Svinpandemin gör framsteg?

Och framsteg för svininfluensan betyder som bekant motsatt sak för allmänheten. Nyss var det ett antal människor på Cypern som tvingades till karantän, en svensk man försökte flyga hem trots reseförbud och nu är en svenska svårt sjuk i Tel Aviv.

AB: ”En 21-årig svensk kvinna från Sydsverige vårdas på intensiven i Tel Aviv i Israel efter att ha blivit svårt sjuk i svininfluensa. Kvinnans tillstånd uppges vara kritiskt, skriver Expressen.se. Även kvinnans mamma har insjuknat men hennes fall är lindrigt. UD bekräftar för TT att två kvinnor har insjuknat i svininfluensa i Israel.”

Än så länge klarar man att vårda de som blir svårast sjuka på intensivvårdsavdelningar, men inom någon månads tid kommer det större utbrottet, då kommer inte respiratorerna att räcka till och då ökar risken för panik. Man säger att ett vaccin ska vara framme i september, men det har vi inte sett än. Själv klurar jag på om jag inte ska bygga en koja i fjällvärlden och släpa med mig något tusental konservburkar… (. .)

(. .) = Ironimarkering


i Andra om: , , , , , ab12 ex1 svd dn n24 t

[tags]Svininfluensa, Pandemi, H1N1, Respiratorer, Sjukvård, Politik[/tags]

  4 comments for “Svinpandemin gör framsteg?

 1. Martin
  13 juli, 2009 at 19:47

  Jag är fortfarande inte så hemskt orolig. Just nu är oddsen så små att smittas att det är dumt att oroa sig, när det bryter ut stort så kommer viruset säkerligen snabbt att degenera till nivån hos en vanlig influensa, då de bästa spridarna av viruset är de som är ambulerande, inte de som är dödsjuka.

  Det talas mycket om att virus muterar till en farligare variant. Men trots att immunförsvar sätter ett evolutionärt tryck på viruset i den riktningen, är det inte säkert att detta dominerar virusets utveckling. Betraktar man virusets prokreation/spridning så gynnas former som inte genast slår ut offeret, mindre farliga virus som gör att smittspridaren inte isolerar sig från flocken.

  Jag skulle tro att de fall vi ser är specialfallen, de flesta smittade går nog inte till läkare, för ingen går till läkare för en jäklig flunsa. Därför tror jag att det speciella i svininfluensa fallet står att hitta hos offeren snarare än viruset.

 2. Ulf Granberg
  13 juli, 2009 at 20:12

  Men herregud så ruskigt!
  Nu har Sveriges och övriga världens journalist-/TVreporterkår skaffat sig enn massa jobb så att de inte skall bli arbetslösa i dessa depressionstider.
  Man gör en superhöna av en minifjäder.
  Svininfluensan är av världens smittskyddsexpertis klassad som betydligt mindre riskabel än en vanlig flunsa.
  Skärpning journalist- och TVreporterkår

 3. Christer W
  13 juli, 2009 at 21:03

  Angående koja i fjällvärlden. De som har drabbats hårdast av civilisationen utbud är de som har bott mycket isolerat i åratal, ofta har hela familjer och släkter dött av det fatal mötet med det urbana samhället.
  Du klarar dig nog bättre med att slå upp ett tält i på perrongen i T-centralen, du vet lagom exponering är rena vaccinet. ;)

 4. Victor F.
  13 juli, 2009 at 21:31

  Tur att den 21 åriga svenskan insjuknade i Israel. I Sverige hade hon aldrig kunna få någon kvalificerad vård, särskilt inte i semestertider.

Comments are closed.