Sveriges nästa Statsminister


Idag väljs Håkan Juholt till ny ordförande i Socialdemokraterna, något som på sikt antagligen kommer att föra upp (S) till att bli ett fyrtioprocentsparti igen. Många reagerade mycket negativt på Mona Sahlin, och bara det faktum att hon höll fast vid sin stockholmsaccent skrämde en hel del väljare ute i landet.

Nu kommer en stor och stadig karl i sina bästa år som ny partiledare, en man som troligen kommer få ett mycket starkt stöd både i partiet och från de fackliga organisationerna. Han har dessutom varit tydlig i frågan om rödgrönt samarbete, något sådant blir det inte, det har han sagt redan innan han valts. Samarbete med (MP) och (V) kommer att ske efter valet, om nu Vänsterpartiet klarar riksdagsspärren vilket undertecknad känner sig tveksam till.

Den borgerliga pressen har redan börjat agera mot socialdemokraternas nya ordförande vilket känns stötande. När media blandar ihop sina roller som nyhetsförmedlare med politisk propaganda på nyhetsplats så aktualiseras återigen frågan om en socialdemokratisk dagstidning, eller en ”vänstertidning”. Många journalister på de berörda tidningarna irriteras ständigt av detta missförhållande varför vi kan vänta oss ett ”Uppdrag Granskning” före nästa val skulle jag tro.

Rubrikerna i DN, vars webblöpsedel jag visar, är innovativa i överkant. När journalisterna skriver som om de representerade Svenskt Näringsliv/Alliansen i stället för att skriva för sina läsare så undrar jag om inte inställningen till media kommer ändras ännu mer på längre sikt. Där har bloggar en klar fördel efter-
som det oftast står helt klart på vilken sida bloggare står, man låtsas väldigt sällan vara opartisk.

Idag kommer SVT sända från S-kongressen med start klockan ett i K-
kanalen. Såvitt jag har förstått så sänder de Mona Sahlins tal live, och även valet av Juholt. Det är förstås av riksintresse eftersom han är Sveriges nästa statsminister.

it , , , , dn12345 svd123 ex1 ab123 gp12 svt


11 svar till “Sveriges nästa Statsminister”

 1. ”Sveriges nästa statsminister”. Ber att få påpeka att det är första april först om en vecka.

 2. Hmmm… 40%? Ok på lång sikt, decennium kanske, om det inte händer något stort som påverkar vårt samhälle radikalt mot det sämre och skapar ännu större klyftor för stora delar av vårt samhälle. Eftersom stor del av den traditionella socialdemokratiska väljarbasen åldras och dör ut, och resten av massan som tidigare kallades arbetare och levde som arbetare inte gör det länge utan lever och ser sig som medelklass blir det svårt att vinna tillbaka röster till S.
  Förresten ett S som står för vad? Pratar vi om ett rött S eller ett blått S?
  Socialdemokraternas vandring åt höger är svår att reversera i en tid som har förändrats till att vara mer individuell och självisk. S måste förändras först innan de kan få igen förtroendet av massan som de förlorat. Det tror jag inte det kommer hända nästa förlorade val.

 3. Efter att jag pratat med folk som jag vet röstade på alliansen vid valet står S som vinnare vid nästa val. De tyckte att alliansen gått ut alltför hårt not sjuka och arbetslösa. När de tvingar cancersjuka som går på strålning ska jobba medan ungdomar inte får jobb. Juholt kommer att krossa lillpojken Fredrik.

 4. ”Den patetiska lille grinollen” har gjort sitt. Det kommer att ta åratal att reparera hans och Borgs ”reformer” som de genomförde under den enfaldiga förevändningen att man ”kör arbetslinjen” – trots att det fortfarande är massarbetslöshet efter fyra och ett halvt år – och att det uppstått djupa klyftor i folklagren – och en partiell fattigdom som vi inte sett sedan trettiotalet .
  När man från högern klagar på Juholts något låga utbildning, så glömmer man nog den ganska förvirrade moderate sexköparen som köpte en postorderexamen och la till sitt CV på regerinskansliets hemsida!!! Och att den gediget utbildade Borg läste in en fyra på Komvux! efter att ha fått en etta på det vanliga gymnasiet!
  Sossarna har ju faktiskt en lysande folkbildningtradition som inte går av för hackor. Och vem ser inte med respekt på en autodidak inom arbetarrörelsen?
  Jag tror på Juholt – bara han ändrar ståndpunkt när det gäller kärnkraften och Sveriges närvaro i Afghanistan.

  • Haha! Helt riktigt! Borgarpressens samlade attacker visar bara på hur rädda de är. Det är ju jättekul att se!

 5. Skulle det bubbla av missnöje under ytan inom sosseriet tror jag bara att det är bra för dem – Juholt kommer att ha folkets stöd och om karriärpolitruker skolade i SSU sorteras ut kommer inte skada sosseriet, snarare tvärtom. Jag tycker att Håkan Juholt är lysande.