Syrien, en krutdurk?En av de allra värsta despoterna i arabvärlden är Bashar al-Assad, hans egen roll i mördandet i Syrien är en huvudroll. Dessutom så finns det en storpolitisk bakgrund som är mycket komplicerad, och som vanligt är mellanösterns enda demokrati, som landet kallar sig självt, inblandade upp över öronen.

SyrienAB: ”I februari 1982 gick den syriska armén under president Hafez al-Assad in i staden Hama. Hans syfte var att krossa ett sunnimuslimskt uppror, där bland andra Muslimska brödraskapet ingick. Det skulle bli en av de värsta massakrerna i arabvärlden i modern tid. Källorna skiljer sig åt, men det kan handla om så många som 40 000 döda.

Världens ögon var då riktade åt annat håll. I Libanon pågick inbördeskrig. PLO och Israel besköt varandra över den libanesiska gränsen.”

Då liksom nu så var världens ögon riktade åt annat håll, dessutom så är situationen i Syrien komplicerad, den är svår att förklara vilket gör att den inte blir lika omskriven som den rätteligen borde bli. Massmördaren och despoten Bashar al-Assad tillhör gruppen alawiter, den gruppen är nära besläktad med shia-islam. De oppositionella tillhör huvudsakligen sunniislam, men oppositionen består även av kristna och/eller sekulariserade.

Andra kristna i sin tur är glada över att al-Assad agerar, de är nämligen oroliga för att Sunnimuslimerna ska få en starkare ställning. Dessutom så är Israel inblandat på mer än ett hörn, Israel anser uppenbarligen att delar av landet kan överlämnas till – kurderna. Möjligen anser de att det vore att föredra av olika politiska skäl.

Jag har tagit upp detta tidigare och al-Assad har sedan detta startade dödat minst 2000 landsmän. Han skickar helt enkelt militära prickskyttar till varje plats där oppositionella kan tänkas samlas, sedan skjuter prickskyttarna folk urskillningslöst. Det spelar dem ingen roll ifall det är en oppositionell eller ett barn som går över gatan. Så skapas skräck och terror, och bara ur den aspekten så är al-Assad en tvättäkta terrorist och massmördare.

Som vanligt är dessutom olja inblandad, landet är beroende av sig oljeexport vars pengainflöde till del hamnar i diktatorn och dennes familjs fickor. En faktor som komplicerar situationen ytterligare är förstås Syriens ekonomiska stöd till Hamas och Hezbollah, Israel är livrädda för att oppositionen ska vinna i Syrien, något som orsakas av att Syrien har en stark armé och att Israel har ockuperat Golanhöjderna. (texten fortsätter under annonsen)

Det enda vi i väst får ut av dessa pågående krig och eventuellt krigsframkallande händelser är kunskaper om något som de flesta av oss inte tidigare kände till. Plus det faktum att ingenting är som det ser ut att vara i arabvärlden. En annan sak är att de största skurkarna, alla kategorier, finns inom Saudiarabiens kungahus. Det var prinsar som finansierade 9/11 och det är prinsar som finansierar koranskolorna i Afghanistan. Så hade inte västvärlden spelat med i denna maktsåpa så hade man givetvis riktat sina krafter mot roten till det onda direkt.

Men problemet stavas o-l-j-a och dessutom så äger saudierna en mycket mycket stor del av USA:s företag. Man kan inte, och törs inte.

it Andra om: , , , , ab12 ex12 dn123 svd123 sr


7 svar till “Syrien, en krutdurk?”

 1. Jag är ingen bibelläsare men vissa citat har ändå fastnat, som det här:

  ”Ty den som har, åt honom skall varda givet;
  men den som icke har, från honom skall tagas också det han har”.

  • Och hur gick det där till då, jag svarade ju på det här med ledsagare….mystiskt.

    • Det finns en liten konstighet när man svarar på inlägg. Jag börjar med att trycka på ”REPLY” för att kunna skriva mitt inlägg.

     När jag är färdig med min kommentar och trycker på ”skicka kommentar” så hamnar den på rätt ställe, om jag istället trycker ”reply” så hamnar den som kommentar på senaste blogg-posten istället.

     • Berätta via kontaktformuläret vad du kör för browser och operativsystem. Jag får aldrig det felet, men det förekommer relativt ofta vet jag.

      När jag är färdig med min kommentar och trycker på ”skicka kommentar” så hamnar den på rätt ställe, om jag istället trycker ”reply” så hamnar den som kommentar på senaste blogg-posten istället.

      Förklara oxo då så exakt du kan den citerade meningen.. Tack för felrapporten!!

 2. Hama massakern var det mest blodigaste av någon arabisk regering mot sitt eget folk i den moderna mellanösterns historia och den dåvarande presidenten Hafez Assad använde den brända jordens taktik och krossade sunnitiska muslimer samt bombade sönder halva staden , Nu försöker hans son Bashar att göra likadan

  Saudiarabien uppmanade den syriska regimen att upphöra med dödandet av civila och göra slut på blodsutgjutelser samt ställde två alternativ antingen får Syrien välja visdom frivillig eller kaos , Syrien svarade att Saudiarabien har inte något att lära Syrien och att protestdemonstrationer i riket är förbjudet , detta avslöjar mer en lite ironi

  Saudiarabien gav fristad åt den förre tunisiska diktator Zen Al Abeden och den saudiska kungen är inte lycklig över den förre egyptiska presidenten Hosni Mubaraks rättegång och kallar det för “ ett förnedrande skådespel för all “ , förra veckan antog den kungliga familjen i Saudiarabien en ny lag som förbjuder medborgarna att kritisera kungen och den som gör det riskerar fängelse , I mars i år gick Saudiarabiens armen in i Bahrain och krossade demonstranterna som protesterade mot Bahrains kung och räddade honom

  Situationen i Syrien är svår och kraften på marken kan inte störta Assads regim , För varje dag som går använder Assad större kraft för att krossa demonstranterna om det behövs , När regimens trupper vägrar öppna eld mot civila och när säkerhetsstyrkorna havererar då kommer Assad att falla

 3. Kan någon förklara för mig hur det kommer sig att Saudiarabien av alla länder har fördömt Assads terroraktioner och t o m tagit hem sin ambassadör från Syrien? Saudiarabiska regimen är ju inte precis känd för att vara på folkets sida, så jag förstår inte riktigt vilken agenda man har i detta fall. Någon som vet?