Tamer Institute fick priset

Jag är säker på att Astrid Lindgren skulle blivit glad idag om hon fortfarande fanns bland oss levande. Hon har alltid satt barnens rätt i första rummet.

DN: ”Årets pris till Astrid Lindgrens minne, Alma, inklusive prissumman på fem miljoner kronor går till Tamer Institute, en ideell förening som befrämjar läsande i Palestina. Tamer Institute verkar på både regional och nationell nivå. De strävar efter att vara ett komplement till den formella utbildningen. Fokus ligger på läsande och skrivande. Institutet arbetar också med att stödja och utveckla barnlitteratur.”

När jag läste artikeln i Dagens Nyheter så tittade jag på några av kommentarerna som läsarna hade skrivit. Det var som vanligt skrämmande eftersom ett antal islamofober snabbt hade varit framme och förorenat. Några av kommentarerna ”anmälde” jag, vilket i praktiken går ut på att klicka på en länk. Jag funderar nästan på att implementera en sådan funktion här på bloggen. När en kommentar eller en text ogillas av tre olika så försvinner den.

Det skulle säkerligen spara en del diskutrymme på servern…

Andra om: , , , it DN SvD EX

[tags]Tamer Institute, Astrid Lindgren, Palestina, Politik[/tags]

  12 comments for “Tamer Institute fick priset

 1. uno
  24 mars, 2009 at 16:19

  Bra som sagt. Äntligen fattar dom att förmedlare är lika viktiga som författare. Som gammal barnbibliotekarie och bokpratare är jag sketaglad. Grattis!!! Bra gjort Lempert et com. Uno

 2. Gripen
  24 mars, 2009 at 16:46

  Jag tycker inte om censur även om den är på ren hat propoganda, jag tycker att det är bättre att möta upp deras hat med bra argument och fakta som motsäger vad de säger.

  Men nu till pristagaren så tycker jag att det är ett bra val. Tycker alla som jobbar med att lära barn och folk i allmänhet att skriva är värdefulla och ska belönas. Läsa och skriva är första steget mot att få folk att lära sig nya saker. Skulle tro att många krigsherrar i afrika och på andra platser är beroende av att deras folk inte kan läsa och skriva.

  Det enda jag är kritisk mot när det kommer till folk som vill lära folk att läsa bara för att trycka en bibel eller koran upp i deras ansikte.

  Denna grupp har jag fått ett intryck av att de inte till hör den grupp som jag ogillar, det betyder att de är värda all respekt och belöningar de kan få.

 3. 24 mars, 2009 at 17:00

  Jag tror att Astrid Lindgren är glad idag.

 4. Sara G
  24 mars, 2009 at 18:06

  Finns det några som behöver besöka andra bättre världar så är det de palestinska barnen. För i böckernas värld finns allt det som dom nu saknar.
  Jag tror att Astrid Lindgren skulle vara mycket glad och belåten över att priset går till de fattigaste och armaste av barn och bli till ett symboliskt litterärt tabberas till Palestinas unga.

 5. Nadia
  24 mars, 2009 at 19:09

  Det här är en fin nyhet :)

 6. MX
  24 mars, 2009 at 19:54

  Avfärd

  Av Nour Awni Baalousha, 19 år, Gaza

  Ge dig inte av, och gör inte ordet till vägens ände
  Låt oss tända ljusen… låt oss med hjärtat lysa upp tankens mörker
  I källaren lämnade vi minnena… och till äran bygger vi slott här…
  Att gå vilse där påminner mig om krutet som ligger spridd
  På dina gator, O, Gaza…
  Kom, låt oss inte fälla tårar över en uppenbar tid
  Låt oss tända levande ljus, i hjärtan som älskar tystnaden
  Och helgar orden
  Låt oss skriva på fjärilarnas axlar:

 7. MX
  24 mars, 2009 at 20:02

  Och portarna i gränden stängs före klockan åtta
  För att molnet ska somna
  Till lutans toner och teven med ett hölja av trä
  I lägrets kafé…
  Nour, Ljuuuus, upprepar jag… låt oss lysa upp mörkret
  Med hjälp av drömmen… låt oss rita grekernas fyr
  På dina stränder, O, Haifa… och låt oss plantera vilda pinjeträd
  På dina terrasser, Asqalan…
  Även om detta förblir
  En dröm som tillhör av ett gråtande, levande ljus

 8. Mikko
  25 mars, 2009 at 00:24

  jag undrar om israel nu kommer att försöka terroriststämpla ALMA

 9. 25 mars, 2009 at 06:03

  Det vore något att begrunda men samtidigt ska det handla om något stötande eller helt irrelevant – och inte att bloggläsare inte håller med. Grattis till Tamer Institute!

 10. Sara G
  25 mars, 2009 at 08:39

  Underbara dikter! Men så oerhört sorgliga!
  Jag undrar om barnen får behålla pengarna…
  När Mohammed Omer, den unge fotografen som stod bakom de bilder som visade på israelernas övervåld vid senaste massakern, fick Marha Gellhons journalistpris spöade israeliska soldater vid hemkomsten upp honom så fruktansvärt att han behövde flera månaders vård och rehabilitering – och de stal samtidigt prispengarna på 50 ooo kronor.

 11. stigman
  25 mars, 2009 at 09:54

  Tankar och ord kan inte tystas av bomber och terror, snarare tvärtom. Mycket bra val.

 12. Martin Forsman
  25 mars, 2009 at 23:19

  Jag minns Astrid Lindgren som en stor motståndare till orättvisor som alltid ställde sig på barnens sida. Hon skulle varit så stolt över årets vinnare av hennes pris. Tamer Institute främjar inte bara läsandet i Gaza, utan än viktigare hjälps de svårt traumatiserade barnen där att bearbeta de fruktansvärda händelser de fått uppleva under sin uppväxt. Att det sen finns personer som beklagar att priset inte gick till en svensk känns rent utsagt pinsamt.

Comments are closed.