta med sig pengarna, förvandla dem till dollar och flytta till Amerika, säger Staffan Thorsell i filmen.”

Sveriges regering gjorde allt för att ligga lågt och vara till lags skriver tidningen, något som tydligen är ett nationellt särdrag. Det var decennier sedan en svensk politiker sa till på skarpen åt en stormakt. Senast denna vecka så har man följt USA:s upp-
maning att gå ut ur salen när Irans president skulle tala på FN:s konferens i Genève om rasism. Det var till och med så illa att vår utrikesminister skickade en UD-tjänsteman som fick sköta demonstrerandet.

Den som har läst översättningen på engelska inser att presidenten inte sa något som inte var känt sedan tidigare. Det är dessutom en märklig omständighet att när vår utrikesminister ska uttala sig kritiskt om någon företeelse, så gör han det på sin blogg, inte i en TV-intervju, och aldrig i en debatt.


Det är inte att undra på att jag väljer en sådan rubrik som jag gör. Åtminstone sedan starten av andra världskriget så har våra regeringar gömt sig när det bränt till. Och vi har att skämmas för, baltutlämningen är en sådan punkt ((http://sv.wikipedia.org/wiki/Baltutl%C3%A4mningen)) .

Under kriget sattes svenska kommunister i koncentrationsläger, och regeringen ville uppenbarligen att familjen Bonnier skulle sälja och flytta. Det är skamligt, och beteendet sitter i precis som ränderna i zebran.

Andra om: , , , , , , it

[tags]Högerregeringen, Carl Bildt, Baltutlämningen, Bonnier, Hitler, Andra värdskriget, Politik[/tags]


14 svar till “Tandlösa politiker i Sverige”

 1. Ja när det gäller vår historia under andra världskriget, så är det nog så att måste erkänna att vi gjort mycket som bara kan beskrivas som praktiskt.
  I vissa fall också skämmigt. Men vi måste också komma ihåg att vi var tvungna att göra nazisterna nöjda till varje pris eftersom vi då vi inte hade muskler att stå upp för vad som rätt.
  Att offra svenska liv vid en ev tyska invasion hade varit meningslöst då vi inte hade en chans att slå tillbaks den. Så därför gjorde svenska regeringen det man ansåg sig vara tvungna till för att hålla oss utanför kriget.

 2. Palme var väl den sista som sade ungefär vad han tyckte. Sedan har det bara gått bakåt. Nu kramar man Israel, orsaken att USA bestämt det. Otroligt.

 3. Det började tidigare, redan under Spanska inbördeskriget när Sverige inte ställde upp för republiken mot fascisterna och deras tysk-italienska medhjälpare.

 4. Baltutlämningen är inget att skämmas för. De som lämnades ut var i stort sett enbart krigsförbrytare av allvarligare slag. Det var korrekt gjort.
  http://www.zaramis.nu/blog/2005/05/17/baltutlamningen-var-riktig/

  Däremot kanske vi borde skämmas för det stora antal vanliga tyska soldater som utlämnades till Sovjet. Där snackar vi tusentals. Inte nåt hundratal, som baltutlämningen gällde.

  Farfar satt förresten i nåt av lägren under nåt år under kriget. Enligt pappa troligen Storsien, men det kan ha varit Öxnered. Farfar dog dock 1944 så vi vet inte säkert vilket läger.

  I övrigt har vi förstås mesiga politiker. Men det beror också på att vi själva är mesiga och har varit så efter kriget, med undantag av 1970-talet.

 5. Det är ju tämligen pinsamt av just TV4 att sända ett program om sina egna ägarintressen. Dokumentärfilmaren Gregor Nowinski har gjort serien. När Gregor Nowinski,gjorde en liknande idolporträtt om familjen Wallenberg så belönade familjen Wallenberg honom med Hasse Olssons pris till årets ekonomijournalist.

  http://www.dn.se/opinion/debatt/1.605215

  Så nu kan vi se fram emot att Gregor Nowinski,belönas med stora journalistpriset av Bonnier AB för detta idolporträtt.

 6. Avigail Abarbanel är född och uppvuxen i Israel , Hon är en professionell psykoterapeut och rådgivare samt människorättsaktivist och föreståndare för Canberra filial till Deir Yassin , Hon skrev i sin hemsida om Irans presidents tal på rasismens konferens

  Ahmadijejad har inte förnekat förintelse i sitt sista tal och Israel kallade honom för att vara rasist

  Han kritiserade västvärldens politik , orättvisor , girighet och brutalitet , Han talade om ojämlikhet i världens gemenskap som ger vissa vetorätt i FN säkerhtsrådet och ge de förmåga att komma undan

  Han ville säga att det är hyckleri regler än rättvisa , Varför alla attackerar honom , hans brott är att han vägrar följa västvärldens politiker och diplomati som innebär att alla ska inte tala om de obekväma sanningar om både Israel och USA därför han är impopulär bland världens ledare men han är ärlig och talar klartspråk

  Ahmadinejad talade om den sionistiska staten och spå att den kommer att försvinna och så tror alla icke sionister över hela världen men Israel säger att han vill döda alla judar

  Ahmadinejad är troende men Obama är religiös också och hela projektet Israel bygger på en tro på Gud

  Hon uppmanar alla journalister att skriva upp Ahmadinejads tal så att läsarna kan göra sina egna tankar

 7. Jinge, det var inte enbart kommunister som satt i arbetslägren, det var även liberaler,socialdemokrater, vissa religiösa. Av dessa grupper var sossarna störst och tillsammans kanske merparten av dem som passerade lägren.

  De som tog mest stryk mental för att de hamnade i lägren var sossarna för de kunde helt enkelt inte förstå varför deras regering och parti gjorde så med dem. De som klarade sig bäst var liberalerna och kommunisterna för det visste ju vad grunderna för deras internering var, de hade helt enkelt inga illusioner om att de inte var politiska fångar.

 8. Även Israels premiärminister Golda Meir försökte övertala Tor Bonnier att flytta bara för att han var jude: till apartheidstaten Israel.

  Antisemitism och sionism, två sidor av samma mynt.

 9. Sämmas för baltutlämningen!!?
  Absolut inte, snarare ska vi vara stolta över baltutlämningen.
  Varför skulle vi skämmas över att lämna ut nazister och krigsförbrytare. Som dessutom medverkat i förintelsen!
  Själv tycker att de utlämnade fick alltför lindriga straff i Sovjet. De flesta av dem blev benådade efter bara några månader, eller något år. Endast ett mycket litet antal, det handlar om en handfull, fick stränga straff som också fick avtjänas till större delen.
  Vi behöver inte alls skämmas för baltutämningen!!