Sverigedemokraterna backar – Rejält!
Dagen började lite tveksamt men redan när tuppen gol kändes allt bättre. Jag hade nämligen inget Internet när jag satte på datorn i morse, och hur jag än felsökte så hittade jag inte felet. Jag bröt därför strömmen till routers och modem och drack mitt morgonkaffe i lugn och ro. När jag sedan gav burkarna strömmen åter så fungerade allt som det skulle, och dessutom nåddes jag av budskapet om den senaste SKOP-mätningen, SD har backat till 4,2 procent och undersökningen är statistiskt säkerställd.

Att de främlingsfientliga går bakåt rejält är givetvis glädjande, tänk om den trenden kunde fortsätta. Fast nu ska man antagligen inte dra alltför stora växlar på en enda undersökning utan avvakta till att de har legat länge under spärren innan man slår klackarna i taket.

Men, och det är viktigt, undersökningen avslutades samma dag som Almedalen började. Det betyder rimligtvis att SD gått mer bakåt, fast det inte syns i mätningarna än. För Almedalen är en tummelplats för de etablerade politiska partierna, det är de som får spela huvudrollen i både papperspress, radio och TV. Jag tror dessutom att fler och fler anser att det är märkligt att en grupp, som kallar sig för ett politiskt parti, tror att allt blir bra bara muslimerna försvinner. Det påminner en hel del om politiken i ett land i Mellanöstern, det är kanske dit de borde flytta?

Annars så ser det ut att bli en fin dag här i Östra Svealand. Det ska vara molnigt hela dagen enligt väderspågummorna, något som passar bra om man har tänkt ta med sig kameran ut idag. Frånvaro av sol ger som bekant mjukare bilder, solens närvaro ger hårda kontraster, precis som ett visst främlingsfientligt parti innebär hårdare kontraster.

DN: ”Opinionsinstitutet Skop genomförde sin senaste väljarundersökning mellan 17 juni och 3 juli, då drygt 1.000 svenskar fick besvara frågan ”Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?” Sverigedemokraterna fick 4,2 procent av sympatierna jämfört med 6,5 procent i den förra mätningen i maj. Minskningen är statistiskt säkerställd. Partiet har alltså förlorat mer än var tredje sympatisör. I slutet av maj låg Sverigedemokraterna på sin högsta nivå sedan riksdagsvalet 2010. Nu är de på den lägsta nivån och klart under valresultatet.”

Jag känner på mig att söndagen den 10 juli kommer att vara en fortsatt bra dag.

it Andra om: , , , , , dn sr ab ex svd gp


10 svar till “Sverigedemokraterna backar – Rejält!”

 1. Om nu bara kommunisterna rasade rejält också. Hoppsan!, Vänsterpartiet, menade jag.

 2. ”Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?”

  Ställ en rak fråga istället vilket parti tänker du rösta på ?

  Jag tycker inte om SD,s politik , men kommer att rösta på dem i alla fall.

 3. Som du själv säger… dra inte för stora växlar av en enda undersökning.
  SD ligger fortfarande stabilt med ett snitt kring 6% i polls of polls.
  http://www.status.st

 4. Ganska givet att många bittra sossar, efter en liten flirt med SD, kommer tillbaka till moderpartiet, när detta nu har fått en ledare och en politik värd namnet.