Svik inte judarna


Jag har skrivit några gånger att jag tycker att den svenska regeringen sviker judarna genom att inte kräva att Israel omedelbart upphör med sina brott mot mänskligheten. Nu har Snorre Lindquist och, den för bloggens läsare inte helt obekante Lasse Wilhelmson, skrivit en debattartikel i Saudi Gazette där de kräver att Förenta Nationerna ska utesluta Israel ur gemenskapen.

IsraelNN.com: “Swedish architect Snore Lindquist and commentator Lasse Wilhelmson wrote in the Saudi Gazette that the United Nations should expel Israel from the international body. They called the Gaza region ”the largest concentration camp in the world.” It can be questioned from the aspect of human rights legislation whether Israel is a legitimate state, according to their views.

”The U.N. should use the word apartheid in connection with Israel and consider sanctions with the former South Africa serving as a model,” they wrote, adding that ”Miguel dÉscoto Brockman, president of the U.N. General Assembly, conveyed this message at a meeting…with the world body’s General Secretary Ban Ki-moon.”

Sveket mot judarna är en upprepning av den passivitet som politiker i Europa uppvisade före och under andra världskriget, man tycker uppenbarligen inte att problemet angår andra. Tyvärr så är det judar både i Israel och i resten av världen som kommer att drabbas av en alltmer ökande antisemitism. Folk har svårt att ta till sig att det är den korrumperade ledningen av Israel som bär skulden. Idag är det många israeler som i praktiken vill att man ska överge samtliga bosättningar på Västbanken och återgå till 1967 års stillestånds-

linje. Men för att förmå politikerna i landet att göra just det så måste politiker i både Sverige, resten av EU och globalt engagera sig.

Det ska inte bara behöva vara ett antal aktivister som gör detta.

IsraelNN.com Dagen SvD Dbl VG Pol it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Mellanöstern, Palestina, Gaza, Västbanken, Lasse Wilhelmson, FN, Apartheid, Rasism, Politik[/tags]


10 svar till “Svik inte judarna”

 1. Jag tänker på alla s.k ”självhatande judar,” hur det måste kännas att bli sammankopplade med det som pågår i den lilla faciststaten israel.

 2. Jag har svårt att se varför ”folk” skulle ha svårt att ta till sig att det är Israels regering sin styr i Israel och inte juden på hörnet i sin hemstad på andra sidan jorden. Om nu folk har så svårt för detta krävs det nog informationsinsatser, det kan ju inte vara intelligentian det handlar om. På samma sätt är ju naturligtvis inte iranier i Sverige ansvariga för vad som sker i Iran.

  • Jag har svårt att se varför “folk” skulle ha svårt att ta till sig att det är Israels regering sin styr i Israel och inte juden på hörnet i sin hemstad på andra sidan jorden.

   Ja det är sorgligt att det ska vara så. Men man kan ju titta på hur många judiska svenskar hävdar att antisemitismen ökar, och bästa exemplet är väl den kollektiva misstänksamheten mot muslimer efter 9/11. Det är ju fortfarande så att du inte kan boka biljett hur som helst om du heter Mohammed i förnamn. Vill du dessutom bli kroppsbesiktigad när du ska flyga så är Mohammed ett namn som ofta åstadkommer just detta.

   Fördomar och rasism fungerar inte utifrån vanliga intellektuella överväganden.

 3. Visst, men ska man abdikera för det? Ligisterna vann. Ska vi kräva av Saudierna att de måste införa jämställda lagar mellan män och kvinnor för annars kommer araber världen över att trakasseras. Kräva att Iran avskaffar straff på homosexualitet annars..

  Känns spontant som ett försök att ta hjälp av dårar för att få sin sak igenom.

 4. Jeg synes at det er mer enn økende antisemittisme som bør anføres som grunn til å få Israel til å endre sin politikk på dette feltet. Hva gjør det egentlig med et folk å leve på den måten israelerne gjør nå? En hel nasjon av overgripere, nærmest fangevoktere. De sender alle sine unge i hæren, det er nå så sin sak, men om man tenker på hva mange av dem er nødt til å gjøre under militærtjenesten, hvordan de er nødt til å behandle andre mennesker – det er jo nesten garantert å påføre dem psykiske skader på en eller annen måte. Og slik har generasjoner av israelere vokst opp. Allikevel snakkes det sjelden om effektene av dette. Men jeg tror at det kan være noe som delvis er i ferd med å få, og delvis allerede har hatt, en alvorlig skadevirkning på den israelske folkesjela (i mangel av noe bedre ord).

  Dette burde også tas med i betraktningen.

 5. Leisha: ”Men jeg tror at det kan være noe som delvis er i ferd med å få, og delvis allerede har hatt, en alvorlig skadevirkning på den israelske folkesjela (i mangel av noe bedre ord). Dette burde også tas med i betraktningen.”

  Helt korrekt. Jag har skrivit om det massor av gånger, och dessutom om det omfattande narkotikamissbruk som många av de värnpliktiga israelerna börjar med efter tjänstgöringen i IDF. Men jag tror att de israeliska medborgarna är medvetna om den extrema kostnad som dessa människorättsbrott mot palestinierna medför, men dessvärre så har de inte ännu lyckats välja politiker som är beredda att sätta stopp för idiotin.

  Men jag blir alltmer övertygad om att orsaken till att inte politiker i EU reagerar mer är ett resultat av att de skiter i judarna, precis som de gjorde på 30- och 40-talet. En sorts rest av en mycket gammal antisemitism, något som de givetvis aldrig skulle erkänna.

 6. Hej. Jag tycker inte om när ni sviker mig. Förresten har jag gillat oscar hela tiden.