Ta med högafflarna och tåga mot slottet!

Idag skriver Anders Lindberg på AB:s ledarsida att det är dags att dela ut högafflar och tåga mot slottet, det låter skojigt, och antagligen skulle det göra sig bra på bild om man kunde uppbringa ett femtiotal högafflar och dela ut till folk man litar på. För pålitliga måste de vara, det är knappast någon som vill att vaktmanskapet ska se sig nödsakade att använda sina automatkarbiner.

AB: ”Nu får det vara nog med kungliga klavertramp. Det börjar bli dags att dela ut högafflar till folket och tåga mot slottet.

Bildligt alltså. Det var länge sedan bondeuppror satte monarker i gungning. Upproren blev till valrörelser och enväldet till demokrati.

Men kungen är kvar, ett slags politiskt fossil från tiden då vi inte var medborgare utan undersåtar. Och kungen gör som kungen vill.

För lite mer än ett år sedan gavs boken ”Den motvillige monarken ut” och ordet ”kaffeflicka” gjorde entré i svenska språket.”

Samtidigt visar Lindbergs text på kvällstidningarnas dilemma, för samtidigt som man gör vad man kan för att påvisa det uppen-
bara när det gäller vår egen kung, så vurmar man för kronprin-
sessan och den bulle hon har i ugnen, om uttrycket tillåts. Inte bara vurmar, tidningarna får allt svårare att sälja sina produkter och idag är det bara vi pensionärer som kan ses köpa en kvälls-
tidning i Pressbyrån. Och knappt det, själv slutade jag att köpa kvällstidningar redan på 70-talet då just Aftonbladet använde mina bilder för att överdriva ett litet bråk efter en hockeymatch.

Jag minns att jag skulle köpa bladet för att se om de använde någon av mina bilder men möttes av dem på löpet och halva förstasidan, sedan hela mittuppslaget där kravallutrustade poliser sågs bära ut en fjortonåring i femtiokilosklassen som hade gjort ”Up Yours” åt en av isstadions vakter. Mina bilder på AIK:s ena mål där de satte pucken i tredje maskan uppifrån till höger om Brynäsmålvakten (eller vad det var för motståndare) hade trängts ut av en bild på bärande poliser. En händelse som beskrevs i kravallrubriker men som ingen förutom fjortisen själv skulle minnas dagen efter.

Situationen är exakt densamma idag, bilder och artiklar ska sälja tidningar, något som får allt fler att välja nätet. Nu kämpar tidningarna för att få sina läsare att se de ”TV-inslag” som de har på webben. Allt för att få tillbaka de intäkter som håller igång tidningarna. Att man utnyttjar kungahuset är inte konstigt, att hacka på kungen ger klick på hemsidan, att skriva om Vickans kommande bebbe likaså. Allt är sig likt med andra ord.

it Andra om: , , , , ab ex sr dn svd1

  15 comments for “Ta med högafflarna och tåga mot slottet!

Comments are closed.