Sverige röstade Nej till Palestina


Ibland kan man undra vad den svenska regeringen håller på med, ja egentligen är det rätt ofta, jag kan ju faktiskt säga att jag oftast undrar vad den svenska regeringen pysslar med. Nu har man röstat nej till Palestinas inträde i Unesco, en av FN:s avdelningar, man var ett av fjorton länder som röstade nej och man gjorde det med en krystad förklaring.

DN: ”I den svenska röstförklaringen, publicerad av utbildningsminister Jan Björklunds kansli, sägs att Sverige tagit hänsyn till säkerhetsrådets röstning.

”Vår röstning om dagens resolutionsutkast har att göra med dess tidpunkt, inte dess innehåll. Det bör ses i perspektivet av hur angeläget vi anser det vara att nå en tvåstatslösning inom den tidsram som fastslagits av Kvartetten. Den föregriper inte på något sätt Sveriges ställningstagande om frågan om Palestinas status tas upp i FN:s generalförsamling”, lyder förklaringen.”

Det är värt att särskilt lägga märke till att det är Folkpartiets kansli som levererat motiveringen, något märkligt kan jag tycka med tanke på att landtes utrikesminister är moderat. Att just Folkpartiet är landets mest israelkramande parti vet vi, de tillsammans med (KD). Jag ser förstås fram emot Carl Bildts förklaring på varför det inte är UD som kommer med en förklaring till Sveriges svek mot palestinierna, för jag ska väl inte dra slutsatsen att Carl Bildt är för rädd för att resa sig och säga vad han tycker om tingens ordning? Det är trist att man återigen måste skämmas för Sveriges osjälvständiga utrikespolitik.

it Andra om: , , , , , , , dn sr svd ex ab


18 svar till “Sverige röstade Nej till Palestina”

 1. Vår regering älskar att vara USA till lags. George W. Bush eller Barack Hussein Obama, det spelar ingen roll, vi ska inte styra oss själva utan ifrån andra sidan Atlanten för de är ju ”så bra”. Före andra världskriget var maktelitens favoritland det tyska riket, det blev efter Tysklands förlust ersatt av USA som landet man skulle putsa stövlarna för.

  ”Over there” finns det grupperingar som längtar efter Armaggeddon (Ragnarök?) och det ”tusenåriga riket” varvid de ser ett ”judiskt” Israel som en garanti för ”Kristus återkomst”, jag hoppas inte religiös idioti är det enda skälet till USAs partiskhet med Israel?

  I vilket fall så var det någonting jag förväntade mig av denna regering att de skulle motarbeta (i smyg) Palestina hela vägen.

  Undrar hur Olof Palmes regering skulle ha hanterat situationen?

  • Vi palestinier i Sverige blir mycket glada varje gång vi läser såna kommentar som Patrik och dem andra skrev. Vi behöver era stöd

   Tyvärr men Sverige kommer aldrig att ha någon statsminister som Olof Palme.

 2. Ja när gjorde Björklund sig till talesperson för mellanöstern? Tror dessvärre inte att det finns någon sämre lämpad för det uppdraget i regeringen, han har konsekvent under sina regeringsår tagit ställning för Israel. Om det nu kommer ur mammans flyktinghistoria eller bara dåligt omdöme kan man ju undra.

  Maken till dålig motivering har jag sällan varit med om. Kvartettens tidsplanering och fredsplan är sedan länge åt skogen i och med att israel kommer undan med sitt beteende. Med tanke på ”hur angeläget” Björklund & Co anser det vara att tidsramen följs är det inte minsta logiskt att rösta nej.

  Röstningen ”föregriper inte på något sätt Sveriges ställningstagande om frågan om Palestinas status tas upp i FN:s generalförsamling”. Bullshit igen. FP har redan berättat vad de vill att vi ska säga i generalförsamlingen. Helst vill Jan väl själv ställa sig i generalförsamlingen och förmedla smädelsen åt palestinierna.

 3. Ytterliggare en anledning till att skämmas som svensk, styr AIPAC här också eller ?

  För övrigt kunde vi ha gjort som Storbritannien och lagt ner vår röst om vi velat ’markera’ men utan att göra ’Storebror’ i Väst allt för besviken.

  Jag kan inte förstå hur man kan göra Folkpartiet till huvudansvariga för denna viktiga fråga. De är ju, möjligen med undantag för KD, det mest olämpliga partiet att få avgöra hur Sverige ställer sig. Jag kan nämligen inte tänka mig att vår Utrikesminister, som i just denna fråga haft en relativt nyanserad hållning, står bakom den bisarra bortförklaring.

  Frågan är om inte Folkpartiet t o m är ännu mer olämpliga än Kristdemokraterna när det kommer till frågor som involverar Israel. Kd har förvisso Enochsson, kvinnan som inte kan se det tragiska i att palestinska barn slaktas av Israels armé, men partiets allmänna hållning är nog endå något bättre än Fp:s blinda dyrkan av Apartheidstaten.

 4. Ja, jag hoppades innerligen att Sverige inte skulle höra till ett av de få patetiska länder som röstade emot, men igen visar regeringen hur patetiskt platt dom lägger sig. Men som Patrik T skrev, Sverige har ju inte nån stolt tradition av att våga stå upp för orättvisor, det har bara varit i undantagsfall vi gjort det. Det är bara en massa bökande för att komma åt bakdelarna på de länder som politikerna för tillfället ser som de mäktigaste, patetiskt är ju bara förnamnet, att man måste skämmas så mycket för sitt land är ju bara för hemskt.

  Vore ju trevligt om våra politiker nån gång utvecklades ifrån mollusker till varelser med en ryggrad.

 5. Det är skrämmande om Fp har tagit kontrollen över Utrikespolitiken. Jag kan nämligen inte tänka mig att den normalt i just denna fråga frispråkige Carl Bildt skulle kunna ligga bakom en så pinsamt bortförklaring på ett ännu pinsammare beslut. Varför kunde vi inte åtminstonne gjort som Storbritannien och lagt ner rösten, det hade iallfall varit en liten markering mot USA:s destruktiva hållning.

 6. Jag är äcklad av den svenska regeringen som röstade emot ett palestinskt medlemskap i UNESCO
  Regeringens agerande är det samma som att förkasta tvåstatslösningen och stödja den israeliska ockupationen samt bevara status Que. som gynnar Israel

  Israelvänner i riksdagen vet att beslutet i UNESCO betyder att Israel kommer att bli utfryst , bojkottat samt åtalad internationellt för sin rasistisk politik och av den anledning har Sverige röstat nej , omröstningen i UNESCO var ett hårt slag i ansiktet på USA och Israel som inte lyckades få sina fasta trogna anhängare länder att röst nej

  Ett stort jubel utbröt i UNESCO generalförsamlingen efter omröstningen vilket markerar en symbolisk seger för palestinierna , beslutet är början på en lång och svår väg som kommer att leda till slutet på den israeliska ockupationen , Vi tackar alla våra vänner för deras stöd

  Friend in deed is friend in need , Carl Bildt och regeringen borde skämmas

 7. sorgligt….

  sen spelar nog FP och KD andra och tredje fiolen i Israelkramning jämfört med SD, du verkar ha glömt ”kampen mot Islam” som Israel för som SD gillar:)

  • Fast SD har mest ”Israel” som en symbol för att låtsas att de har lämnat trettiotalet bakom sig, sådant bryr jag mig inte om. De är inte trovärdiga…

  • Israel för ingen kamp mot islam, men däremot mot islamism, det gör hela västvärlden.

   • Man kan ju oxo säga att västvärlden för en kamp mot israels ockupationspolitik och brott mot de mänskliga rättigheterna osv..

    Militanta islamister vill ingen ha, inte militanta sionister heller faktiskt. Nu tillhör ju inte du den sistnämnda gruppen, tur för dig… :-)

 8. Carl Bildt skriver såhär på sin blogg:

  I Paris röstades om Palestinas möjliga medlemskap i UNESCO.

  Den omröstningen tror jag dessvärre kommer att skada såväl UNESCO som Palestina.

  Och det var en situation som jag har ett intryck av att också Palestina snubblade in i utan att ha tänkt igenom saken ordentligt.

  Sverige röstade nej eftersom vi är av uppfattningen att detta var ett beslut vid fel tidpunkt. Utan att stärka Palestinas sak – där vi ju tillhör de starkaste och tydligaste rösterna – kommer det att försvaga UNESCO och dess viktiga arbete.

  Olyckligt var självfallet att EU inte kunde ena sig om en linje, vilket vi alldeles självklart hade föredragit.

 9. Det är skamligt och obegripligt! Inte ens vår skräpregering borde fatta så korkade beslut!