Sverige bör erkänna Palestina

Eftersom vår utrikesminister försöker framstå som progressiv i Mellanösternkonflikten så borde han verka för att regeringen ska erkänna Palestina som en självständig stat. 106 av FN:s medlemsländer har redan gjort det.

Bitte Hammargren/SvD: ”Till dags dato har 106 länder erkänt staten Palestina inom 1967 års gränser. Senast i raden är fyra latinamerikanska länder: Brasilien, Argentina, Venezuela och Bolivia. Uruguay och Ecuador planerar att följa deras exempel inom kort. I Chile, som har en stor palestinsk exilbefolkning, driver oppositionen på frågan om erkännande.”

Att 106 av FN:s medlemsländer erkänt Palestina och de gränser som fastslogs 1967 är inget som vi normalt får läsa på tidningarnas förstasidor. Men det finns ett mycket viktigt skäl till att erkänna Palestina, och det är de helt obefintliga förhandlingarna mellan Israel och Palestina. Ju fler länder som erkänner landet, ju närmare kommer vi en fred i Mellanöstern.

Förslaget kommer ursprungligen från Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa och skälet är förstås att USA har lovat Israel att inte kräva något alls från landet ifråga, och löftet om att till varje pris se till att inga resolutioner fattas i FN:s säkerhetsråd, resolutioner som inte godkänts i förväg av israelerna.

Idag är det troligen det enda som fungerar. Desto fler länder som erkänner Palestina ju svårare blir det för Israel att fortsätta sin politik visavi palestinierna och hindra dem från deras självklara rätt till sitt eget land.

Bitte Hammargren/SvD: ”Skulle Palestina, som Amr Moussa vill, bli upptagen som medlemsstat i FN betyder det att den palestinsk stat kan söka inträde i internationella brottmålsdomstolen och andra världsorganisationer. Det är lätt att föreställa sig vad sådant medlemskap skulle betyda för möjligheten att gå vidare på FN-utredaren Richard Goldstones rapport om krigsförbrytelser under Gazakriget, Operation gjutet bly, för två år sedan. (Varken Israel eller Hamasstyret i Gaza, som inte är med i PLO, går med på en rättsprocess kring Goldstonerapporten. Båda parter utpekas som skyldiga till krigsförbrytelser och eventuellt också brott mot mänskligheten.)

Skulle Palestina vinna inträde som medlemsstat i FN, och inte bara ha observatörsstatus som i dag, skulle det också betyda att Israel ockuperar en annan medlemsstat i FN.”

Så nu vill vi se Carl Bildt agera för ett erkännande av Palestina från den svenska regeringens sida, har han viljan att bli historisk som svensk politiker så har han ett gyllene tillfälle nu. (Regler för kommentarer)

it , , , , , , svd12345 dn123 ex12 dagen ab

  13 comments for “Sverige bör erkänna Palestina

 1. Mansour
  30 december, 2010 at 14:53

  ”Så nu vill vi se Carl Bildt agera för ett erkännande av Palestina från den svenska regeringens sida, har han viljan att bli historisk som svensk politiker så har han ett gyllene tillfälle nu.”

  Carl Bildt gör väl bara det han blivit tillsagd av sin husse USA. Räkna inte med att någon från en borgerlig regering erkänner Palestina. Även om alla länder skulle erkänna en palestinsk stat hur skulle man lösa bosättningsproblemet? Landet är genomperforerat med bosättningar, och att Israel skulle dra tillbaka dem självmant är ett önsketänkande.

 2. Nadia
  30 december, 2010 at 15:37

  Vore verkligen bra om Sverige erkände Palestina som en stat.

 3. Sniff
  30 december, 2010 at 15:56

  Ja så här nära nyår kan man alltid önska sig något i det nya året. Kalle har fortfarande kalla-kriget-ryssen som en stor fiende och det är tveksamt att denna ”mellanstora hund” skulle ens överväga ett erkännande av Palestina. Jag ser det som att man från Israels sida hoppas på att alla palestinier med tiden ger upp underförtrycket och utvandrar någon annanstans. Troligen kommer man då ta åt sig äran att ha skapat fred.

 4. Nyfiken
  30 december, 2010 at 17:33

  Det är en mycket positiv åtgärd , Ju fler länder som erkänner den palestinska staten desto mer tryck på Israel

  Israels regering uttryckte sorg och besvikelse , Den israeliska regeringen säger att erkännandet av den palestinska staten är ett brott mot interimsavtalet som undertecknades mellan Israel och den palestinska myndigheten 1995
  Netanyahu sa att ett sådant avtal strider också mot 2003 mellanösterns färdplan och att den palestinska staten kan endast fastställas genom förhandlingarna och inte genom ensidiga åtgärder
  Netanyahu tillade att en ensidig åtgärd skulle skada försöken att bygga förtroende mellan parterna , Vad man kan förstå av Netanyahu är att det är palestinierna som bär ansvaret för att fredsprocessen kollapsade
  Israelerna vet inte vad detta erkännande kommer att innebära men de har protesterat mot alla länder som har redan erkänd den palestinska staten

  • 30 december, 2010 at 17:42

   Netanyahu tillade att en ensidig åtgärd skulle skada försöken att bygga förtroende mellan parterna , Vad man kan förstå av Netanyahu är att det är palestinierna som bär ansvaret för att fredsprocessen kollapsade

   Hahaha! Undrar vad han ser om han tittar sig i spegeln…

 5. KalleB
  30 december, 2010 at 17:37

  Ja,han kanske borde verka för…

  Men det kommer inte han att medverka till, ej heller den moderata regeringen.

  Varför förstår vi alla.

  Gott Nytt!

 6. Adam.
  30 december, 2010 at 22:33

  Svamla inte! / Jinge

 7. Hultman
  30 december, 2010 at 22:56

  Helt rätt. Sverige borde erkänna Palestina. Och Taiwan. Det kan man göra samtidigt.

 8. Andreas
  31 december, 2010 at 09:37

  Tibet då?

 9. Anon
  31 december, 2010 at 11:28
 10. Leif Kjellberg
  31 december, 2010 at 11:33

  Sten Andersson och Olof Palme, Kom tillbaks! Vi behöver er!

 11. Martin Forsman
  1 januari, 2011 at 01:30

  Starten på en Palestinsk Ambassad i Brasilien är nu genomförd. Bara att hoppas fler länder går efter och erkänner landet + bygger ambassader. Att Kosovo kunde bli självständigt visar väl för övrigt att Palestina borde uppfylla kraven med råge för att också de få en riktig stat.

 12. Joakim
  1 januari, 2011 at 15:31

  Abuseanmälan gjord till Lunds universitet och Telecom3 Networks AB.

Comments are closed.