Ta Kamprad på allvar

Ingvar Kamprad har länge varit medialt fridlyst av olika skäl, dels är han gammal och dels har han, enligt mångas tro, inneburit goodwill för Sverige och tillfört landet massor av skattemiljoner.

Åsa Linderborg/AB: ”Vad krävs för att vi svenskar ska sluta tänka på Ingvar Kamprad som en av landets stora söner?

Nyligen avslöjades i en SVT-dokumentär att Kamprad förvandlat vartenda blågult möbelvaruhus till sitt eget taxfree. Genom ett ljusskyggt bolags- och stiftelsesystem slipper han betala svensk skatt och därmed bidra till det land vars flagga och renommé han utnyttjar i marknadsföring världen över.

Blir vi upprörda? Nej. Vi säger: Dumma dumma SVT, som inte låter den gamle fine mannen vara ifred!”

Linderborgs reflektion över reaktionerna på TV-programmet delas nog av många. Här har vi en person som genom trixande med en utomordentligt raffinerad skatteplanering lyckats gömma undan -hundratals miljarder- (jo miljarder) i olika stiftelser utomlands, ett sätt att undvika vartenda försök från svenska myndigheter att hämta in ett enda korvöre i skatt på en enorm förmögenhet.

Sedan visar det sig att hans deltagande i nazistiska rörelsen under fyrtiotalet inte var någon tillfällig ungdoms-
förvirring utan en medveten satsning från hans sida, och när det blir tydligt så väljer han att dra sig undan från media och avstår från att kommentera.

Lasse Strömberg skrev 26/7: ”Inför det senaste svenska valet ställdes frågor om varifrån och vem och vilka som stöttade Sverigedemokraterna med pengar. Ett rykte, jag vill poängtera att det var ett rykte, sade att Sverigedemo-
kraterna fick några eller någon miljon från en välkänd svensk mångmiljonär. Spekulationerna gick om att det var en möbelförsäljare som i sin ungdom hyst nazistiska åsikter.”

Jag måste medge att jag inte är speciellt svag för den sortens ryktesspridning, ska man ändå medverka till den så bör man nämna källan, något som jag också gör här. Vad som i praktiken ligger bakom yttrandet vet jag inte, men jag konstaterar att det finns fler miljonärer som rimligen gläds åt framgångarna för det lilla rasistpartiet. Det har bland annat handlat om en greve som tidigare suttit i landets riksdag för ett annat rasistiskt partis räkning. (texten fortsätter..)

Men det är inte olagligt att ha åsikter om vad det än vara må, men det skulle sannolikt finnas intresse av en vitbok om Kamprads göranden och låtanden. Han använder hemlandet som reklam i sina varuhus trots att det endast är i undantagsfall som han säljer svenska möbler. Han rider därmed på en renommé som möjligen är bättre än den egentligen förtjänar, och ska rätt vara rätt så borde det vara polska eller andra färger från gamla öststater som pryder varuhusen. Gärna i kombination med Liechtenstein och de andra eventuella skatteparadis dit slantarna transporteras.

it Andra om: , , , , , , , ab12 ex123 dn123 svd123

  16 comments for “Ta Kamprad på allvar

Comments are closed.