Talman eller icke talman


Det är en intressant situation idag då man ska välja talman. Att media gör ett stort nummer av situationen är givet, kan man få initiativet i nyhetsrapporteringen så får man fler kunder, köpare, lyssnare, tittare etcetera.

Men om det är en verkligt intressant situation vet jag inte, det är klart att rasistpartiet kommer att utnyttja situationen på ett sätt som de tror gynnar dem, men vem som är talman är knappast något som svenskarna i gemen ligger sömnlösa för.

SvD: ”Valet av talman har utvecklats till en rysare för regeringen Reinfeldt. I fredags stod det klart att de rödgröna nominerar Kent Härstedt (S) som motkandidat till Per Westerberg (M) och därmed blir Sverigedemokraterna tungan på vågen när frågan avgörs på måndagen. Reinfeldt upprepade dock på söndagen att man inte kohandlar med SD, som nu nominerar före detta partiledaren Mikael Jansson till posten som andre vice talman.”

Det är bekant för de flesta besökarna här vad jag anser om rasistpartiet, men hur det nu är så anser jag inte att de ska hållas utanför besluten i Riksdagen, det kattrakande som pågår mellan blocken i Sveriges Riksdag ökar bara sympatierna för – rasisterna. Den sortens hjälp har tagit dem till den lagstiftande församlingen och känner sig svenska yrkespolitiker personligt sårade på grund av detta så tycker jag att de ska bita ihop.

Just nu så ökar man bara politikerföraktet och fortsätter man på den inslagna vägen så riskerar vi att få en situation där rasisterna kan få en jätteframgång om vi skulle få ett nyval. Som man bäddar får man ligga brukar man säga, nu får våra folkvalda demokratiska politiker skärpa till sig så att de inte ställer till en ännu värre situation!

it , , , , , , , svd dn12 ex ab12 r


14 svar till “Talman eller icke talman”

 1. Ja situationen verkar helt hysterisk. Det intressanta idag är väl bara hur sd kommer rösta, själv ska jag lyssna på radio på jobbet för att få veta, sedan kan man antagligen läsa om det på blogarna någon timma efteråt! :-)

 2. ne svenskarna skiter i talmansposten , men inom politiken är den jävligt prestigefull det är rikets näst högsta post. Så mitt tips är att SD kör en liten maktdeomstration och röstar med de rödgröna. Det hade jag gjort om jag varit dom

 3. Nu är det upp till bevis för Reinfeldt. Klarar han eller klarar han inte av kompromissandets politik i ett öppet läge ? Sossarna var mästerliga på det (kanske lite för mästerliga …), när de hade minoritetsregering. Om det är mycket viktigt för alliansen att få talmansposten (utan stöd av SD) måste han ju förhandla med de rödgröna, kanske lägger de ner sina röster mot att alliansen viker sig i någon annan fråga ? Som det är nu verkar det som om Reinfeldt i stället vill köra ett chicken race. OK, valet till talman är inte den viktigaste frågan som riksdagen ska ta ställning till, men den är sympomatisk. Skall man dra ut konsekvenserna av Reinfeldts resonemang så får inte de rödgröna lägga något eget förslag alls, i någon fråga, eftersom det alltid finns en risk att de oförutsägbara sverigedemokraterna möjligen kan rösta för det … Och det är förstås en alldeles orimlig politik.

  • Reinfeldt kommer att få igenom budgeten (eftersom oppositionen annars måste lägga ett motbud vilket inte är realistiskt då de inte heller kan få majoritet). Han kan bilda regering (imorgon) och företräda Sverige i EU:s ministerråd. Han kommer inte få igenom en enda sakpolitisk fråga (utöver integration där samsyn råder med mp+s) under hela mandatperioden utan seriöst kompromissande. Det bekymrar honom inte. Förra mandatperioden användes inte riksdagen så som den är ämnad att göra, Reinfeldt och Olofsson utmärker sig för att knappt prata med sina egna riksdagsledamöter, vilka bara är välavlönad knapptryckarboskap som ska rösta för alliansens förslag. Nu är man förvisso i minoritet men eftesom alliansens valmanifest i stort bygger på att befästa genomförda reformer och då det mesta klubbades under slutet av förra mandatperioden (därför de hade så bråttom att de struntade i lagrådet) eller klubbas i och med budgeten kan Reinfeldt regera utan riksdagen. Riksdagen kommer tyvärr förvandlas till sverigedemokraternas hockeykör (shalalalala) och det är blockpolitikens förakt mot riksdagsdemokrati lika delaktiga i som sd. Det är åtminstone vad jag tror kommer hända under mandatperioden.

  • Orimlig politik eller inte, lovar man att göra allt för att undvika att SD får inflytande så får man agera därefter.

   • Båda blocken har väl lovat att inte stödja SD eller aktivt söka deras stöd men inget block kan väl vika undan sin egen politik enbart för att ett 5%-parti är vågmästare ? I så fall har ju detta lilla parti verkligen vunnit, ty då är det de som sätter den politiska agendan.

 4. Jag misstänker att det här är en tyst uppgörelse mellan Sahlin och Reinfeldt från deras samtal. Genom att uppenbart låta sd få makt i talmansfrågan kan man avdramatisera att de de facto kommer att få makt i viktigare politiska frågor. Bägge parter vill ta mediestormen nu så att det värsta lägger sig när det blir dags att rösta om t.ex. Afghanistan eller budgeten.

  • Hmm.. Jo jag har faktiskt en del utgifter för att blogga, det kanske inte är så mycket månadsvis men slår man ihop kostnaderna för de fem år som jag hållit på så blir summan stor som fasen, jag lovar. Kan man då få tillbaka en mindre del av de faktiska utgifterna så väljer jag givetvis att försöka med det. Så du får nog blunda för annonserna är jag rädd…

 5. Spelar roll om SD röstar för de enas eller de andras förslag, är det inte förslaget som är det viktigaste? Om SD hade lagt fram att vi bör höjas skatten på bensin, A-kassan höjas och att sjukförsäkringsreglerna bör göras om, ska de rödgröna rösta emot då? Eller lägga ner sina röster? Tror inte det….

  Nä, det är pinsamt det som pågår. Låt SD stödja vad de vill utan att blocken sen anklagar varandra för rasist o annat trams. När sen det kommer till integrations- och flyktingpolitik så kommer det också lösa sig. Låt dem göra sin utredning om vad det kostar, vad är det som är så farligt med det? Om SD har fel så har de ju inget att oroa sig över. Jag tycker både Reinfeldt och Sahlin beter sig som barnrumpor!

  • Medhåll. De har fått nästan sex procent av väljarnas röster och bör givetvis få motsvarande inflytande. Det faktum att politikerna nu håller på och trixar för att på olika sätt beröva dem detta inflytande gagnar bara SD, och det är definitivt inga sex procent i landet som är rasister, men nu agerar partierna för att SD ska växa till femton procent i nästa val. Förr eller senare går politikerföraktet i taket, det märkliga är att de etablerade partierna inte tycks förstå att de gräver sina egna gravar. SAMTLIGA partier under 30% borde passa sig jävligt noga, vem vet vad som händer om de fortsätter. Det troliga, det är förstås att fascisterna tjänar jättemycket på den saken i.s.f.

   • Skulle inte förvåna mig om det kommer ett förslag på att höja 4%-spärren.
    Höjer man till 6% åker V, SD och KD ut. Kan kanske vara bra med färre partier, vad vet jag.

 6. 194 för Westerberg och 153 för Härstedt. Det skiljer altså 41 röster. Altså har fler än SD röstat på Westerberg.
  Nån mer än jag som känner att detta har Sahlin och Reinfeldt gjort upp innan? Att det skulle bli en sluten votering.
  Nu kan ingen (förutom Aftonbladet) anklaga någon att de fått röster av SD för det är det ingen som vet egentligen. Några från det röd gröna har uppenbart röstat på Westerberg, då skulle mycket väl några från SD röstat på Härstedt.
  Storm i ett vattanglas