Sveriges politiska framtid?


Idag publicerar Aftonbladet en opinionsundersökning som visar på Centerpartiets och Kristdemokraternas kräftgång i den svenska politiken. Borgarna går bakåt med 1,5 procent och de ”rödgröna” framåt med 0,3 procent.

AB: ”Kristdemokraterna och framför allt Centerpartiet skulle riskera att åka ur riksdagen om det vore val i dag. KD backar till 4,3 procent och C får bara 4,0 procent, en minskning med 1,6 procentenheter från senaste mätningen. – Mätningen bekräftar att de borgerliga har problem. Kristdemokraterna har en partiledare som är ifrågasatt, även om situationen lugnat ned sig lite. Dessutom är nästan alla överens om att Maud Olofsson är på väg bort, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds. Men det är inte bara ledarproblem som gäckar de två partierna.”

Vänsterpartiet får enligt opinionsundersökningen 4,9 % vilket inte är någon större skillnad sedan förra gången, klart är ändå att om ett av de borgerliga partierna hamnar under fyraprocentsspärren så faller ändras partiernas möjligheter att bilda regering högst avsevärt. Man ska inte glömma bort att Sverigedemokraterna i ett sådant läge stöder högerregeringen, med andra ord ser det fortfarande tämligen tveksamt ut inför valet 2014.

Spekulera kan man alltid, själv tror jag som bekant att (V) ligger sämre till än vad siffrorna visar, jag har redogjort för varför jag tror det tidigare ett antal gånger. En annan faktor som inte ska glömmas är att (MP) är ett borgerligt parti, försvinner Centerpartiet så kommer antagligen (MP) att erbjudas att sitta med i en kommande borgerlig regering. Vilken effekt det skulle få på lite sikt är svårt att sia om, men räknar man in (MP) och (SD) i det borgerliga blocket så ser framtiden mörk ut.

it Andra om: , , , , , ab ex1 dn


10 svar till “Sveriges politiska framtid?”

 1. Du antyder din kritik mot V Jinge, jag har läst den förut och tror att du har rätt. Något rödgrönt alternativ i nästa val kommer inte att finnas, lika lite finns det alternativ till V. Det finns sekter som socialistiska partiet, skp och ett antal andra små sekter, och missar V riksdagen så komer det att bli en sekt bland andra sekter. Själv är jag inte orolig för just SD, de har alldeles för många idioter bland sina skaror så de blir inget alternativ, om MP verkligen vågar hoppa med i en alliansregering vet jag inte, själv tillhör jag dem som röstat på dem eftersom jag inte tycker att V är ett alternativ. Men skulle de nappa på locktonerna så får jag väl gå med i vänsterpartiet då :-D

 2. Inte att glömma att V var det fjärde partiet som fick fler röster än 2006. Jag tror de hänger kvar. Men politikerna i V måste ju fråga sig om de verkligen vill bli ett större parti?, eller om de ska vara kvar att vara ett parti runt 5%. Ett stort socialistiskt parti eller en bromskloss mot sossar och borgare på 5%?

  • Jag var väl inte så insatt sent 90-tal (fick inte rösträtt förrän 2000) men ändrades partiet nämnvärt av att ha 12% av rösterna?

 3. ”Själv är jag inte orolig för just SD, de har alldeles för många idioter bland sina skaror”…snacka om intolerans och fördomar visavi andra åsikter, och det handlar väl om EN fråga kan jag tänka…

 4. Om KD eller C har ungefär 4% i den sista opinionsmätningen så kommer ett antal moderater att stödrösta på dem, de måste antagligen ha opinionssiffror under 3% eller bli mycket, mycket tokigare för att inte få några stödröster.

  Oppositionen får koncentrera sig på att vinna genom att presentera en bättre politik. V förtjänar mycket kritik men de verkar vara de enda som inte ställer upp på Persson/Borgs fnoskiga ide om att man måste ha ständiga överskott i statsfinanserna, om man kunde förklara det på ett pedagogiskt sätt och få med sig S så skulle man kunna presentera nåt väldigt bra inför nästa val, fungerande tåg, upprustad offentlig sektor, mindre arbetslöshet, inga höjda skatter.

  • Om högerpartisterna röstar på småpartierna så tappar ju (M) lika många röster…? Eller…?

   • Mjo men man måste ju se till helheten, om KD och C skulle hamna under 4%-spärren så skulle Alliansen tappa mer totalt sett. Så länge KD och C får stödröster så hamnar rösterna i alla fall på samma block.
    Själv är jag emot det där ganska mycket och tycker det är rätt töntigt.

    Det bästa (för demokratin) vore om vi införde ett annat röstsystem för Riksdagen. Det här t ex:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_vote – den är skitjobbig att läsa så jag föreslår http://www.youtube.com/watch?v=3Y3jE3B8HsE istället (jag har länkat den tidigare tror jag).

    • Mjo jag håller med om att ett nytt mer rättvist röstsystem borde införas, men just det som beskrivs i videon är ändå bara en variant av first-past-the-post och innebär således inga proportionella mandat. Dock skulle ett rankat proportionellt system kunna vara ett alternativ.