Tältläger på Sergels Torg?
Kanske är den arabiska revolutionen en inspiration till en ny frihets- och demokratirörelse som får avläggare även i Europa. DN berättar idag att protesterna i Madrid nu tycks ha fått efterföljare i både Aten och Paris.

DN: ”Demonstranterna på Madrids centrala torg har beslutat att fortsätta sina protester mot den ekonomiska politiken. Den fredliga proteströrelsen har fått efterföljare i Aten och Paris. Demonstranter röstade med handuppräckning på söndagskvällen för att behålla sitt tältläger på torget Puerta del Sol i Madrid. Sedan den 15 maj har främst ungdomar slagit läger på torg i spanska städer för att protestera mot åtstramningar, korruption och hög arbetslöshet. Protesterna är fredliga och välorganiserade.”

Samtidigt påpekar Aftonbladet på ledarplats att allt kanske inte är så idylliskt i Sverige som den borgerliga högeralliansen försöker ge sken av. Rubriken är ”De ler förnöjt men vi är sämst”. (Bilden ovan är från Tahirtorget i Kairo)

AB: ”Men det finns saker vi inte pratar om, saker vi inte jublar åt. Exempelvis detta: Sverige är råuselt på att få in invandrare på arbetsmarknaden. Enligt nya siffror är vi OECD-landet med störst skillnader i sysselsättningsgrad mellan inrikes födda och utrikes födda. Samtidigt växer arbetslösheten bland unga invandrare lavinartat. 2008 var var femte invandrad mellan 19 och 24 utan arbete.”

Högerpartierna undviker att berätta att prognoserna som gäller deras eget honnörsord, tillväxten, på sikt kommer att flytta Sverige från en topplacering ner till division III. Redan om tre år så räknar OECD med att Sverige ska ligga betydligt sämre till än vad vi gör idag enligt radions P1. Nu är det redan gatuprotester i Grekland och Spanien, eventuellt har de fått efterföljare även i Frankrike. Personligen undrar jag om inte det kommer att sprida sig även till andra länder, jag skulle inte bli speciellt förvånad om det i sommar dyker upp protesterande ungdomar på Sergels Torg.

Ett tältläger på plattan vore säkert intressant ur många aspekter, framförallt kanske leendena stelnar på Sveriges sämsta regering. Allt fler inser att ordet välfärd numer blir alltmer devalverat för varje dag som går. Man talar om Vårdval Stockholm medans befolkningen i vissa förorter får se sina distriktsläkarmottagningar stänga, ett faktum som står i bjärt kontrast till Östermalm och Danderyd där de ständigt expanderar.

Det är klart att det är en framgång för de nyliberala, för i takt med att de högavlönade och de rikas plånböcker blir fetare så blir förhållandena för de sjuka, arbetslösa och pensionerade allt sämre. Det är det som den s.k. ”arbetslinjen” går ut på. Utanförskapet ska motverkas, och metoden är att sakta strypa möjligheten att betala mat och hyra. Den sortens politik får förr eller senare folk att ge sig ut på gatan, men är det någon som tror att det kommer att vara leende allianspolitiker som möter dem? I Sverige så lånar Alliansen pengar utomlands för att kunna sänka skatten för de svenskar som redan har det bra, det säger väl allt…

it Andra om: , , , , , , , dn1 ab1 ex svd


9 svar till “Tältläger på Sergels Torg?”

  • Ja håll razzepacket på avstånd Jinge! Sådana ska vi inte föda i onödan!

 1. Jag förstår inte var borgarbrackorna menar med ”arbetslinjen”! Hör jag det ordet igen så skriker jag eller slår sönder dumburken. Arbetslösheten ökar ju tiden och inte blir det ”mera pengar i plånboken” för populasen. Ruttna löften är vad det handlar om!
  Men det kostar ju att underhålla kungahus, ta bort förmögenhetsskatten och andra skatter och ge lättnader i form av RUT-avdrag till de där arbetsslöa tanterna i Danderyd och Djursholm.

 2. Om det,mot förmodan, blir tältläger på Sergels torg kommer regeringen att vråla ”huliganer och terrorister”. Sedan är frågan vilka grupper får agera provokatörer för att polisen kan ta till hårdhandskarna. Räcker inte detta så..gissa vad?

  • tror inte det skulle bli några större protester på plattan är jag rädd, arbetslösheten i Sverige är väl ändå bra mycket lägre än den i Grekland, Frankrike och Spanien?

   och skulle det bli protester så skulle troligen regeringen vika ner sig ganska snabbt.

 3. Jag är övertygad om att scenerna vi såg på Tahrir Square kommer att utspelas i alla världens huvudstäder. Det är väl helt ologiskt att egyptiska, tunisiska och jemenitiska ungdomar skriver världshistoria medan svenska ungdomar ska bli fetar och blekara bara. Svenska och eurpeiska ungdomar kommer inte att finna sig i fattigdom och arbetslöshet, för att inte tala om maktlöshet när de ser egyptiska ungdomar pocka på att dra Mubarak inför rätta. Rättvisa måste skipas även för dem som utförsäkrades ut ur ett system som vi alla betalat för, och vars liv ligger i spillror.

 4. Mitt nyligen privatiserade apotek hade inte astmamedicin inne i måndags. Som tur är hade jag två doser kvar i min inhalator. Vad hade de gjort om jag kom dit med ett astmaanfall och bad om min medicin? Det är helt jävla otroligt faktiskt. Jag skrek åt dem och sa att det aldrig får hända igen, nu när ambulanserna inte dyker upp om man har svårt att andas. De har väl råd med ett par förpackningar astmamediciner på lager utan att gå i kk hoppas jag?