Svulstiga konventsrapporter


Efter att ha tragglat mig igenom många av de rapporter som media presterat nu på morgontimmarna så fastnar jag särskilt för Per Gudmundsons i SvD. Jag brukar inte hålla med honom speciellt ofta, men här tror jag att han möjligen har funnit rätt ton i sin artikel.

SvD/Gudmundson: ”Sarah Palins person trotsar alla försök till beskrivning. Hon är skönhetsmiss och hockeymorsa, avhållsam-
hetsförespråkare med gravid tonårsdotter, kvinnlig guvernör i den manligaste av delstater, friluftsvän för oljeexploatering, elegant men lantis, vapenälskare och fembarnsmor. Och oändligt stolt över vad hon har åstadkommit – inte inkvoterad av något jämställdhetsombud, utan med hårda nypor och skinn på näsan.

Är det därför folk identifierar sig med henne? Visst är hon kvinna, men inte enbart. Hon är, så att säga, ingen minoritetsrepresentant. Hon är heller ingen Hillary Clinton, utan någon man faktiskt skulle vilja ha som både granne, middagssällskap och chef.”

Det problematiska med detta är förstås jämförelser bakåt i tiden. När Bush valdes före Al Gore år 2000 så var många här hemma i Sverige besvikna. Hade valet hållits här så hade Al Gore vunnit en brakseger, men om George W Bush sade man att – ja han är troligen den av kandidaterna jag skulle vilja gå ut och ta en öl med. Antagligen för att han hade lätt för att skratta och hade en relativt normal framtoning. Vi vet alla hur det gick. Idag skulle inte George W Bush kunna gå in på någon lokal i hela världen utan ett uppbåd av beväpnade livvakter.

Den folklighet som Gudmundson antyder vet vi absolut ingenting om. Dessutom så är det, som jag tidigare påpekat, mycket troligt att hon faktiskt blir USA:s president om McCain vinner valet. Att hon uttalat sig som en traditionell republikansk hök gör inte saken bättre, hon är en tvättäkta hök och folken i Irak, Afghanistan och resten av världen borde rimligen ligga sömnlösa.

En sak som bekymrar mig är hennes inställning i vapenfrågan. Hon anser att varje amerikansk medborgare ska ha rätt att bära skjutvapen. Det är en återgång till den tid som gällde när landet stals från dess urbefolkning. För även om det i praktiken inte var så att kofösarna gick omkring med en Colt Peacemaker knuten tight intill låret så var skjutvapnen en central del i invandrarnas liv. Nu när deras ättlingar växer upp så är risken

Sarah Palin
Bilden är fejkad men rätt kul ändå tycker jag…

extremt hög att alltfler bär med sig vapen oavsett vad de ska göra. Vad sådant kan leda till är inte svårt att lista ut.

Har de svenska bedömarna rätt i sin uppfattning att Sarah Palin lyfte konventet med sitt tal, så finns det all anledning att bekymras. McCain sade i sitt tal inför konventet att ett val av honom till president innebär – Change. Nu har det visserligen gått inflation i ordet, men hade jag tidigare varit beredd att satsa på $ 10 för Obama så måste jag nog tillstå att jag idag enbart skulle satsa tiondelen. Detta är långt ifrån avgjort utan en helt öppen affär. Jag får väl göra som jag skrev igår, dra täcket över huvudet och hoppas att det ska gå över.

SvD1 DN123 AB1 Dbl VG it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Presidentvalet, Palin, McCain, Republikanerna, USA, Mediekritik, Presidentvalet, Alaska, Politik[/tags]


10 svar till “Svulstiga konventsrapporter”

 1. Dagens odds hos Unibet är:
  Obama 1,52, McCain 2,50. Såpan rullar vidare och världen häpnar.

 2. He,he, står i regel miltals ifrån dina åsikter, men denna gång måste jag komplimera dig för ett bra inlägg hållet i sansad ton och med en bra analys! Är något förvånad…

 3. Det är lite olycksbådande att vi kan få en president med mindre erfarenhet än GWB och som inte hittills har visat att hon är smartare än honom. Varför kan inte Jed Bartlett bli president? Kongressman, Guvernör, Nobelpristagare, det är ju nån sån som borde ha världens viktigaste jobb.

 4. Sans och förnuft får stå tillbaka för underblåsande av låga känslor som hat och rädsla, istället för att åtgärda problem förvärrar man dom.
  Som om man istället för att lugna och trösta ett barn skulle hålla med om att det finns monster i garderoben och mördare under sängen och låta dem ha en laddad revolver under kudden.
  Det verkar som om en stor del av det amerikanska folket vill ha en fadersfigur, det viktigaste är att han visar styrka, är beredd att med alla medel eliminera varje yttring av hot utan att hindras av några moraliska betänkligheter. Det kan tydligen även vara en kvinna, om hon har övertygande manliga egenskaper.
  Palin är som en specialdesignad republikansk röstfiskarmaskin. Alla hökens betryggande egenskaper i en snyggare förpackning som gör det lättare att ta det hårda till sig för de lite mer försiktiga väljarna, ett framgångsrecept.
  Moral är för veklingar, man har bibeln, den kan man läsa som man vill och få stöd för vad som helst, dödsstraff, tortyr och krig. Fantastisk bok egentligen…

 5. Man (med betoning på MAN) skall inte underskatta männens reptilhjärnan i val av deras ledare! Många kommer med all säkerhet att rösta republikanerna av den enkla orsaken att hon är jäkligt snygg. Och i USA gäller yta och åter yta.

  När får vi se något liknande bland moderaterna i Sverige? Moderaterna hade ju en liknande företeelse fast åt andra hållet då nämligen Gun Hellsvik http://www.frontface.se/03nr/15_sid/15sid_bilder/gun_hellsvik.jpg

 6. Enligt oberoende amerikansk radio, Randi Rhodes Show, så har Sarah Palins tal skrivits av Vita Husets talskrivare.

 7. Gudmundsson ”Visst är hon kvinna, men inte enbart. Hon är, så att säga, ingen minoritetsrepresentant. Hon är heller ingen Hillary Clinton, utan någon man faktiskt skulle vilja ha som både granne, middagssällskap och chef.”

  Det är fan inte godkänd analys. Hur länge har Gudmundsson känt till henne eller rentav känt henne. Och inte bara kvinna? Vad menas med det?